Quantcast
Channel: Flytta till London Archives - LondonSwedes
Viewing all 105 articles
Browse latest View live

Ta körkort i London

$
0
0

ebff1112f7104eb42fc81d7b711c6fe3

Eftersom Sverige är medlem i EU kan du använda ditt svenska körkort i England tills du fyllt 70 år. Är du äldre än så när du flyttar hit är det giltigt i tre år. För de som har ett körkort från länder utanför EU gäller andra regler, då måste du ansöka om ett brittiskt körkort efter att du varit tolv månader i landet.

Skaffa provisoriskt körkort

För dig som funderar på att ta ditt körkort i England finns det flera vägar att gå. Du kan övningsköra med en vän eller släkting, gå en intensivkurs eller anmäla dig till en körskola. Men först måste du skaffa dig ett körtillstånd i form av ett tillfälligt körkort. Som svensk med ett svenskt pass är kravet att du har bott i landet i minst sex månader eller 185 dagar de senaste tolv månaderna. Du måste också vara minst 17 år, inte vara allvarligt sjuk, klara syntestet och kunna uppge var du har bott de senaste tre åren.

För att ansöka om ett tillfälligt körkort måste du skicka in en ansökan till The Driver and Vehicle Licensing Agency (DVLA). Detta kan du göra på Directgovs hemsida. Det hela kostar 50pund och du behöver ditt passnummer och ett foto föreställande dig själv. Du kan också fylla i en ansökan på ett postkontor och skicka per post, men då måste du skicka med dina originalhandlingar och en check på 50pund i brevet.

Fotot som ska bifogas i ansökningen måste vara i färg, får vara högst en månad gammalt och måste vara av god kvalitet, utan skuggor och röda ögon. Du måste också titta rakt in i kameran med ett neutralt ansiktsuttryck och du får inte bära hatt, solglasögon eller annat som döljer ditt ansikte.

Lär dig köra med en vän

Om du väljer att övningsköra med en vän, familjemedlem eller släkting måste denna vara över 21 år och ha haft körkort i minst tre år. Se till att bilen är i god kondition och se över försäkringen innan ni ger er ut. Istället för skylten med ”övningskör” som vi är vana vid i Sverige har man här en skylt som det står ”L” på, både en fram och en bak på bilen. Kom också ihåg att du inte får övningsköra på motorvägarna i England innan du har fått ditt riktiga körkort!

Anmäl dig till en trafikskola

Om du vill övningsköra hos en körskola finns det hundratals körskolor i landet. Du hittar dem i gula sidorna eller på nätet. Många av skolorna rekommenderar att man kör två pass i veckan. Lektionerna är ungefär en timme och kostar mellan 17-21pund per gång. Men det är svårt att säga ett exakt pris då det finns så många körskolor som dessutom erbjuder olika typer av paketlösningar. Det är också svårt att säga hur många lektioner som behövs. Enligt Directgovs hemsida är genomsnittet 47 timmar hos en körskolelärare och 20 timmar privat körning.

Gå en intensivkurs

För dig som behöver ditt körkort snabbt kan en intensivkurs vara en god idé. Då lär du dig köra på en vecka, sex timmar om dagen i fem dagar. Uppkörningen sker den sista dagen. Priserna ligger runt 800pund för 30 timmar. Självklart varierar detta och har du kört tidigare kanske det räcker med att du går en kurs på 25 eller till och med 15 timmar. Då ligger priset på allt från 400 till 700 pund.

Det finns två typer av intensivkurser. Det ena alternativet innebär att bara du och din instruktör kör under veckan. Med det andra alternativet kan du och dina vänner eller familjemedlemmar ta ert körkort tillsammans. Det kan vara roligt men tänk på att du då kanske inte får lika mycket övning som om du varit själv.

I samband med intensivkursen kan du även göra ditt teoritest, även om det kanske är att rekommendera att du är klar med det när du påbörjar kursen. Detta både eftersom veckan som namnet antyder kan vara väldigt intensiv och för att det är bra om du redan känner till de regler som gäller så att du kan koncentrera dig på körningen. Du får dock inte ha klarat teoritestet mer än två år före kursen. Det går bra att ta med sig en egen bil att använda under kursen men se till att någon kan komma och hämta dig om du skulle misslyckas med testet!

Att skriva teoriprovet

Teoriprovet i England kostar 31pund för bil, tar en timme och är uppdelat i två delar. Den första delen består av 50 frågor med flersvarsalternativ och du måste klara 42 av dem för att få godkänt. I den andra delen får du titta på 14 enminutsklipp filmade ur förarens synvinkel. När en ”farlig” situation dyker upp ska du trycka på antingen musen eller skärmen, ju snabbare desto bättre. Maxpoängen är 75 och du måste få 44 poäng för att klara testet.

För att förbereda dig inför teoriprovet finns precis som i Sverige en mängd böcker, CD-rom och online-tjänster. Du kan också hitta ”The Official DSA Complete Theory Test Kit for Car Drivers” för 19.99pund på Driving Standards Agencys hemsida.

Dags för uppkörning

Om du inte har anmält dig till en intensivkurs kan du boka din uppkörning på nätet på Directgovs hemsida. Du måste då ha klarat teoriprovet för tidigast två år sedan och ha ett giltigt tillfälligt körkort. Uppkörningen kostar 62pund på vardagar och 75pund på kvällar och helger.

I England gäller inte samma regler som i Sverige med att du måste gå till en optiker för att få ett bevis på om du behöver glasögon eller linser för att köra bil. Istället genomförs ett test i början av din uppkörning då du måste klara av att läsa nummerplåtarna på en bil på 20meters håll. Om du kör upp privat kan det vara bra att ta med dig personen du har övningskört med när du gör testet. Om du skulle misslyckas kan då den personen se vad du behöver träna mer på.

Glöm inte att du måste ha med dig en egen bil när du kör upp! Om du inte har en egen kan du alltid hyra en från en körskola. Väljer du det kan det vara bra att ha tagit åtminstone en körlektion i den bil du ska köra upp med så du är bekväm med den. Om du nu trots allt skulle falla på mållinjen och misslyckas med din uppkörning är det bara att vänta tio dagar och sedan göra ett nytt försök.

Förnya ditt Svenska körkort

Den 1 december 2010 trädde nya regler i kraft som berör de personer som är permanent bosatta utomlands och ska förnya sina svenska körkort.

Den som är permanent bosatt i en stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES*) kommer efter 1 december 2010 inte längre kunna få sitt svenska körkort förnyat i Sverige. Det ska i stället ersättas med ett körkort i den stat som den sökande är permanent bosatt.

En person som inte är utvandrad men tillfälligt befinner sig i annat EES-land får förnya sitt svenska körkort. Personen har fortfarande möjlighet att få sitt svenska körkort skickat till en svensk ambassad eller konsulat.

Blanketter kan beställas från ambassaden per telefon 0207 917 6400 eller per e post på 
ambassaden.london-info@foreign.ministry.se För information om hur man byter sitt svenska körkort till ett brittiskt se den brittisk informationsportalen Directgov. Om körkortet har blivit stulet eller förkommit måste du skicka in ett bevis på att du har ett giltigt körkort från den utfärdande myndigheten (Transportstyrelsen).Directgov

-Madeleine Rönnqvist, Skribent



Flygplatser

$
0
0

Heathrow1-250x200

 


 

Heathrow

Heathrow är den största flygplatsen i Storbritannien och den fjärde mest trafikerade i världen med över 180 destinationer i mer än 90 länder. Flygplatsen befinner sig 2,2 mil väster om London och har fem terminaler där terminal 5 ger hem åt flygbolaget British Airways.
British Airway, SAS, KLM m.fl. är några bolag som trafikerar mellan Heathrow och Sverige. Se dock till att hålla dig uppdaterad när det enligt engelska mått mätt är ”extremväder”då det kan leda till att en hel del flyg till och från Heathrow försenas eller ställs in.

Tunnelbana
Piccadilly line går till/från Heathrow och är i zon 6 och resan mellan centrala London och flygplatsen tar ca 40-50 minuter. För tidtabeller eller reseplanering, vänligen besök TFLs hemsida.

Tåg
Heathrow Express är expresståget som går till/från Paddington Station och avgår var 15 minut. Resan tar ca 15-20 minuter beroende på vilken terminal man reser till/från. Biljetter kan köpas i biljettkassan, automater, online samt ombord på tågen. För uppdaterade priser vänligen besök
Heathrow Connect går mellan Paddington Station och Heathrow men stannar även upp vid ett fåtal stationer däremellan. Resan tar ca 25 minuter och är ett billigare alternativ till Heathrow Express. För information besök

Bussar
National Express Coach erbjuder resor mellan Heathrow och Victoria Coach Station. Resan tar ca 40-80 minuter helt beroende på rusningstrafik eller ej.
Feltham Rail Links buss nummer 285 går mellan Heathrow och Kingston Upon Thames. Hoppa av vid tågstationen Feltham Station. Från Feltham kan man i sin tur ta sig till londonstationen Waterloo som är en mycket trafikerad station med både tåg och tunnelbana
Hela resan tar ca 70-80 minuter. Besök TFL:s hemsida och/eller National Rails hemsida för information och reseplanering.

Taxi
Taxi finns tillgängliga utanför alla terminaler och det tar ca en timma att ta sig till och från London. Bör kosta ca 45-70 pund och se upp vid rusningstider då det kan ta väldigt lång tid.

 

 


 

Gatwick

Gatwick ligger ca 4,6 mil ifrån London City och är Londons näst största flygplats med inrikes och utrikes flyg. Det finns två terminaler, South och North och har en hel del lågprisbolag som trafikerar deras start och landningsbanor. Bolag som flyger mellan Sverige och Gatwick är Ryan Air, Norwegian, Viking Airlines och EasyJet m.fl.

Tåg
Gatwick Express är det snabbaste sättet att ta sig in till London. Expresståget går mellan Gatwick och London Victoria och resan tar 30 minuter med avgångar varje kvart.
Southern Railway är en tågservice som har tåg mellan Gatwick och Victoria via East Croydon och Clapham Junction. Resetid: ca. 40-50 min.
First Capital Connect har även en del tåg som går mellan Gatwick och London. Ca 50 minuters resetid.

Buss
easyBus är flygbolaget easyJets egna bussbolag som trafikerar mellan Gatwick och Earl’s Court/West Brompton i London och är förmodligen det billigaste alternativet. Resan tar 65 minuter med avgångar var 15-20 minuter och tar även emot passagerare som flugit med andra flygbolag.

National Express
Direktbuss till och från London Victoria med en buss i timmen och resan tar ca 85 minuter. www.nationalexpress.com
Taxi
Taxi kostar lite olika beroende på hur trafiken är och vart i London man ska till så räkna med ca 70-80 pund. Cirkatid vid gott trafikläge är 65 minuter till city. Vid rusningstrafik kan det ta runt 2 timmar.

 

 


 

Stanstead

Stansted är ett nav för många lågprisflygbolag och ligger drygt 5 mil ifrån centrala London och är den flygplats som Ryan Air använder sig mest av i London för sina 100+ destinationer. Stansted är landets och Londons tredje största flygplats efter Heathrow och Gatwick.

Tåg
Stansted Express är ett expresståg som går var femtonde minut. Restid till Liverpool Street tar 46 minuter och 35 minuter till Tottenham Hale. En enkel biljett kostar runt 20 pund.
National Express East Anglia går mellan Standsted och Stratford eller Liverpool Street och med ett antal stopp för mellanliggande stationer så tar resan ca 60 minuter.

Buss
Bussar går ellan Stansted och Londondestinationer som t.ex. Liverpool Street, Victoria, Stratford, Baker Street och Kings Cross. Bussar är alltid ett billigare alternativ till tåg. Alla avgångar sker vid flygplatsens bussområde, mittemot terminaleningången.
Med easyBus tar man sig till Baker Street och bussarna går var 20:e minut. Estimerad restid är 75 minuter och förmodligen det billigaste bussbolaget.

National Express går till London Victoria och går var tionde minut. Restid är tar ca 85-100 minuter för ca 10 pund. National Express erbjuder även en annan rutt till Stratford eller Liverpool Street som tar 45-60 minuter.

Terravision är ett bussbolag som har bussar mellan Stansted och Victoria och Liverpool Street. Avgångar var 30:e minut där resorna tar 75 minuter respektive 55 minuter.

Taxi
Taxiresor kan kosta alltifrån 50-100 pund beroende på taxibolag och var i London man ska till.

 

 


 

Luton

Luton är den fjärde största londonflygplatsen och ligger 5,7 mil norr om centrala London och hanterar till stora delar främst inrikes flyg och flyg inom Europa men dock inga resor till och från Sverige i dagsläget.
http://www.london-luton.co.uk/
Luton airport tillhandahåller en buss mellan flygplats och Luton Airport Parkway Station för de som vill ta tåget in till centrala London. Bussen går var tionde minut mellan kl. 5.00 och 0.00 och kostar 1-2 pund om man inte redan har bokat och köpt biljett i samband med tågbiljetterna till London.

Tåg
East Midland Trains trafikerar sträckan mellan Luton Airport Parkway Station till London och resan tar ca 30-40 minuter beroende på var i London man hoppar av. För mer information se deras hemsida.

First Capital Connect är ett annat tågbolag som har avgångar till och från London. Restid är ca 30 minuter beroende på var i London man åker till/från.  Mer information hittar du på deras hemsida.

Buss
Vid hållplats (bay) 10 och 11 går busslinjen 757 mot London ochresan tar ca 80 minuter. För mer information om biljetter, tidtabeller, hållplatser vänligen besök deras hemsida.
easyBus tillhandahåller bussar till London och går från hållplats 10 och 11 utanför terminalbyggnaden. Bussar finns tillgängliga alla timmar på dygnet och resan mellan flygplats och London tar ca 80 minuter. För mer information se deras hemsida.

Taxi
Taxi till London tar ca en timma och kostar runt 70-80 pund.

 

 


 

London City Airport

London City Airport är den flygplats som ligger närmast centrala London med avståndet på 1,1 mil. Flygplatsen är en så kallad STOL, short take-off and landing-flygplats, på grund av att landningssträckan är mycket kort. Flygplatsen är i anslutning till Dockland Light Railway (DLR) som har en station på flygplatsen i direkt anslutning till terminalbyggnaden.

Tåg
DLR är ett automatisk högbanesystem i östra Londons gamla hamnområden, the Docklands. Stationen vid flygplatsen befinner sig i zon 3 och biljetter och Oyster-kort är till försäljning över DLR-disk. En resa in till centrala London (stationen Bank) tar ca 20 minuter. För tidtabeller och information vänligen besök www.tfl.gov.uk

Bussar
Bussar till centrala London kostar 18 pund och reservationsinformation finns på LCY shuttle service hemsida.

Taxi
Taxi finns tillgängligt utanför terminakbyggnaden och en resa in till centrala London kostar runt 25-30 pund.

Med reservationer för restider och prisförändringar. För uppdaterade tider och priser, vänligen besök bolagens hemsidor

 

 

.


Kort & gott om London

$
0
0

london-stock-exchange

 

Kort info

Invånare 60 miljoner
Invånare London: 7,4 miljoner (12,6 milj. i storstadregionen)
Officiella
Språk: Engelska
Tidszon: GMT (Greenwich Mean Time)och BST (British Summer Time)
Tidsskillnad: – 1
Landskod: +44
Eluttag: Adapter behövs
Pass: Behövs, giltigt och helt
Valuta: Brittiska pund £ (GBP)
Konstitution: Monarki
Religion: Kristendom
Nödnummer: 999/911/112
Grundat år: 43 e Kr

Kuriosa

  • Händer något allvarligt: nödnumret i England är 999.
     
  • Ska du gå på teater eller andra evenemang, köp aldrig biljetter på gatan; det kan bli dyrt!
  • Hur mycket dricks ska man ge? Det normala är att till taxichaufförer och på restauranger osv. ge 10-15% av totalsumman.
  • Tala aldrig illa om drottningmodern (“the Queen Mother”)! I vissa kretsar är det närmast ett brott.
  • Du måste ha adapter eller omvandlare för att ansluta dina svenska elgrejer till det brittiska elnätet där det är 230/240 volt växelström, 50 Hz, som gäller.
  • Bankerna i England håller normalt öppet ända till 16.30 på vardagar. Vissa håller öppet även på lördagar.
  • Den traditionella engelska frukosten är bastant med ägg och bacon, men engelsmännen äter sällan lagad lunch, bara en macka.
  • Sjukvården ser på ytan ganska sliten ut (sjaskiga soffor, ingen lampa i väntrummet osv.) men vårdkvaliteten är det inget fel på.
  • Chips heter “crips”. Det som heter “chips” i England är våra pommes frites.
  • Det engelska köket är ingen kulinarisk sensation. Bäst mat får man på orter där de stora invandrargrupperna finns.
     
  • Han är artig, säger “thank you”, “please”, “excuse me” och håller upp dörrar osv. Avsluta alltid en beställning med “please”, annars är du ohövlig. Bli inte förvånad om taxichauffören eller tanten i grönsaksaffären kallar dig “love” eller “darling”.
  • Klassamhället lever i hög grad kvar.
  •  

    Helgdagar & specialdagar 2011

    New Years Day 3 January *
    St Patricks day 17 Mars – Räknas ej som röd dag.
    Sommar tid -27  mars
    Mothers Day – 3 April – Räknas ej som röd dag
    Good Friday  22 April
    Easter Monday 25 April
    St Georges Day 23 April – Englands National dag
    Royal Wedding 29 April
    Early May Bank Holiday 2 May
    Spring Holiday 30 May
    Fars Dag – 19 Juni – Räknas ej som röd dag.
    Summer Bank Holiday 29 August
    Vintertid  -30 Oct
    Guy Fawkes Night (Bon Fire Night) 5 November – Räknas ej som röd dag.
    Armistice Day / Remembrance day (Minnes dag för kriget – ej röd dag)
    2 minutes silence at 11 a.m. – 11 November
    Christmas Day 26 December*
    Boxing Day 27 December*

    *ersättningsdag för helgdagar som hamnar på en helg.

    Kolla http://www.ukbankholidaydates.co.uk

     

    Allmänt:

    12,5 miljoner turister besökte London år 2009, varav 407 000 svenskar.

    England är en del av Storbritannien som även innefattar Nordirland, Skottland och Wales. I folkmun talar vi dock ofta om England när vi egentligen menar hela det förenade konungariket Storbritannien och Irland (som det officiellt heter).

    Precis som Sverige är Storbritannien en konstitutionell monarki vilket innebär att man har en kung eller drottning men att denne har en ganska liten formell makt. Det brittiska kungahuset är mycket omtyckt av befolkningen men har som i Sverige fått anpassa sig efter moderna tider och ibland göra avkall på gamla traditioner för att inte tappa sitt folkliga stöd. Storbritannien är världens 6:e största ekonomi (2009) och London är hem för världens största finanssektor (i tät konkurrans med New York och Skottlands huvusstad Edinburgh). Under artonhundratalet och början av nittonhundratalet var Storbritannien världens ledande nation, men har fått ta ett steg tillbaka efter andra världskriget då andra länder i allt högre grad tagit på sig denna roll. Storbritannien är dock ännu idag en viktig aktör i världens utveckling.

     

    Storbritanniens politik

    David Cameron är Storbritanniens premiärminster sedan den 11 maj 2010 och partiledare för det konservativa partiet. (The conservative Party)Tillsammans med Liberaldemokraterna(The Liberal Party) och deras Nick Clegg skapade de inför det brittiska parlaments valet 2010 en koliations regering för få majoritet I valet. Nick Clegg är partiledare för The Liberal Party sedan 2007 och blev biträdande statsminister i och med valet 2010.

    Innan  den konservativ-liberala koalitionen tog över makten hade The Labour party med Gordon Brown I spetsen varit I makten sedan 1997. I September 2010 blev Ed Miliband ny parti ledare för The Labour Party.


