Quantcast
Channel: Flytta till London Archives - LondonSwedes
Viewing all articles
Browse latest Browse all 105

FAQ – Jobba i London.

$
0
0

Screen Shot 2014-06-04 at 17.19.52

tntmagazine.com

Q. Hur söker jag jobb i London?

A.  Det beror på vad för slags jobb du söker. Okvalificerade jobb som på pub, restaurang, butik osv söker man bäst genom att gå runt och lämna CV i person. Tänk på att gå inte gå in under perioder då de har mycket att göra, tex under lunchtid på pubar och restauranger, och om du går runt och söker med en vän så gå inte in på samma ställen. Dels för att ni då tävlar om samma jobb och dels för att det inte ser särkilt bra ut. Letar man efter mer kvalificerade jobb kan man söka direkt till företagen eller använda sig av en eller flera rekryteringsfirmor.

Q. Jag söker mer kvalificerade jobb, tex inom kundtjänst, sales, marknadsföring eller finans. Hur går jag till väga?

A.  Du kan antingen skicka ditt CV direkt till företag du vill jobba för eller använda dig av recruitment agencies.  De flesta agencies har sina egna specialområden så googla recuitment agencies och typ av jobb du söker så hittar du flera stycken. Recruitment agencies jobbar åt företagen, så de hjälper dig bara om du har rätt erfarenhet och ett bra CV. Registrera dig även på olika jobb sajter som Reed, Total Jobs, Indeed och Monster. Ett Linkedin konto kan också förbättra dina chanser.

Q. Jag har precis gått ut universitetet. Hur hittar jag ett jobb som passar min utbildning när jag saknar arbetserfarenhet?

A. Många företag erbjuder Graduate Schemes där du sedan kan få fast jobb om du har tur. Kontakta företagen direkt som du kan tänka dig att jobba för eller se sidor som http://www.graduate-jobs.com/

Q. Vad ligger lönerna på?

A. Det beror helt på vilken branch du jobbar i. Det går att jobba sig upp fort om man vill.  Minimilönen är dock £6.31 för de som över 21 (Går upp till £6.50 i oktober 2014) och £5.05 för de som är yngre. (Går upp till £5.13 i oktober 2014) Minimilön ska alltid betalas från första timman du jobbar, även för trial shifts och internships. Det enda undantaget är ”shadowing”, där du följer en anställd under en dag, men du gör inget jobb själv, eller om du är voluntär för en välgörenhetsorganisation.

Q.  Hur ska ett Engelskt CV se ut?

A. För att ge dig själv en bättre chans att få ett jobb så måste CVt vara till Engelsk standard och inte bara ett Svenskt CV översatt till Engelska. Den ska vara ett word dokument, 1 eller 2 sidor, inte innehålla någon som helst personlig information som nationalitet, ålder och civiltillstånd eller bild. Skickar du ett CV med personlig information till en rekryteringsfirma måste de ta bort den innan de skickar den vidare till företagen. Detta är på grund av risken att bli diskriminerad. Det är ett formellt dokument där du ska sälja dig själv och dina tidigare erfarenheter. Den ska gärna vara skriven i 3e person och på ett formellt sätt. Rätt stavning och grammatik är jätte viktigt. Gör en spell och grammar check på Brittisk (!) Engelska och be familj eller vänner att läsa den och ge feedback. Reed.co.uk har en bra CV mall som är gratis i Pdf (gör själv om den till word) The Guardian har bra CV tips http://jobs.theguardian.com/cv-advice/

Q.  Men jag/min kompis hade bild/skrev att hon var svensk på sin CV och fick jobb?

A. Självklart finns det chefer som inte bryr sig om det eller till och med föredrar att den informationen ska finnas med, men det betyder inte att det ska vara med där. All sådan info ska tas bort för att skydda dig från diskriminering, men det skyddar också företagen att bli anklagade för diskriminering. Du kommer aldrig någonsin att bli nekad en intervju pga att du inte har en bild på CVt eller inte skrivit din nationalitet, men däremot så KAN du bli det om du har det.

Q. Hur skriver jag ett Cover Letter/ Måste Cover Letter finnas med?

A. Går du runt och lämnar CVt i person så behöver du inte ha ett Cover Letter. Skickar du däremot ditt CV med email eller post så ska du ha med ett. Börja inte med att skriva ” I am a 19 year old girl from Sweden and I moved to London last month to learn English”, du ska lyfta fram några viktiga saker från din CV som är relevant till jobbet du söker och håll det kort. Max en A4 sida. The Guardian och Reed har bra tips!

