Drömmer du om att bo i London? Det är med allt rätt. Det finns en hel koloni av svenskar i London – som är här för att stanna. Vi finns här för att göra din flytt så bra som möjligt. Trots alla positiva egenskaper London har så är en av de största utmaningarna – kostnaden för boende.
Efter du har läst denna information finns hundratals lägenheter och rumskompisar att hitta i vårt Forum samt genom SpareRoom.
Att flytta till London är inte en lätt omställning. Inte för att det är svårt att få tag på en lägenhet i huvudstaden, utan för att du nu inser att du har varit bortskämd med hög standard, treglasfönster och bra isolering till ett hyfsat bra pris.
London är en stor stad och det finns flera olika områden att välja på. Läs mer om några populära Londonområden här! Centrala London är dyrast att bo i – ju längre ut du kommer, desto billigare blir det, med undantag för en del finare villaförorter. Tänk dock på att åkkort kan vara dyrt så fundera på vart du kommer jobba eller studera innan du binder dig upp dig på något. Se till att du har nära till ditt jobb eller att du har goda kommunikationsmöjligheter dit. Fundera också ut hur mycket du är villig att betala och vilken standard du vill ha.
Att bo i London är inte billigt. De med lägre budget måste räkna med sämre standard och mindre yta trots högre pris, därför bör alla rum/lägenheter ses av dig personligen innan du skriver på ett kontrakt eller betalar något. Om du vill bo helt själv i en lägenhet någorlunda centralt får du räkna med priser från £1100/månaden. Många delar därför lägenhet eller hus med en eller flera flatmates, liksom kostnaderna för el, vatten, gas och kommunalskatt. Det går väldigt fort att hitta någonstans att bo i London, mycket fortare än att hitta ett jobb, så koncentrera dig på att hitta ett jobb först, för att sen leta boende.
Första tiden i London rekommenderar vi att ni bor hos en vän eller på hostel/hotell om ni inte har budgeten att fixa allt sådant genom en agency från Sverige. Då har ni både tid att hitta boende och jobb i lugn och ro och minskar risken för att bli lurad. Första tiden kan du hyra ett rum genom Airbnb. Här får du £25 av oss att använda på Aibnb!
Council tax – Kommunalskatt
Council tax är en kommunal skatt som betalas i varje enskild bostad. I de flesta fall är det en räkning per bostad, vare sig det är ett hus eller lägenhet eller om bostaden är köpt eller hyrd. Vad man betalar beror på värdet av huset och placeras i ett så kallat value band (från A- H) av Valuation Office Agency hos Inland Revenue.
För att få ditt hus värderat kan du kontakta City Council eller besöka Inland Revenues hemsida. Generellt sätt så kostar det mer ju större bostaden är. Vissa bostäder har dock ingen skatt av olika anledningar.
Studenter betalar inte council tax. Bor man i ett hem med bara studenter och ändå får hem en räkning så kan man ansöka efter dispens. Bor studenter tillsammans med en person som jobbar slipper man inte undan skatten och detta tillfaller kanske den arbetande om man inte kommit överens om annat. Är du studerande kan du läsa mer om boende för studenter under vår undersida Boende och Transport. Skatten går till kommunen och till de olika tjänster kommunen har hand om såsom skolor, vägar, bibliotek, sophämtning och även polis och brandkår.
Här kan du läsa mer om council tax.
Räkningar
När du skriver på ett kontrakt ingår oftast inte räkningar. Glöm inte att du även måste betala för Wi-fi, el, gas, vatten, kommunskatt (council tax) och TV licens. Detta kan uppgå till allt mellan £100 – £300 per person i månaden.
Kontrakten
Kontrakten i England är oftast på 6 eller 12 månader, inte tills vidare som i Sverige. En månadshyra betalas i förväg och nästan alltid krävs det att du betalar en deposition utöver första månadens hyra. Det innebär att du som betalar en extra summa pengar till hyresvärden som en säkerhet, oftast motsvaras det av 4-6 veckors hyra. Därför är det bäst att ordna jobb innan man skaffar ett permanent boende. Ett rum eller en lägenhet i London kan annars bli ett väldigt dyr historia. Om man inte får ett jobb i London och måste flytta tillbaka till Sverige och därför bryter kontraktet förlorar man hela deponeringsavgiften och kan bli återbetalningsskyldig för återstoden av kontraktet. En del går med på att man kan bryta kontraktet om man hittar en ersättare men det är inte alltid det lättaste.