    Brittisk matkultur

    $
    0
    0

    subway,0

    I och med århundraden av kolonisering av länder runt om i världen har det engelska köket influerats av många olika kulturer vilket har gjort att det inhemska köket hålltis tillbaka och istället framhävt de nya och exotiska matinfluenserna. Även de två världskrigen har haft en betydelse när det gäller brittisk mat. P.g.a. av matransoner under krigen blev den genuina engelska matlagningen underutvecklad och missgynnad och förlorade populariteten mot det hippa franskinfluerade köket. Kanske är det därför de har fått ett så dåligt rykte utomlands. Dock så har det engelska köket de senaste årtiondena tagit sig i kragen och gått tillbaka till ”basics” och uppdaterat de klassiska rätterna och bevisat omvärlden att det även är ett kök är att räkna med.

    En helt egen artikel tillägnar vi självklart den brittiska Nationalrätten Fish & Chips


    Frukost

    Vare sig du besökt England eller inte, kan du inte ha missat att höra om en Traditional English Breakfast. De vanligaste ingredienserna i en traditionell engelsk frukost är bacon, ägg, stekta eller grillade tomater, stekt svamp, rostat bröd och korv. Andra vanliga inslag är stekt lök, bönor och Hash Browns (stekt riven potatis, den engelska motsvarigheten till potatisbullar). Detta serveras normalt sätt med en kopp svart te (English Breakfast Tea). Beställer man en Full English Breakfast får man alla dessa komponenter serverat.

    I vissa regioner är även Black pudding (blodkorv) och stekta potatismoskakor (kallas Potato Cakes) vanliga inslag.

     

     


    Sunday Roast

    På söndagarna brukar många brittiska familjer äta stek till lunch/brunch. Man kan oftast välja bland ungs grillad biff, kyckling, lamm och fläsk, ugnsbakad potatis eller potatismos, sås, grönsaker och yorkshirepudding. Sötsaker och efterrätter är ett vanligt inslag. Bland de mest populära kan nämnas trifle, en sockerkaka dränkt med sherry eller saft, som garneras med mandel, sylt eller frukt och serveras med vispgrädde eller vaniljsås. En annan typisk efterrätt är bread and butter pudding som görs på brödskivor, med eller utan smör, som varvas med torkad frukt och vaniljsås och bakas i vattenbad i ugnen.

     

     


    Te-traditionen

    Morgon, middag och kväll – dagligen dricker britterna 165 miljoner koppar te. Det mest förekommande är English Breakfast Tea som är ett robust svart te med kraftig smak som går väl samman med socker och mjölk. Teet är en blandning av olika svarta teer från flera regioner och länder och blandningen kan variera mellan olika producenter. Vanligaste blandningarna innehåller Assam-te från Indien, Ceylon från Sri-Lanka, Kenyanskt te och om det är ett lite mer exklusivt te så kan det även innehålla Keemun från Kina. I Storbritannien finns det till och med en te kommité där du hittar allmän statistik om britternas te drickande. http://www.tea.co.uk/

     

     

    Kommer från Edinburgh

    Historierna för hur English breakfast tea skapades varierar något. Enligt en variant skapades det av en skotte vid namn Drysdale i Edinburgh. Det såldes av honom under namnet ”Breakfast Tea” och ska ha blivit populärt i England vilket förklarar det nuvarande namnet.
    En annan uppgift pekar på att ett English Breakfast tea skapades i New York, USA. Engelsmannen Richard Davies ska 1843 ha börjat tillverka ett te han kallade ”English breakfast tea” efter att tidigare ha sålt sämre te. Efter viss framgång ska företaget senare ha misslyckats. PG Tips är märket som dominerar den engelska temarkaden. Det är  en stark svart påste. I London finns det all från smått slaskiga ”Greasy Spoon”-kaféer till de eleganta Londonhotellen Ritz och Dorchesters raffinerade teceremonier(afternoon tea), via några av världens mest välsorterade tebutiker. Där behandlas te – starkt och svagt, svart, rött och grönt, jäst, ojäst och rökt – som en hel vetenskap, fullt i klass med vin och whisky.

    Afternoon Tea

    En gammaldags brittisk sed är ”afternoon tea”, det vill säga eftermiddags te mellan kl 15 och 17. Det är en måltid med stark te som dricks med mjölk och socker, sandwich, små smörgåsar med gurka, lax, skinka, ägg eller fiskröra, scones med smält smör, marmelad, lemon curd och ”clotted cream”, ett slags tjock grädde och diverse andra kakor. Anna, 6:e hertiginna av Bedford, (1783-1857) anses vara uppfinnaren av ”Afternoon tea”. Hon brukade bjuda in sina vänner en stund på eftermiddagen till en lätt måltid med te kombinerad med promenader i parkerna. (Innan åt britterna endast frukost och kvällsmat). Hon sägs ha gjort te till en omtyckt måltid och till en social händelse. Afternoon Tea anses vara en fin tradition och kan intas på ett flertal ställen runt om I stadne. Räkna med att betala minst 250 kr per person. “High tea” är te som förekommer mellan 17 och 18, som äts vid det stora bordet istället vid de små teborden. Det är en kraftigare måltid med kallt uppskuret kött – till exempel skivor av skinka, kall tunga eller dyl, ägg, fisk, smörgåsar, crumpets, kakor och frukt, eller en kraftigare varm måltid.


    Julmat

    Christmas Pudding och ugnsstekt kalkon är två klassiker som förekommer på matbordet under julfirandet. Christmas Pudding är en ångkokt pudding innehållande torkad frukt som t.ex. plommon, russin, olika bär, nötter, socker, brandy och kryddor och som serveras med brandy-smör och grädde. Den andra klassikern är ugnsstekt kalkon med fyllning. Det äts även korv och inbakad korv (”pigs in blanket” dvs grisar invirat i ett täcke av bacon), brysselkål, ”mince pie” (fruktpaj) och en mängd olika kakor och sötsaker. Istället för stekt kalkon kan man även servera stekt gås, fasan eller rostbiff. En annan julspecialitet som inte bör glömmas är Plum Pudding är en efterrätt med många ingredienser som russin, sultaner, nötter, brödsmulor, fruktbitar… ja det mesta utom plommon. Man blandar allt, kokar det under en lång tid och låter det vila. Finsmakare låter den vila ett par månader, somliga i flera år och flamberas innan servering.

    Varför då alla dessa ingredienser?  Förmodligen är det en sorts kombination av kolonialism och statusjakt. Med kolonierna kom kolonialprodukter som torkad frukt och kryddor. När julen kom ville man visa sitt välstånd genom att få in så många av dessa som möjligt i samma kaka.


    Snabbmat

    I Storbritannien bestod snabbmaten på medeltiden av pajer och såldes i så kallade ”pie shops”. Pajer är fortfarande en favorit i mathyllan men även sausage rolls(bilden) och pastries. Den absolut vanligaste maten att kasta i sig under en lunch är givetvis de poulära triangelmackorna(sandwich). Namnet sandwich anses härstamma från John Montagu, Earl av Sandwich i Storbritannien. Han ska under ett parti kortspel ha, för att slippa avbryta spelet, bett om att få en köttbit mellan två brödskivor, en sandwich.

    På 1900-talet, med trålfiskets utveckling, blev fish and chips dvs friterad fisk och pommes frites dränkta i vinäger den populära snabbmaten och är idag tydligast förknippad med brittisk matkultur.  Tidigare serverades fish and chips i tidningspapper, men hälsovårdsmyndigheterna förbjöd detta och branschen övergick då till rent omslagspapper. Övrig snabbmat räknas därtill en del asiatisk mat, pizza och kebab.

    Ett vanligt snack är potatischips (Crisps). De säljs ofta i små förpackningar och man kan inte undgå att se dem i matvarubutiker och kiosker och är ett vanligt tillbehör till lunchmackan.


    Vegetarisk/veganmat

    I London finns det väldigt brett utbud av vegan och vegetariska restauranger. Även i matvaruhyllorna är det vanligt att mat är markerade som vegan och/eller vegetarisk mat.

    Som vegetarian, följer man en näringslära vegetarianism enligt vilken endast födoämnen från växtriket bör ätas. Detta innebär att en person som är vegetarian av etiska, religiösa, estetiska, miljö- och hälsosjäl, eller andra anledningar, inte intar animaliska produkter med vissa undantag  för produkter som kan erhållas från levande djur som t.ex mjölkprodukter och ägg. Begreppet vegetarian myntades 1847 på ett möte hos den första föreningen för vegetarianer i Ramsgate i England. Ordet är bildat av engelskans vegetable och suffixet –arian och kommer ursprungligen från latinets vegetabilia med betydelsen ‘grönsaker’. Är man däremot vegan, följer man en filosofi kallad veganism och är ett levnadssätt som söker sig bort från användning av djur för mat, kläder, eller andra ändamål. Veganer undviker därmed animaliska produkter såsom kött, fågel, fisk, ägg, mjölkprodukter, skinn, ylle, dun och päls. Många men inte alla veganer undviker även produkter baserade på honung och bivax.

    Det är vanligt att restauranger markerar vegetariska rätter med en grön bock i marginalen på menyn. Anvisningar för märkning av vegan- och vegetariska alternativ utfärdades av brittiska myndigheter 2006. En känd engelsk vegan är indiepop-stjärnan Steven Patrick Morrissey som myntade uttrycket “Meat is murder”.

    Läs här om att vara Vegan i London.


    Pubkulturen

    Den brittiska puben (public house) är en absolut världsunik företeelse. Puben skall ses som brittens andra vardagsrum och det är ofta vanligare att man träffar sina vänner på puben snarare än att man bjuder hem dem. Det finns ett mycket stort antal pubar i landet och de flesta har öppet 11-23 eller allra senast 01.00. Om helgerna har vissa pubar, speciellt i London, öppet längre. Pubarna serverar oftast både mat och dryck, men det finns gott om undantag. Den klassiska klockan för sista beställningen signaleras med ett vrål ”Laaaaaaast oooooorder!!” och  existerar i allra högsta grad. I London finns det inga lagar som förbjuder dig att ta med din öl ut på gatan vilket gör att gatorna flockas av öldrickande arbetare på Afterwork under både varma som kalla dagar.

    När man ändå är i landet skall man passa på att njuta av britternas inhemska öl, kallat real ale. Det finns i mängder av märken och smaker. Gemensamt för real ale är att den skall handpumpas direkt från fatet och att den är betydligt mindre kolsyrad än vanlig öl. Det finns givetvis öl av svensk lagertyp också, men varför dricka något i London som man lätt kan finna hemma? Öl serveras i pints, vilket motsvarar drygt 0,5 liter. Man kan också beställa en half pint, det vill säga drygt 0,25 l. På grund av britternas konservativa kultur kan det ses som “ofint” när tjejer dricker ur en hel pint, dock är en halv pint är dock helt okej för män. När man går på pub köper man inte bara till sig själv, utan alla bjuder laget runt i tur och ordning. ”Delade notor” i ett sällskap anses som ett ganska oförskämt beteende. Blir man bjuden skall man bjuda tillbaka!

    För den som är intresserad av öl och pubkultur finns mer att läsa på CAMRAs hemsida. Det är en organisation som vill värna om traditionell öl och pubkultur. Är man i London första veckan i augusti varje år ska man passa på att besöka de stora mässhallen Earl’s Court där världens största ölfestival hålls.

    ————————-

     

     

     

     

    Anders Engström har här listat britternas ‘hata och älska’ inom den engelska matkulturen. Anders har tidigare bott i London men är numera bosatt i Bagarmossen och driver Bagisbloggen.se.


    Trekantsmackorna Visst går det att slänga ihop grymma mackor även i Sverige, men inget slår Englands mackkultur. Framförallt trekantsmackorna, gärna med bortskurna kanter som med fördel äts med en rykande kopp te. Är jag ute på stan i England knallar jag gärna in på en livsmedelsbutik (eller ett varuhus livsmedelsavdelning) för att botanisera bland hundratals trekantiga plastförpackningar innehållandes två dubbla trekantsmackor fyllda med hundratals olika fyllningar. Vilket för mig in på nästa brittiska delikatess…

    Bangers Hur kommer det sig att Scan vid sidan om sina fejk-kolbaz, fejk-chrorizo och fejk-merguez kastar in en hederlig brittisk fejk-banger? Kanske för att man måste vara uppvuxen med den klassiskt engelska bangern för att verkligen uppskatta den. Bangern är anspråkslös, men charmig på sitt milda vis. Ett tag saknade min mamma den så hårt att hon smugglade in ett paket till Sverige. Ibland funderar jag på att göra detsamma, men då kommer jag på att Latinamerikanska Livsmedels chorizo är väldigt mycket vassare.
Bangern avnjuter jag hellre på plats i England, och då gärna i samband med en stabbig engelsk frukost (B&B-style).

    Marmite Uuuuuääck! Är ofta reaktionen när svenskar provar det populära brittiska smörgåspålägget Marmite. Denna mörkbruna, nästan svarta, kräm görs av jästextrakt (en biprodukt vid öltillverkning) och är det perfekta komplementet till rostat bröd. Fantastisk sälta och smak som påminner en smula om soja. En burk räcker nästan hur länge som helst, eftersom du bara brer på ett tunt lager Marmite på den heta toasten. Kombineras med fördel med en tunn skiva ost. Passa på att köp en liten burk Marmite nästa gång du är i England. I Sverige går den att köpa i exempelvis hälsokostaffärer, men till ett ofta hutlöst pris.

    PG Tips De viktigaste gastronomiska insatsen britterna gjort är faktiskt som importör. Tack vare det brittiska imperiet har Europa och resten av världen fått sig en hel del till livs. Te från Ceylon/Sri Lanka, är en sådan sak. Och åtminstone i England är PG Tips, teet i de flesta kannor. Det bergamottoljekryddade teet Earl Grey har jag faktiskt aldrig sett någon dricka i England. Nä här är det hederligt svart te som gäller (i samma stil som te som marknadsförs som English Breakfast här i Sverige). Te är inget för mesar. Hos min Granny och Grandpa kunde en kanna ibland stå på hela dagen. Då och då kastade man i en ny PG-tip och fyllde på med mer kokande vatten. Teet var starkt, nästan garvsyrestarkt. Men vad gjorde det. Engelskt te ska drickas med mjölk, och ska man tro min mor, ska mjölken i koppen först, och teet hällas på sen.

    Scones med clotted cream och sylt. Med ursprung i Skottland är scones tekoppens bäste vän. Somliga anser nog att shortbread, en annan skotsk specialitet, delar denna titel. Men sorry mamma, jag har aldrig varit en fan av detta stenhårda, supersöta, superfeta tilltugg. Jag är en scones-man hela dagen.

    Det luriga med scones är att de endast är goda direkt från ugnen. Jag har suttit på en hel del usla turistfällor och ätit ”cream tea” för att besviket upptäcka att syltbyttorna och den obligatoriska ”klottade” grädden kompletterats med mikrovärmda scones. Nä scones ska vara färska, och för min del bara ätas med lite smör och en skiva ost. Den överdrivet vispade grädden får engelsmännen behålla själva.

    Fish and chips (Läs artikel härUäääck! Kanske de flesta av er (återigen) tänker. Detta uääck kan vara av flera slag. Är det uuäck för att du ätit fish and chips på en svensk pub? Då är det ofta inte ett legitimerat uääck. Då är risken väldigt stor att du ätit en panerad fisk med strips. Ett uääck efter att ha ätit något i stil med det på bilden ovan är mer berättigat. Stora chunkiga potatisbitar som kastats runt i fritösen, och rejäla fiskfiléer friterade i ”batter”. Som jag sagt förut. Jag är jävig. Minns hur vi brukade gå ner till ”the village” hämta våra påsar med fish and chips (invirat i tidningspapper) och sitta där hos grannie och grandpa och mumsa. Tillbehör: En gryta kokta ärtor, ett saltkar och… nästa listplacering…

    Malted vineger De stora slappiga ”chipsen” (alltså det vi kallar “pommes” i Sverige) är ingenting utan salt och britternas fantastiska maltvinäger. Precis som Marmite verkar det här vara en spinoff från ölbryggandet. Man gör en öl av maltad korn, som man sedan förvandlas till vinäger… Det är också denna vinäger som ger smaken till de fantastiska chipsen (crisps på engelska) ”salt and vineger”. Mmm.

    Plumpudding – flamberas precis innan man äter. Har jag nämnt Branston Pickles nämnde jag säkert något om långa ingredienslistor. Längst av dem alla har nog julspecialiteten plumpudding. Min familj brukar göra en varje jul och jag lovar dig, listan med ingredienser är lång. Det hackas russin, sultaner, nötter, brödsmulor, fruktbitar… ja det mesta utom plommon. Och så rör man om allt, kokar det väldans länge och låter det stå. Finsmakare låter den stå ett par månader… somliga år. När jag var liten tyckte jag inte plumpudding var så gott. Det är en så kallad ”aquired taste”. Oerhört mäktig och komplex. Ja, helt fantastisk! Det är fantastiskt att så många olika ingredienser faktiskt smälter ihop och skapar en enda stor smak.

    Varför då alla dessa ingredienser? Jag tror att det är en del kombo av kolonialism och statusjakt. Med kolonierna kom kolonialprodukter som torkad frukt och kryddor. När julen kom ville man visa sitt välstånd genom att få in så många av dessa som möjligt i samma kaka. Man skulle kunna säga att plumpudding är engelsmännens svar på amerikanernas Surf-and-turf. Men där amerikanerna bara var vulgära lyckades engelsmännen i sin kolonialvaruexcess faktiskt utveckla något sensationellt.

    Bubble & squeak är en traditionell Engelsk maträtt som är gjort av lätt stekta rester med ingredienser som potatis och kål men även ingredenser som morötter, ärtor, brysselkål och andra grönsaker. Rester for life!


     

     

     


    Svensk Kalender

    $
    0
    0

    2

    Våra vänner på Swedish Diary har en toppen kalender där ni kan följa alla svenska organisationer i London och deras händelser.
    Även Londonsvenskar står med och vi kommer i fortsättningen lista våra events även där när vi kommer igång på riktigt.
    På Swedish Diary  uppdaterar både Svenska Handelskammaren, Svenska Kyrkan, The Anglo Swedish Society och många andra med kommande events.
    Vi kan även tipsa om andra Svenska kalendarium som vi skrivit om tidigare. Svenskt ska det va!


    Flytthjälp till och från Sverige

    $
    0
    0

    Screen shot 2012-08-25 at 14.29.35

    Movecorp.co.uk offers a full range of international shipping to Sweden services.
    All of their removals to Sweden quotes are based on a full door to door service (unless stated otherwise).

    Movecorp understands that it can be a stressful time for any individual, couple or family, which is why they assign each customer their own dedicated Removals Coordinator who will be able to offer a number of services for the customer to review and be on hand to answer any questions there may be, making the whole shipping to Sweden service simple.

    International shipping to Sweden with Movecorp (Movecorp removals & shipping UK Sweden) is simple. You can either fill out their online quotation form, or give us them a call on +44 (0) 1543 483 600 to discuss your shipping to Sweden requirements.


    Familj i London

    $
    0
    0

    Springande-barn

    Vad händer om man helt plötsligt behöver flytta över sin familj till London?Hur är det brittiska skolsystemet? Vad får man i barnbidrag? Vad kostar dagis? Det är mycket frågor som måste ha svar och det stämmer att det är mycket skillnander på det svenska systemet och det brittiska.


    Bidrag

    Föraldrapenning

    Du kan få svensk föräldrapenning upp till sex månader utomlands. Om du som svensk förälder vill flytta till ett EU land under din föräldraledighet kan man även i vissa fall flytta med sin föräldrapenning, men då gäller det att du är anställd av ett svenskt företag. Många handläggare på försäkringskassan har ingen aning om detta så se till att du har en speciellt EU handläggare.

    I England kan man få bidrag om man har låg inkomst. Det är ganska komplicerat och man får stå på dig och ringa många olika avdelningar. Gå in på Direct Govs hemsida för att läsa mer
    Tax Credit – Skattelättnader. Det finns två olika  typer av skattelättnader:

    Working Tax Credit får man om man arbetar och jobbar mer än 16 timmar per vecka. Beroende på hur mycket man tjänar som familj, alltså har läggs båda partners inkomst ihop, sen får man bidrag beroende på hur mycket man får in som en familj inte som enskild individ.

