Quantcast
Channel: Flytta till London Archives - LondonSwedes
Viewing all 105 articles
Browse latest View live

Flytta saker mellan Sverige och London – här är tipsen + bästa flyttjänsten!

$
0
0

 

Att flytta saker mellan olika länder kan te sig både krångligt och dyrt, men icke! Vi har hittat det bästa flyttbolaget, svenskt givetvis, för att hjälpa dig med dina flyttbehov.

 

Alfa – The Scandinavian Mobility Services Company är ett flyttbolag i Skandinavien som specialiserar sig på flyttjänster över hela världen. Varje år utför Alfa flyttar till och från ca 150 länder, men vi är givetvis mest intresserade av Storbritannien-Sverige.

 

Kontakta flyttbolaget i god tid!
Det mest miljövänliga och kostnadseffektiva sättet att flytta inom Europa är med kombinerad transport. Detta innebär att din flytt kommer att vara samlastad med andra personers bohag.
 

Alfa planerar alla flyttningar för att möta så många önskade flyttdatum som möjligt. Alfa rekommenderar att du kontaktar dem god tid – minst 6-8 veckor, före ditt beräknade flyttdatum. Detta ger dem bra förutsättningar för att planera din flytt på bästa sätt och få ett större antal tillgängliga flyttdatum. Det ger också tillräckligt med tid för att schemalägga en besiktning i ditt hem.
 

Processen
När du kontaktat Alfa så kommer de ge dig ett förslag på datum att komma och besiktiga ditt hem. Alfa kommer då att uppskatta volymen som ska packas, säkerställa tillgänglighet för lastbilen och identifiera eventuella ömtåliga föremål som kan behöva packas med andra speciella förpackningsmaterial. Du kommer att få ett slutgiltigt förslag samt en offert inklusive försäkringsskydd baserat på besiktningen.
 

Men, de erbjuder faktiskt också att utföra videobesiktningar, på svenska , free of charge!
 

De reserverar onsdagar till fredagar för packning och lastning. Lossning och uppackning sker i de flesta fall efterföljande tisdagar till onsdagar.
 

Alfas standardtjänster inom Europa är filtemballering av möbler eller komplett packning. På slutdestinationen utför de packning/uppackning/placering.
 

Kostnad
Det finns inga exakta priser vad gäller flytt av större bohag från ett land till ett annat, istället får man be om en offert.
 

Med Alfa får du ett konkurrenskraftigt pris och mycket mer än en enkel flytt från A till B. Man får istället hjälp genom hela flyttprocessen. Alfa planerar, genomför och administrerar allt kring din flytt, inklusive magasinering om det krävs. Beroende på volymen på bohaget, innehåll och destination syr de ihop helheten – allt för att få det så kostnadseffektivt och säkert som möjligt.
 

Ofta skiljer sig kostnaderna mycket mellan ursprungsland och destinationsland men planerar man tillsammans med Alfa kan man vara säker på att kostnaderna hålls nere och att man säkrat upp flytten till det nya hemmet.
 

Behöver du magasinera ditt bohag?
Alfa har stora lådor för dina små lådor – säkert och försäkrat.
 

Alfa har 12 magasin i Skandinavien och utanför Skandinavien magasinerar de med hjälp av deras utnämnda leverantörer. Alfa kan packa ditt bohag för magasinering på både lång och kort sikt. När du avslutar magasineringen levereras ditt bohag till din adress.
 

Det kallar vi Peace of Mind For People On the Move. Lugn och ro, helt enkelt.
 

Kontakta Alfa för en kostnadsfri offert http://www.alfamoving.com 
 

The post Flytta saker mellan Sverige och London – här är tipsen + bästa flyttjänsten! appeared first on LondonSwedes.


Såhär gör du för att söka Pre-Settled eller Settled Status

$
0
0

Såhär gör du för att söka Pre-Settled eller Settled Status

Så, då har den ursprungliga “Brexit Day” kommit och gått. För de av oss som har bott i England en längre tid, dricker vi lite mer te och fortsätter med våra liv som vanligt…  Skämt åsido, det är svårt att hänga med i alla svängar fram och tillbaka i det brittiska parlamentet. En sak vet vi i alla fall och det är att vi som redan är på plats kan få stanna. För att få stanna måste vi ansöka om och bli beviljade Settled Status eller Pre-Settled Status.

 

Bor du redan i Storbritannien?

Om du redan bor i Storbritannien,kan du som svensk medborgare få stanna. Detta gäller oavsett om politikerna kommer överens om ett avtal eller inte. Du får också behålla de rättigheter du har i dag. Du, liksom andra EU-medborgare, kan fortsätta att bo, arbeta, studera och pensionera dig i Storbritannien. Kravet är att du måste ansöka om och bli beviljad Settled Status.

För att kvalificera för Settled Status måste du ha bott i Storbritannien minst sex månader i varje tolvmånadersperiod, fem år i rad. Har du ännu inte bott här i fem år, kan du kvalificera för Pre-Settled Status (som kan omvandlas till Settled Status när du har uppnått fem år). Detta innebär att om du t.ex. studerar och är hemma över sommaren, så kan dina studieår räknas in.

 

Ännu inte i Storbritannien, men funderar på att flytta hit?

Om det blir ett avtal, finns det fortfarande tid att dra nytta av EU-reglerna även om du inte redan bor här. Reglerna säger att du måste flytta hit senast den 31 december 2020. Kommer du efter detta datum, kommer du att omfattas av andra, mer, komplicerade regler.

Om det inte blir ett avtal, dvs No Deal Brexit, baserat på vad vi vet idag, så gäller helt andra saker! Detta innebär att om du kommer hit efter den 12 april, så kommer du inte att kunna ansöka om Settled Status eller Pre-Settled Status.

 

Viktiga deadlines – om du redan bor i Storbritannien

Om det blir No Deal Brexit, måste din ansökan vara inne före den 31 december 2020.

Om det blir ett Brexit-avtal måste din ansökan vara inne senast den 30 juni 2021.

 

Viktiga deadlines för dig som ännu inte bor här

Om det blir No Deal Brexit måste du flytta hit senast den 12 april 2019 (den 13 april är försent!). Ansökan måste vara inne före den 31 december 2020.

Om det blir ett Brexit-avtal måste du flytta hit senast den 31 december 2020. Ansökan måste vara inne senast den 30 juni 2021.

 

Vill du stanna? Vad måste du göra?

Om du inte har brittiskt medborgarskap (vilket du kan ha samtidigt som ditt svenska!) eller Indefinite Leave to Remain, måste du ansöka om Settled Status. Detta är det nya permanenta uppehållstillståndet. Du måste bevisa att du har varit varaktigt bosatt i Storbritannien. Det finns inget krav på att du måste ha studerat eller tjänat pengar, och det finns inget försörjningskrav. Tänk på, att om du finns med i något lands brottsregister kan det bli problem. Systemet kommer automatiskt att ge dig Settled Status (mer än fem år varaktig bosättning) eller Pre-Settled Status (mindre än fem år).

 

Vad behöver du för att kunna ansöka?

Är du svensk medborgare (eller medborgare i något annat EU-land) behöver du ditt pass eller ett nationellt ID-kort. Det är också bra om du har ett brittiskt NI-nummer.

Med hjälp av ditt NI-nummer, sker en automatisk kontroll i det brittiska systemet. Du kan få din ansökan godkänd mer eller mindre omedelbart. I vissa fall finns inte tillräckligt med data i systemet för att godkänna din ansökan. Du kommer istället att ombes att manuellt lämna ytterligare information.

 

Godkänd dokumentation

ansökningssidan för Settled Status, har de brittiska myndigheterna publicerat en lång lista med dokument som de godkänner som bevis på varaktig bosättning.

Försök hitta dokument som t.ex. årsbesked från en brittiska bank, anställningsbevis eller årlig Council Tax-räkning. Andra papper som är godkända inkluderar studieutdrag eller liknande från skola / universitet med datum på, hyreskontrakt och bevis att du betalt hyra eller papper på ditt bostadslån. Du kan även använda bevis på pensionsinbetalningar via ditt jobb, eller P60/P45 som visar anställning och betald skatt.

Har du inte något av dessa dokument, som ofta täcker ett år och i vissa fall ännu längre perioder, måste du bevisa din bosättning med hjälp av många, många fler dokument. Kontoutdrag från din brittiska bank, elräkning, löneavier, eller t.ex. flygbiljett till Storbritannien, kan användas, men kommer troligen bara att räknas som bevis för en månad åt gången!

De brittiska myndigheterna har också satt ihop en lista på dokument som INTE kan användas som bevis på varaktig bosättning. Listan inkluderar foton och videofilmer, referensbrev från familj och vänner, födelsedagskort och vykort till din brittiska adress, och personlig scrapbook.

 

Notera

Denna artikel är vår tolkning av tillgänglig information från EU, brittiska regeringen och svenska ambassaden i London. Är du osäker eller har speciella personliga omständigheter, vänligen kontakta myndigheterna för råd och vägledning baserat på din personliga situation.

 

Text: Nina Danielsson

 

Användbara länkar;

Ansök om Settled Status – step by step tool (gov.uk)
Samlad Brexit-information från Svenska ambassaden i London
Brittiska regeringen – Prepare for EU exit (information för privatpersoner och företag)
LondonSvenskar – Såhär stannar du i Storbritannien efter Brexit

The post Såhär gör du för att söka Pre-Settled eller Settled Status appeared first on LondonSwedes.

Våra forum: jobb, boende, events och vänner!

