Vad händer om man helt plötsligt behöver flytta över sin familj till London?Hur är det brittiska skolsystemet? Vad får man i barnbidrag? Vad kostar dagis? Det är mycket frågor som måste ha svar och det stämmer att det är mycket skillnander på det svenska systemet och det brittiska.
Bidrag
Föraldrapenning
Du kan få svensk föräldrapenning upp till sex månader utomlands. Om du som svensk förälder vill flytta till ett EU land under din föräldraledighet kan man även i vissa fall flytta med sin föräldrapenning, men då gäller det att du är anställd av ett svenskt företag. Många handläggare på försäkringskassan har ingen aning om detta så se till att du har en speciellt EU handläggare.
I England kan man få bidrag om man har låg inkomst. Det är ganska komplicerat och man får stå på dig och ringa många olika avdelningar. Gå in på Direct Govs hemsida för att läsa mer
Tax Credit – Skattelättnader. Det finns två olika typer av skattelättnader:
Working Tax Credit får man om man arbetar och jobbar mer än 16 timmar per vecka. Beroende på hur mycket man tjänar som familj, alltså har läggs båda partners inkomst ihop, sen får man bidrag beroende på hur mycket man får in som en familj inte som enskild individ.
Child Tax Credit får man om man betalar för barnomsorg. Barnomsorgen måste vara registrerad genom OFSTED. Manga childminders (dagmammor) är registererade och alla dagis är och en del klubbar är även de med i OFSTED. Det är värt att kolla upp detta innan man anställer annars går man miste om hjälpen. Samma sak gäller här – beroende på hur mycket du betalar for barnomsorg och hur mycket du tjänar räknas det ut.
Tyvärr är systemet rätt sa strikt och räkningar räknas inte som en utgift här! For nyttig information gå in här.
Child Benefit (barnbidrag)
Barnbidrag far alla som har barn under 16 år. Man far £20.30 per vecka för sitt äldsta barn och £13.40 per vecka for resterande barn.
Housing benefit (bostadsbidrag) och Council Tax Benefit (kommunalskatt)
Bostads bidrag kan man ansöka om och även avdrag på kommunal skatten. Är man singel eller student kan man få avdrag på kommunalskatten och även när du har barn om du har låg inkomst. Detta bidrag går genom varje kommun (till skillnad från tax credits som är nationellt) så man får söka under sitt council för mera information. Det varierar vad du får, beroende på var du bor.
En bra sida är http://www.turn2us.org.uk/benefits_search.aspx klicka på den lila rutan start benefits checker. Här kan du kolla vad du kan få i bidrag.
Income Support får du om du inte jobbar. Detta är som social bidrag. Och om du ar arbetslös får du job seekers allowance. För mer info om detta gå in här och för arbetslöshetskassa besök ett Job centre eller gå in här. Sen finns det även mycket hjälp till andra saker såsom skolmat, mjölkersättning till bebis och annat om man har låg inkomst.
Barnomsorg
Det finns nurseries (dagis) för barn mellan 0-5 år. Oftast är dessa dagis privata och man betalar ca £50 per dag per barn, men det varierar beroende på vart man bor.
Childminders (dagmamma) Blir lite billigare än dagis – £5 per timma/per barn är normalt men kan kosta mera. Då lämnar man barnen hemma hos childmindern och hon tar även hand om andra barn.
Nannies är poppis men kan vara dyrt eftersom de oftast är utbildade och tar betalat därefter. Nannies kommer hem till ditt hem och tar bara hand om ditt barn.
En au-pair bor hemma hos dig man betalar mindre men sa även för boende och mat åt au-pairen. Normal aupair-lön ligger på mellan £60-£150 per vecka.
Hitta Svenska au-pairer i vårt forum eller läs mer om att vara au-pair Här!
Skolor
Man ansöker till skolan vintern innan man börjar i september. Så om t.ex. ditt barn fyller 4 år i Juli 2011 då ansöker du till skolan innan Januari 2011. Hjälp med att välja skola? Läs mer här!
Den terminen (här har skolsystemet 3 terminer) barnen fyller tre år får de börja i pre-school (förskola). Förskola är oftast tre timmar antingen eftermiddag eller förmiddag. Vissa väljer att lämna kvar barnen på dagis eftersom de jobbar eller inte kan ta hand om barnen resten av dagen. Barn som fyllt fyra år innan 1 september börjar skolan det året. Alltså varierar det mellan fyra och fem år beroende på när du är född. Barnen börjar då i reception-klassen och går vanligtvis mellan ca 9.00-15.30. Barnen har skoluniform: en vinteruniform och en sommaruniform.
Det finns privata skolor, statliga skolor och religiösa skolor. Man betalar avgift för de privata skolorna medan de andra två är gratis. Ungefär var femte år inspekteras alla skolor av OFSTED, de får då en rapport som säger om skolan är bra eller dålig. Det kan vara väl värt att läsa några rapporter innan du söker skola. Skolorna kan variera väldigt mycket även om de ligger nära varandra geografiskt.
Vill du att ditt barn ska gå i en bra skola är det oftast viktigt att bo nära skolan. Förtur ges även till barn som har äldre syskon i samma skola.
Svenska Skolan: Svenska Skolan i London har två byggnader. Ena är för grund skolan och ligger i Barnes (T –bana Hammersmith) medans gymnasie undervisningen sker i Richmond. Hit kommer många ungdomar utan sina familjer och bor då i värdfamilj.
Läs mer om Svenska Skolan Här.