    Child Tax Credit får man om man betalar för barnomsorg. Barnomsorgen måste vara registrerad genom OFSTED. Manga childminders (dagmammor) är registererade och alla dagis är och en del klubbar är även de med i OFSTED. Det är värt att kolla upp detta innan man anställer annars går man miste om hjälpen. Samma sak gäller här – beroende på hur mycket du betalar for barnomsorg och hur mycket du tjänar räknas det ut.

    Tyvärr är systemet rätt sa strikt och räkningar räknas inte som en utgift här!  For nyttig information gå in här.

    Child Benefit (barnbidrag)
    Barnbidrag far alla som har barn under 16 år. Man far £20.30 per vecka för sitt äldsta barn och £13.40 per vecka for resterande barn.

    Housing benefit (bostadsbidrag) och Council Tax Benefit (kommunalskatt)
    Bostads bidrag kan man ansöka om och även avdrag på kommunal skatten. Är man singel eller student kan man få avdrag på kommunalskatten och även när du har barn om du har låg inkomst. Detta bidrag går genom varje kommun (till skillnad från tax credits som är nationellt) så man får söka under sitt council för mera information. Det varierar vad du får, beroende på var du bor.

    En bra sida är http://www.turn2us.org.uk/benefits_search.aspx klicka på den lila rutan start benefits checker. Här kan du kolla vad du kan få i bidrag.

    Income Support får du om du inte jobbar. Detta är som social bidrag. Och om du ar arbetslös får du job seekers allowance. För mer info om detta gå in här och för arbetslöshetskassa besök ett Job centre eller gå in här. Sen finns det även mycket hjälp till andra saker såsom skolmat, mjölkersättning till bebis och annat om man har låg inkomst.


    Barnomsorg

    Det finns nurseries (dagis) för barn mellan 0-5 år. Oftast är dessa dagis privata och man betalar ca £50 per dag per barn, men det varierar beroende på vart man bor.
    Childminders (dagmamma) Blir lite billigare än dagis – £5 per timma/per barn är normalt men kan kosta mera. Då lämnar man barnen hemma hos childmindern och hon tar även hand om andra barn.
    Nannies är poppis men kan vara dyrt eftersom de oftast är utbildade och tar betalat därefter. Nannies kommer hem till ditt hem och tar bara hand om ditt barn.
    En au-pair bor hemma hos dig man betalar mindre men sa även för boende och mat åt au-pairen. Normal aupair-lön ligger på mellan £60-£150 per vecka.
    Hitta Svenska au-pairer i vårt forum eller läs mer om att vara au-pair Här!


    Skolor

    Man ansöker till skolan vintern innan man börjar i september. Så om t.ex. ditt barn fyller 4 år i Juli 2011 då ansöker du till skolan innan Januari 2011. Hjälp med att välja skola? Läs mer här!

    Den terminen (här har skolsystemet 3 terminer) barnen fyller tre år får de börja i pre-school (förskola). Förskola är oftast tre timmar antingen eftermiddag eller förmiddag. Vissa väljer att lämna kvar barnen på dagis eftersom de jobbar eller inte kan ta hand om barnen resten av dagen. Barn som fyllt fyra år innan 1 september börjar skolan det året. Alltså varierar det mellan fyra och fem år beroende på när du är född. Barnen börjar då i reception-klassen och går vanligtvis mellan ca 9.00-15.30. Barnen har skoluniform: en vinteruniform och en sommaruniform.

    Det finns privata skolor, statliga skolor och religiösa skolor. Man betalar avgift för de privata skolorna medan de andra två är gratis.  Ungefär var femte år inspekteras alla skolor av OFSTED, de får då en rapport som säger om skolan är bra eller dålig. Det kan vara väl värt att läsa några rapporter innan du söker skola. Skolorna kan variera väldigt mycket även om de ligger nära varandra geografiskt.

    Vill du att ditt barn ska gå i en bra skola är det oftast viktigt att bo nära skolan. Förtur ges även till barn som har äldre syskon i samma skola.

    Svenska Skolan: Svenska Skolan i London har två byggnader. Ena är för grund skolan och  ligger i Barnes (T –bana Hammersmith) medans gymnasie undervisningen sker i Richmond. Hit kommer många ungdomar utan sina familjer och bor då i värdfamilj.

    Läs mer om Svenska Skolan Här.

    Norra Londons svenska skola: Norra Londons Svenska Skola startade i Svenska Kyrkans lokaler i London. Målet med skolan är att i framtiden flytta till norra London då de har en etablerad verksamhet. Det är en ideell skolförening som drivs av föräldrar och undervisningen är till för att komplettera svenskan. Undervisningen och aktiviteterna sker på helger. Skolan vänder sig till barn med minst en förälder eller vårdnadshavare som är svensk medborgare och där svenska är ett levande språk i familjen, så att barnet redan har viss grundkunskap i det svenska språket. Lär mer om Norra Londons Svenska Skola här.

    Privata skolor: Om man är intresserad av privata skolor, även kallade independent schools eller public schools (förvirrande nog) är det en bra ide att gå igenom en agency.

    Gabbittas är den största privata skolan. Där finns gratis guider, där man fyller i vad man är ute efter och får upp förslag och för ungefär £200 kan man få ett möte med en konsult som går igenom precis vilken typ av skola man vill ha, och hjälper till med möten och besök och sätter ihop en mapp från varje skola som man kan läsa igenom. De kan hjälpa barn och föräldrar i alla åldrar, både om man söker från utlandet eller från London. Du kan även besöka deras hemsida här, här kan du söka och få bra information om privata skolor i ditt område. Viktigt att tänka på är att vissa skolor är sk feeding schools. Skolmaten kostar ca £2 per barn per dag. Detta betalas oftast terminsvis. Man kan även ofta välja att ge sitt barn (packed lunch) matsäck hemifrån.


    Pass

    Gå in på ambassadens hemsida för att få reda på hur man får svenskt pass till sin barn, svenskt personnummer eller sammordnings nummer.

    Ambassadens hemsida

    OBS!! Viktig information för de som är födda och bosatta utomlands:

    För att undvika att du förlorar ditt svenska medborgarskap om du är född och bosatt utomlands kan du ansöka om att få behålla det. Det måste du göra innan du fyller 22 år. Du behöver inte göra en sådan ansökan om du under någon tid har varit bosatt i Sverige eller om du regelbundet besökt Sverige. Om du tillhör den första generationen som är född utomlands kommer din ansökan att beviljas. Även senare generationer som är födda utomlands kan få behålla sitt svenska medborgarskap såvida inte anknytningen till Sverige är helt bruten.


    Bostadsområden

    Det ar väldigt svårt att säga vilka områden i London som är bra eller dåliga då detta är något individuellt men givetvis finns det områden som är mer populära av olika anledningar. Det beror helt på hur mycket du vill betala for boende kostnader och hur långt du är villig att pendla till jobbet. Generellt satt går bostadspriserna upp i områden där det finns bra statliga skolor.  Det kan vara väldigt svårt att komma in på en bra statlig skola, och oftast ar upptagnings området litet. Sa det är en viktig sak att kolla upp innan du väljer område och skola for dina barn. Här nedan följer en lista på områden där det bor många svenska barnfamiljer: Barnes (nara till den svenska skolan),Richmond, West London, Notting hill, Chiswick, Fulham, Chelsea, Putney, Hampstead, Highbury, Highgate, Muswell Hill, Mill Hill och Barnet.

    Sjukvård

    mer info finns även under >>VÅRD

    Nar du flyttar till London måste du registrera dig hos en GP, (general practioner/husläkare) för att få rätt till fri vård. Det kan vara bra att fråga andra som bor i området om dom har en läkare som dom tycker ar bra. Oftast finns det flera lakare i samma upptagningsområde. For att bli registrerad hos din husläkare måste du ta med proof of adress, d.v.s. en eller 2 räkningar med din adress. Det är helt gratis att gå till din husläkare och alla barn under 18 år får också helt fri medicin. När du registrerar dina barn får dom en röd bok, dar alla barnens vaccinationer fylls i som den svenska BVC boken. Normalt får barn ungefär samma vaccinationer som i Sverige. Du kan aven få ditt barn vaccinerat mot TBC, vilket inte ges i Sverige.

     

    NHS Direct
    Hemsida
    Telefon
    : 08454647
    Hit kan du ringa 24/7 och fråga vad som helst som galler din hälsa. Dom kan även boka in dig for tid om du behöver se en läkare out of office hours och inte vill sitta på akuten i 7 timmar. Generellt satt måste man vara ganska påstridig nar man går till doktorn/GP dom gör överhuvudtaget normalt sett inga tester vid ett vanligt läkarbesök. Bara for att du ar lite orolig. Det ar inte som i Sverige. Har måste du stå på dig mera och fråga om att bli refererad till sjukhuset for att se en specialist lakare om du ar orlig.

    Tandläkare: När du är gravid och 1 år efter förlossningen har du som mamma ratt till  fri NHS tandvård. Alla barn går gratis till  NHS tandläkaren. Du kan aven välja att gå till en privat tandläkare och då kostar det mera. Läs mer om barntandvård Här.

    Att göra

    Top 10 http://londonsvenskar.com/londons-top-10/top-10-barnens-london/

    Aktiviteter: London tusentals aktiviteter att erbjuda for barn.Kolla runt på forumet här på Londonsvenskar. Kolla bland Mamma grupperna och håll koll i skolan, dagis och i tidningar.
    Museum Alla Londons stora museer har vädligt bra och oftast gratis barnaktiviteter.
    Parker Regents park och London zoo. Primrose Hill (Norr om London Zoo) Hampstead Heat (Här finns det även en lido med barn och vuxen pool på sommaren)Hyde park med Princess Dianas vatten fontän och gigantisk lekpark. Battersea park med Battersea Zoo



    Mammagrupper och länkar:

     

    www.svenskamammor.com

    www.Netmums.com

    www.Familjeliv.se

    www.Mumsnet.com

    www.Londonmoms.ca

    Många svenska mammagrupper finns på facebook.

    http://www.juniormagazine.co.uk/ Magazine for moderiktiga och trendiga mammor

    http://www.timeout.com/london/kids/ Time out London -Listar varje vecka, massvis med aktiviter for barn

     



    Med bil i London

    $
    0
    0

    car

    Att köra bil i London, en av Europas största städer, är inget för nybörjaren. Här samsas bilar, bussar och taxibilar om de slingrande och smala gatorna. Om du absolut måste köra in till de centrala delarna rekommenderas det att du vet exakt hur du ska komma dit och vart du ska parkera.

    London är en gammal stad och vägarna formar inte samma rutnätsmönster med raka gator som du hittar i exempelvis Stockholm. Med runt 7,5 miljoner invånare är London en av Europas största städer och här samsas bilar, bussar, motorcyklar, mopeder, cyklister och gående om de gamla, slingrande och ibland mycket smala vägarna. Filerna kan vara allt från en till fyra och det är svårt att manövrera bilen i den täta trafiken. Även skyltningen kan vara förvirrande, speciellt när du som svensk ska ta dig in i London.

    Avgiftsbelagda zoner
    För att få köra in i de centrala delarna av London tas en avgift på tio pund. Detta gäller måndag till fredag, klockan 07-18. Betal zonerna är markerade med ett stort C. Du kan betala på nätet, per telefon, i vissa affärer eller per post. Var noga med att betala. Ditt registreringsnummer fångas upp av en kamera och betalar du inte kommer räkningen hem till dig, då med en extra avgift.

    Ska du köra mycket i London kan det vara bra att skaffa en tjänst som drar avgiften automatiskt. Det kostar då tio pund om året. Du betalar då bara nio pund per dag, vilket du kan tjäna på i längden. Du kan också använda dig av en tjänst som skickar ett sms till din mobil när du kört in i en avgiftsbelagd zon.

    Olycksdrabbad stad
    Varje år sker 40 000 allvarliga olyckor i Storbritannien, 2009 skedde 3227 av dem i London. Skillnaden mot att köra bil i en svensk storstad är att hastigheten är högre samtidigt som bilisterna inte visar samma hänsyn mot gående, motorcyklister och cyklister. Dessa kan också vara svåra att se, speciellt nattetid då de gömmer sig bakom annan trafik.

    Precis som i Stockholm finns här många enkelriktade vägar. Men här finns också gator du inte får köra på alls, de är reserverade för buss och taxi – fast bara under vissa delar av dygnet. Här gäller det att se upp, råkar du köra in på en sådan gata kan böterna bli runt 120pund.

    Ett myller av bussar
    Varje veckodag är det sex miljoner resenärer som åker med någon av stadens 6800 bussar. Nu funderar myndigheterna på att minska antalet bussar eftersom de centrala delarna av London drabbas av köer och stillastående trafik. Dessutom är det ett flertal som kör ungefär samma runda. Bussarna skapar också problem för bilisterna, de har ofta dubbla våningar och skymmer sikten. På grund av sin storlek är de också svåra att köra om.

    Ett annat problem är alla gående. Om du släpper fram en gående framför dig, trots att det inte finns något utmärkt övergångsställe, kommer ett gäng andra följa med och du kan bli stående ett bra tag. Annars gäller samma regler som i Sverige, du måste stanna om du ser någon stå vid ett övergångsställe utan trafikljus. Som tur är har de flesta övergångställen i London trafikljus, troligen just för att förhindra detta problem.

    Svårt att få parkeringsplats
    Den typiske bilisten i London kan beskrivas som arg, rädd och oförlåtande. Gör du ett misstag som att köra för sakta eller osäkert ser de till att köra om dig snabbt för att sedan bromsa in hastigt framför dig. Bland londonborna är speciellt de så kallade ”white van drivers”, kända för att göra precis så. Det är arbetare som kör i London på grund av sitt yrke som exempelvis rörmokare och elektriker och därför är vana med trafiken. Även taxichaufförer har ovanan att bete sig på det sättet.

    När du väl har lyckats ta dig in till din destination i den snåriga Londontrafiken är det nästan omöjligt att hitta en parkeringsplats. Det är dubbla gula linjer på i princip varenda gata på grund av att framkomligheten redan är så svår. Dessutom är parkeringshusen dyra. Marken kostar så mycket att det byggs alldeles för få parkeringsplatser.

    Tipset är helt enkelt att åka kommunalt in till de centrala delarna av London. Om du absolut måste ta bilen, kolla upp var du ska parkera och hur du ska ta dig dit innan du börjar köra. Det räcker inte med en GPS eftersom du ofta måste fatta beslut innan din GPS upplyser dig om var du ska. Och framförallt, ta det lugnt!

    Madeleine Rönnqvist, Skribent

    Läs vidare här om att ta körkort i London >>>

    Hybridbil i London

    Att köra bil i centrala London tar väldigt lång tid och ofta är väldigt påfrestande, det vet de flesta. Man behöver inte ens sitta i trafiken för att märka att London är fullt med bilar. Mycket har gjorts för att minska biltrafiken inom London såsom att införa en trängselskatt  som nu även finns i Stockholm och Göteborg.

    Olika kampanjer har bedrivits för att öka användningen av cyklar och kommunaltrafik bland Londonborna. Med så mycket bilar så innebär det mycket avgaser i luften. För att minska avgaserna och bullret så har London införskaffat över 301 hybridbussar, bussar som drivs av både en elmotor och en bränslemotor.

    Även hybridbilar har blivit mycket populära i London då priserna på bränsle har ökat markant den senaste tiden och att man kan få lägre trängselskattsavgifter om man kör en bil som släpper ut en liten mängd koldioxid. Marknaden för hybridbilar har ökat dramatiskt den senaste tiden då konsumenter har krävt att det bör finnas miljövänliga bilar på marknaden. De flesta bilföretagen erbjuder nu hybridbilar för att mätta den växande efterfrågan.

    Honda bl a har lanserat flera hybridbilar som t ex Honda Insight som tyvärr inte slipper trängselavgiften, vilket den gör i andra Europeiska länder såsom Amsterdam. Hybridbilar kommer i många olika prisklasser men billigast kommer man undan om man köper en begagnad bil av hybridklass som det finns många av om man vet vart man ska leta.

    Om man vill helt slippa trängselavgiften i London krävs det att ha en bil som släpper ut mindre än 100g koldioxid per kilometer och möter Euro 5 standard för luftkvalitet. Om man är i diger nöd av bil i London och vill dra sitt strå till stacken när det gäller att förbättra luftmiljön i staden så är en hybridbil alltid ett alternativ.



    Vård

    $
    0
    0

    vard


    Läkarvård

    Du har, precis som i Sverige, tillgång till gratis vård om du är boende i England. Du kan välja mellan både allmän läkarvård eller betala för privat läkarvård.

    National Health Service

    NHS står för National Health Service och är Englands motsvarighet till Vårdcentralen. På ett NHS-sjukhus har du rätt till gratis sjukvård men för att ta del av vård måste du skaffa dig ett NHS nummer och en GP – en allmän läkare (GP – General Practitioner) och då får man ett eget National Health Number.

    Alla som är födda i England och Wales får ett NHS nummer vid födseln men om du är svensk måste du  alltså registrera dig på ett NHS sjukhus eller en vårdcentral och du kan göra detta genom att kontakta en GP, ett NHS-sjukhus eller ett Primary Care trust (PCT) där du får hjälp att registrera dig.

    Slå in din postkod för att hitta din närmsta klinik: http://www.nhs.uk/Service-Search/GP/LocationSearch/4

    Det kan vara bra att fråga andra som bor i området om dom har en läkare dom tycker är bra. Det är helt gratis att besöka din GP och alla barn under 18 år får också helt fri medecin.

    Så snart man är registrerad i Storbritannien för sjukvård behövs ett brittiskt europeiskt sjukförsäkringskort (EHIC) för resa inom EU. För läkarvård vid tillfällig vistelse behövs det europeiska sjukförsäkringskortet som man får från Försäkringskassan.

    För mer information – besök NHS:s hemsida.

    Har du  frågor vid symptom,  besök NHS direct.

    Du kan även pröva att ringa NHS Direct som motsvarar Svenska sjukvårds upplysningen på telefon +44 (0)845 4647.

    För att hitta all information om läkarvård, tandvård, graviditet, mottagningar med mera så kan man besöka Direct Gov - All Public service in one place.

    Tandläkare

     

    I Storbritannien kan du söka tandläkarvård genom NHS tandläkare eller privata kliniker. NHS (National Health Service) motsvarar de som tidigare i Sverige var Folktandvården  – så kostnaderna är fasta och mycket lägre än hos en privat tandläkare. När du söker behandling under NHS finns bestämda priser

     

    • Undersökning, diagnos och råd för behandling: £18
    • Undersökning, diagnos, råd för behandling samt en/fler fyllningar £49.00
      • Undersökning, diagnos, råd för behandling,en eller fler fyllningar samt en eller fler kronor £214
      • En NHS behandlingar som utförs inom en två månaders period kommer alltså inte kosta mer än £214. Hos en privat tandläkare är detta väldigt skiftande och I de flesta fall kostar varje enskild behandling extra. Här hittar du NHS priserna för tandvård.

    De flesta NHS tandläkare rekomenderar en check var sjätte månad. Missar du en en koll blir du stryken från deras patient listan. Detta beror på den stora volym av människor som söker vård hos NHS och deras strikta budget.

    Priserna för NHS tandvård gäller inte om du är

    • under 18
    • 18 och studerar heltid.
    • Gravid eller har fött barn de senaste 12 månaderna.
    • Inneliggande på ett en NHS klinik med sjukhustandläkare.
    • Får inkomst stöd eller är sjukskriven.

    NHS eller Privat?

    Det är mest en kostnads fråga då privat kan vara nästan dubbel så dyrt som de allmänna klinikerna.

    Är du missnöjd med din behandling?

    Det finns olika organisationer att kontakta om man inte är nöjd med sin behandling.
     Tandvårds patienter kan kontakta bland annat Dental Complaints Service genom att ringa +44 (0)8456 120 540 (local rate), besöka deras hemsida, eller maila  info@dentalcomplaints.org.uk.
    Eller kontakta Genereal Dental Council på +44 (0)8456 120 540 eller maila på complaints@gdc-uk.org.Detta gäller klagomål för både privat tandläkarvård och NHS.