$
0
0

Vårt community består inte bara av denna hemsida utan vi har även grupper med över 50 000 medlemmar på Facebook. Du hittar oss även på Instagram och Twitter. 

 

FAN PAGE: www.facebook.com/Londonsvenskar

Twitter: www.twitter.com/Londonsvenskar 

Instagram: www.instagram.com/LondonSwedes

Se nedan för våra Forumgrupper.

LONDONSVENSKAR

JOBBA I LONDON

SVENSKA VÄNNER I STORBRITANNIEN

PROMOTERS OCH EVENTS

BOENDE/FLATSHARES I LONDON

STUDENT I LONDON

The post Våra forum: jobb, boende, events och vänner! appeared first on LondonSwedes.

Så håller du dig uppdaterad som svensk utomlands

$
0
0

Så håller du dig uppdaterad som svensk utomlands

Läs svenska nyheter online. Källa: Pixabay

 

Nyligen utvandrad? Du kommer säkert vilja bli så involverad som möjligt i den engelska kulturen nu när du flyttat hit. Men att hålla sig ajour med det som händer i Sverige kommer så småningom bli viktigt för att få en dos nostalgi när man längtar hem – och för att kunna hänga med i samtalsämnen när man är på besök hemma! Det är dock lätt hänt att man glömmer av att göra det, så det finns en del knep för att hålla sig uppdaterad med en rutin även utanför landets gränser.

 

Läs dagstidningar online

 

När man bodde hemma i Sverige behövde man inte aktivt söka ut nyheterna för att veta vad som hänt – teknologin innebar att en ström av information fanns tillgänglig vart man än gick, och det var nära på omöjligt att missa något stort som hänt. Detta finns såklart i London också, men här är nyheterna anpassade med England i fokus, och alla mobiltelefoner är programmerade att hämta nyhetsflöden från engelskspråkiga nyhetsutsläpp.

 

Därför kan det vara bra att registrera sig hos de svenska tidningarna så fort man installerat sig i sitt nya hem i London. Om en prenumeration på papperstidningarna känns för dyr kan man för en smärre peng prenumerera på digitalversionen, alternativt ladda ner appar som Omni, där nyheter kommer direkt till telefonen i form av notiser.

 

Streama svenska sportevenemang

 

Ett problem som många stöter på utomlands är svårigheten att streama sportevenemang som Sverige deltar i. Eftersom Sverige är ett ganska litet land så är intresset bland icke-svenskar inte så stort, vilket betyder att många pubar och tv-kanaler inte visar matcher och evenemang. Även svenska play-kanaler är IP-blockerade utanför Sverige, vilket innebär att även streaming är knepigt från England. 

 

Det finns dock andra och mer ekonomiskt smarta sätt att streama sportevenemang på utanför Sverige. Hos Betfair har ett stort fokus lagts på livespel inom både roulette och oddsbetting, och just inom sport är det förmånligt att befinna sig utanför Sverige då många evenemang är blockerade för svenska IP-adresser. Det enda man behöver göra är att registrera ett konto och se till att man har pengar på oddskontot, sen är det fritt fram att se på de matcher som finns tillgängliga i spelschemat.

Svensk radio är ett utmärkt sätt att hålla sig uppdaterad. Källa: Pixabay

Lyssna på svensk radio

 

Det räcker inte bara med att läsa svenska för att på riktigt hålla sig uppdaterad – om man endast hör engelska så kan det bli så att ens svenska språkfärdigheter försämras. Det bästa sättet att bota denna åkomma är att lyssna på svensk radio. Till skillnad från TV program är svensk radio inte IP-blockerad, och du kan streama radioprogram live eller on demand på Sveriges Radios hemsida.

 

Kulturnytt på P1 är nog det allra bästa programmet att följa om du vill hålla dig uppdaterad med de senaste politiska och livsstilsorienterade debatterna. Med dessa rutiner i ditt schema kommer du alltid ha en fot kvar i samhället hemma i Sverige, även om du väljer att stanna i Storbritannien för all framtid!

The post Så håller du dig uppdaterad som svensk utomlands appeared first on LondonSwedes.

Hyra förråd i London

$
0
0

 

Vare sig du är privatperson, student eller ett företag mellan kontor som letar förvaringsplats och förråd så finns det gott om förvaringsmöjligheter runtom London. Prislappen varierar men ju längre utanför Zon 1 desto billigare.

 

SafeStore är ett av Londons mest etablerade själv-förvaringsförråd. Sedan starten 1998 har de öppnat 120 kontor i Storbritannien och 45 av dessa är i London. De är Storbritanniens största och Europas näst största förråd för själv-förvaring.

Just nu pågår ett erbjudande där ni får 50% rabatt av månadskostnaden under två månader.

De erbjuder även en Lowest Price Guarantee – om du hittar ett billigare förråd, så matchar de priset samt ger 10% i rabatt.

 

Hitta din närmsta SafeStore här!

 

The post Hyra förråd i London appeared first on LondonSwedes.

Flytta till London del 2 – de första veckorna

$
0
0

flytta till london artikelserie

Flytta till London – de första veckorna

 

Detta är den andra artikeln i vår serie med råd och tips om vad du ska tänka på när du flyttar till London. Den första artikeln handlade om vad du bör göra innan du sätter dig på planet till London. Vi gick igenom hur viktigt det är att göra upp en budget, spara ihop en rejäl reskassa och att aldrig skriva på kontrakt på boende förrän du har sett lägenheten eller rummet med egna ögon.

I vår andra artikel, fokuserar vi på vad du bör göra under de första veckorna i London. Detta inkluderar att hitta ett jobb och att ordna fast boende.

Brexit

Ingen artikel om att flytta till London är i nuläget komplett utan at nämna Brexit. Det nuvarande ’magiska’ datumet är 29 mars 2019. Finns du på plats innan detta datum, kan du ansöka om Settled eller Pre-Settled Status, som är det föreslagna nya uppehållstillståndet. Vad som händer om du kommer hit den 30 mars är oklart. Du kan läsa mer om vad vi vet ännu så länge i vår artikel Såhär stannar du i Storbritannien efter Brexit.

Sök jobb redan första veckan

Om du inte tillhör de fåtal lyckligt lottade som har jobbet ordnat redan innan du flyttar, rekommenderar vi att aktivt börja söka jobb omedelbart. Det är otroligt sällan du söker och får svar inom bara några dagar, så det gäller att ta tag i det direkt. Visst, du kan ha tur, men räkna med att det kan ta en vecka eller längre innan du får svar och förhoppningsvis inbjudan till en intervju. Du kommer fortfarande att ha tid att leva och bara vara, så oroa dig inte för det.

we're hiring

Många caféer och butiker sätter upp en lapp i skyltfönstret när de söker ny personal. Genom att gå runt i områden du vill jobba i, kan du hitta lediga jobb ganska omedelbart. Se till att ha ett gäng CVn med dig och gå in när det inte är så många kunder där.  För vissa caféjobb kan det bli intervju omedelbart, speciellt om chefen är på plats när du går in med ditt CV. En del av butikerna vill ha ansökningarna via nätet, så blanda dagar då du går runt med ditt CV, med dagar då du sitter framför datorn.

För kontorsjobb och lite mer kvalificerade jobb, kan det ta flera veckor innan du ens får ett svar om de vill träffa dig. Reed, Glassdoor, och Gigstr kan vara bra ställen att börja på. Du bör även uppdatera din LinkedIn-profil och ändra inställningarna så att du signalerar att du aktivt letar nytt jobb.

Tips: Även om det verkar som du kommer att få ett av jobben du har sökt – fortsätt söka andra jobb tills du har fått ett skriftligt kontrakt, är nöjd med villkoren (inklusive arbetstider / lön) och du har skrivit på papperna. Risken är annars att du förlorar dyrbar tid.

Sök bostad när du har ordnat ett jobb (inte innan!)

Att hitta en bostad, är nästan ett heltidsjobb och det gäller att vara väl förberedd! Det finns oerhört många bedragare som försöker hyra ut obefintliga rum och lägenheter, så har du inte varit inne i lägenheten och inspekterat den med egna ögon, är det fullkomligt möjligt att boendet inte existerar överhuvudtaget.

De bästa och billigaste, samt lagliga boendena, erbjuds inte till arbetslösa. Majoriteten av uthyrare skriver ’NO DSS’ i annonsen och det innebär att de inte vill ha arbetslösa.

keys to your home

Kontrakten är vanligen inte ’tills vidare’, utan på sex eller tolv månader, oftast utan någon som helst möjlighet att bryta kontraktet i förtid. Ibland kan uthyraren godkänna att du hittar en ersättare, men räkna inte med det som en lösning. Var säker på att du har råd med kontraktet och verkligen kommer stanna kvar i London innan du skriver på det.

I och med våra svenska personnummer och kronofogden så är det inte heller svårt att driva in utländska skulder i Sverige.

Slutligen, ytterligare en anledning att vänta med att ordna boende tills du vet var du ska jobba, är mer praktisk; om du inte vet var du kommer jobba så finns det risk att boendet är på helt fel sida om stan och din pendling till jobbet kan ta lång tid och kosta mycket pengar.

Vi har samlat en hel del allmänna tips kring att hitta boende i vår FAQ.

 

Text: Nina Danielsson

 

Länkar för mer information;

Flytta till London del 1 – Innan du flyttar till London

Flytta till London del 2 – De första veckorna i London

Flytta till London del 3 – Den första månaden i London

Såhär stannar du i Storbritannien efter Brexit

FAQ jobba i London

 

The post Flytta till London del 2 – de första veckorna appeared first on LondonSwedes.