Går ni genom en estate agent (mäklare) kan en administrationsavgift på £100-300 tillkomma. De kan även ta ut en summa ur deponeringsavgiften för städning av lägenheten vid utflyttning men detta ska då vara skriftligt tillgängligt när ni skriver under kontraktet och kan då inte läggas till i efterhand. Deponeringsavgiften ska inom 14 dagar efter att ni betalat den omhändertas av en fristående tredje part och ni ska visas skriftligt bevis på detta. Det gör det svårare för hyresvärden/mäklaren att olagligt behålla depositionen, de ska endast behålla hela eller delar av depositionen om ni brutit kontraktet och/eller skadat lägenheten. Vid utflyttningen skall du vara väldigt noga att ifrågasätta allt de vill dra av för, då de ofta försöker lura hyresgästerna. Har du inte skrivit på ett kontrakt kan hyresvärden be dig att flytta inom 2 veckor. Har ni kontrakt men utan en specifik tid på hur länge man får stanna, brukar man normalt sätt kunna stanna en månad. Allt beror givetvis på omständigheterna.
Läs mer om hur du skyddar din deposit här!
Inneboende
Det billigaste alternativet är att dela lägenhet med andra. Eftersom det är dyrt att både köpa och hyra lägenhet i London är det vanligt att man bor i kollektiv. Det är därför inga problem att hitta ett rum i en lägenhet och det finns många som annonserar ut rum att hyra. På grund av de höga priserna är det här vanligt bland alla åldrar och bland folk i alla olika branscher. Kolla runt på ditt jobb och bland vänner och bekanta för att försöka hitta folk i din krets att bo med. Om man hyr ett rum i någon annans lägenhet, blir man inneboende. Man får då finna sig i att följa reglerna som sätts av den du hyr av. Det kan innebära allt ifrån att du inte får ha husdjur till att du inte får röka inomhus.
I vårt forum kan du hitta rumskompisar och lägenheter! Vi rekommenderar SpareRoom för att hitta ett rum.
Inspektera lägenheten i person
Som tidigare nämnt är standarden sämre i England än i Sverige. Det är också vanligt att uthyrare som mäklare och ägare ljuger om standarden och ibland även bryter mot lagen. Därför bör alla lägenheter inspekteras i person innan man går med på något. Tyvärr kan även bilder ljuga.
När du tittar på rummet/lägenheten så ska du titta och känna efter om det är dragit eller inte vid fönster och dörrar, detta kan påverka el och gas räkningar negativt och/eller göra så att lägenheten blir väldigt kall på vintern. Titta efter mögel och fuktskador, t ex färg som bubblat eller missfärgningar på tak och väggar. Titta även efter spår efter ohyra. Kackerlackor, möss och annan ohyra är tyvärr ganska vanligt i London så kolla om fällor ligger utlagda eller efter musbajs (ser ut som svarta riskorn), finns det mycket glipor emellan golv och lister ökar det risken för ohyra. När du skriver på kontraktet, kräv en inventarieförteckning som är undertecknad av hyresvärden när du flyttar in, så du har svart på vitt vad som verkligen fanns och vilka skador som fanns i lägenheten redan innan. Detta skyddar båda parterna vid utflyttning.
Kollektiv
Kollektiv betyder att man delar lägenhet med flera personer, det finns olika former, du kan ha eget rum eller en sängplats i ett rum. Det kan innebära att du får bo med någon du inte känner, men är ni två kompisar som flyttar till London kan ni få tag på ett rum tillsammans. Väljer man att bo i en delad lägenhet finns det både fördelar och nackdelar. Det kan vara påfrestande att alltid behöva ta hänsyn till andra, men samtidigt är det ett underbart sätt att lära känna nya personer. Kök, vardagsrum, badrum och toaletter delas med övriga i lägenheten och ansvarar för städning gör man gemensamt. Att bo kollektivt är ofta ett billigt alternativ, framför allt om du vill bo väldigt centralt. Om du väljer att bo i ett kollektiv med sängplatser så ska du se till att det avspeglar sig i priset, många mäklare tar ut överpris för sängplatser så att de kostar precis samma som ett eget rum. Viktigt att tänka på är att vardagsrum inte får användas som sovrum, sovrum får inte ockuperas av fler än två personer i varje sovrum, killar och tjejer ska inte dela rum enligt lagen, om de inte är ett par. Mäklare som hyr ut en lägenhet till fler än tre personer måste ha ett HMO tillstånd från det lokala council (kommun).