    Ungdomsmottagningar och sexuell hälsa

     Mortimer Clinic

    GUM är en förkortning av Gynecologi/Urethral Medicin. I Londonområdet finns 8 stycken GUM-kliniker. Alla mottagningar är inriktade på behandling och förebyggande av sexuellt överförbara sjukdomar. Varje mottagning har någon form av egen specialisering på olika områden inom STIs (Sexuellt överförbara sjukdomar och infektioner).

    Mortimer Market är en av dem och har ett upptagningsområde om cirka 800.000 invånare i London där det finns en stor blandning av människor med olika etnisk bakgrund och många unga människor med stor arbetslöshet, missbruk, tonårsgraviditeter m.m. Kliniken på Mortimer Market specialiserar sig på ungdomar och homosexuella män. Det finns en egen mottagning för homosexuella män för samtal och undersökning/provtagning. På kliniken finns det tillgång till kuratorer och här finns även en särskild HIV –avdelning, laboratorium och en ”snabbmottagning” för STD*-provtagningar.

    På dessa ”snabbmottagningar” får man fylla i ett formulär och sedan vänta tills man får en tid, vilket normalt sätt ligger på 20-40 minuter.
    Inga aborter eller cytologprover utförs på någon av GUM-klinikema. Man arbetade mycket aktivt med både den fysiologiska/patologiska sidan av STIs* parallellt med den psykologiska sidan.  Även om du inte få dina preventivmedel utskrivna på denna klinik så får du stöd och hjälp och blir vidare skickad till exempelvis MargetPyke-kliniken (fem minuters gångsavstånd) där du kan få preventivmedel utskrivna.

    *Sexuell Transmitted Infections

    Mortimer Market Centre,
    Off Tottenham Court Road, London
WC1E 6JB
    Telephone: 
020 3317 5100 (Bokningar)
    Tunnelbana: Warren Street (Northern, Victoria),

    Brook

    Brooks är en ungdomsmottagningsliknande som finns på 13 olika platser i London. Det är en ideell verksamhet där ekonomin är baserad på välgörenhet.

    Mottagningen arbetar främst med individuell rådgivning för både kvinnor och män upp till 25 år. I England är det inte självklart med sexualundervisning utan eleverna måste ha föräldrarnas tillåtelse. Skolorna måste därför noga förvissa sig om vilka som kan delta i sådan undervisning.

    Likväl som på ungdomsmottagningar i Sverige samtalar man på Brooks kring sexuell och psykisk hälsa, preventivmedel, graviditet, könssjukdomar mm. Alla preventivmedel är gratis för tonåringar i England. Medicin i allmänhet är gratis för de som är under sexton år och även de som är över sextio år. Besöken på Brooks är kostnadsfria. Majoriteten som söker är unga kvinnor som behöver rådgivning gällande preventivmedel men man ser också en ökning av unga män på mottagningen.Man har ej heller skyldighet att anmäla vetskap om t ex sexuella övergrepp om inte ungdomen vill det, då tystandsplikt råder på kliniken. När det gäller p-piller så får sådana i allmänhet inte ges ut till ungdomar under 16 år. För att kringgå detta så har man bestämt sig får att utgå från ett speciellt rättsfall.

    Rättsfallet grundar sig på att en mamma stämt personal för att ha skrivit ut p-piller till hennes dotter. Man har utifrån detta möjliggjort att barnmorska eller doktor kan gå in och ta sk ”föräldraansvar” som gäller juridiskt. Ett kort, ”guidelines for prescribing to under 16s” klistras in i journalen som visar att barnmorskan eller doktorn bedömt att den minderårige är mogen att använda sig av preventiv medlet.

    Personalen på Brooks består av receptionist, sjuksköterska, kurator, doktor och även av en teamansvarig.  Du behöver inte ringa innan utan kan komma oanmäld. När man anmält sig i receptionen får man  ett formulär där man beskriver hälsotillstånd och vad man söker för. Detta för att besöket ska gå snabbt och smidigt.

    Brooks hemsida hittar du r.

    Abort

    Är du Svensk har du rätt att göra abort i London sedan 43 år tillbaka då abortlagen trädde i kraft.  Varje år sker 200 000 aborter i England vilket är ett väldigt högt antal.
    När det gäller tonårsgraviditeter så har England de flesta i västeuropa då en abort inte är lika enkelt som exempelvis i Sverige. För att kunna utföra en abort krävs bl.a. att två läkare skriver under.
    Alltså måste en läkare från allmän distriktsläkarmottagning också involveras. Att utföra en abort privat i England kostar ca 6000 kronor. Besök Maria Stopes för mer information om abort och sexuell hälsa här.


    Plastikkirurgi

    England och London har ett stort utbud av kliniker som utför plastikoperationer. Priserna i England ligger på ungefär samma som Sverige och uppåt.
    Tänk på att du bör gå på efterbesök 2-4 veckor efter operation samt att om det händer något så är det din läkare som är den som enklast kan hjälpa dig.

    Tänk även på att teckna en försäkring i det landet du kommer befinna dig åren framöver. Kolla detta noggrannare med din klinik.
    Kirurger som utför plastsikoperationer bör vara utbildade och vara registrerade hos General Medical Council’s (GMC) Specialist Register
    Här kan du kolla upp  generell information såsom namn, GMC referens nummer, datum för registrering, tidigare erfarenheter. Du kan däremot inte få några personliga kommentarer på denna sida.
    För mer information kan du även gå in på Private Healths hemsida.
    Här hittar du även fler användbara länkar under Links och även om privat tandvård med mera.
    Priser varierar men ligger oftast lite högre än I Sverige.

    En lista på kliniker hittar du r.


    Svensk läkare för Fillers och Botox

    $
    0
    0

    Screen Shot 2013-05-24 at 20.49.21

    Vi har tidigare på Londonsvenskar tipsat om allt från tandläkarvård till NHS och privatvård. Det blir allt vanligare med skönhetsbehandlingar och många går i tankar om att  försköna utseendet med allt från Botox och Fillers till laserbehandlingar och peelingar. Då det viktigt att man vänder sig till en läkare eller skönhetsterapeut som man kan lita på.

    Vi har frågat runt bland vänner och bekanta och blev rekommenderade svenska Hadde Kader som bor och jobbar i London sedan 2 år och erbjuder just Botox och Fillers till sina kunder. Dr. Kader erbjuder hembesök och på senaste tiden även börjat jobba med tillställningar där du och dina vänner kan behandlas tillsammans till ett bättre pris och i er egen hemmamiljö. 

     

    Berätta om dig själv?

    Jag heter Hadde Kader, född och uppvuxen i Stockholm. I grunden är jag utbildad tandläkare dock är jag vidareutbildad i både Implantat kirurgi samt kosmetiska injektioner. Implantat Kirurgi studerade jag I Cambridge och nu jobbar jag med ett team av Storobritanniens bästa kirurger. Vi åker till olika kliniker och placerar implantat runt om i London samt städer utanför. Kosmetiska injektioner har jag varit delaktig I ganska länge. Ett stort intresse för kosmetik i ansiktet växte under min grundutbildning som tandläkare då vi fokuserade mycket på de anatomiska strukturerna. Jag vidareutbildade mig inom Botox och Fillers I London.

    Efter det bestämde jag mig för att starta eget då jag fick förfrågan att åka hem till mina klienter för komfort samt privacy. Jag åker också till vissa salonger i London för att behandla mina klienter där.

    Vem  är din typiska  kund?

    Wow, dem kommer i alla åldrar och former, däremot är dem oftast klassificerade.
    Det är en väldigt stor förfrågan på fillers i läpparna bland unga kvinnor däremot vet dem inte så mycket om Botox.

    Botox är mer vanligt hos medelålders kvinnor, och det är synd. Vid den här åldern är det oftast för sent att förebygga och då behöver de mer komplexa behandlingar i kombination med Botox. Däremot börjar den yngre generationen inse hur effektiv och förebyggande Botox är så den marknaden växer. Män förekommer också och de flesta vill motverka svett.

    Många vet inte hur effektiv Botox är mot svett I armhålorna och handflatorna. Männen jobbar ofta inom finans och sport. Fillers för att göra ansiktskonturer (tex. kindben, käkben och näsa) är också en väldigt växande marknad då manga inte vill gå under kniven. Dessa ingrepp gör en väldigt stor skillnad på medelålders kvinnan.

    Märker du någon skillnad på marknaden I Sverige och England? 

    Jag märker en jättestor skillnad på Sverige och England. Den största är nog regulationerna. I Sverige har dem ett stort problem med vem som får placera injektioner; alla. I England är dem väldigt strikta med att du måste vara läkare, tandläkare eller vidare specialiserad sjuksköterska. Klienterna är också mer öppna till Botox och Fillers I England däremot är vi inte i närheten av USA. Marknaden växer dock  då fler och fler blir informerade om dess förutsättningar.

    Vart i London är du baserad?

    Just nu är salongerna lokaliserade runt centrala London däremot har jag åkt ut till zon 4 för “at Home” behandlingar. Jag åker längre ut vid större behov. Jag åker också till Sverige för kosmetiska event. Det enklaste sättet är att kontakta mig för att diskutera salong/at home location.

    Vad är egentligen skillnaden mellan Botox och Fillers?

    Fillers består av hyaluronsyra som förekommer naturligt I vår vävnad. Det andvänds för att jämna ut huden där djupa rynkor förekommer samt skapa volym och konturera läppar, kinder och käklinje.
    Botox (som står för Botulinum Toxin) är ett protein som avslappnar muskler och stoppar svettkörtlarnas funktion, temporärt. Vissa muskler I ansiktet är ansvariga för nedbrytningen av kollagen I huden vilket resulterar I rynkor och Botox förebygger denna process. Man har också studerat den antidepressiva funktionen och behandling av migrän och gnisslande tänder.

    Vad är riskerna med filler och botox?

    Både Fillers och Botox är regulerade med väldigt hög säkerhet. Däremot finns det risker med allt. De vanligaste är blåmärken och lite svullnad vanlig runt läpparna I ett par dagar. Dessa kan förebyggas med ispack och avstånd från alkohol. Med Botox så förekommer ibland huvudvärk.

     

    Så går du i tankarna om att skaffa Botox eller Fillers så kan vi varmt rekommendera Dr Hadde Kader. Mer information hittar du på drkaesthetics.com eller hadde.co.uk. Nämn Londonsvenskar vid första behandlingen.

    De vanligaste områdena att behandla

    De vanligaste områdena att behandla

     

     

     

     


    Ta dig runt i London

    $
    0
    0

    Buses


    Transport for London

     TFL är en statligt styrt bolag som har hand om Londons lokaltrafik såsom statsbussar, tunnelbanan, tåg och spårvagn. TFL kan jämföras med SL medans National Rail Services kan jämföras med SJ. TFL grundades år 2000 och har även ansvar över stadens nätverk av huvudgator (som inkluderar 6000 trafikljus), upprätthåller taxi regler och främjar en rad av gång och cykel projekt.

    Förutom tunnelbana och buss finns andra transport sträckor som ägs av TFL och trafikeras varje dag med flera miljoner passagerare:
     

    National Rail Services (Motsvarar Sveriges SJ-Verkar på de största central stationerna I London. Dessa tåg reser ut till andra städer runt om I Storbritannien.
    Overground – Precis som namnet säger opererar denna linje över mark och täcker stationer runt omkring Centrala London. Denna linje åker inte inte inom zon 1.
    DLR – Docklands Light Railway – DLR är den första järnvägen I London där alla stationer är tillängliga för rullstolsbunda. Den opererar mest I Östra London.
    Tramlink – Tramlink är  ett  28km tågsystem med 24 spårvagnar på tre linjer vilket ger en snabb, och enkel service mellan Croydon och Wimbledon, Beckenham, Elmers End och New Addington. Tramlink öppnade 2000 men togs i 2008 över av TFL.


    www.tfl.co.uk

    Centralstationer i London

    Paddington
    Euston
    St Pancras
    Marylebone
    Kings Cross
    Liverpool Station
    Fenchuch St
    London Bridge
    Charing Cross
    Waterloo
    Victoria


     

    Övriga tåg som åker inom London:
    Virgintrains.co.uk
    Britainexpress.co.uk
    londonmidlands.co.uk

     
    Tunnelbana – London Underground

    Londons tunnelbana dateras tillbaka till 1863 då den första sektionen av tunnelbanan introducerades men var även världens första tågrälssystem under jord. Trots sitt namn ”underground”, opereras mer än hälften av trafiken idag ovan jord. Tunnelbana heter på brittisk engelska Underground men är även känt  som ”the Tube”. London Underground har elva tunnelbanelinjer med mer än 260 stationer. Londons tunnelbanesystem är indelat i ända upp till 9 zoner och som turist håller man sig oftast inom de två första zonerna som är det centrala delarna. Tunnelbane karta

    Oyster Card

    Ett London Oyster Card är det snabbaste, smartaste och mest kostnadseffektiva sättet att ta sig runt i London på buss, tunnelbana, DLR, tramink, London Overground, Trames Clippers (båtservice) och delar av  National Rail Services i London. Du köper det blå kortet på bemannade stationer eller online innan din resa och kan ladda på det eftersom (Pay as you go) eller periodbiljetter.

    Vill du inte köpa ett Oystercard kostar en enkel resa för en vuxen 4-5 pund beroende på hur många zoner du åker igenom.

    Oyster – Pay as you go är som ett kontantkort. Kortet i sig kostar 3 pund och därefter kan du ladda på kortet med pengar och spara flera pund per resa. Spara kortet då det inte har ett bäst-före-datum och går att ladda på vid flera tillfällen ifall man skulle komma tillbaka till London en annan gång eller ge bort det till någon som behöver det.Kortet gäller även på buss där du även kan betala 2 pund kontant per bussrutt. Byter du dock buss måste du återigen betala samma summa.

    Läs mer om Oystercard här: https://oyster.tfl.gov.uk/oyster/entry.do

    Priser

    Tunnelbana och tåg – enkel resa

    Inom zon 1- £2.10
    Inom zon 2, 3, 4, 5 eller 6 –  £1,60

    Åka inom flera zooner – enkel resa

    Zon 1-2 – £2.80
    Zon 1-4 – £3. 80
    Zon 1-6 – £5.00
    Zon 2- 6 – £2.70

    Oyster – periodbiljetter
    Stannar man i London under längre perioder rekommenderas att man fyller sitt Oysterkort med periodbiljetter. Nedan hittar du en lista några exempel. Priser inom parenteser är kostnaden för barn 11-15 år.

     

    Zoner Dagskort Dagskort Off Peak* 7 dagars Månadskort
    1 – 2 £8.80 (£4.40) £6.60 (£3.40) £30.40 (£15.20) £116.80 (£58)
    1 – 4 £11.00 (£5.50) £8.00 (£3.40) £43.60 (£21.80) £167.50 (£83.80)
    1 – 6 £16.40 (£8.20) £8.90 (£3.40) £55.60 (£27.80) £213.60 (£106.80)

    *Off peak betyder att kortet är giltigt efter 9.30-4.30 mån-fre samt hela dagar lördagar, söndagar och helgdag

    Övrig information

    • Tunnelbanan slutar gå vid midnatt – efter det är det taxi eller buss som gäller.
    • Statskärnan ligger inom zon 1.
    • På sommaren blir det väldigt varmt i tunnelbanorna och vid ingångarna.
    • Ibland får man promenera upp till 10 min för att byta till en annan linje.
    • Biljetter köps från automater vid stationerna och här kan även Oysterkorten laddas på enkelt och bekvämt. Maskinerna tar både kort och mynt på de flesta stationer. Vid rusningstrafik kan det vara enorma köer till maskinerna.

    Beställ Oyster kortet online här eller här.

    Taxi

     Så kallade Black Cabs är de klassiska taxibilarna som används i London. (får inte blandas ihop med svarttaxi då Black Cabs är fullt lagliga och rekommenderas vid transport. Black Cabs är kända för den speciella konstruktionen och den komplicerade utbildningen för chaufförer kallad “The Knowledge”. Chaufförerna måste lära sig 320 olika rutter och utbildningarna tar mellan 2-4 år. Enligt undersökningar gjorda av forskare är den delen som stimulerar minnet (hippocampus) större hos de som hade genomgått “The Knowledge” än resten av testgruppen. Till skillnad från många städer är antalet taxibilar inte begränsade.

    Även om bilarna kallas Black Cabs finns de i flera färger och många är totalt täckta av reklam från olika företag. Bilarna tar fem personer i baksätet då man sitter mittemot varandra och har även plats för bagage mellan passagerarna. Taket är en aning högre än vanliga bilar. Detta på grund av att man behövde extra utrymme för de höga hattarna som man bar förr i tiden.

    De svarta traditionella bilarna går inte att boka och tar inte kort så se till att ha kontanter till hands. Priserna börjar vid 2.20.

    Övriga taxibolag:
    Addison Lee Kort & kontanter: 0844 800 66 77 www.addisonlee.com
    Radio taxis: Kort & kontanter: 020 7272 0272 www.radiotaxis.co.uk
    TST Car Services: Kort & kontanter: 020 7409 3033 www.tstcars.co.uk
    Dial-a-cab: Kort: 020 7426 3420 Kontanter: 020 7253 5000 www.dialacab.co.uk

    Tänk på att det kan vara olika telefonnummer för kontant och kortbetalning.


    Cykel

    I grund och botten är London inte en cykelstad men nuförtiden så finns det välplanerade cykelvägar, men använd hjälm! Det finns cyklar att hyra runt om i staden. Bland annat används samma system som Stockholms City Bikes  som ägs av TFL och är sponsrade av storbanken Barclays. För att få tillgång till cyklarna, måste man vara antingen vara medlem eller betala med kontokort på plats via terminalerna på cykelstationerna. Medlemskap går att ansöka via internet på www.tfl.gov.uk/barclayscyclehire.

    Villkor för att bli medlem finns att läsa på deras hemsida men i stort sätt behöver du vara minst 18 år och bo på en brittisk adress (och att fakturaadress är densamma) så är allt ”tjingat”. Ett annat alternativ är som tidigare nämnt att betala direkt med ett kontokort vid cykelstationen utan att vara medlem. Medlemskap gör det dock lättare för snabbare uthyrning om man frekvent använder denna tjänst. Man betalar alltså först en användarkostnad men även en rörlig kostnad baserat på hur länge du använder cykeln.

    Betalar man på plats blir man tilldelad en accesskod som man sedan kan knappa in vid dockingstationen för att få tillgång till cykel. Är man dessutom medlem kan man köpa till en nyckel som möjliggör att man slipper trycka in någon kod för att låsa upp cykeln. I alla nycklar och cyklar finns  ett chip som gör det möjligt att spåra cykeln och även mäta hur mycket tid man haft cykeln emellan dockingstationerna.

    Dockingstationer använder sig av ett lampsystem som indikerar cykelns kondition. Om en röd lampa lyser så är cykeln inte tillgänglig för uthyrning. Gul lampa betyder att dina kort/kontouppgifter är under pågående kontroll och grön lampa, att cykeln är upplåst. Återlämning av cykel sker vid valfri dockingstation med tomma parkeringsfickor. Om stationen är full, kolla då upp efter andra cykelstationer via terminalen (och du får ytterligare 15 minuter för att lämna cykel på ny station). Man måste vara minst 14 år för att använda cyklarna.

    Accesspriser Rörlig användarkostnad
    24h £1 Upp till 30 min – Gratis
    7 dagar £5 Upp till 1 h – £1
    Per annum £45(endast för medlemmar)Upp till 1,5h – £4

    Upp till 2 h min – £6
    Upp till 2,5 h – £10
    Upp till 3 h – £15
    Upp till 6 h – £35
    Upp till 24 h (maxtid) £50

    Buss

    De röda bussarna i staden är förknippat med London världen över.

    Routemaster kallas den traditionella dubbeldäckaren som tillverkades 1958 -1968. Det typiska för denna modell var den öppna ingången i mitten på bussen. 2005 upphörde trafiken med just den modellen men har ersatts med andra dubbeldeckare i nyare modeller. Efter detta har man startat två så kallade ”Heritage Routes”, museilinjer, där det under dagtid, alla veckans dagar går Routemasterbussar, på linje 9 och 15. Linje 9 går från Royal Albert Hall till Aldwych, linje 15 från Trafalgar Square till Tower Hill. TFL försöker nu återinföra de klassiska bussarna igen. Londons bussnätverk är en av världens transportnätverk. Under en vanlig veckodag, trafikeras över 6800 bussar som transporterar runt sex miljoner passagerare på över 700 bussturer.