Norra Londons svenska skola: Norra Londons Svenska Skola startade i Svenska Kyrkans lokaler i London. Målet med skolan är att i framtiden flytta till norra London då de har en etablerad verksamhet. Det är en ideell skolförening som drivs av föräldrar och undervisningen är till för att komplettera svenskan. Undervisningen och aktiviteterna sker på helger. Skolan vänder sig till barn med minst en förälder eller vårdnadshavare som är svensk medborgare och där svenska är ett levande språk i familjen, så att barnet redan har viss grundkunskap i det svenska språket. Lär mer om Norra Londons Svenska Skola här.
Privata skolor: Om man är intresserad av privata skolor, även kallade independent schools eller public schools (förvirrande nog) är det en bra ide att gå igenom en agency.
Gabbittas är den största privata skolan. Där finns gratis guider, där man fyller i vad man är ute efter och får upp förslag och för ungefär £200 kan man få ett möte med en konsult som går igenom precis vilken typ av skola man vill ha, och hjälper till med möten och besök och sätter ihop en mapp från varje skola som man kan läsa igenom. De kan hjälpa barn och föräldrar i alla åldrar, både om man söker från utlandet eller från London. Du kan även besöka deras hemsida här, här kan du söka och få bra information om privata skolor i ditt område. Viktigt att tänka på är att vissa skolor är sk feeding schools. Skolmaten kostar ca £2 per barn per dag. Detta betalas oftast terminsvis. Man kan även ofta välja att ge sitt barn (packed lunch) matsäck hemifrån.
Pass
Gå in på ambassadens hemsida för att få reda på hur man får svenskt pass till sin barn, svenskt personnummer eller sammordnings nummer.
OBS!! Viktig information för de som är födda och bosatta utomlands:
För att undvika att du förlorar ditt svenska medborgarskap om du är född och bosatt utomlands kan du ansöka om att få behålla det. Det måste du göra innan du fyller 22 år. Du behöver inte göra en sådan ansökan om du under någon tid har varit bosatt i Sverige eller om du regelbundet besökt Sverige. Om du tillhör den första generationen som är född utomlands kommer din ansökan att beviljas. Även senare generationer som är födda utomlands kan få behålla sitt svenska medborgarskap såvida inte anknytningen till Sverige är helt bruten.
Bostadsområden
Det ar väldigt svårt att säga vilka områden i London som är bra eller dåliga då detta är något individuellt men givetvis finns det områden som är mer populära av olika anledningar. Det beror helt på hur mycket du vill betala for boende kostnader och hur långt du är villig att pendla till jobbet. Generellt satt går bostadspriserna upp i områden där det finns bra statliga skolor. Det kan vara väldigt svårt att komma in på en bra statlig skola, och oftast ar upptagnings området litet. Sa det är en viktig sak att kolla upp innan du väljer område och skola for dina barn. Här nedan följer en lista på områden där det bor många svenska barnfamiljer: Barnes (nara till den svenska skolan),Richmond, West London, Notting hill, Chiswick, Fulham, Chelsea, Putney, Hampstead, Highbury, Highgate, Muswell Hill, Mill Hill och Barnet.
Sjukvård
mer info finns även under >>VÅRD
Nar du flyttar till London måste du registrera dig hos en GP, (general practioner/husläkare) för att få rätt till fri vård. Det kan vara bra att fråga andra som bor i området om dom har en läkare som dom tycker ar bra. Oftast finns det flera lakare i samma upptagningsområde. For att bli registrerad hos din husläkare måste du ta med proof of adress, d.v.s. en eller 2 räkningar med din adress. Det är helt gratis att gå till din husläkare och alla barn under 18 år får också helt fri medicin. När du registrerar dina barn får dom en röd bok, dar alla barnens vaccinationer fylls i som den svenska BVC boken. Normalt får barn ungefär samma vaccinationer som i Sverige. Du kan aven få ditt barn vaccinerat mot TBC, vilket inte ges i Sverige.
NHS Direct
Hemsida
Telefon: 08454647
Hit kan du ringa 24/7 och fråga vad som helst som galler din hälsa. Dom kan även boka in dig for tid om du behöver se en läkare out of office hours och inte vill sitta på akuten i 7 timmar. Generellt satt måste man vara ganska påstridig nar man går till doktorn/GP dom gör överhuvudtaget normalt sett inga tester vid ett vanligt läkarbesök. Bara for att du ar lite orolig. Det ar inte som i Sverige. Har måste du stå på dig mera och fråga om att bli refererad till sjukhuset for att se en specialist lakare om du ar orlig.
Tandläkare: När du är gravid och 1 år efter förlossningen har du som mamma ratt till fri NHS tandvård. Alla barn går gratis till NHS tandläkaren. Du kan aven välja att gå till en privat tandläkare och då kostar det mera. Läs mer om barntandvård Här.
Att göra
Top 10 http://londonsvenskar.com/londons-top-10/top-10-barnens-london/
Aktiviteter: London tusentals aktiviteter att erbjuda for barn.Kolla runt på forumet här på Londonsvenskar. Kolla bland Mamma grupperna och håll koll i skolan, dagis och i tidningar.
Museum Alla Londons stora museer har vädligt bra och oftast gratis barnaktiviteter.
Parker Regents park och London zoo. Primrose Hill (Norr om London Zoo) Hampstead Heat (Här finns det även en lido med barn och vuxen pool på sommaren)Hyde park med Princess Dianas vatten fontän och gigantisk lekpark. Battersea park med Battersea Zoo
Mammagrupper och länkar:
Många svenska mammagrupper finns på facebook.
http://www.juniormagazine.co.uk/ Magazine for moderiktiga och trendiga mammor
http://www.timeout.com/london/kids/ Time out London -Listar varje vecka, massvis med aktiviter for barn