Q. Hur mycket betalar man i skatt?

A.  De första £10,000 är skattefria. Sedan betalar du 20% på allt du tjänar upp till £31,865. Allt över det skattas på 40%. Utöver det så betalar du även National Insurance, vilket är 12% på allt du tjänar över £153 i veckan. För mer information, http://www.hmrc.gov.uk/

Q. Jag har inte tjänat £10,000 än, men mitt jobb drar fortfarande skatt och National Insurance.

A.  Det skattefria beloppet delas upp månadsvis under ett skatteår (Vilket är från April till April) så du betalar ingen skatt på det första £833 du tjänar varje månad. National insurance betalar du på allt du tjänar över £153 i veckan. Om du tror att du betalar fel skatt, se listentotaxman.com för att räkna ut hur mycket du ska betala och säg till ditt jobb att de ändrar din skattekod.

Q. Hur får jag tillbaka på skatten?

A. Kolla först upp om du har betalat för mycket skatt. Du kan se hur mycket du ska ha betalat på listentotaxman.com och hur mycket du har betalat på din p60 som du får av din arbetsgivare när skatteåret är slut (eller din P45 om du slutat på ditt jobb) Är det ett nytt skatteår så måste du kontakta HMRC på tel. 0300 200 3300 för att få tillbaka på skatten. Ofta har de redan all information de behöver, annars berättar de för dig vad du måste skicka in. Om du betalat för mycket skatt och det fortfarande är samma skatteår så bör ditt jobb kunna justera det direkt på lönen.

Q. Vad är ett National Insurance Number?

Man betalar National Insurance i fall du i framtiden behöver bidrag, samt för att få en pension. Är du över 16 år, jobbar eller ska söka studielån eller andra bidrag från England, så behöver du ett NI nummer. Du bokar en intervju genom att ringa 0345 600 0643. Du kan inte boka intervju från Sverige, utan du måste vara på plats i England. Du kan börja jobba medans du väntar på intervju, men boka en så snart som möjligt. Är du au pair behöver du inte skaffa NI nummer. För mer information, se https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number

Ni kan också läsa vår guide på LondonSvenskar Hur man fixar ett National Insurance Number och även Skaffa bankkonto i England

 

Q. Hur många timmar får jag jobba som max varje vecka?

A. Du ska inte behöva jobba mer än 48h per vecka i genomsnitt om du inte väljer själv att göra det. Du ska även ha minst en dag ledigt varje vecka, eller två dagar varannan vecka.

Q. Hur lång rast ska man ha?

A. Du ska ha minst en rast på 20 minuter om du jobbar mer än 6 timmar. Du ska även ha minst 11h ledigt mellan skift. Slutar du kl 23 ska du alltså inte börja nästa dag innan kl 10. Vissa företag ger längre raster (men de kan inte ge kortare) så läs ditt kontrakt eller din team handbook. Raster behöver inte vara betalda.

Q. Hur mycket semester får jag?

A. Jobbar du 5 dagar i veckan så har du rätt till 28 dagars betald semester per år, eller 20 dagar plus bank holidays. En del arbetsgivare ger mer (men de kan inte ge mindre), så läs ditt kontrakt. Tar du inte ut all semester under ett år så kan du i en del fall föra över den till nästa år, men det är upp till din arbetsgivare. I vissa fall kan du förlora din semester om din inte tar ut den. Jobbar du mer eller mindre, så kan du räkna ut hur mycket semester du ska ha här https://www.gov.uk/calculate-your-holiday-entitlement

Q. Jag har sagt upp mig på mitt jobb, måste jag jobba min notice period?

A. Ja det måste du.  Jobbar du inte din notice period (vilket kan variera från en vecka till 3 månader) så bryter du ditt kontrakt och din arbetsgivare kan då hålla tillbaka din lön.

Q. Jag har inte skrivit på ett kontrakt på mitt jobb. Vad gör jag?

A. Ett muntligt kontrakt är lika lagligt som ett skriftligt. Har du fått ett jobberbjudande, tackat ja och börjat jobba så är det ett kontrakt. Det kan dock vara bra att få ett skriftligt så du har koll på dina skyldigheter och rättigheter, så be din chef om ett. Det går inte att skylla på att man inte var medveten om vissa saker, tex arbetstimmar, lön, notice period eller annat även om man saknar ett skriftligt kontrakt, eftersom det är ens egen skyldighet att ta reda på detta. Står det inte i kontraktet, så be om att få en team handbook, alternativt fråga chefen om vad som gäller.

 Q. Jag har problem på mitt jobb. Var kan jag få hjälp?

A. Du kan kontakta din lokala Citizens Advice Bureau http://www.citizensadvice.org.uk/ eller ACAS http://www.acas.org.uk/ för gratis rådgivning.

 



Viewing all articles
Browse latest Browse all 105

Trending Articles