Flytta till London del 3 – den första månaden

$
0
0

Flytta till London – den första månaden

Detta är den tredje artikeln i vår serie med råd och tips om vad du ska tänka på när du flyttar till London. Den första artikeln handlade om vad du bör göra innan du sätter dig på planet till London. I den gick vi igenom hur viktigt det är att göra upp en budget, spara ihop en rejäl reskassa och att aldrig skriva på kontrakt på boende förrän du har sett lägenheten eller rummet med egna ögon. I vår andra artikel, fokuserade vi på de första veckorna i London då du att hitta ett jobb och att ordna ett fast boende.

I denna tredje artikel kommer vi att titta på tre andra saker, som du bör ordna under den första månaden i London –national insurance-nummer, bankkonto och registrera dig hos en husläkare. För vissa går det supersmidigt att ordna alla tre, för andra kan det ta lite mer tid och skapa en hel del frustration.

National Insurance, NI-nummer

För att kunna bevisa att du får lov att arbeta i Storbritannien och för att din arbetsgivare ska dra rätt skatt på din lön, behöver du ett National Insurance-nummer (ibland förkortat NI number eller NINO). NI-numret används för t.ex. skatt, pension och bidrag.

tax NI number

Du kan alltid börja jobba utan ett NI-nummer, men det innebär lite extra arbete för företaget och ibland säger de att du måste ha ett NI-nummer innan de kan betala ut din lön. Alla företag ska ha vad som kallas ’emergency NI number’, som de kan använda för nyanlända, så du ska kunna få betalt utan det under en tid. Skatten är oftast betydligt högre när du inte har ett eget NI-nummer, så se till att ordna det så snart som möjligt!

För att ordna ett NI-nummer, ring 0800 141 2075. Detta är det centrala telefonnumret för att ansöka om NI-nummer. Antagligen kommer du därefter att bli kontaktad Jobcentre Plus för en intervju. Till intervjun kan du ta med dig t.ex. passet, födelseattest, vigselbevis, samt kontoutdrag och räkning med din engelska adress. Exakt vad de kräver av just dig, beror på dina omständigheter och ganska ofta faktiskt, på vem som intervjuar dig.

Öppna bankkonto

När du har ditt anställningskontrakt, boende och kanske även brevet från Jobcentre Plus med kallelse till NI-intervju, kan det vara ett bra tillfälle att försöka ordna nästa sak på listan – öppna ett bankkonto. För att få öppna ett bankkonto behöver du kunna bevisa att du har en adress i England. Mycket av din identitet knyts till din adress, och inte som i Sverige, till ditt personnummer.

På alla lokala High Streets, finns det olika bankkontor som t.ex. HSBC, NatWest, Lloyds TSB, RBS och Barclays, så det är bara att välja något och gå in och vänligt be om att få öppna ett konto. Handelsbanken och SEB finns i England och har du redan konto med dem i Sverige, kan det vara värt att kolla med dem först.

piggy bank

Ta med dig de papper du har med din adress och namn på – t.ex. giltigt pass, hyreskontrakt, brev från svensk bank till din engelska adress, anställningskontrakt och löneavi från engelskt företag, räkning (el, gas eller fast telefon) till din engelska adress med ditt namn på och brevet med NI-intervjuinbjudan. Är du gift med någon som redan bor här, kan det vara värt att ta med vigselbevis (oavsett språk), och räkningar i din partners namn (helst med samma efternamn som ditt).

Oftast kan du få prata med någon direkt, eller så kanske de ber dig vänta ett tag. Vissa kontor ber dig att boka ett möte, kanske samma eftermiddag eller nästa dag.

Om du blir ombedd att boka in ett framtida möte, gör det, men be om ett direktnummer så du kan kontakta dem om du skulle få förhinder. Detta gör att du kan fortsätta din jakt på ett bankkonto i banken bredvid! Lyckas du öppna ett konto innan det utsatta mötet, ringer du dem, ber så hemskt mycket om ursäkt och säger att du tyvärr inte kan komma den avtalade tiden.

När du träffar en av bankens handläggare kommer de troligen att ställa mängder av frågor. Svara sanningsenligt, men gör det klart att du har för avsikt att stanna en längre tid i landet och söka Settled Status. Se mer om det här.

Alla banker har oftast ett baskonto som är gratis och som innehåller internetbank och uttagskort, eller i vissa fall betalkort. Räkna inte med att få någon ränta på insatta pengar.

Skriv in dig hos en husläkare

Du känner dig säkert frisk och kry nu, men vi rekommenderar starkt att du registrerar dig hos en NHS husläkare så snart du har en fast adress. NHS står för National Health Service och är byggt på samma principer som den sjukvård som erbjuds av kommuner och landsting i Sverige.

Husläkaren kallas GP, vilket står för General Practitioner, och du kan hitta dem genom en sökning på NHS Service Search. Skriv in ditt postnummer och du får förslag på kliniker som ligger nära ditt hem. Gå in på deras respektive hemsidor och dubbelkolla att de verkligen tar emot registreringar från boende med ditt postnummer. De kommer att be dig att fylla i din tidigare sjukvårdshistoria, så det är bra om du har tillgång till all information innan du börjar.

doctor

Oftast tar det några dagar för kliniken att handlägga din registrering, men sen kan du boka besök med läkare eller sjuksköterska. Du kommer också att få ett brev med ditt NHS-nummer – spara det på ett säkert ställe.

Som boende i England, har du rätt till vård här och överlag är vården billigare och bättre än vad vi i genomsnitt är vana vid i Sverige. Det är t.ex. gratis att gå till husläkaren och läkarna genomgår omfattande utbildning som är minst lika bra som den i Sverige.

Tips: NHS 111, är den engelska motsvarigheten till den svenska sjukvårdsupplysningen 1177. Kolla http://111.nhs.uk på nätet eller ring 111 för att få hjälp. Telefonerna är bemannade dygnet runt av sjukvårdsutbildad personal. De kan hjälpa dig med råd och även se till att du kommer i kontakt med läkare. Dessutom har apoteken välutbildad personal som kan ge råd och de säljer en hel del mediciner, som du i Sverige endast kan få på recept.

 

Text: Nina Danielsson

 

Länkar för mer information;

Flytta till London del 1 – Innan du flyttar till London

Flytta till London del 2 – De första veckorna i London

Flytta till London del 3 – Den första månaden i London

Såhär stannar du i Storbritannien efter Brexit

FAQ jobba i London

The post Flytta till London del 3 – den första månaden appeared first on LondonSwedes.

Flytta saker mellan Sverige och London – här är tipsen + bästa flyttjänsten!

$
0
0

 

Att flytta saker mellan olika länder kan te sig både krångligt och dyrt, men icke! Vi har hittat det bästa flyttbolaget, svenskt givetvis, för att hjälpa dig med dina flyttbehov.

 

Alfa – The Scandinavian Mobility Services Company är ett flyttbolag i Skandinavien som specialiserar sig på flyttjänster över hela världen. Varje år utför Alfa flyttar till och från ca 150 länder, men vi är givetvis mest intresserade av Storbritannien-Sverige.

 

Kontakta flyttbolaget i god tid!
Det mest miljövänliga och kostnadseffektiva sättet att flytta inom Europa är med kombinerad transport. Detta innebär att din flytt kommer att vara samlastad med andra personers bohag.
Alfa planerar alla flyttningar för att möta så många önskade flyttdatum som möjligt. Alfa rekommenderar att du kontaktar dem god tid – minst 6-8 veckor, före ditt beräknade flyttdatum. Detta ger dem bra förutsättningar för att planera din flytt på bästa sätt och få ett större antal tillgängliga flyttdatum. Det ger också tillräckligt med tid för att schemalägga en besiktning i ditt hem.
Processen
När du kontaktat Alfa så kommer de ge dig ett förslag på datum att komma och besiktiga ditt hem. Alfa kommer då att uppskatta volymen som ska packas, säkerställa tillgänglighet för lastbilen och identifiera eventuella ömtåliga föremål som kan behöva packas med andra speciella förpackningsmaterial. Du kommer att få ett slutgiltigt förslag samt en offert inklusive försäkringsskydd baserat på besiktningen.
Men, de erbjuder faktiskt också att utföra videobesiktningar, på svenska , free of charge!
De reserverar onsdagar till fredagar för packning och lastning. Lossning och uppackning sker i de flesta fall efterföljande tisdagar till onsdagar.
Alfas standardtjänster inom Europa är filtemballering av möbler eller komplett packning. På slutdestinationen utför de packning/uppackning/placering.
Kostnad
Det finns inga exakta priser vad gäller flytt av större bohag från ett land till ett annat, istället får man be om en offert.
Med Alfa får du ett konkurrenskraftigt pris och mycket mer än en enkel flytt från A till B. Man får istället hjälp genom hela flyttprocessen. Alfa planerar, genomför och administrerar allt kring din flytt, inklusive magasinering om det krävs. Beroende på volymen på bohaget, innehåll och destination syr de ihop helheten – allt för att få det så kostnadseffektivt och säkert som möjligt.
Ofta skiljer sig kostnaderna mycket mellan ursprungsland och destinationsland men planerar man tillsammans med Alfa kan man vara säker på att kostnaderna hålls nere och att man säkrat upp flytten till det nya hemmet.
Behöver du magasinera ditt bohag?
Alfa har stora lådor för dina små lådor – säkert och försäkrat.
Alfa har 12 magasin i Skandinavien och utanför Skandinavien magasinerar de med hjälp av deras utnämnda leverantörer. Alfa kan packa ditt bohag för magasinering på både lång och kort sikt. När du avslutar magasineringen levereras ditt bohag till din adress.
Det kallar vi Peace of Mind For People On the Move. Lugn och ro, helt enkelt.
Kontakta Alfa för en kostnadsfri offert http://www.alfamoving.com 

The post Flytta saker mellan Sverige och London – här är tipsen + bästa flyttjänsten! appeared first on LondonSwedes.