    Att åka buss kostar £2,20 per buss och rutt om man betalar en enskild biljett men billigare om man har ett åkkort – Oyster card.

    Priser som endast gäller buss/spårvagn:
    Enkel resa Oyster  – £1.40
    Enkel biljett (cash) – £2.40
    1 dag (oystercard) – £4.40
    7 dagar  -£19.60 Student – £13.70
    1 månad – £75.30 Student – £52.70
    1 år -  £784.00 Student  – £548.00
    För information om turer och planering, vänligen besök www.tfl.gov.uk

    Promenera

    London har otroligt många bra gångvägar och parker att promenera i. Vi kan rekommendera att gå in på följande länkar för att hitta bra gångvägar och även räkna ut hur lång tid det tar.

    http://www.quickmap.com/walk2learn.htm – Bra översikts karta över London
    http://www.walkit.com – Planera din gångväg

    Kuriosa om att ta sig runt:

    • Tänk på att det är vänstertrafik!
    • Du kan använda ditt svenska körkort i upp till 12 månader i England.
    • Om skyltarna inte visar något annat är hastighetsbegränsningen i tätbebyggda områden 30 miles i timmen (48 km/tim), på vanliga landsvägar 60 miles i timmen (97 km/tim) och på motorvägar och större flerfiliga vägar 70 miles i timmen (113 km/tim).
    • Tänk på att straffen för att köra bil alkoholpåverkad är mycket hårda i England.
    • Ska du hyra bil i England så finns det många uthyrningsfirmor att välja emellan. Men tänk på att jämföra priserna. Ofta krävs att du ska ha haft körkort i minst ett år och att du är över 21 år.
    • England har ett av Europas mest utvecklade tågnät, och du kan köpa “Cheap Day Return-biljetter” till många orter: tur & retur-biljett som gäller under en dag och kostar som enkelbiljett (nästan).
    • Med långdistansbuss når du de flesta städer i England.
    • Åk inte med taxibilar som inte är licensierade!

     

    Från flygplatserna till London

    London har fem flygplatser varav alla flyger till och från Sverige. Heathrow är den största, med nära 65 miljoner internationella passagerare varje år.

    Flygplatserna är placerade runt om London i väst, öst, nord och syd och ofta en liten bit utanför staden.

    Taxibilar finns uppradade utanför varje flygplats, men det finns betydligt billigare sätt att ta sig dit man vill. Att boka över internet i förväg kan ofta vara det billigaste alternativet.

     

    Heathrow

    Tag underground från flygplatsen (Heathrow Terminal 1-5). Piccadilly line tar dig centralt på 20 minuter.

    Du kan även ta snabbtåget Heathrow Express till Paddington Station. Pris: £20 enkel, £34 retur här.

    Coach till London Victoria (centralt) kan du boka på National Express från £6.

     

    Stanstead

    Coach (en större buss) till London Victoria via Liverpool St (centralt) som tar 75 minuter är det billigaste sättet att ta sig in till stan från flygplatsen. Pris: från £10 här. Du kan också ta buss till Olympic Village Stratford, 40 minuter. Pris: Från £6 enkel, £11 retur på Terravision.

    Stansted Express är det snabbaste alternativet och tar dig till Liverpool Street eller Tottenham Hale. Pris: Från £23.40 enkel, £32 retur. Boka här.

     

    Gatwick

    Att ta coachen till Earl’s Court tar ca 65 minuter med easyBus. Pris: Från £2.

    Gatwick Express till London Victoria tar 30 minuter. Pris: från £17.75 singel, £34 retur. Boka här.

     

    Luton

    Tag coach till London Victoria. Pris: Från £10 enkel, £20 reur här.

    The Trainline (järnväg) tar dig till London Euston. Pris: från £17 enkel, £22 retur. Boka här.

     

    London City Airport

    Flygplatsen ligger i tågzone 3, relativt centralt. Docklands Light Railway går till bland annat Bank där du kan byta till underground. Pris: Mellan £2.60 och £4.30

     

    Trevlig resa!



    Ta körkort i London

    $
    0
    0

    ebff1112f7104eb42fc81d7b711c6fe3

    Eftersom Sverige är medlem i EU kan du använda ditt svenska körkort i England tills du fyllt 70 år. Är du äldre än så när du flyttar hit är det giltigt i tre år. För de som har ett körkort från länder utanför EU gäller andra regler, då måste du ansöka om ett brittiskt körkort efter att du varit tolv månader i landet.

    Skaffa provisoriskt körkort

    För dig som funderar på att ta ditt körkort i England finns det flera vägar att gå. Du kan övningsköra med en vän eller släkting, gå en intensivkurs eller anmäla dig till en körskola. Men först måste du skaffa dig ett körtillstånd i form av ett tillfälligt körkort. Som svensk med ett svenskt pass är kravet att du har bott i landet i minst sex månader eller 185 dagar de senaste tolv månaderna. Du måste också vara minst 17 år, inte vara allvarligt sjuk, klara syntestet och kunna uppge var du har bott de senaste tre åren.

    För att ansöka om ett tillfälligt körkort måste du skicka in en ansökan till The Driver and Vehicle Licensing Agency (DVLA). Detta kan du göra på Directgovs hemsida. Det hela kostar 50pund och du behöver ditt passnummer och ett foto föreställande dig själv. Du kan också fylla i en ansökan på ett postkontor och skicka per post, men då måste du skicka med dina originalhandlingar och en check på 50pund i brevet.

    Fotot som ska bifogas i ansökningen måste vara i färg, får vara högst en månad gammalt och måste vara av god kvalitet, utan skuggor och röda ögon. Du måste också titta rakt in i kameran med ett neutralt ansiktsuttryck och du får inte bära hatt, solglasögon eller annat som döljer ditt ansikte.

    Lär dig köra med en vän

    Om du väljer att övningsköra med en vän, familjemedlem eller släkting måste denna vara över 21 år och ha haft körkort i minst tre år. Se till att bilen är i god kondition och se över försäkringen innan ni ger er ut. Istället för skylten med ”övningskör” som vi är vana vid i Sverige har man här en skylt som det står ”L” på, både en fram och en bak på bilen. Kom också ihåg att du inte får övningsköra på motorvägarna i England innan du har fått ditt riktiga körkort!

    Anmäl dig till en trafikskola

    Om du vill övningsköra hos en körskola finns det hundratals körskolor i landet. Du hittar dem i gula sidorna eller på nätet. Många av skolorna rekommenderar att man kör två pass i veckan. Lektionerna är ungefär en timme och kostar mellan 17-21pund per gång. Men det är svårt att säga ett exakt pris då det finns så många körskolor som dessutom erbjuder olika typer av paketlösningar. Det är också svårt att säga hur många lektioner som behövs. Enligt Directgovs hemsida är genomsnittet 47 timmar hos en körskolelärare och 20 timmar privat körning.

    Gå en intensivkurs

    För dig som behöver ditt körkort snabbt kan en intensivkurs vara en god idé. Då lär du dig köra på en vecka, sex timmar om dagen i fem dagar. Uppkörningen sker den sista dagen. Priserna ligger runt 800pund för 30 timmar. Självklart varierar detta och har du kört tidigare kanske det räcker med att du går en kurs på 25 eller till och med 15 timmar. Då ligger priset på allt från 400 till 700 pund.

    Det finns två typer av intensivkurser. Det ena alternativet innebär att bara du och din instruktör kör under veckan. Med det andra alternativet kan du och dina vänner eller familjemedlemmar ta ert körkort tillsammans. Det kan vara roligt men tänk på att du då kanske inte får lika mycket övning som om du varit själv.

    I samband med intensivkursen kan du även göra ditt teoritest, även om det kanske är att rekommendera att du är klar med det när du påbörjar kursen. Detta både eftersom veckan som namnet antyder kan vara väldigt intensiv och för att det är bra om du redan känner till de regler som gäller så att du kan koncentrera dig på körningen. Du får dock inte ha klarat teoritestet mer än två år före kursen. Det går bra att ta med sig en egen bil att använda under kursen men se till att någon kan komma och hämta dig om du skulle misslyckas med testet!

    Att skriva teoriprovet

    Teoriprovet i England kostar 31pund för bil, tar en timme och är uppdelat i två delar. Den första delen består av 50 frågor med flersvarsalternativ och du måste klara 42 av dem för att få godkänt. I den andra delen får du titta på 14 enminutsklipp filmade ur förarens synvinkel. När en ”farlig” situation dyker upp ska du trycka på antingen musen eller skärmen, ju snabbare desto bättre. Maxpoängen är 75 och du måste få 44 poäng för att klara testet.

    För att förbereda dig inför teoriprovet finns precis som i Sverige en mängd böcker, CD-rom och online-tjänster. Du kan också hitta ”The Official DSA Complete Theory Test Kit for Car Drivers” för 19.99pund på Driving Standards Agencys hemsida.

    Dags för uppkörning

    Om du inte har anmält dig till en intensivkurs kan du boka din uppkörning på nätet på Directgovs hemsida. Du måste då ha klarat teoriprovet för tidigast två år sedan och ha ett giltigt tillfälligt körkort. Uppkörningen kostar 62pund på vardagar och 75pund på kvällar och helger.

    I England gäller inte samma regler som i Sverige med att du måste gå till en optiker för att få ett bevis på om du behöver glasögon eller linser för att köra bil. Istället genomförs ett test i början av din uppkörning då du måste klara av att läsa nummerplåtarna på en bil på 20meters håll. Om du kör upp privat kan det vara bra att ta med dig personen du har övningskört med när du gör testet. Om du skulle misslyckas kan då den personen se vad du behöver träna mer på.

    Glöm inte att du måste ha med dig en egen bil när du kör upp! Om du inte har en egen kan du alltid hyra en från en körskola. Väljer du det kan det vara bra att ha tagit åtminstone en körlektion i den bil du ska köra upp med så du är bekväm med den. Om du nu trots allt skulle falla på mållinjen och misslyckas med din uppkörning är det bara att vänta tio dagar och sedan göra ett nytt försök.

    Förnya ditt Svenska körkort

    Den 1 december 2010 trädde nya regler i kraft som berör de personer som är permanent bosatta utomlands och ska förnya sina svenska körkort.

    Den som är permanent bosatt i en stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES*) kommer efter 1 december 2010 inte längre kunna få sitt svenska körkort förnyat i Sverige. Det ska i stället ersättas med ett körkort i den stat som den sökande är permanent bosatt.

    En person som inte är utvandrad men tillfälligt befinner sig i annat EES-land får förnya sitt svenska körkort. Personen har fortfarande möjlighet att få sitt svenska körkort skickat till en svensk ambassad eller konsulat.

    Blanketter kan beställas från ambassaden per telefon 0207 917 6400 eller per e post på 
ambassaden.london-info@foreign.ministry.se För information om hur man byter sitt svenska körkort till ett brittiskt se den brittisk informationsportalen Directgov. Om körkortet har blivit stulet eller förkommit måste du skicka in ett bevis på att du har ett giltigt körkort från den utfärdande myndigheten (Transportstyrelsen).Directgov

    -Madeleine Rönnqvist, Skribent


    National Insurance & Bankkonto

    $
    0
    0

    Screen shot 2012-09-25 at 00.18.38

    Att öppna bankkonto

    När du flyttar till London kan det vara bra att öppna ett bankkonto. Främst för att din arbetsgivare lättare ska kunna betala ut din lön samt att slippa de kostnader som tillkommer om du tar ut pengar med svenskt bankkort. Oftast är detta ett krav hos arbetsgivare.

    Det är en process att skaffa bankkonto så om du ska vara I London mindre än 6 månader, rekomenderar vi oftast att inte öppna ett bankkonto. Välj en bank som ligger antingen nära hem eller nära jobbet. Det kontor där du öppnar ditt konto är din kontoförande bank, precis som i Sverige.

    När du söker bankkonto kan du bli ombedd att ha med följande:

    • Id kort, Pass
    • Referens brev från din bank i hemlandet (kontouttdrag 3 månader)
    • Bevis på din brittiska adress (hyreskontrakt eller gas/vatten faktura i ditt namn)
    • Anställningsbevis
    • Fylla I ett ansöknings formulär.

    I vissa fall även ha pengar att sätta in på kontot för att aktivera det. Detta kan vara en  lång process men  på vissa banker är det mycket lättare  att skaffa bankonto. I vissa fall krävs bara ett  ID-kort. Vi rekomenderar att ringa alla banker och kolla vad som gäller.

    Bankkonto som Student

    • Id kort, Pass
    • Intagningsbrev från ditt universitet

    Barclays
    Halifax
    HSBC

    Lloyds TSB
    Nationwide
    NatWest
    Santander

    Detta är några av de banker som finns i London. Som sagt gäller olika saker för varje enskild bank så det är upp till dig att ta reda på vad som passar bäst.



    National Insurance Nummer

    National Insurance nummer behöver alla som ska jobba i London. Det är enkelt att skaffa som Svensk medborgare och krävs av arbetsgivare.

    Vem betalar National Insurance?

    Du betalar NI om du är anställd eller självanställd och över 16 år gammal, så länge dina inkomster är over en viss summa. Du slutar betala NI direkt du pensionerar dig. Ditt NI nummer är personligt och bör hållas I till dig. Det ser till att den nationella föräkrings pengen och skatten du betalar blir registrerat  under ditt namn. Det räknas också  som ett referens nummer för hela social security systemet.
    Alla nummer är unika och är sammansatt med både Bokstäver och nummer (Exempel: QQ 12 34 56 A). Ditt nummer ändras aldrig även om du flyttar utomlands, gifter dig, ändrar namn etc.

    Hur skaffar jag ett NI nummer?

    Du bokar tid för en såkallad  Evidence of Identity (EOI) Intervju på ditt lokala Job Center som motsvarar en arbetsförmedling.

    Job Centre Plus
    Tel: 0845 600 0643
    Öppetider: Mandag till Fredag mellan 8–18.
    Hemsida Deparment for Work & Pension: www.dwp.gov.uk

    Detta måste du ha med dig:
     
    • Pass eller ID
    • Bostads bevis I form av räkning eller kontrakt (bor du på inneboende/hotel kan du be om ett kort brev där det står att du bor på adressen)
    • Information om när du kom till UK och vad din bakgrund är.

    Under intervjuen kommer du få frågor om varför du behöver ett National Insurance number, din bakgrund och omständigheter. Sedan tilldelas du ett referens number och en tid för ditt möte. Du kommer bli informerad om vad du behöver ha med dig och oftast får du en tid inom 2 veckor.

     

     

    Få ditt National Insurance nummer.

    För oss svenskar är det oftast inget problem att få sitt National insurance nummer när vi uppvisat identifikation samt varit på möte. Efter mötet kan det ta  upp till 12 veckor innan du får ditt kort  hemskickat men numret kan du få innan och det är det ända du egentligen behöver. Kortet du får gäller inte som något sorts ID kort.
    Vem behöver jag visa mitt Nation Insurance nummer?
    Genom att betala National Insurance försäkrar du att du är lagligt berättigad till sociala förmåner som statlig pension, socialbidrag, hjälp med begravningskostnader, barnbidrag och A-kassa. NI dras automatiskt av från din inkomst av din arbetsgivare och hur mycket du betalar beror även det på inkomst och ålder. Du måste uppge ditt nummer till följande:

    • HM Revenue & Customs (HMRC) – Brittiska Skatteverket
    • Din arbetsgivare.
    • Arbets och pensions enheten( inkluderar pension och vård)
    • Till din kommun, om du söker bostadsbidrag
    • Student Loan Company, om du söker student lån.

    Du kan också behöva ge ditt NI nummer om du öppnar ett Individual Savings Account (ISA).Det är viktigt att du håller ditt nummer hemligt och inte ger det till någon annan. Det hjälper att förhindra förfalskning av identitet.
    Hur mycket betalar man I Nation Insurance?
    Summan du betalar beror på om du är anställd eller självanställd samt hur mycket du tjänar. Siffrorna är för skatte året 2010-2011.

    Om du är anställd:
    Du betalar klass 1. Tjänar du mer än £110 och upp till £844 I veckan , betalar du 11%  av summan du tjänar mellan dessa summor. Tjänar du mer än £844 /v betalar du 1% extra på alla inkomster over £844. Du betalar en lägre summa och du är medlem av din arbetsgivares “contracted out pensions scheme”.

    Om du är självanställd:
    Du betalar klass 2 och klass 4. Klass 2 NI är en bestämd summa på £2.40v. Klass 4 är betalada per procent av ditt årliga skattevinst. 8% av vinst mellan £5,715 och £43.875. Över detta läggs 1 procent till på vinster. Om din vinst är mindre än £5,075 behöver du kanske inte betala klass 2 NI. Du betalar klass 2 NI antingen månadsvis eller genom Direct Debit eller genom en kvartals räkning. Klass 4 betalar du vid inkomst skatten.

    Mer info under Money tax and benefits- Tax and National Insurance på:

    www.direct.gov.uk

    Borttappat kort

    Om du har tappat ditt kort och inte minns ditt nummer kan du ibland hitta numret på följande dokument:

    • Ditt P60 (Årsredovisning av din arbetsgivare  I slutet av året.
    • ditt lönebesked
    • en kopia av ditt årliga Self Assessment skatteåterbäring eller andra officiella handlingar

    Om du fortfarande inte kan få fram ditt nummer kan du kontakta HMRC (Brittiska Skatteverket) genom att

    • Fylla I formuläret CA5403 Your National Insurance number
    • Kontakta  National Insurance Registrations Helpline på 0845 915 7006 (8.30- 5.00 pm Måndag – Fredag.)

    HMRC kan inte bekräfta ditt nummer over telefon utan komemr behöva skicka det skriftligt till dig.

    Du behöver inte ett kort, det är numret som är viktigt. HMRC kan ordna ett skriftligt bevis på ditt National Insurance Nummer.

    Kolla skatteverkats hemsida
    http://www.hmrc.gov.uk/index.htm
    Kolla även  Direct Gov- Public Service All in One place

    http://www.direct.gov.uk/


    Överföring av pengar mellan länder

    $
    0
    0

    moneytransfer

    När man ska föra över pengar till utlandet finns det fler alternativ än vad många tycks tro. Banken har blivit ett standardsätt att genomföra sina internationella transaktioner på men det finns många andra bra valmöjligheter, så som PayPal, Western Union, CurrencyFair.com och Moneygram. Nedan hittar du information och priser för de olika möjligheterna.

     

     

     

    Vad är kostnaderna?

     

     

     

     

    Hur går transaktionen till?

    Bank: När du gör en överföring genom bank krävs att du har mottagarens namn, adress, IBAN-nummer och Bic-code. Du betalar ett pris för avsändarbankens kostnader och mottagaren betalar det pris som tillkommer i utlandet. Transaktionen kan ta upp till 8 dagar beroende på mottagarens land.

    PayPal: Med PayPal kan du snabbt och enkelt föra över pengar. Det fungerar på så sätt att varje kund har en e-mail som fungerar som kontonummer. När pengarna har skickats får mottagaren ett meddelande om att en överföring har skett och har därefter 30 dagar på sig att godkänna transaktionen.

    Western Union: Western Union är ett snabbare alternativ än en traditionell banköverföring. Transaktionen kan ske både online och personligen via ett av Western Unions kontor.  Pengarna hämtas ut hos ett Western Union ombud i mottagarlandet.

    CurrencyFair.com: CurrencyFair är en onlinetjänst som utesluter onödiga avgifter och dyra växelkurser. Företaget erbjuder ett marketplace där privatpersoner med olika valutor kan mötas för att utbyta valutor. För att kunna ta del av deras marketplace behöver du endast registera dig på deras hemsida.

    MoneyGram: Moneygram är ett överföringssätt likt Western Union. För att transaktionen ska fungera krävs att du har en ID-handling med dig när du uppsöker ett ombud. När du kommit till ombudet fyller du i en blankett med information om överföringen.  Mottagaren behöver endast referensnummer och ID-kort för att hämta ut transaktionen hos närmaste ombud.