Egen lägenhet
Vill du bo i en helt egen lägenhet måste du vara beredd på att betala en hel del pengar. En viktig sak du måste tänka på är att i annonser motsvaras en svensk etta av en studio flat. En svensk tvåa är en one bedroom flat. Man räknar således bara sovrummen. Dessutom är det väldigt sällan storleken på lägenheten mäts i kvadratmeter eller kvadratfot. Man får helt enkelt titta på lägenheten för att få en uppfattning av storleken.
Bostadspriser
Priserna på lägenheter och hus är beroende av flertalet faktorer. Stadsdelen har en stor betydelse, liksom avstånd till tunnelbana, buss och tåg. Bor man längre ut från centrala London brukar priserna vara lägre, men samtidigt får du betala mer för transport in till stan. Man får väga dessa mot varandra. Andra faktorer är storleken på lägenheten och hur fräsch och lyxig den är men tyvärr också hur girig hyresvärden/mäklaren är. De flesta hyresmäklare har skyltar i fönstrena med priser på lediga lägenheter. Det är en bra mätare för att få en uppfattning om priserna i ett område. Jämför alltid en lägenhets pris med liknande lägenheter i samma område för att få en uppfattning om det är rimligt.
Vad som ingår i hyran är viktigt att ta med i beräkningarna. Ibland ingår el-, vatten- och gasräkningar, ibland ingår ingenting. Även council tax (kommunalskatt) kan ingå i hyran, men allt sådant ska finnas med i kontraktet du skriver, annars kan du få anmärkningar i kreditregister och eventuellt kallad till rätten om du inte betalar.
Var hittar jag en bostad?
Som svensk vill man kanske bo med andra svenskar, och då passar anslagstavlan i Svenska kyrkan väldigt bra. Där finns lediga sängplatser och rum annonserade. Du kan även annonsera efter bostad eller läsa bostadsannonser i vårt forum.
Vi rekommenderar att boka in er i lägenheter första tiden för att i lugn och ro kunna hitta ett boende ni trivs i. Lita inte på bilder över nätet och för aldrig över pengar innan ni träffat hyresvärden i person. Var även försiktig då med kontantbetalning och skumma kontrakt. Boka genom oss för bra priser och för att ha en stabil första tid i London.
Hitta ett rum eller flatshare här!
Hyr ett rum eller lägenhet för en kortare tid. Få £25 att använda på Airbnb genom oss!
För att sedan hitta fasta lägenheter finns hundratals mäklare, här är några av dem. Jämför priser och kolla vilket område de specialiserar sig inom, innan ni bokar upp er.
www.findaproperty.com. www.foxtons.co.uk, www.gumtree.com, www.net-lettings.co.uk, www.rightmove.co.uk, www.starflats.co.uk, www.upad.co.uk, www.upmystreet.com
Gör allt rätt från början – en checklista
VARNING!!!
Hundratals svenskar luras varje år av personer som utger sig för att vara Landlords och vill hyra ut en lägenhet till ett bra pris. Betala ALDRIG en deposit över nätet, eller ens när du träffat en person som säger sig ha en lägenhet. Spelar ingen roll om det finns kontrakt. Betala endast deposit när du har nycklar i handen och varit i lägenheten. Försök även prata med tidigare hyresgäster. Akta er även för personer som ber någon förmyndare föra över pengar till WESTERN UNION (eller annan Money transfer service) och sedan ber om kvittot. Koden på kvittot kan användas av personen för att plocka ut pengarna.
Gå med i våra grupper på Facebook för att få mer tips, vänner och events
LondonSvenskar forum (16 000 medlemmar)
LondonSwedes Fanpage (11 000 fans)
LondonSwedes Instagram
LondonSwedes Twitter
The post Flytta till London! appeared first on LondonSwedes.