Såhär gör du för att söka Pre-Settled eller Settled Status

$
0
0

Såhär gör du för att söka Pre-Settled eller Settled Status

Så, då har den ursprungliga “Brexit Day” kommit och gått. För de av oss som har bott i England en längre tid, dricker vi lite mer te och fortsätter med våra liv som vanligt…  Skämt åsido, det är svårt att hänga med i alla svängar fram och tillbaka i det brittiska parlamentet. En sak vet vi i alla fall och det är att vi som redan är på plats kan få stanna. För att få stanna måste vi ansöka om och bli beviljade Settled Status eller Pre-Settled Status.

 

Bor du redan i Storbritannien?

Om du redan bor i Storbritannien,kan du som svensk medborgare få stanna. Detta gäller oavsett om politikerna kommer överens om ett avtal eller inte. Du får också behålla de rättigheter du har i dag. Du, liksom andra EU-medborgare, kan fortsätta att bo, arbeta, studera och pensionera dig i Storbritannien. Kravet är att du måste ansöka om och bli beviljad Settled Status.

För att kvalificera för Settled Status måste du ha bott i Storbritannien minst sex månader i varje tolvmånadersperiod, fem år i rad. Har du ännu inte bott här i fem år, kan du kvalificera för Pre-Settled Status (som kan omvandlas till Settled Status när du har uppnått fem år). Detta innebär att om du t.ex. studerar och är hemma över sommaren, så kan dina studieår räknas in.

 

Ännu inte i Storbritannien, men funderar på att flytta hit?

Om det blir ett avtal, finns det fortfarande tid att dra nytta av EU-reglerna även om du inte redan bor här. Reglerna säger att du måste flytta hit senast den 31 december 2020. Kommer du efter detta datum, kommer du att omfattas av andra, mer, komplicerade regler.

Om det inte blir ett avtal, dvs No Deal Brexit, baserat på vad vi vet idag, så gäller helt andra saker! Detta innebär att om du kommer hit efter den 12 april, så kommer du inte att kunna ansöka om Settled Status eller Pre-Settled Status.

 

Viktiga deadlines – om du redan bor i Storbritannien

Om det blir No Deal Brexit, måste din ansökan vara inne före den 31 december 2020.

Om det blir ett Brexit-avtal måste din ansökan vara inne senast den 30 juni 2021.

 

Viktiga deadlines för dig som ännu inte bor här

Om det blir No Deal Brexit måste du flytta hit senast den 12 april 2019 (den 13 april är försent!). Ansökan måste vara inne före den 31 december 2020.

Om det blir ett Brexit-avtal måste du flytta hit senast den 31 december 2020. Ansökan måste vara inne senast den 30 juni 2021.

 

Vill du stanna? Vad måste du göra?

Om du inte har brittiskt medborgarskap (vilket du kan ha samtidigt som ditt svenska!) eller Indefinite Leave to Remain, måste du ansöka om Settled Status. Detta är det nya permanenta uppehållstillståndet. Du måste bevisa att du har varit varaktigt bosatt i Storbritannien. Det finns inget krav på att du måste ha studerat eller tjänat pengar, och det finns inget försörjningskrav. Tänk på, att om du finns med i något lands brottsregister kan det bli problem. Systemet kommer automatiskt att ge dig Settled Status (mer än fem år varaktig bosättning) eller Pre-Settled Status (mindre än fem år).

 

Vad behöver du för att kunna ansöka?

Är du svensk medborgare (eller medborgare i något annat EU-land) behöver du ditt pass eller ett nationellt ID-kort. Det är också bra om du har ett brittiskt NI-nummer.

Med hjälp av ditt NI-nummer, sker en automatisk kontroll i det brittiska systemet. Du kan få din ansökan godkänd mer eller mindre omedelbart. I vissa fall finns inte tillräckligt med data i systemet för att godkänna din ansökan. Du kommer istället att ombes att manuellt lämna ytterligare information.

 

Godkänd dokumentation

ansökningssidan för Settled Status, har de brittiska myndigheterna publicerat en lång lista med dokument som de godkänner som bevis på varaktig bosättning.

Försök hitta dokument som t.ex. årsbesked från en brittiska bank, anställningsbevis eller årlig Council Tax-räkning. Andra papper som är godkända inkluderar studieutdrag eller liknande från skola / universitet med datum på, hyreskontrakt och bevis att du betalt hyra eller papper på ditt bostadslån. Du kan även använda bevis på pensionsinbetalningar via ditt jobb, eller P60/P45 som visar anställning och betald skatt.

Har du inte något av dessa dokument, som ofta täcker ett år och i vissa fall ännu längre perioder, måste du bevisa din bosättning med hjälp av många, många fler dokument. Kontoutdrag från din brittiska bank, elräkning, löneavier, eller t.ex. flygbiljett till Storbritannien, kan användas, men kommer troligen bara att räknas som bevis för en månad åt gången!

De brittiska myndigheterna har också satt ihop en lista på dokument som INTE kan användas som bevis på varaktig bosättning. Listan inkluderar foton och videofilmer, referensbrev från familj och vänner, födelsedagskort och vykort till din brittiska adress, och personlig scrapbook.

 

Notera

Denna artikel är vår tolkning av tillgänglig information från EU, brittiska regeringen och svenska ambassaden i London. Är du osäker eller har speciella personliga omständigheter, vänligen kontakta myndigheterna för råd och vägledning baserat på din personliga situation.

 

Text: Nina Danielsson

 

Användbara länkar;

Ansök om Settled Status – step by step tool (gov.uk)
Samlad Brexit-information från Svenska ambassaden i London
Brittiska regeringen – Prepare for EU exit (information för privatpersoner och företag)
LondonSvenskar – Såhär stannar du i Storbritannien efter Brexit

The post Såhär gör du för att söka Pre-Settled eller Settled Status appeared first on LondonSwedes.

Så håller du dig uppdaterad som svensk utomlands

$
0
0

Läs svenska nyheter online. Källa: Pixabay

 

Nyligen utvandrad? Du kommer säkert vilja bli så involverad som möjligt i den engelska kulturen nu när du flyttat hit. Men att hålla sig ajour med det som händer i Sverige kommer så småningom bli viktigt för att få en dos nostalgi när man längtar hem – och för att kunna hänga med i samtalsämnen när man är på besök hemma! Det är dock lätt hänt att man glömmer av att göra det, så det finns en del knep för att hålla sig uppdaterad med en rutin även utanför landets gränser.

 

Läs dagstidningar online

 

När man bodde hemma i Sverige behövde man inte aktivt söka ut nyheterna för att veta vad som hänt – teknologin innebar att en ström av information fanns tillgänglig vart man än gick, och det var nära på omöjligt att missa något stort som hänt. Detta finns såklart i London också, men här är nyheterna anpassade med England i fokus, och alla mobiltelefoner är programmerade att hämta nyhetsflöden från engelskspråkiga nyhetsutsläpp.

 

Därför kan det vara bra att registrera sig hos de svenska tidningarna så fort man installerat sig i sitt nya hem i London. Om en prenumeration på papperstidningarna känns för dyr kan man för en smärre peng prenumerera på digitalversionen, alternativt ladda ner appar som Omni, där nyheter kommer direkt till telefonen i form av notiser.

 

Streama svenska sportevenemang

 

Ett problem som många stöter på utomlands är svårigheten att streama sportevenemang som Sverige deltar i. Eftersom Sverige är ett ganska litet land så är intresset bland icke-svenskar inte så stort, vilket betyder att många pubar och tv-kanaler inte visar matcher och evenemang. Även svenska play-kanaler är IP-blockerade utanför Sverige, vilket innebär att även streaming är knepigt från England. 

 

Det finns dock andra och mer ekonomiskt smarta sätt att streama sportevenemang på utanför Sverige. Hos Betfair har ett stort fokus lagts på livespel inom både roulette och oddsbetting, och just inom sport är det förmånligt att befinna sig utanför Sverige då många evenemang är blockerade för svenska IP-adresser. Det enda man behöver göra är att registrera ett konto och se till att man har pengar på oddskontot, sen är det fritt fram att se på de matcher som finns tillgängliga i spelschemat.

Svensk radio är ett utmärkt sätt att hålla sig uppdaterad. Källa: Pixabay

Lyssna på svensk radio

 

Det räcker inte bara med att läsa svenska för att på riktigt hålla sig uppdaterad – om man endast hör engelska så kan det bli så att ens svenska språkfärdigheter försämras. Det bästa sättet att bota denna åkomma är att lyssna på svensk radio. Till skillnad från TV program är svensk radio inte IP-blockerad, och du kan streama radioprogram live eller on demand på Sveriges Radios hemsida.

 

Kulturnytt på P1 är nog det allra bästa programmet att följa om du vill hålla dig uppdaterad med de senaste politiska och livsstilsorienterade debatterna. Med dessa rutiner i ditt schema kommer du alltid ha en fot kvar i samhället hemma i Sverige, även om du väljer att stanna i Storbritannien för all framtid!

The post Så håller du dig uppdaterad som svensk utomlands appeared first on LondonSwedes.