    Vinnare:

    CurrencyFair är ett företag som minskar kostnaderna för dina internationella transaktioner.  Med CurrencFair.com kan du spara upp till 90% på din internationella transaktioner och få tillbaka upp till 6% på valutaväxlingar. Det här kan vi erbjuda genom att utesluta banker som mellanhand. Istället har vi skapat ett marketplace där privatpersoner med matchande behov möts. Genom att utesluta transaktioner till utlandet kan vi undvika onödiga konstanter som tillkommer vid överföringarna.


    FAQ – Så klarar du din första tid i London.

    $
    0
    0

    Screen Shot 2014-05-19 at 16.16.22

     Londonsvenskars FAQ – Frequently asked questions.

    Har ni fler frågor om boende i London, hänvisar vi till London Bostadsbloggen här på Londonsvenskar. Ni kan även ställa frågor här i kommentarsfältet eller ställa frågan på vårt Londonsvenskar Facebook Forum.

    Jag vill flytta till London, hur gör jag?

    Om du har vidarutbildning eller bra arbetslivserfarenhet inom ett yrke så kan du söka jobb ifrån Sverige. Har du endast gymnasieutbildning och lite eller ingen arbetslivserfarenhet så är det väldigt svårt att få job ifrån Sverige. Affär, pub och restaurang job annonseras max ut en vecka i förväg om ens det, söker man jobbet är det fullt möjligt att man får börja jobba redan nästa dag. Med sådan snabb omsättning så åker CVn från personer som inte är på plats i UK direkt ner i papperskorgen. Billigaste och enklaste sättet att flytta hit är att boka några veckor på ett vandrarhem eller hos en vän och söka jobb överallt. Första tiden kan du även hyra din dig genom Wimdu, där privatpersoner hyr ut rum eller hela lägenheter under kortare tid.

    Vad behövs för att flytta till London?

    Svenskt pass (eller annat EU/EEA pass), pengar och ett engelskt CV. Svenskar (EU/EEA medborgare) behöver inte något arbetstillstånd eller visum för att bo eller jobba i UK. Låt ingen jobb/au pair agentur ta betalt för att fixa arbetstillstånd eller visum iom att det är ett vanligt bedrägeri.

     

    Hur mycket pengar behöver man ha med sig?

    Detta är oerhört individuellt och det beror på saker som hur bra och disciplinerad man är på att leva snålt samt hur snabbt man får jobb. Personlingen så klarade jag mig gott och väl på 7000 kronor och vet personer som klarat det på mindre men då är vi bra på att leva snålt och fixa job snabbt. Andra personer sparar ihop en budget på 10,000-30,000 kronor. Men min poäng är; kan ni absolut inte spara ihop flera tusen kronor så kan man åka ändå, London är inte bara till för rika personer, men självklart så blir det lättare ju mer man har med sig.

     

    Vad börjar man med först?

    Saker man kan göra hemma innan man åker är; spara pengar, se till att passet har lång giltighet, boka en vecka på ett billigt vandrarhem, skriv ett engelskt CV och skriv ut ett antal kopior. När man är på plats skaffa engelskt mobilnummer, sök jobb, boka intervju för National Insurance number (N.I.) och skaffa ett bankkonto.

     

    Varför inte skaffa bostad först?

    Detta är det dyraste misstaget man kan göra och även det vanligaste. I UK så finns det oerhört många bedragare har man inte varit inne i lägenheten och inspekterat den med egna ögon så är det fullkomligt möjligt att lägenheten/rummet inte existerar överhuvutaget. Vill de dessutom att ni ska visa bevisa på att ni har tillräckligt med pengar genom att visa upp ett Western Union kvitto eller bank detaljer eller liknande så är de definitivt bedragare, gör ni det så ser ni aldrig mer de pengarna.

    Men det finns även andra anledningar, de bästa, billigaste och lagliga boendena erbjuds inte till arbetslösa, står det NO DSS i annonsen så vill de inte ha arbetslösa och detta skriver majoriteten av uthyrare. Andra viktiga anledningar är att kontrakten är på 6-12 månader och kan inte brytas, att hitta en ersättare som tar över kontraktet är inte heller så lätt och godkänns inte alltid utav uthyraren. Så var säker på att du har råd med kontraktet och verkligen kommer stanna kvar i London innan du skriver på ett kontrakt det kan bli väldigt dyrt annars eftersom det är fullt möjligt att du blir betalningsansvarig för återstoden av kontraktet, iom våra personnummer och kronofogden så är det inte heller svårt att driva in utländska skulder i Sverige. Sista anledningen är en mer praktisk anledning, om du inte vet var du kommer jobba så finns ju risken att rummet du tar är på helt fel sida om stan och din pendling till jobbet kan bli både tidskrävande och onödigt dyr samt att det är väldigt svårt att göra en realistisk budget för att se om man har råd med rummet/lägenheten om man inte vet vad man kommer att tjäna.

     

    Hur skaffar man ett bankkonto?

    Bankkonto skaffar man genom att ta med sig pass och adressbevis till banken, giltiga adressbevis är; el/gas räkningar, bankbrev, hemtelefonräkning. För att få ett adressbevis be din svenska bank att skicka ett kontoutdrag till ditt vandrarhemsadress och vips så har du ett adressbevis. Många oroar sig och tror att en vandrarhemsadress inte duger till konton, N.I. och jobb med mera men det är helt i onödan, UK struntar fullkomligt i om du bor på vandrarhem, hotell, polarens soffa eller har en egen lägenhet med kontrakt, det enda de bryr sig om är att du bor någonstans och att du kan bevisa det.

    Skaffa bankkonto i London.

     

    Vilken bank ska man välja?

    Det är knappt någon skillnad alls på baskonton utan förmåner så vilken bank ni tar spelar knappt någon roll samt det kan vara svårt att öppna konto i UK. Så ta på er smarta kläder och gå in med pass och adressbevis, var beredda på att en del sager nej helt utan skäl, andra kan hitta på att ni behöver otroligt mycket mer papper och bevis samt N.I. nummer för att få öppna ett konto, inget av detta stämmer men de gillar att krångla till det, ni kan då hänvisa till deras egna websidor för baskonton eller helt enkelt gå till en annan bank. Samma kedja men kontoret 500 meter bort kan säga ja istället, en del nöjer sig till och med endast med pass fastän adressbevis är ett krav.

     

    Vilka områden är säkra att bo i?

    Ingen och alla! London är en storstad med miljontals invånare, brott händer i alla områden. Men London är en säker stad, varje dag bor och jobbar folk i alla Londonsområden utan att något händer dem, likadant så kommer det vara för er om ni bara använder erat sunda förnuft. Gå inte runt och vifta med dyrbara saker och drick er inte så fulla att ni inte vet var ni är. Sen finns det många myter som att söder och öster ska vara farliga områden, det stämmer inte. Sen andra verkar tro att ju centralare man bor desto mindre chans är det att man råkar ut för brott, statistiken är faktiskt tvärtom det sker mer rån, ficktjuveri, misshandel och våldtäkter i centrala London än längre ut. Av de 6 Londonområden med mest brott ligger 5 av dem i centrala London med Marylebone (nära Oxford Street, Edgware Road, Marble Arch) på tredje plats (5te plats i Storbritannien) med 1613 brott mellan januari 2012 och juni 2013.

    Det viktiga med ett område är att ni känner er bekväma där dag som natt inte vad rykten och statistiken säger. Så innan ni skriver på ett kontrakt besök stället flera gånger och gå runt, kolla in affärer, pubar och restauranger i området.

     

    Hur väljer jag ett område att bo i?

    När du väl har ett jobb så följ de närmaste DLR, overground, tåg, tunnelbane och buss linjerna utåt mot zon 2 till 4 åt båda hållen från jobbet och kolla upp lite utav de områdena som pendlingen passar till. Sydost och österut är ofta billigare än norr och väst. Man får även mer för sina pengar i zon 2 och utåt, kvaliteten blir bättre och storleken på rummen större, fler rum kommer med trädgårdar än i centrala London samt mataffärerna är billigare likasom pubbarna och restaurangerna.

     

    Jag har hittat en sängplats i zon 1 för £400+ i månaden, det är väl billigt?

    Dessa sängplatser i delade rum är jättedyra och olagliga. För samma pris så kan man hitta ett eget singelrum i en trevlig houseshare med vardagsrum och trädgård istället för dessa lägenheter där två eller fler sover i varje sovrum och tre eller fyra sover i vardagsrummet. Den enda personen här som tjänar pengar är den som hyr ut olagligt (oftast illegalt i andrahand) och tar ut circa £1000 till 1500 i månaden mer än vad marknadshyran ligger på om ni skulle hyra direkt ifrån mäklaren/ägaren själva. Det är även olagligt att överbefolka lägenheter, max 2 personer i ett dubbelrum och max 1 i ett singelrum och ingen får sova i vardagsrum. De flesta councils (kommuner) kräver även en HMO registering för att få hyra ut lägenheter till 3 eller fler personer och dessa sängplatskollektiv skulle aldrig klara en inspektion från council. Skulle sedan mäklaren/ägaren komma på att det bor så många i lägenheten så blir ni ganska snart vräkta och iom att ni hyr illegalt i andrahand så har ni mycket få rättigheter när de vräker er. Dessa uthyrare skyddar inte heller eran deposit i ett deposit protection scheme vilket krävs enligt lag.

     

    Men sängplatsen erbjuds ju av en svensk, då ska väl allt vara ok?

    Litar du på folk i Sverige endast för att de är svenskar? Nej trodde väl inte det. Tyvärr är det enklare att få tillbaka lite utav de pengar man själv lurats på genom att hitta en ersättare till sin sängplats än att kräva tillbaka dem från bedragaren som hyr ut de olagliga sängplatserna, så istället för att göra det som är rätt och riktigt så lurar de in en naiv nykomling.

     

    Vad är rimligt att betala i hyra?

    Genomsnittshyran för ett eget rum i London är £639.00 i månaden, så givetvis så finns det både dyrare och billigare rum. Ju fräschare och centralare samt närmare stationer och busstop desto dyrare blir det. Som första rum för nykomlingar på låginkomstjobb så bör ni satsa på ett singelrum för ca £350-500 max i månaden, rum i den prisklassen kan man absolut hitta om man letar smart och följer våra tips. Skippa zon 1 det är ytterst sällan man kan hitta nagot billigt, bra och lagligt där

     

    Vad är depositionsavgift och mycket betalar man i depositionsavgift, vad är deposit protection scheme/ tenancy deposit scheme?

    En depositionsavgift betalar man så gott som alltid när man hyr något i UK, det är en avgift som motsvarar 4-6 veckorshyra. Avgiften tas ut av mäklaren/hyresvärden och behålls under hela hyresperioden, den är tillför att skydda uthyraren mott kostnader hyresgästen kan orsaka genom att skada lägenheten och/eller inventarierna eller kostnader som uppstår om hyresgästen lämnar lägenheten innan hyrseperioden har gått ut. Denna avgift maste ALLTID skyddas i ett utav tre oberoende schemes; Deposit Protection Service http://www.depositprotection.com/ My Deposit http://www.mydeposits.co.uk/ eller Tenancy Deposit Scheme http://www.tds.gb.com/ . Depositen måste skyddas inom 30 dagar efter att ni har betalat den och ni måste få ett certifikat från schemet den hålls i med erat referensnummer, detta är inte ett kvitto som uthyraren själv skriver ihop och även om det ser ok ut så gå till deposit schemets websida och dubbelkolla att den verkligen satts in där. Frå redan innan ni skriver kontrakt och betalar någonting var de kommer förvara eran deposit säger de ingen eller att nagot sådant vill ni inte ha eller liknande gå därifrån iom att ni kommer få problem att få tillbaka pengarna och bryter de mot en lag så bryter de säkerligen mot fler. Varje år förlorar svenskar stora summor pengar pga att depositen inte skyddats.

     

    Var/hur kan man leta rum/lägenhet?

    Det finns många sätt att leta rum/lägenheter på men vill man hitta både fräscht, billigt och praktiskt boende så är det att rekommenderar att kolla in TFL’s pendlingskartor http://tfl.gov.uk/maps/ . Utgå från ditt jobb och följ buss/tåg/tunnelbane/DLF/overground linjerna utåt till zon 2-4, på så sätt så kommer du hitta ett område som är billigt OCH har en bra resväg till jobbet. Områden som kan se ocentrala ut kan ha jättebra resvägar till central London så det kan ta 10-15 minuter att ta sig in från zon 3 medans det kan ta lika lång tid eller längre att ta sig från zon 1 i väster till zon 1 i öster. Buss är billigare än tunnelbana och tåg, uteslut inte heller cykelpendling.

    När man väl valt ut några områden som verkar bra, billiga och passar jobbet så besök dem flera gånger vid olika tidpunkter för att se hur det känns, kolla in affärer, pubar och restauranger i området. Börja sedan kolla efter små lokala mäklare i det området ni vill bo i, de har annonser i sina fönster, kolla efter “To Let” skyltar utanför bostadshus i området och ring numret på skylten. Kolla även in annonstavlor i vanliga affärer där private uthyrare ofta sätter ut annonser.

    Tidningen The Loot kan ha bra och billiga rum http://loot.com/property/flats-to-rent likaså är en utmärkt plats att hitta rum i redan existerande flatshares http://www.spareroom.co.uk/ . Gumtree kan ha bra annonser men detta är den sidan med flest bedrägerier också. Vad man än gör så ska man kolla in rummet/lägenheten i person, aldrig skicka pengar eller bevis på inkomst innan och inspektera allt, leta efter spår av mögel och ohyra. Måste något repareras innan eller vid inflyttning se till att få detta i skrift innan ni går med om något, speciellt om detta är en av anledningarna till att ni går med på att hyra rummet/lägenheten. Googla även uthyraren/mäklaren innan ni går med på något, är det som kommer mesta dels negativt gå därifrån. Finns det ingen eller väldigt lite information var försiktig många mäklare är så fruktansvärda att de regelbundet byter företagsnamn för att inte förknippas med dålig kritik alternativt deras förra företag gick i konkurs och nu har de öppnat nytt. Om ni inte hittar mycket information fråga om andra har hört talas om dem och vad de vet.

     

    Jag och min kompis vill bo i samma lägenhet, går det?

    Klart det går men ni gör det mycket svårare för er själva. Väldigt sällan kommer två bra och billiga rum bli lediga i samma lägenhet samtidigt, de flesta vill absolut inte har två personer i rummet de hyr ut heller samt att hyra en egen lägenhet när man just har kommit till UK och inte har ordentliga referenser, båda kanske inte har job osv är inte det lättaste. Istället för att låsa fast er i varandra leta var sitt rum i var sin flatshare i samma område istället, ytterst få av oss som bott här en längre tid bor med våra vänner.

     

    Hur hyr jag rum/lägenhet?

    Uthyraren kommer be om referenser från arbetsgivare och ofta från din tidigare hyresvärd samt en karraktärsreferens. De kommer även kräva att få se ID så som pass och kontoutdrag från din engelska bank. Om du inte har en engelsk jobbreferens och utdrag från en engelsk bank så är det mycket möjligt att de antingen nekar dig eller de kräver en engelsk borgenär som går i god för dig och/eller 6 månaders hyra iförväg. Om ni inte är studenter strunta i denna lägenhet och leta vidare när ni har fixat allt som krävs. Är ni studenter är detta väldigt vanligt, ni kan leta vidare och hitta privata uthyrare som accepterar CSN som bevis på inkomst men förbered er på att detta mycket väl kan vara vad som krävs så att ni inkluderar det i eran budget.

    Om ni inte har alla papper som krävs direkt så erbjuder många att mot en holding deposit ta bort annonserna och inte visa rummet/lägenheten för någon annan och vänta med uthyrning tills ni har alla papper iordning. Gå absolut inte med på detta, till skillnad mot en lägenhets/rums deposit så behöver de inte skydda en holding deposit, det är även mycket vanligt att de visar lägenheten och hyr ut den ändå samt behåller eran holding deposit vilket de kan gora helt lagligt genom att inte godkänna de referenser ni kommer med. Även om de verkligen inte annonserar ut rummet/lägenheten så är det väldigt vanligt att de behåller avgiften genom att inte godkänna något av era papper. Det finns fler rum i London så sluta stressa skaffa referenser och kontoutdrag och leta vidare.

     

    Jag studerar och uthyraren vill ta 6 månaders hyra i förskott är det ok?

    Det är väldigt vanligt att alla som inte har ett jobb krävs på 6 månaders hyra iförväg, ni kan leta vidare för det finns många privata uthyrare som kan acceptera er ändå. Men går ni med på detta kolla verkligen upp så att lägenheten är i bra skick, att kontraktet är lagligt och rättvist samt att de använder sig utav deposit protection scheme. Igen googla mäklaren för att se om det dyker upp negativa eller positiva saker om dom.

    Studera i London.

     

    Hur fungerar bostadskontrakten?

    Det vanligaste kontraktet är AST (Assured Shorthold Tenancy), det är oftast ett kontrakt som gäller i 6-12 månader och när tiden gått ut så går det antingen över i ett tillsvidare kontrakt med en månads uppsäggningstid från båda hållen eller så väljer de att förnya kontraktet med ytterligare 6 eller 12 månader. Se till att ni har en 6 month break clause om ni accepterar ett 12 månders kontrakt. I kontraktet så ska det stå var , hur och varför eran deposit skyddas (obs detta ersätter inte kravet på ett kvitto från deposit protection schemet) samt om ni får ha husdjur eller inte, vad som ingår I hyran, namnet och addressen på lägenhetens ägare. Läs igenom det noga och fråga både uthyraren och någon oberoende om det är något ni inte förstår eller undrar över. De flesta uthyrare föstår inte själva sina kontrakt och vet ofta inte om de är lagliga eller ej iom att det vanliga är att man köper en mall från internet eller en advokatbyrå så lita inte blint på uthyraren, har de inte köpt en mall utan skrivit ihop nagot själv på en sida så är de sällan helt lagliga. Andra slags kontrakt är licence agreements, det betyder att frukost ingår samt att uthyraren eller någon som jobbar för dom kommer in och städar hela lägenheten inclusive erat sovrum, väldigt få ska ha dessa kontrakt men uthyrare försöker ofta bluffa med dessa eftersom licence agreements inte kräver att man skyddar depositen, gå inte med på att det om det inte är studentkorridor eller liknande. Läs upp hur UK fungerar innan ni börjar leta rum, ju mer man vet desto mindre chans är det att man blir lurad http://england.shelter.org.uk/get_advice/private_renting Tänk på att om ni är ett gäng kompisar som hyr tillsammans och star på samma kontrakt så kan uthyraren kräva er alla på kostnader som en av er gjort sig skyldig till.

     

    Men om man inte har ett kontrakt då?

    Om man inte har ett kontrakt så gäller statutory law, dvs om man inte bor med ägaren/uthyraren och betalar hyra månadsvis så har man en AST iallafall och en månadsuppsägningstid gäller samt depositioner maste skyddas. Bor man med uthyraren/ägaren så har man mindre rättigheter, depositen behöver inte skyddas samt uppsägningstiden är på samma period som man betalar hyra, så betalar man veckovis så är uppsägningstiden en vecko, månadsvis så är den en månad.

     

    Vad är skillnaden på att hyra eget eller bo med en live in landlord?

    Bor de med en live in landlord så har du väldigt lite rättigheter, du är en excluded occupier, din deposit behöver inte skyddas och det är väldigt lätt för din landlord att vräka dig har ni inte gått med på en viss hyra under en viss tidsperiod så kan de även höja hyran när som helst. Du kan heller inte få bryta ditt kontrakt genom att hitta en ersättare.

     

    Vad bör göras vid inflyttning?

    Ta kort på hur lägenheten/rummet och allt som ingår ser ut vid inflyttningen, se till att en inventeringslista görs och dateras samt signeras om ni så blir tvungna att skriva listan själva. Det som ska finnas på listan är alla inventarier som finns i lägenehet samt i vilket skick de är i, gå även igenom varje rum och dokumentera skicket väggar, tak och golv är i, samt trädgård och ytterområden som ingår.

     

    Vad är council tax?