Hyra förråd i London

$
0
0

 

Vare sig du är privatperson, student eller ett företag mellan kontor som letar förvaringsplats och förråd så finns det gott om förvaringsmöjligheter runtom London. Prislappen varierar men ju längre utanför Zon 1 desto billigare.

 

SafeStore är ett av Londons mest etablerade själv-förvaringsförråd. Sedan starten 1998 har de öppnat 120 kontor i Storbritannien och 45 av dessa är i London. De är Storbritanniens största och Europas näst största förråd för själv-förvaring.

Just nu pågår ett erbjudande där ni får 50% rabatt av månadskostnaden under två månader.

De erbjuder även en Lowest Price Guarantee – om du hittar ett billigare förråd, så matchar de priset samt ger 10% i rabatt.

 

Hitta din närmsta SafeStore här!

 

The post Hyra förråd i London appeared first on LondonSwedes.

How to get a rent guarantor when renting a property

$
0
0

In partnership with Housing Hand.

Housing Hand provides a UK guarantor service to all working professionals and students who don’t have a qualified UK-based guarantor.

 

REGISTER HERE

 

DO YOU NEED A RENT GUARANTOR?

One of the biggest problems tenants face when renting a property is not having a UK guarantor. This is a huge worry if you are not able to pay 6-12 months in advance to secure your property. Even if you do pay in advance, you may still need a UK guarantor. Whether you’re a student or working professional from the UK or abroad, Housing Hand can be your UK guarantor so that you can pay your rent monthly. Starting at just £295, our application process is simple. International tenants have to provide a UK guarantor for their rent. International tenants who are unable to provide a UK guarantor are required by the letting agent/landlord to pay 6 to 12 months of the rent upfront, in order to secure the property.

If you can’t provide a qualifying UK guarantor you may be asked to pay up to twelve months rent upfront. This can leave less bargaining power if something goes wrong in your accommodation. Housing Hand can be your guarantor leaving you to sit back, relax, and pay your rent monthly.

 

If you are a UK or International Student, you will be asked to provide:

 

GETTING A GUARANTOR FOR RENT – FURTHER INFORMATION

For students, proof of study can be any correspondence with your university such as an acceptance letter from or a student ID card. For working professionals, proof of income can be 3 months worth of bank statements or a monthly payslip. We can also accept four weekly payslips and if you have not started work yet, we can also accept a copy of your working contract. For example, if the monthly rent was £500, we would require the applicant to provide a payslip showing they earn at least £750 a month.

WHAT IS A CO-SIGNER?

co-signer is a second point of contact for Housing Hand. They cannot be a student or be moving into the same property as the applicant signing the Housing Hand guarantor agreement. They are jointly liable for repaying Housing Hand should you default on your rent. In the instance you failed to pay your rent, we would attempt to contact you and arrange a suitable repayment plan. If we are unable to do so, or should the agreement be broken, your co-signer would then be contacted to pay what you owe. We do not conduct a credit check or require your co-signer to be a home-owner or resident in Ireland. Please note, on joint and several contracts, you and your cosigner are required to repay Housing Hand for housemates nonpayments that have have been made on your behalf.

 

WHAT DOES A COSIGNER NEED TO SUPPLY?

For a UK co-signerPhotographic ID (Passport, driver’s licence or national identification card) Proof of residential address (utility bill or bank statement showing name and address less than 3 months old) A National Insurance number.

For an international co-signer: Photographic ID (Passport, driver’s licence or national identification card) Proof of residential address (utility bill or bank statement with name and address less than 3 months old).

 

HOW MUCH DOES THE RENT GUARANTOR SERVICE COST?

Housing Hand charges a one-off fee paid at the start of your tenancy. Prices start from just £295 for up to 12 months cover but we also have an 8-month instalment plan to help reduce the upfront costs of moving into a new rental property. This starts at just £42 per month for 8 months and can start either before or at the start of the tenancy meaning you could be eligible to move in with just the first payment.

Our exact fee depends on several factors including your rent amount; you can get a free, no-obligation quote by making an application! If you are a student the fee will be between 60-95 % of your share of the monthly rent, subject to a minimum of £295.

The post How to get a rent guarantor when renting a property appeared first on LondonSwedes.

Vad händer nu? Brexit, EU Settlement Scheme och det nya poängsystemet

$
0
0

Brexit, settled status

Brexit, EU Settlement Scheme och det nya poängsystemet,vad händer nu?

 

Senast uppdaterad: 24 februari 2020

Text: Eva Jonsson för LondonSwedes.com

Följ vår tråd i vårt forum för mer information och svar på era frågor:

 

Viktiga datum framöver:

31sta januari 2020 datumet som UK lämnade EU
31sta december 2020 sista datumet man måste ha flyttat till UK innan för att få ansöka via EU Settlement Scheme
1sta januari 2021 datumet som UK’s nya immigration points system kommer att gälla för flytt till UK
30de juni 2021 sista datumet de bosatta i UK innan 31sta december 2020 kan ansöka till EU Settlement Scheme

Brexit, settled status

Vad har hänt hittills?

In i det längsta hoppades de flesta EU/EEA bor i Storbritannien att Brexit skulle kunna undvikas, 31sta januari 2020 blev det dock verklighet; UK lämnade EU. Brexit är komplicerat och kommer beröra många olika områden såsom ekonomi, handelsavtal, politiska allianser och mycket mer. Mellan 1sta februari 2020 och 31sta December 2020 så är UK lite som en vasallstat, dvs en politiskt sett så har UK lämnat EU men så gott som alla avtal mellan UK och EU kommer att gälla året ut, men som i en lydstat så har UK inget att saga till om. Praktiskt sett betyder det att sågott som ingenting kommer ändra sig för oss som bor här och de som vill flytta hit förrän tidigast 1sta januari 2021, så allt ni vet, alla tips ni läst och alla regler för inresa, jobb, hyresmarknaden, osv gäller tills 31sta december 2020. Låt ingen säga något annat, stå på er vare sig det är en brittisk , svensk eller annan EU/EEA byråkrat som missuppfattat vad som gäller.

 

Men sen då? En del områden är ganska klara och lätta att få grepp om redan nu, andra kommer ta flera år att reda ut. Denna artikel kommer endast inrikta sig på immigrationsregler för ekonomiska migranter* som redan bor här innan 31sta december 2020 och för de som vill flytta hit efter 1sta januari 2021.

Settlement Status vid bosättning innan 31sta december 2020

Så vi som redan bor här innan 31sta december 2020 vad kan vi göra? Vad bör vi göra? Måste vi göra något? Det vi måste göra är att ansöka till EU Settlement Scheme innan 30de juni 2021. Alla bör göra detta oavsett om du är gift med en brittisk partner, har brittiska barn, är minderårig eller om du har bott här sedan innan Sverige gick med i EU. Absolut INGEN får automatisk status pga giftermål och/eller brittiska barn, detta är inget skydd, fixa någon sorts status.

Alla som är bosatta i UK innan 31sta december 2020 kvalificerar till att få söka EU Settlement, dvs allt som krävs är att vara EU/EEA medborgare eller partner/barn till en EEA/EU medborgare, fysiskt närvarande och att man inte har begått några allvarligare brott eller terrorism. Så om du bara studerat, jobbat som au pair eller varit hemma med dina barn är oviktigt, alla kvalificerar. De som har varit här i mer än 5 år får Settled Status och få därmed stanna Indefintely så länge som de inte är borta från UK i mer än 5 år. De med mindre än 5 år får Pre-Settled Status, när du sedan bott i UK i 5 år så måste du ansöka om att få Settled Status, du måste göra din renewal application innan din deadline för Pre-Settled Status löper ut samt med Pre-Settled Status så kan du endast vara frånvarande från UK i tv frånvarande från UK i två år.

 

Ansökan är väldigt straight forward, steg 1 sker via EU Exit: ID document check, en app som laddas ner på nyare Androids eller iPhones. Där tar man kort på sitt pass, scannar chippet i passet, fyller i mobilnummer och email samt scannar och tar ett ansiktsfoto likt ett för ditt pass. Utan smartphone så måste man istället skicka in sitt pass till Home Office. Steg 2 har fem sektioner med mest “ja eller nej” frågor samt kring National Insurance Number och adress. 

De som har jobbat kan bevisa att de varit här med sitt National Insurance Number, payslips, P45 och P60. 

De som inte jobbat kan visa det via bank statements, council tax bills, school och GP records.

Artikelförfattaren har hjälpt ett antal hemlösa att få Settled Status så ingen behöver vara orolig men ju mindre bevis man har så kan man få ta sig några funderare på vad som kan användas som bevis och eventuellt behöva ta hjälp av någon immigration advisor eller organisation som Settled eller Citizens Advice Bureau. Oftast ser systemet ens närvaro och kan ge beslut automatiskt, men studenter, self-employed och de som varit hemma med barn brukar få ladda upp mer bevis.

Men jag har Indefinite Leave to Remain (ILR)?

I teorin kan de som har Indefinite Leave to Remain (ILR) falla tillbaka på den statusen men i praktiken rekommenderar jag ingen att falla tillbaka på en status som de inte har använt sig av sedan 1994. Många har diskriminerats mot pga. personal på bank, jobb och mäklare inte känner igen stämpeln. Sedan är det svårt att bevisa att den fortfarande är giltig speciellt inte om ens UK bosättning har haft avbrott, alla bevis och pass inte har sparats samt om du inte har sparat tillräckligt med bevis på obruten vistelse mellan datumet du fick din status och nu. Passet med stämpeln och alla pass emellan till ditt nuvarande bör stämplas ihop.

Ni kan då göra två saker: söka EU Settlement eller göra en Windrush application om ni kom innan 31sta Dec 1988. MEN ha inte övertro på Windrush application, det de gör är hjälper er att samla ihop bevis, har ni inte behållit något bevis och aldrig jobbat, haft bidrag sällan gått till doktor osv så kan de inte utföra mirakel det måste finnas något sorts bevis. Finns det bevis så kommer ni få gå till posten och lämna biometriska uppgifter som foto och fingeravtryck och ni får ett biometriskt ID kort med texten No Time Limit, detta måste ni ha med er överallt.

Läs mer om ILR här https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families/if-you-have-permanent-residence-or-indefinite-leave-to-remain

https://settled.org.uk/en/my-circumstances/older-people-settled-status-information/

 

Vad händer om jag vill flytta till UK efter 1sta januari 2021?

Denna vecka publicerade UK sina planer på hur migration till UK kommer se ut 1sta januari 2021, EU/EEA medborgare kommer inte få någon förtur utan alla nationaliteter kommer behandlas lika. Planerna på ett European Temporary Leave visa för unskilled EU/EEA labour har helt avskrivits. UK kommer inte att tillåta migration till UK för lågavlönade och/eller lågutbildade. Istället kommer de införa ett poängsystem där man måste få mer än 70 poäng baserat på 9 olika poängkategorier, dock är 3 kategorier obligatoriska så trots att man kanske får 90 poäng så kommer man nekas visa om man missar en till tre av de obligatoriska poängen. 

Så på klarspråk om detta inte ändras så kommer det bli mycket svårare att ifrån Sverige komma hit för att jobba i affär, restaurang, pub, osv. Så är dina drömmar att flytta till UK/London så är bästa rådet just nu att flytta hit innan 31sta december 2020.

Efter detta datum gäller det ovanstående poängsystemen: Klarar du poängkraven så kommer både du och din arbetsgivare få betala ansökningsavgifter, avgifterna för ansökan är inte helt klara ännu men med nuvarande avgifter som guide så lär de ligga på mellan £1000-3000. Ansökan kommer ske online med biometri via smartphones.

Studenter kommer delvis att behöva poäng men godkänd educational sponsor ersätter en del kategorier samt bevis på försörjning under studietiden ersätter andra. Studenter utanför EU/EEA får i dagsläget endast jobba 16 timmar i veckan, det är inte helt klart hur det blir med poäng, avgifter, ansökan och antal tillåtna jobbtimmar i veckan under det nya systemet, uppdateringar kommer att ske.

 

Vad händer med alla svenska Au pairer?

För au pairer är det lite vanskligare, just nu och i det nya poängsystemet så finns det just nu en kategori som heter Youth Mobility, au pairer från icke EU/EEA länder kommer just nu från den kategorin. Men det är endast 8 länder som har avtal om Youth Mobility och dessa är inte Sverige eller något annat EU/EEA land just nu. Samt även om de tillåter fler länder i den kategorin så är har den kategorin en max kvota på 20,000 ansökande och Home Office har i veckan sagt att de inte tänket utöka den kvoten så även om fler länder får söka så finns det inte tillräckligt med platser. 

Vi och många au pair agenturer samt små företagare i hela UK är otroligt missnöjda med dessa nyheter och vi hoppas att vi kan kampanja fram högre kvoter eller lägre krav men vill ni flytta hit försök att göra det innan 31sta december 2020. Om/när det blir ändringar kommer vi uppdatera artikeln, detta är korrekt vid publicering februari 2020.

Mer om UK’s nya poängsystem finns att läsa här https://www.gov.uk/government/publications/the-uks-points-based-immigration-system-policy-statement/the-uks-points-based-immigration-system-policy-statement#fn:2

Aktuellt just nu

Om du bor i London och vill ha hjälp med ansökan kom till nästa

Buns’n’Brexit den 7de mars 2020 https://www.scandikitchen.co.uk/bunsnbrexit/

 

Melker Dahlstrand

Hur söker man Settled Status och Pre-Settled Status?

Läs mer om EU Settlement här https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families

En steg för steg video om hur man ansöker till EU Settlement Scheme

Här är mer information om du söker för familjen:

https://youtu.be/2CMEhJ4Ox5s

 

Organisationer

Here for Good och Settled hjälper ofta till med frågor eller var man kan få hjälp om ditt fall är lite mer komplicerat  https://www.hereforgoodlaw.org/   https://settled.org.uk/en/

 

*Notera att alla EU/EEA bor som flyttat inom EU/EEA under Freedom of Movement regeln hamnar i kategorin ekonomisk migrant. EU/EEA studenter har tidigare räknats in i Freedom of Movement och ekonomisk migrant, från och med 1sta januari 2021 så kommer det bli separata immigrationsregler för studenter. Detsamma kommer gälla immigration för partners, tidigare kunde man flytta via Freedom of Movement som en EU/EEA bo till en brittisk partner, i framtiden kommer den brittiska partnern att behöva sponsra EU/EEA partners.

The post Vad händer nu? Brexit, EU Settlement Scheme och det nya poängsystemet appeared first on LondonSwedes.

Gigekonomi – vad är det och vilka är för- och nackdelarna?

$
0
0

Gigekonomi – vad är det och vilka är för- och nackdelarna?

 

Arbetsmarknaden har genomgått massiva förändringar under de senaste decennierna och en av de saker som påverkats mest är anställningsformen. Idag arbetar runt fem miljoner personer i Storbritannien som frilansare – de är en del av vad som brukar kallas för gigekonomin. Och det är precis vad det låter som, alltså ett sätt att arbeta som kretsar kring att få betalt för enskilda jobb, eller “gig”, snarare än att ha en fast anställning. Många kända app-baserade tjänster, så som Uber och Lyft, förlitar sig på detta och i denna artikel ska vi undersöka hur det är att jobba under dessa omständigheter genom att titta på de olika för- och nackdelarna.

Glöm inte kika vår nya artikel om vad som händer efter Brexit och det nya poängsystemet som kommer påverka oss svenskar som vill komma över på ströjobb.

 

Fördelarna med att jobba inom gigekonomin

 

Flexibilitet. Gigekonomin är en riktig välsignelse för personer som gillar att kunna styra över sin egen tid som de vill. Är du fast anställd har du i de flesta fall inget annat val än att åka till jobbet på en tisdag, såvida du inte vill offra en av dina semesterdagar. Är du frilansare får du dock avsevärt mer kontroll över vilka tider du jobbar, så det är inga problem att ta en tur till Piccadilly Circus klockan elva på en måndag eller en spontan semester till Paris. En annan fördel är att det blir enklare att välja bort arbetsuppgifter du inte vill jobba med eller helt enkelt sluta arbeta med en klient du inte gillar. Gigekonomi är perfekt för studenter och de som bara söker extratimmar här och där. 

Du kan i UK välja att jobba som:

  • Self-employed – du måste registrera som Sole trader och göra din egen taxreturn senast 31 januari varje år.
  • Zero-hour contract – detta innebär att du har ett kontrakt med ett företag men inga bestämda timmar eller tider. Exempel på Zero-hour contract är McDonalds, Sports Direct och Subway. Utan bestämmelser kan detta då alltså sluta på 0 timmar i månaden om arbetsgivaren inte har timmar att ge. Du har fortfarande rätt till: semester, föräldraledighet och hälsoförsäkring. Om en person på zero-hour kontrakt tjänar under £5,772 per år då går inget till pension.
  • Agenturkontrakt

 

Nackdelarna med att jobba på detta sätt

Men allt är inte guld och gröna skogar när det kommer till gigekonomi. Som vi nämnde ovan finns det stor frihet i att kunna välja exakt vilka projekt du vill jobba med, men det kommer även med en viss osäkerhet såvida man inte sitter på mycket eftertraktad spetskompetens inom sin bransch. Eftersom du inte är anställd kan uppdragen helt plötsligt ta slut, och då står du utan både jobb och inkomst. Många unga britter och Londonsvenskar idag väljer inte att arbeta på det här sättet, utan tvingas acceptera omständigheterna eftersom det är osäkert med jobbmöjligheter. På grund av osäkerheten drar sig många från att sjukskriva sig och ta semester.

 

 

The post Gigekonomi – vad är det och vilka är för- och nackdelarna? appeared first on LondonSwedes.

Flytta till London!

$
0
0

Drömmer du om att bo i London? Det gör du helt rätt i – det är ju världens bästa stad! Det finns en hel koloni av svenskar bosatta i London och vi på LondonSwedes vill hjälpa dig som funderar på att komma hit att göra flytten så enkel som möjligt. Här får du praktisk information om Londonflytten.


Att bo i London
london horisont

Att flytta till London är inte en lätt omställning. Inte för att det är svårt att få tag på en lägenhet i huvudstaden, utan för att du nu inser att du har varit bortskämd med hög standard, treglasfönster och bra isolering till ett hyfsat bra pris. Detta är nämligen en av de största utmaningarna med att bo i London – kostnaden för boende.

 

London är en stor stad och det finns flera olika områden att välja på. Läs mer om några populära Londonområden här! Centrala London är dyrast att bo i – ju längre ut du kommer, desto billigare blir det, med undantag för en del finare villaförorter eller trendiga områden. Tänk dock på att åkkort kan vara dyrt så fundera på vart du kommer jobba eller studera innan du binder dig upp dig på något. Se till att du har nära till ditt jobb eller att du har goda kommunikationsmöjligheter dit. Fundera också ut hur mycket du är villig att betala och vilken standard du vill ha.