    Council tax är en kommunskatt och går till att betala för sopphämtning, vägar och andra utgifter som kommunen har. Avgiften betalas varje månad i 10 månader och storleken beror på kommunen man bor I samt storleken på bostaden. Bor man själv i lägenheten så får man 25% rabatt. Studenter behöver inte betala council tax MEN då måste det endast bo studenter i bostaden, därför så är det bättre att studenter och personer som arbetar bor var för sig.

     

    En person som jobbar på Skatteverket (HMRC), Banken, Job Centre, min arbetsgivare, min mäklare osv sa xxxxxx stammer det?

    Det är väldigt vanligt att myndighetspersoner som man i Sverige vanligen hade trott på säger helt galna saker, lita aldrig blint på myndighetspersoner i UK, kolla upp det de säger genom att titta på deras websidor och googla informationen. Många gör det för att de är dåligt tränade, andra gör det med uppsått för att de tjänar på att ljuga för dig eller för att de helt enkelt känner för att vara ohjälpsamma. 

    Bör jag skriva ut mig? Vad händer om jag skriver ut mig?

    Om du har som plan att bo och jobba i UK i mer än ett år så ska du skriva ut dig från flyttdag nummer ett, om du ska studera eller jobba som au pair så är du undantagen från det kravet. Att skriva ut sig är inget farligt man förlorar inte sitt medborgarskap och man kan lätt skriva in sig igen när/om man flyttar tillbaka. Du bör skriva ut dig eftersom kommuner i Sverige för pengar efter hur många personer som bor i kommunen till skolor, äldrevård, väggunderhåll med mera. Att en person saknas från Svappavaara gör ju inte så mycket men tänk er om Stockholm, Göteborg och Malmö har flera tusen som saknas men som de fortfarande får pengar för, det kan betyda sämre skolor och äldrevård i mindre orter och uppsägningar av personal. Sen iom att ni jobbar och skattar här i UK så är det UK som ska betala för eran vård även om ni får vård i Sverige. Är man utskriven så får man byta in sitt körkort mot ett engelskt istället för svenskt när det går ut. Varje gång man flyttar inom UK så är det bra att meddela Skatteverket sin adress ändring.

     

    Kan jag rösta i Sverige eller ska jag rösta i UK?

    Som svensk så kan man rösta i de svenska valen på Sveriges ambassade på visa tider innan valdagen i Sverige. Det som krävs att man har med är sitt pass. Är man utskriven så skickas de svenska röstkorten till din engelska adress tillsammans med information om poströstning, röstkort och ID kan tas med till Sveriges ambassad för röstning.

    Man kan även rösta i vissa val i UK om man skriver in sig på röstlängden i UK, detta bör man göra eftersom det blir lättare att öppna bankkonton och att få kredikort och lån om man står med på röstlängden. Man skriver upp sig genom att kontakta sitt lokala councils electoral service och ber om ett formulär till electoral register/roll, man får sedan röstkort hemskickade till sig varje gång det är ett val som svenska medborgare får rösta i.

     

    Hur fungerar sjukvården i UK?

    Som EU/EEA medborgare så kvalificerar man för sjukvård i UK så fort man har börjat jobba och skatta i UK, studenter på kurser längre än 6 månader kvalificerar också från dag nummer ett samt au pairer kvalificerar för sjukvård via sin värdfamilj. Kvalificerar ni för sjukvård på någon av dessa grunder så ska ni absolut inte visa upp ett svenskt försäkringskort eller betala dyra avgifter för vård, insistera på detta, kom ihåg lita aldrig blint på myndighetspersoner eftersom de ofta kan ha fel. Sjukvårdssystemet heter NHS och är oftast gratis eller åtminstone väldigt billig, preventivmedel och gynundersökningar är helt gratis, vanliga receptbelagda mediciner kostar £8.05 per recept.

    Läs mer här om vård, tandläkare och gynekolog  i London.

     

    Hur söker jag sjukvård i UK? 

    När man har bosatt sig i ett område så ska man registrera sig med en GP (husläkare), gör detta omedelbart vänta inte tills ni blir sjuka. För akuta saker som olycksfall och allvarliga sjukdomar, andnöd, blodförlust och liknande så ska man ringa ambulans via 112 eller omedlebart ta sig till en A&E (accidents & emergencies), för icke akuta saker som remisser till andra läkare, halsfluss och liknande så ska man boka tid hos sin GP, mindre olyckor som inte kräver akutvård så kan man använda sig utav minor injury units eller walk in clincis. Vid hosta, halsont och huvudvärk så kan man fråga en apotekare om råd eller ringa NHS Advice på 111 för råd. För att hitta en GP, walk in clinic eller sjukhus I ditt bostadsområde knappa in din postkod här http://www.nhs.uk/service-search

     

    Jag har ett svenskt Europeiskt Försäkringskort gäller det?

    NEJ! Det europeiska försäkringskortet går inte på vilken nationalitet man har utan endast beroende på var man är bosatt och skattar. Är man bosatt i UK och skattar här så ska man använda sig av ett engelskt European Health Insurance Card (EHIC) och inte ett svenskt, det ska man ta med sig när man åker på semester till Sverige eller resten av EU/EEA länderna. Detta gäller oavsett om man är utskriven eller ej eftersom det ä skatten man betalar som betalar för rätten till sjukvård. Beställ ditt kort härifrån gratis http://www.nhs.uk/NHSEngland/Healthcareabroad/EHIC/Pages/about-the-ehic.aspx

     

    Praktiska länkar för att underlätta livet i London;

    https://www.google.co.uk/ googla allt och alla, lär er ta reda pä saker och ting själva leta reviews, råd och tips.

    https://www.gov.uk/ en länk som leder till alla statliga sidor och har en massa bra tips och råd.

    Shelter http://england.shelter.org.uk/get_advice/private_renting det de inte vet om bostäder och kontrakt är inte värt att veta ;)

    NHS http://www.nhs.uk/Pages/HomePage.aspx allt som har med sjukvård att gora.

    Money Saving Expert http://www.moneysavingexpert.com/ finansiellt oberoende sida som kommer leda er till de bästa dealsen på précis allt, semstrar, försäkringar, bankkonton, lån, kreditkort, el, gas, internet, mobilabbonemang och mycket mer, Gör inget finansiellt utan att titta här först.

     Vill ni ha kul och inte hittar det ni vill ha på Londonsvenskar så spana in;

    http://www.timeout.com/london

    http://londonist.com/

    Har ni lite pengar och vill lära er att spara, äta billigare samt fortfarande ha råd att ha kul så kolla här;

    http://www.moneysavingexpert.com/

    https://twitter.com/SkintLondon

    http://londonist.com/freelondon

    https://www.facebook.com/pages/London-For-Free/224203727612545

    http://agirlcalledjack.com/tag/budget-recipes/

     



    FAQ – Jobba i London.

    $
    0
    0

    Screen Shot 2014-06-04 at 17.19.52

    tntmagazine.com

    Q. Hur söker jag jobb i London?

    A.  Det beror på vad för slags jobb du söker. Okvalificerade jobb som på pub, restaurang, butik osv söker man bäst genom att gå runt och lämna CV i person. Tänk på att gå inte gå in under perioder då de har mycket att göra, tex under lunchtid på pubar och restauranger, och om du går runt och söker med en vän så gå inte in på samma ställen. Dels för att ni då tävlar om samma jobb och dels för att det inte ser särkilt bra ut. Letar man efter mer kvalificerade jobb kan man söka direkt till företagen eller använda sig av en eller flera rekryteringsfirmor.

    Q. Jag söker mer kvalificerade jobb, tex inom kundtjänst, sales, marknadsföring eller finans. Hur går jag till väga?

    A.  Du kan antingen skicka ditt CV direkt till företag du vill jobba för eller använda dig av recruitment agencies.  De flesta agencies har sina egna specialområden så googla recuitment agencies och typ av jobb du söker så hittar du flera stycken. Recruitment agencies jobbar åt företagen, så de hjälper dig bara om du har rätt erfarenhet och ett bra CV. Registrera dig även på olika jobb sajter som Reed, Total Jobs, Indeed och Monster. Ett Linkedin konto kan också förbättra dina chanser.

    Q. Jag har precis gått ut universitetet. Hur hittar jag ett jobb som passar min utbildning när jag saknar arbetserfarenhet?

    A. Många företag erbjuder Graduate Schemes där du sedan kan få fast jobb om du har tur. Kontakta företagen direkt som du kan tänka dig att jobba för eller se sidor som http://www.graduate-jobs.com/

    Q. Vad ligger lönerna på?

    A. Det beror helt på vilken branch du jobbar i. Det går att jobba sig upp fort om man vill.  Minimilönen är dock £6.31 för de som över 21 (Går upp till £6.50 i oktober 2014) och £5.05 för de som är yngre. (Går upp till £5.13 i oktober 2014) Minimilön ska alltid betalas från första timman du jobbar, även för trial shifts och internships. Det enda undantaget är ”shadowing”, där du följer en anställd under en dag, men du gör inget jobb själv, eller om du är voluntär för en välgörenhetsorganisation.

    Q.  Hur ska ett Engelskt CV se ut?

    A. För att ge dig själv en bättre chans att få ett jobb så måste CVt vara till Engelsk standard och inte bara ett Svenskt CV översatt till Engelska. Den ska vara ett word dokument, 1 eller 2 sidor, inte innehålla någon som helst personlig information som nationalitet, ålder och civiltillstånd eller bild. Skickar du ett CV med personlig information till en rekryteringsfirma måste de ta bort den innan de skickar den vidare till företagen. Detta är på grund av risken att bli diskriminerad. Det är ett formellt dokument där du ska sälja dig själv och dina tidigare erfarenheter. Den ska gärna vara skriven i 3e person och på ett formellt sätt. Rätt stavning och grammatik är jätte viktigt. Gör en spell och grammar check på Brittisk (!) Engelska och be familj eller vänner att läsa den och ge feedback. Reed.co.uk har en bra CV mall som är gratis i Pdf (gör själv om den till word) The Guardian har bra CV tips http://jobs.theguardian.com/cv-advice/

    Q.  Men jag/min kompis hade bild/skrev att hon var svensk på sin CV och fick jobb?

    A. Självklart finns det chefer som inte bryr sig om det eller till och med föredrar att den informationen ska finnas med, men det betyder inte att det ska vara med där. All sådan info ska tas bort för att skydda dig från diskriminering, men det skyddar också företagen att bli anklagade för diskriminering. Du kommer aldrig någonsin att bli nekad en intervju pga att du inte har en bild på CVt eller inte skrivit din nationalitet, men däremot så KAN du bli det om du har det.

    Q. Hur skriver jag ett Cover Letter/ Måste Cover Letter finnas med?

    A. Går du runt och lämnar CVt i person så behöver du inte ha ett Cover Letter. Skickar du däremot ditt CV med email eller post så ska du ha med ett. Börja inte med att skriva ” I am a 19 year old girl from Sweden and I moved to London last month to learn English”, du ska lyfta fram några viktiga saker från din CV som är relevant till jobbet du söker och håll det kort. Max en A4 sida. The Guardian och Reed har bra tips!

    Q. Hur mycket betalar man i skatt?

    A.  De första £10,000 är skattefria. Sedan betalar du 20% på allt du tjänar upp till £31,865. Allt över det skattas på 40%. Utöver det så betalar du även National Insurance, vilket är 12% på allt du tjänar över £153 i veckan. För mer information, http://www.hmrc.gov.uk/

    Q. Jag har inte tjänat £10,000 än, men mitt jobb drar fortfarande skatt och National Insurance.

    A.  Det skattefria beloppet delas upp månadsvis under ett skatteår (Vilket är från April till April) så du betalar ingen skatt på det första £833 du tjänar varje månad. National insurance betalar du på allt du tjänar över £153 i veckan. Om du tror att du betalar fel skatt, se listentotaxman.com för att räkna ut hur mycket du ska betala och säg till ditt jobb att de ändrar din skattekod.

    Q. Hur får jag tillbaka på skatten?

    A. Kolla först upp om du har betalat för mycket skatt. Du kan se hur mycket du ska ha betalat på listentotaxman.com och hur mycket du har betalat på din p60 som du får av din arbetsgivare när skatteåret är slut (eller din P45 om du slutat på ditt jobb) Är det ett nytt skatteår så måste du kontakta HMRC på tel. 0300 200 3300 för att få tillbaka på skatten. Ofta har de redan all information de behöver, annars berättar de för dig vad du måste skicka in. Om du betalat för mycket skatt och det fortfarande är samma skatteår så bör ditt jobb kunna justera det direkt på lönen.

    Q. Vad är ett National Insurance Number?

    Man betalar National Insurance i fall du i framtiden behöver bidrag, samt för att få en pension. Är du över 16 år, jobbar eller ska söka studielån eller andra bidrag från England, så behöver du ett NI nummer. Du bokar en intervju genom att ringa 0345 600 0643. Du kan inte boka intervju från Sverige, utan du måste vara på plats i England. Du kan börja jobba medans du väntar på intervju, men boka en så snart som möjligt. Är du au pair behöver du inte skaffa NI nummer. För mer information, se https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number

    Ni kan också läsa vår guide på LondonSvenskar Hur man fixar ett National Insurance Number och även Skaffa bankkonto i England

     

    Q. Hur många timmar får jag jobba som max varje vecka?

    A. Du ska inte behöva jobba mer än 48h per vecka i genomsnitt om du inte väljer själv att göra det. Du ska även ha minst en dag ledigt varje vecka, eller två dagar varannan vecka.

    Q. Hur lång rast ska man ha?

    A. Du ska ha minst en rast på 20 minuter om du jobbar mer än 6 timmar. Du ska även ha minst 11h ledigt mellan skift. Slutar du kl 23 ska du alltså inte börja nästa dag innan kl 10. Vissa företag ger längre raster (men de kan inte ge kortare) så läs ditt kontrakt eller din team handbook. Raster behöver inte vara betalda.

    Q. Hur mycket semester får jag?

    A. Jobbar du 5 dagar i veckan så har du rätt till 28 dagars betald semester per år, eller 20 dagar plus bank holidays. En del arbetsgivare ger mer (men de kan inte ge mindre), så läs ditt kontrakt. Tar du inte ut all semester under ett år så kan du i en del fall föra över den till nästa år, men det är upp till din arbetsgivare. I vissa fall kan du förlora din semester om din inte tar ut den. Jobbar du mer eller mindre, så kan du räkna ut hur mycket semester du ska ha här https://www.gov.uk/calculate-your-holiday-entitlement

    Q. Jag har sagt upp mig på mitt jobb, måste jag jobba min notice period?

    A. Ja det måste du.  Jobbar du inte din notice period (vilket kan variera från en vecka till 3 månader) så bryter du ditt kontrakt och din arbetsgivare kan då hålla tillbaka din lön.

    Q. Jag har inte skrivit på ett kontrakt på mitt jobb. Vad gör jag?

    A. Ett muntligt kontrakt är lika lagligt som ett skriftligt. Har du fått ett jobberbjudande, tackat ja och börjat jobba så är det ett kontrakt. Det kan dock vara bra att få ett skriftligt så du har koll på dina skyldigheter och rättigheter, så be din chef om ett. Det går inte att skylla på att man inte var medveten om vissa saker, tex arbetstimmar, lön, notice period eller annat även om man saknar ett skriftligt kontrakt, eftersom det är ens egen skyldighet att ta reda på detta. Står det inte i kontraktet, så be om att få en team handbook, alternativt fråga chefen om vad som gäller.

     Q. Jag har problem på mitt jobb. Var kan jag få hjälp?

    A. Du kan kontakta din lokala Citizens Advice Bureau http://www.citizensadvice.org.uk/ eller ACAS http://www.acas.org.uk/ för gratis rådgivning.

     


    Bankkonto & National Insurance

    $
    0
    0

    Att öppna bankkonto

    När du flyttar till London kan det vara bra att öppna ett bankkonto, främst för att din arbetsgivare lättare ska kunna betala ut din lön samt för att slippa de kostnader som tillkommer om du tar ut pengar med svenskt bankkort. Oftast är detta ett krav hos arbetsgivare.
    Det är en process att skaffa bankkonto så om du ska vara i London i mindre än 6 månader rekommenderar vi oftast att inte öppna ett bankkonto. Välj en bank som ligger antingen nära där du bor eller nära jobbet. Det kontor där du öppnar ditt konto är din kontoförande bank, precis som i Sverige.

    När du söker bankkonto kan du bli ombedd att ha med följande:
    • Id-kort eller pass
    • Referensbrev från din bank i hemlandet (kontoutdrag för de senaste 3 månaderna)
    • Bevis på din brittiska adress (hyreskontrakt eller gas/vattenfaktura i ditt namn)
    • Anställningsbevis
    • Ett ifyllt ansökningsformulär

    I vissa fall behöver du även ha pengar att sätta in på kontot för att aktivera det. Detta kan vara en  lång process men  på vissa banker är det mycket lättare  att skaffa bankonto. I vissa fall krävs bara ett  Id-kort. Vi rekommenderar att ringa alla banker och kolla vad som gäller.

    Bankkonto som Student

    För att öppna ett studentkonto behöver du:

    • Id-kort eller pass
    • Intagningsbrev från ditt universitet
    • Troligtvis addressen till din studentbostad, vare sig du bor privat eller i studentkorridor

    Som student kan du få en hel del fördelar: du kan få ett generöst, räntefritt ‘overdraft’ (tillåten övertrassering), erbjudanden på restauranger, underhållning och annat, och ibland till och med gratis tågkort!

    De största bankerna i Storbritannien

    Barclays
    Halifax
    HSBC
    Lloyds TSB
    Nationwide
    NatWest
    Santander

    Detta är några av de banker som finns i London. Som sagt gäller olika saker för varje enskild bank så det är upp till dig att ta reda på vad som passar dina behov bäst.



    National Insurance Number

    National Insurance-nummer behöver alla som ska jobba i London. Det är enkelt att skaffa som svensk medborgare och krävs av arbetsgivare.

    Vem betalar National Insurance?

    Du betalar National Insurance (ofta benämnd som NI) om du är anställd eller egen företagare och över 16 år gammal, så länge dina inkomster är över en viss summa. Du slutar betala NI direkt när du går i pension. Ditt NI-nummer är personligt och hålls privat förutom när du behöver uppge det. Det ser till att den nationella föräkringspengen och skatten du betalar registreras under ditt namn. Det räknas också  som ett referensnummer för de brittiska myndigheterna.
    Alla nummer är unika och är sammansatta med både bokstäver och nummer (exempelvis QQ 12 34 56 A). Ditt nummer ändras aldrig även om du flyttar utomlands, gifter dig, ändrar namn etc.

    Hur skaffar jag ett NI-nummer?

    Du bokar tid för en så kallad  Evidence of Identity-intervju (EOI) på ditt lokala Job Centre som motsvarar en arbetsförmedling.

    Job Centre Plus
    Tel: 0845 600 0643
    Öppetider: Måndag till fredag mellan 8–18.
    Hemsida Department for Work & Pension: www.dwp.gov.uk

    Detta måste du ha med dig:
    • Id-kort eller pass
    • Bostadsbevis i form av räkning eller kontrakt (bor du inneboende eller på hotell kan du be om ett kort brev där det står att du bor på adressen)
    • Information om när du kom till Storbritannien och vad din bakgrund är

    Under intervjun kommer du att få frågor om varför du behöver ett National Insurance-nummer samt om din bakgrund och dina omständigheter. Sedan tilldelas du ett referensnummer och en tid för ditt möte. Du kommer att bli informerad om vad du behöver ha med dig och oftast får du en tid inom 2 veckor.

    Få ditt National Insurance-nummer

    För oss svenskar är det oftast inget problem att få sitt National Insurance-nummer när vi uppvisat identifikation samt varit på möte. Efter mötet kan det ta  upp till 12 veckor innan du får ditt kort  hemskickat men numret kan du få innan och det är det enda du egentligen behöver. Kortet du får gäller däremot inte som något sorts id-kort.

    Vem behöver jag visa mitt National Insurance-nummer för?