 

Att bo i London är inte billigt. De med lägre budget måste räkna med sämre standard och mindre yta trots högre pris, därför bör alla rum/lägenheter ses av dig personligen innan du skriver på ett kontrakt eller betalar något. Om du vill bo helt själv i en lägenhet någorlunda centralt får du räkna med priser från £1100/månaden. Många delar därför lägenhet eller hus med en eller flera flatmates, liksom kostnaderna för el, vatten, gas och kommunalskatt. Det går väldigt fort att hitta någonstans att bo i London, mycket fortare än att hitta ett jobb, så koncentrera dig på att hitta ett jobb först, för att därefter leta boende.

 

Första tiden i London rekommenderar vi att ni bor hos en vän eller på hostel/hotell om ni inte har budgeten att fixa allt sådant genom en agency från Sverige. Då har ni både tid att hitta boende och jobb i lugn och ro och minskar risken för att bli lurad. Första tiden kan du hyra ett rum genom Airbnb. Här får du £25 av oss att använda på Aibnb!

 

Efter du har läst denna information finns hundratals lägenheter och rumskompisar att hitta på SpareRoom.

För svenska rumskompisar kan du kika vårt forum på Facebook LondonSvenskar Boende

 


Council tax – kommunalskatt

 

Council tax är en kommunal skatt som betalas i varje enskild bostad. I de flesta fall är det en räkning per bostad, vare sig det är ett hus eller lägenhet eller om bostaden är köpt eller hyrd. Vad man betalar beror på värdet av huset och placeras i ett så kallat value band (från A- H) av Valuation Office Agency hos Inland Revenue.

För att få ditt hus värderat kan du kontakta City Council eller besöka Inland Revenues hemsida för att räkna ut din kommunalskatt i London Generellt sätt så kostar det mer ju större bostaden är. Vissa bostäder har dock ingen skatt av olika anledningar. Normaltsätt får du räkna med £80-£100 i månaden för en tvåa i centrala London.

 

Studenter betalar inte council tax

 

Bor man i ett hem med bara studenter och ändå får hem en räkning så kan man ansöka efter dispens. Bor studenter tillsammans med en person som jobbar slipper man inte undan skatten och detta tillfaller kanske den arbetande om man inte kommit överens om annat. Är du studerande kan du läsa mer om boende för studenter under Boende och Transport . Skatten går till kommunen och till de olika tjänster kommunen har hand om såsom skolor, vägar, bibliotek, sophämtning och även polis och brandkår.

Här kan du läsa mer om council tax.

 

Räkningar

 

När du skriver på ett kontrakt ingår oftast inte räkningar. Glöm inte att du även måste betala för Wi-fi, el, gas, vatten, kommunskatt (council tax) och TV licens. Detta kan uppgå till allt mellan £100 – £300 per person i månaden.


Kontrakten

kontrakt

Kontrakten i England är oftast på 6 eller 12 månader, inte tills vidare som i Sverige. En månadshyra betalas i förväg och nästan alltid krävs det att du betalar en deposition utöver första månadens hyra. Det innebär att du som betalar en extra summa pengar till hyresvärden som en säkerhet, oftast motsvaras det av 4-6 veckors hyra. Därför är det bäst att ordna jobb innan man skaffar ett permanent boende. Ett rum eller en lägenhet i London kan annars bli ett väldigt dyr historia. Om man inte får ett jobb i London och måste flytta tillbaka till Sverige och därför bryter kontraktet förlorar man hela deponeringsavgiften och kan bli återbetalningsskyldig för återstoden av kontraktet. En del går med på att man kan bryta kontraktet om man hittar en ersättare men det är inte alltid det lättaste.

 

Går ni genom en estate agent (mäklare) kan en administrationsavgift på £100-300 tillkomma. De kan även ta ut en summa ur deponeringsavgiften för städning av lägenheten vid utflyttning men detta ska då vara skriftligt tillgängligt när ni skriver under kontraktet och kan då inte läggas till i efterhand. Deponeringsavgiften ska inom 14 dagar efter att ni betalat den omhändertas av en fristående tredje part och ni ska visas skriftligt bevis på detta. Det gör det svårare för hyresvärden/mäklaren att olagligt behålla depositionen, de ska endast behålla hela eller delar av depositionen om ni brutit kontraktet och/eller skadat lägenheten. Vid utflyttningen skall du vara väldigt noga att ifrågasätta allt de vill dra av för, då de händer att de försöker lura hyresgästerna. Har du inte skrivit på ett kontrakt kan hyresvärden be dig att flytta inom 2 veckor. Har ni kontrakt men utan en specifik tid på hur länge man får stanna, brukar man normalt sätt kunna stanna en månad. Allt beror givetvis på omständigheterna.

Läs mer om hur du skyddar din deposit här!


Inneboende

notting hill

Det billigaste alternativet är att dela lägenhet med andra. Eftersom det är dyrt att både köpa och hyra lägenhet i London är det vanligt att man bor i kollektiv. Det är därför inga problem att hitta ett rum i en lägenhet och det finns många som annonserar ut rum att hyra. På grund av de höga priserna är det här vanligt bland alla åldrar och bland folk i alla olika branscher. Kolla runt på ditt jobb och bland vänner och bekanta för att försöka hitta folk i din krets att bo med. Om man hyr ett rum i någon annans lägenhet, blir man inneboende. Man får då finna sig i att följa reglerna som sätts av den du hyr av. Det kan innebära allt ifrån att du inte får ha husdjur till att du inte får röka inomhus.

I vårt forum kan du hitta rumskompisar och lägenheter! Vi rekommenderar SpareRoom för att hitta ett rum.


Inspektera lägenheten i person

Som tidigare nämnt är standarden sämre i England än i Sverige. Det är också vanligt att uthyrare som mäklare och ägare ljuger om standarden och ibland även bryter mot lagen. Därför bör alla lägenheter inspekteras i person innan man går med på något. Tyvärr kan även bilder ljuga.

När du tittar på rummet/lägenheten så ska du titta och känna efter om det är dragit eller inte vid fönster och dörrar, detta kan påverka el och gas räkningar negativt och/eller göra så att lägenheten blir väldigt kall på vintern. Titta efter mögel och fuktskador, t ex färg som bubblat eller missfärgningar på tak och väggar. Titta även efter spår efter ohyra. Kackerlackor, möss och annan ohyra är tyvärr ganska vanligt i London så kolla om fällor ligger utlagda eller efter musbajs (ser ut som svarta riskorn), finns det mycket glipor emellan golv och lister ökar det risken för ohyra. Bedbugs är ett återkommande problem i vissa lägenheter och kostar en förmögenhet att få bort. Kolla noga efter spår av bedbugs. Kolla även så att vattenkranarna funkar. När du skriver på kontraktet, kräv en inventarieförteckning som är undertecknad av hyresvärden när du flyttar in, så du har svart på vitt vad som verkligen fanns och vilka skador som fanns i lägenheten redan innan. Detta skyddar båda parterna vid utflyttning.


Kollektiv

london street

Kollektiv betyder att man delar lägenhet med flera personer, det finns olika former, du kan ha eget rum eller en sängplats i ett rum. Det kan innebära att du får bo med någon du inte känner, men är ni två kompisar som flyttar till London kan ni få tag på ett rum tillsammans. Väljer man att bo i en delad lägenhet finns det både fördelar och nackdelar. Det kan vara påfrestande att alltid behöva ta hänsyn till andra, men samtidigt är det ett underbart sätt att lära känna nya personer. Kök, vardagsrum, badrum och toaletter delas med övriga i lägenheten och ansvarar för städning gör man gemensamt. Att bo kollektivt är ofta ett billigt alternativ, framför allt om du vill bo väldigt centralt. Om du väljer att bo i ett kollektiv med sängplatser så ska du se till att det avspeglar sig i priset, många mäklare tar ut överpris för sängplatser så att de kostar precis samma som ett eget rum. Viktigt att tänka på är att vardagsrum inte får användas som sovrum och sovrum får inte ockuperas av fler än två personer i varje sovrum. Mäklare som hyr ut en lägenhet till fler än tre personer måste ha ett HMO tillstånd från det lokala council (kommunen).


Egen lägenhet

Vill du bo i en helt egen lägenhet måste du vara beredd på att betala en hel del pengar. En viktig sak du måste tänka på är att i annonser motsvaras en svensk etta av en studio flat. En svensk tvåa är en one bedroom flat. Man räknar således bara sovrummen. Dessutom är det väldigt sällan storleken på lägenheten mäts i kvadratmeter eller kvadratfot. Man får helt enkelt titta på lägenheten för att få en uppfattning av storleken.


Bostadspriser

london waterfront

Priserna på lägenheter och hus är beroende av flertalet faktorer. Stadsdelen har en stor betydelse, liksom avstånd till tunnelbana, buss och tåg. Bor man längre ut från centrala London brukar priserna vara lägre, men samtidigt får du betala mer för transport in till stan. Andra faktorer är storleken på lägenheten och hur fräsch och lyxig den är men tyvärr också hur girig hyresvärden/mäklaren är. De flesta hyresmäklare har skyltar i fönstren med priser på lediga lägenheter. Det är en bra indikator för att få en uppfattning om priserna i ett område. Jämför alltid en lägenhets pris med liknande lägenheter i samma område för att få en uppfattning om det är rimligt.

 

Vad som ingår i hyran är viktigt att ta med i beräkningarna. Ibland ingår el-, vatten- och gasräkningar, ibland ingår ingenting. Även council tax (kommunalskatt) kan ingå i hyran, men allt sådant ska finnas med i kontraktet du skriver, annars kan du få anmärkningar i kreditregister och eventuellt kallad till rätten om du inte betalar.