    Genom att betala National Insurance försäkrar du att du är lagligt berättigad till sociala förmåner som statlig pension, socialbidrag, hjälp med begravningskostnader, barnbidrag och A-kassa. NI dras automatiskt av från din inkomst av din arbetsgivare och hur mycket du betalar beror även det på inkomst och ålder. Du måste uppge ditt nummer till följande:

    • HM Revenue & Customs (HMRC) – Brittiska skatteverket
    • Din arbetsgivare
    • Arbets- och pensionsenheten (inkluderar pension och vård)
    • Din kommun, om du söker bostadsbidrag
    • The Student Loans Company, om du söker brittiskt studielån

    Du kan också behöva uppge ditt NI-nummer om du öppnar ett Individual Savings Account (ISA).Det är viktigt att du håller ditt nummer hemligt och inte ger det till någon annan. Det hjälper att förhindra förfalskning av identitet.

    Hur mycket betalar man i National Insurance?

    Summan du betalar beror på om du är anställd eller egen företagare samt hur mycket du tjänar. Siffrorna nedan gäller för skatteåret 2016-2017, från och med april 2016.

    Om du är anställd:
    Du betalar klass 1. Tjänar du mer än £155 och upp till £827 i veckan betalar du 12% av summan du tjänar. Tjänar du mer än £827 i veckan betalar du 2% extra på alla inkomster över £827. Du betalar en lägre summa och du är medlem i din arbetsgivares ‘contracted out pensions scheme’.

    Om du är frilansare/egen företagare:
    Du betalar klass 2 om din årliga inkomst är £5,965 eller mer och klass 4 om din årliga inkomst är £8,060 eller mer. Klass 2 NI är en bestämd summa på £2.80 i veckan. Klass 4 b beräknas som en procent av ditt årliga skattevinst: 9% av vinst mellan £8,060 och £43.000 och 2% på inkomster över £43,000. Om din vinst är mindre än £5,965 behöver du kanske inte betala klass 2 NI. Du betalar klass 2 NI antingen månadsvis eller genom Direct Debit (autogiro) eller genom en kvartalsräkning. Klass 4 betalar du när inkomstskatten beräknas.

    Mer info finns under Money tax and benefits: Tax and National Insurance på:

    www.direct.gov.uk

    Borttappat kort

    Om du har tappat ditt kort och inte minns ditt nummer kan du ibland hitta numret på följande dokument:

    • Ditt P60 (Årsredovisning av din arbetsgivare  I slutet av året.
    • Ditt lönebesked
    • En kopia av din årliga Self Assessment-deklaration eller andra officiella handlingar

    Om du fortfarande inte kan få fram ditt nummer kan du kontakta HMRC (brittiska skatteverket) genom att

    • Fylla i formuläret CA5403 Your National Insurance Number
    • Ring National Insurance Registrations Helpline på 0845 915 7006 (8.30 – 17.00 måndag – fredag.)

    HMRC kan inte bekräfta ditt nummer över telefon utan kommer att behöva skicka det skriftligt till dig.

    Du behöver inte ett kort, det är numret som är viktigt. HMRC kan ordna ett skriftligt bevis på ditt National Insurance-nummer.

    Se HMRCs hemsida:
    http://www.hmrc.gov.uk/index.htm
    Se även  Direct Gov – Public Service All in One place

    http://www.direct.gov.uk/

    The post Bankkonto & National Insurance appeared first on LondonSwedes.

    Nannyakuten nu i London!

    $
    0
    0

    toycar-1024x560

    Nannyakuten – Alltid Nära Dig, nu också i London

    Nannyakuten, en av de äldsta barnvaktsförmedligarna i Sverige med över 1000 nannies tar nu steget ut i världsmarknaden och etablerar sig i London. Från och med augusti kan familjer som söker nannies i London nu enkelt få hjälp med att hitta den rätta personen och lösningen just för dem. LondonSwedes har pratat med Christoffer Bylock på Nannyakuten för att ta reda på mer.

    Varför öppnar Nannyakuten just i London?

    Det finns två anledningar till att vi valde London. Den första anledningen är den förhållandevis stora svenska populationen som består av både arbetande och studerande. Många familjer har redan inneboende aupairer från Sverige, men det är inte en perfekt lösning för alla. Att ha en au-pair innebär att man måste ha ett extra rum samt att man har ett 24-timmars ansvar för denne. Så många familjer har frågat om vi kan fixa en lokal svensk barnpassare som kan komma några timmar i veckan. Eftersom det redan bor många unga svenskar som jobbar extra inom restaurang eller pluggar så såg vi möjligheten att kombinera allas intressen.

    Den andra anledningen är svenskar som flyttar eller precis har flyttat ner till London. Med alla nya intryck, flyttkaos och nya skolor har det efterfrågas efter svenska nannies som kan hoppa in under dessa perioder och tjäna som en fast trygg punkt för barnen tills allt har landat.

     

    Vilka typer av tjänster erbjuder ni i London och hur går rekryteringsprocessen till?

    Vi erbjuder nannies som kan jobba några timmar i veckan. Till att börja med så fokuserar vi på att erbjuda våra tjänster till de svenska familjerna, och sen får vi se. Rekryteringsprocessen kommer vara som i Sverige med rigorösa bakgrundskontroller, referenstagningar och interna utbildningar.

     

    Vad erbjuder ni som inte andra nannyförmedlingar i Storbritannien gör?

    Vi erbjuder svenska nannies till familjer som behöver korttidsavlasting. Alla familjer har sina specifika behov men vart man än bor så behövs alltid lite avlastning. Vår utgångspunkt är att man inte ska behöva ha någon inneboende utan bara ha någon som kommer och hjälper till några timmar i veckan enligt sina egna behov.

     

    Era ledord är ”Alltid nära Dig” – vad innebär det?

    Det handlar om att vi alltid försöker hitta en tillgänglig nanny nära kunden, nu i detta fall i London.

     

    Om man vill bli nanny hos er, hur ska man gå tillväga?

    Då skall skriva in sig på http://crew.nannyakuten.se så kommer vår personalansvarige att slussa kandidaten vidare in i anställningsprocessen.  Vi kommer också att ha ett kontor med en personal- och kundansvarig i London.

     

    Mer om Nannyakuten.

    Mer om att flytta med familjen till London.

     

    symbol-med-text-orange

    The post Nannyakuten nu i London! appeared first on LondonSwedes.

    Flytta till London!

    $
    0
    0

    Drömmer du om att bo i London? Det är med allt rätt. Det finns en hel koloni av svenskar i London – som är här för att stanna. Vi finns här för att göra din flytt så bra som möjligt. Trots alla positiva egenskaper London har så är en av de största utmaningarna – kostnaden för boende.

    Efter du har läst denna information finns hundratals lägenheter och rumskompisar att hitta i vårt Forum samt genom SpareRoom.

    Att flytta till London är inte en lätt omställning. Inte för att det är svårt att få tag på en lägenhet i huvudstaden, utan för att du nu inser att du har varit bortskämd med hög standard, treglasfönster och bra isolering till ett hyfsat bra pris.

     

    London är en stor stad och det finns flera olika områden att välja på. Läs mer om några populära Londonområden här! Centrala London är dyrast att bo i – ju längre ut du kommer, desto billigare blir det, med undantag för en del finare villaförorter. Tänk dock på att åkkort kan vara dyrt så fundera på vart du kommer jobba eller studera innan du binder dig upp dig på något. Se till att du har nära till ditt jobb eller att du har goda kommunikationsmöjligheter dit. Fundera också ut hur mycket du är villig att betala och vilken standard du vill ha.

     

    Att bo i London är inte billigt. De med lägre budget måste räkna med sämre standard och mindre yta trots högre pris, därför bör alla rum/lägenheter ses av dig personligen innan du skriver på ett kontrakt eller betalar något. Om du vill bo helt själv i en lägenhet någorlunda centralt får du räkna med priser från £1100/månaden.  Många delar därför lägenhet eller hus med en eller flera flatmates, liksom kostnaderna för el, vatten, gas och kommunalskatt. Det går väldigt fort att hitta någonstans att bo i London, mycket fortare än att hitta ett jobb, så koncentrera dig på att hitta ett jobb först, för att sen leta boende.

     

    Första tiden i London rekommenderar vi att ni bor hos en vän eller på hostel/hotell om ni inte har budgeten att fixa allt sådant genom en agency från Sverige. Då har ni både tid att hitta boende och jobb i lugn och ro och minskar risken för att bli lurad. Första tiden kan du hyra ett rum genom Airbnb. Här får du £25 av oss att använda på Aibnb!

     

      

    Council tax – Kommunalskatt

     Council tax är en kommunal skatt som betalas i varje enskild bostad. I de flesta fall är det en räkning per bostad, vare sig det är ett hus eller lägenhet eller om bostaden är köpt eller hyrd. Vad man betalar beror på värdet av huset och placeras i ett så kallat value band (från A- H) av Valuation Office Agency hos Inland Revenue.

    För att få ditt hus värderat kan du kontakta City Council eller besöka Inland Revenues hemsida. Generellt sätt så kostar det mer ju större bostaden är. Vissa bostäder har dock ingen skatt av olika anledningar.

     

    Studenter betalar inte council tax. Bor man i ett hem med bara studenter och ändå får hem en räkning så kan man ansöka efter dispens. Bor studenter tillsammans med en person som jobbar slipper man inte undan skatten och detta tillfaller kanske den arbetande om man inte kommit överens om annat. Är du studerande kan du läsa mer om boende för studenter under vår undersida Boende och Transport. Skatten går till kommunen och till de olika tjänster kommunen har hand om såsom skolor, vägar, bibliotek, sophämtning och även polis och brandkår.

    Här kan du läsa mer om council tax.

     

    Räkningar

    När du skriver på ett kontrakt ingår oftast inte räkningar. Glöm inte att du även måste betala för Wi-fi, el, gas, vatten, kommunskatt (council tax) och TV licens. Detta kan uppgå till allt mellan £100 – £300 per person i månaden.

     

    Kontrakten

     Kontrakten i England är oftast på 6 eller 12 månader, inte tills vidare som i Sverige. En månadshyra betalas i förväg och nästan alltid krävs det att du betalar en deposition utöver första månadens hyra. Det innebär att du som betalar en extra summa pengar till hyresvärden som en säkerhet, oftast motsvaras det av 4-6 veckors hyra. Därför är det bäst att ordna jobb innan man skaffar ett permanent boende. Ett rum eller en lägenhet i London kan annars bli ett väldigt dyr historia. Om man inte får ett jobb i London och måste flytta tillbaka till Sverige och därför bryter kontraktet förlorar man hela deponeringsavgiften och kan bli återbetalningsskyldig för återstoden av kontraktet. En del går med på att man kan bryta kontraktet om man hittar en ersättare men det är inte alltid det lättaste.

     

    Går ni genom en estate agent (mäklare) kan en administrationsavgift på £100-300 tillkomma. De kan även ta ut en summa ur deponeringsavgiften för städning av lägenheten vid utflyttning men detta ska då vara skriftligt tillgängligt när ni skriver under kontraktet och kan då inte läggas till i efterhand. Deponeringsavgiften ska inom 14 dagar efter att ni betalat den omhändertas av en fristående tredje part och ni ska visas skriftligt bevis på detta. Det gör det svårare för hyresvärden/mäklaren att olagligt behålla depositionen, de ska endast behålla hela eller delar av depositionen om ni brutit kontraktet och/eller skadat lägenheten. Vid utflyttningen skall du vara väldigt noga att ifrågasätta allt de vill dra av för, då de ofta försöker lura hyresgästerna. Har du inte skrivit på ett kontrakt kan hyresvärden be dig att flytta inom 2 veckor. Har ni kontrakt men utan en specifik tid på hur länge man får stanna, brukar man normalt sätt kunna stanna en månad. Allt beror givetvis på omständigheterna.

     

    Läs mer om hur du skyddar din deposit här!

    Inneboende

     Det billigaste alternativet är att dela lägenhet med andra. Eftersom det är dyrt att både köpa och hyra lägenhet i London är det vanligt att man bor i kollektiv. Det är därför inga problem att hitta ett rum i en lägenhet och det finns många som annonserar ut rum att hyra. På grund av de höga priserna är det här vanligt bland alla åldrar och bland folk i alla olika branscher. Kolla runt på ditt jobb och bland vänner och bekanta för att försöka hitta folk i din krets att bo med. Om man hyr ett rum i någon annans lägenhet, blir man inneboende. Man får då finna sig i att följa reglerna som sätts av den du hyr av. Det kan innebära allt ifrån att du inte får ha husdjur till att du inte får röka inomhus.

    I vårt forum kan du hitta rumskompisar och lägenheter! Vi rekommenderar SpareRoom för att hitta ett rum.

     

    Inspektera lägenheten i person

    Som tidigare nämnt är standarden sämre i England än i Sverige. Det är också vanligt att uthyrare som mäklare och ägare ljuger om standarden och ibland även bryter mot lagen. Därför bör alla lägenheter inspekteras i person innan man går med på något. Tyvärr kan även bilder ljuga.

    När du tittar på rummet/lägenheten så ska du titta och känna efter om det är dragit eller inte vid fönster och dörrar, detta kan påverka el och gas räkningar negativt och/eller göra så att lägenheten blir väldigt kall på vintern. Titta efter mögel och fuktskador, t ex färg som bubblat eller missfärgningar på tak och väggar. Titta även efter spår efter ohyra. Kackerlackor, möss och annan ohyra är tyvärr ganska vanligt i London så kolla om fällor ligger utlagda eller efter musbajs (ser ut som svarta riskorn), finns det mycket glipor emellan golv och lister ökar det risken för ohyra. När du skriver på kontraktet, kräv en inventarieförteckning som är undertecknad av hyresvärden när du flyttar in, så du har svart på vitt vad som verkligen fanns och vilka skador som fanns i lägenheten redan innan. Detta skyddar båda parterna vid utflyttning.

     

    Kollektiv

    Kollektiv betyder att man delar lägenhet med flera personer, det finns olika former, du kan ha eget rum eller en sängplats i ett rum. Det kan innebära att du får bo med någon du inte känner, men är ni två kompisar som flyttar till London kan ni få tag på ett rum tillsammans. Väljer man att bo i en delad lägenhet finns det både fördelar och nackdelar. Det kan vara påfrestande att alltid behöva ta hänsyn till andra, men samtidigt är det ett underbart sätt att lära känna nya personer. Kök, vardagsrum, badrum och toaletter delas med övriga i lägenheten och ansvarar för städning gör man gemensamt. Att bo kollektivt är ofta ett billigt alternativ, framför allt om du vill bo väldigt centralt. Om du väljer att bo i ett kollektiv med sängplatser så ska du se till att det avspeglar sig i priset, många mäklare tar ut överpris för sängplatser så att de kostar precis samma som ett eget rum. Viktigt att tänka på är att vardagsrum inte får användas som sovrum, sovrum får inte ockuperas av fler än två personer i varje sovrum, killar och tjejer ska inte dela rum enligt lagen, om de inte är ett par. Mäklare som hyr ut en lägenhet till fler än tre personer måste ha ett HMO tillstånd från det lokala council (kommun).

     

    Egen lägenhet

     Vill du bo i en helt egen lägenhet måste du vara beredd på att betala en hel del pengar. En viktig sak du måste tänka på är att i annonser motsvaras en svensk etta av en studio flat. En svensk tvåa är en one bedroom flat. Man räknar således bara sovrummen. Dessutom är det väldigt sällan storleken på lägenheten mäts i kvadratmeter eller kvadratfot. Man får helt enkelt titta på lägenheten för att få en uppfattning av storleken.

     

    Bostadspriser

     

    Priserna på lägenheter och hus är beroende av flertalet faktorer. Stadsdelen har en stor betydelse, liksom avstånd till tunnelbana, buss och tåg. Bor man längre ut från centrala London brukar priserna vara lägre, men samtidigt får du betala mer för transport in till stan. Man får väga dessa mot varandra. Andra faktorer är storleken på lägenheten och hur fräsch och lyxig den är men tyvärr också hur girig hyresvärden/mäklaren är. De flesta hyresmäklare har skyltar i fönstrena med priser på lediga lägenheter. Det är en bra mätare för att få en uppfattning om priserna i ett område. Jämför alltid en lägenhets pris med liknande lägenheter i samma område för att få en uppfattning om det är rimligt.

     

    Vad som ingår i hyran är viktigt att ta med i beräkningarna. Ibland ingår el-, vatten- och gasräkningar, ibland ingår ingenting. Även council tax (kommunalskatt) kan ingå i hyran, men allt sådant ska finnas med i kontraktet du skriver, annars kan du få anmärkningar i kreditregister och eventuellt kallad till rätten om du inte betalar.

     

     

    Var hittar jag en bostad?

    Som svensk vill man kanske bo med andra svenskar, och då passar anslagstavlan i Svenska kyrkan väldigt bra. Där finns lediga sängplatser och rum annonserade. Du kan även annonsera efter bostad eller läsa bostadsannonser i vårt forum.

    Vi rekommenderar att boka in er i lägenheter första tiden för att i lugn och ro kunna hitta ett boende ni trivs i. Lita inte på bilder över nätet och för aldrig över pengar  innan ni träffat hyresvärden i person. Var även försiktig då med kontantbetalning och skumma kontrakt.  Boka genom oss  för bra priser och för att ha en stabil första tid i London.

    Hitta ett rum eller flatshare här!

    Boka hostel  här!

    Hyr ett rum eller lägenhet för en kortare tid. Få £25 att använda på Airbnb genom oss!

    Boka hotell  här!

     

    För att sedan hitta fasta lägenheter finns hundratals mäklare, här är några av dem. Jämför priser och kolla vilket område de specialiserar sig inom, innan ni bokar upp er.

     

    www.findaproperty.comwww.foxtons.co.ukwww.gumtree.comwww.net-lettings.co.ukwww.rightmove.co.ukwww.starflats.co.ukwww.upad.co.ukwww.upmystreet.com

    Gör allt rätt från början – en checklista

    Läs mer >>

     

    VARNING!!!

    Hundratals svenskar luras varje år av personer som utger sig för att vara Landlords och vill hyra ut en lägenhet till ett bra pris. Betala ALDRIG en deposit över nätet, eller ens när du träffat en person som säger sig ha en lägenhet. Spelar ingen roll om det finns kontrakt. Betala endast deposit när du har nycklar i handen och varit i lägenheten. Försök även prata med tidigare hyresgäster. Akta er även för personer som ber någon förmyndare föra över pengar till WESTERN UNION (eller annan Money transfer service) och sedan ber om kvittot. Koden på kvittot kan användas av personen för att plocka ut pengarna.

     

    Gå med i våra grupper på Facebook för att få mer tips, vänner och events

    LondonSvenskar forum (16 000 medlemmar)

    LondonSwedes Fanpage (11 000 fans)

    LondonSwedes Instagram

    LondonSwedes Twitter

    The post Flytta till London! appeared first on LondonSwedes.

    Handy Scandi, professional Swedish tradesmen

    $
    0
    0

    Handy Scandi

    Handy Scandi – professional Swedish tradesmen

    Handy Scandi is a proud supplier of highly experienced, professional Swedish tradesmen. Their services are available in Greater London and surrounding areas.

    Scandinavian craftsmen have a reputation of being both skilled and very thorough in their profession, attention to detail is of utmost importance. Impeccable craftsmanship is at the heart of Handy Scandi since they believe there is a demand for quality and high standard all over the world, and we couldn’t agree more!

     

    Why choose Handy Scandi?

    – Their staff are all Scandinavian and those that aren’t, have been trained and qualified by our Scandi-team bringing them up to our standards.

    – All works carried out offer a 12-months guarantee.

    – They have full Public and Employer’s liability insurance.

    – Fixed prices can be given on request to avoid any surprises at the end of works.

    – They deliver on time. Every time!

     

    Visit their website Handy Scandi

    nr

    Handy Scandi

     

    Charlotte Ågren, owner LondonSwedes:

    We urgently needed a van and a handy man to deliver and pick up items all the way out in Kent before our Lucia events last year. Without a doubt, the Handy Scandi team woke up before dawn and delivered a service over our expectations. We’ve used them 5 times already and will continue to do so. I can recommend them 100% to anyone needing a removal service or a handy man. They also do renovations, bathroom and tilings, kitchen, floor/carpeting and painting.

     

     

    The post Handy Scandi, professional Swedish tradesmen appeared first on LondonSwedes.

    Viewing all 105 articles
    Browse latest View live