Var hittar jag en bostad?

Som svensk vill man kanske bo med andra svenskar, och då passar anslagstavlan i Svenska kyrkan väldigt bra. Där finns lediga sängplatser och rum annonserade. Du kan även annonsera efter bostad eller läsa bostadsannonser i vårt forum.

Vi rekommenderar att boka in er i lägenheter första tiden för att i lugn och ro kunna hitta ett boende ni trivs i. Lita inte alltid på bilder över nätet och för aldrig över pengar  innan ni träffat hyresvärden i person. Var även försiktig då med kontantbetalning och skumma kontrakt.

Hitta ett rum eller flatshare här på Londons största site för flatshares!

Boka hostel  här!

Hyr ett rum eller lägenhet för en kortare tid. Få £25 att använda på Airbnb genom oss!

Boka hotell  här!

 

För att sedan hitta fasta lägenheter finns hundratals mäklare, här är några av dem. Jämför priser och kolla vilket område de specialiserar sig inom, innan ni bokar upp er.

 

Find a property

Foxtons

Gumtree

Net Lettings

Rightmove

Starflats

Upad

Upmystreet

Gör allt rätt från början – en checklista Läs mer >>


VARNING!!!

Hundratals svenskar luras varje år av personer som utger sig för att vara Landlords och vill hyra ut en lägenhet till ett bra pris. Betala aldrig en deposit över nätet, eller ens när du träffat en person som säger sig ha en lägenhet. Spelar ingen roll om det finns kontrakt. Betala endast deposit när du varit i lägenheten och fått god översikt över kontraktet. Försök även prata med tidigare hyresgäster. Akta er även för personer som ber någon förmyndare föra över pengar till Western Union (eller annan Money transfer service) och sedan ber om kvittot. Koden på kvittot kan användas av personen för att plocka ut pengarna.

 

Gå med i våra grupper på Facebook för att få mer tips, vänner och events

LondonSvenskar forum (20 000 medlemmar)

LondonSwedes Job Board (2100 medlemmar)

LondonSvenskar Promoters (5000 medlemmar)

LondonSvenskar Boende (4000 medlemmar)

LondonSwedes Fan page (13 000 fans)

LondonSwedes Instagram (5000 följare)

LondonSwedes Twitter  (3000 följare)


The post Flytta till London! appeared first on LondonSwedes.


Flytta till Sverige med brittisk partner

$
0
0

Miriam Preis /imagebank.sweden.se

 

Ska ni flytta tillbaka och bosätta er i mer än 1 år i Sverige och du är:

  • är medborgare i ett EU- eller EES-land

Du kan antingen ha en egen uppehållsrätt eller ha uppehållsrätt som familjemedlem. Du kan ha uppehållsrätt genom dessa alternativ.

» Du ska arbeta

» Du ska söka arbete

» Du ska studera

» Du ska leva på dina tillgångar (egna medel)

» Du flyttar som familjemedlem till en person som är i eller flyttar till Sverige

Vänligen besök Skatteverket för ytterligare information om alternativen. 

 

  • tillhör samma familj som en svensk medborgare

För att du ska kunna bli folkbokförd i Sverige måste du kunna visa att din svenska familjemedlem har återvänt till Sverige efter att han eller hon har använt sin rätt till fri rörlighet inom EU eller EES.

Du ska ha följt med eller anslutit dig till din svenska familjemedlem när han eller hon har använt sin rätt till fri rörlighet. Du behöver därför kunna visa att han eller hon har flyttat till ett annat EU- eller EES-land och har haft uppehållsrätt där, exempelvis genom att ha arbetat eller studerat.

Du som flyttar med eller flyttar till en familjemedlem måste kunna visa att ni är familjemedlemmar. Du kan till exempel visa upp ett vigsel- eller ett födelsebevis eller ett intyg som styrker att ni bott tillsammans innan flytten till Sverige.

Om ni är gifta, registrerad partner eller om den som flyttar med är ett barn under 21 kan ni ta med er något av följande alternativ:

  • vigselbevis
  • födelsebevis
  • familjebok
  • registerutdrag från ett annat lands folkbokföring (civilregister) där er relation finns registrerad.
  • Handlingar som visar att din svenska familjemedlem har/har haft uppehållsrätt i EU-EES land.

 

Om ni är sambo behöver ni visa att ni lever i ett stadigvarande äktenskapsliknande förhållande och har ett gemensamt hushåll. För att visa att ni har bott och bor tillsammans kan ni ta med er:

  • Registerutdrag från ett annat lands folkbokföring (civilregister) där er relation finns registrerad.
  • Köpekontrakt på en gemensam bostad.
  • Hyreskontrakt eller försäkringsbrev för gemensam bostad där ni båda står med.
  • Handlingar som visar att din svenska familjemedlem har/har haft uppehållsrätt i EU-EES land.

 

Om den som flyttar med är ett barn över 21 år eller om ni har en annan familjerelation måste ni ta med er följande handlingar:

  • Ett intyg som styrker att personen redan före flytten till Sverige var beroende av dig för sin försörjning.
  • Ett intyg från en behörig myndighet som styrker att ni har bott i samma hushåll innan du flyttade till Sverige.
  • Ett intyg som styrker att personen har en allvarlig sjukdom som kräver att du personligen tar hand om din familjemedlem.
  • Handlingar som visar att din svenska familjemedlem har/har haft uppehållsrätt i EU-EES land.

 

När ett barn under 18 år ska flytta till Sverige behöver alla vårdnadshavare skriva under anmälan om att barnet ska flytta. Om den ena vårdnadshavaren saknar möjlighet att närvara vid servicekontoret behöver vårdnadshavaren lämna ett skriftligt medgivande för flytten till Sverige.

Barn som har fyllt 16 år kan själva göra och skriva under en egen anmälan utan vårdnadshavarnas skriftliga medgivande.

Vänligen besök Skatteverket för ytterligare information.

 

Denna sida innehåller information från Skatteverket, tänk på att information kan kommas att ändras efter att Storbritannien går ur EU i mar 2019. Ni kan även kolla vår lista Flytta hem till Sverige igen!

 

Uppdaterad oktober 2018

The post Flytta till Sverige med brittisk partner appeared first on LondonSwedes.

Skriva ut sig från Sverige när man flyttar utomlands

$
0
0

Foto: VisitSweden/Tina Stafrén

 

För och nackdelar med att skriva ut dig ur Sverige

 

När du flyttar utomlands ska du, enligt skatteverket, skriva ut dig från Sverige. Det är långt ifrån alla arbetande utlandssvenskar som gör detta. Läs vidare för att lära dig hur du går till väga och vilka för- och nackdelar det finns med att avskriva dig.  

 

När tar du tagit klivet och bestämt dig för att lämna Sverige i mer än ett år ska du anmäla detta till Skatteverket en vecka innan flyttlasset bär av. Det är inte på något sätt straffbart att inte avskriva sig men enligt folkbokföringslagen ska du göra det och det gör att du med större säkerhet kan uppfylla klassificeringen ”begränsat skatteskyldig” dvs. du undgår dubbelbeskattning av din inkomst. ”Begränsat skatteskyldig” innebär att du inte har skyldighet att betala skatt i Sverige på din inkomst. ”Obegränsat skatteskyldig” betyder att du måste deklarera all din inkomst, oavsett var i världen den kommer ifrån.

 

När du avskriver dig får du inte ha en väsentlig anknytning till Sverige om du vill vara helt säker på att bli klassificerad som ”begränsat skatteskyldig”. Det betyder bland annat att du inte bör ha familj (fru/man och barn), äga boende eller ha ett stort inflytande i näringslivet i Sverige. Det här är bara några exempel på vad Skatteverket ser till när de bedömer om du efter utflyttning är obegränsat eller begränsat skattskyldig i Sverige. I bedömningen av vad man kan kalla den skatterättsliga bosättningen väger Skatteverket samman alla kända omständigheter.

 

Även om du är obegränsat skatteskyldig i Sverige så har du möjlighet att slippa betala skatt i Sverige. Då får du dock inte besöka Sverige mer än 72 dagar om året och du bör inte heller ha en väsentlig anknytning till Sverige (se ovan). Du har dessvärre inte heller rätt till fri vård då du med största sannolikhet är socialförsäkrad i landet du bor och arbetar i och inte i Sverige.

 

Om du skulle befinna dig i Sverige i mer än 72 dagar om året och är klassificerad som obegränsat skatteskyldig kan du bli dubbelbeskattad. Skatteverket kan genom bland annat luskande i bloggar och sociala medier försöka få underlag till hur många dagar du faktiskt varit i landet samt hur väsentlig din anknytning är. Därför är det viktigt att du följer dessa regler.

 

Många som jobbar utomlands väljer dock att inte avskriva sig. Det är ytterst få personer som jobbar heltid i ett annat land och som tvingas betala full skatt även i Sverige. Detta är bland annat på grund av att Sverige har skatteavtal med många länder för att undvika dubbelbeskattning. Däremot kan du vara tvungen att betala högre skatt än dina inhemska kollegor då de internationella skatteavtalen ofta innebär att man betalar den högre skattesatsen mellan de två länder som ingått skatteavtal.

När du skrivit ut dig från Sverige får du fortfarande rösta till riksdagsvalen, det är din rättighet som svensk medborgare.

 

En annan anledning till att faktiskt registrera din utlandsflytt är att det blir lättare för myndigheter att sammanställa data. Om du flyttar utan att annonsera detta räknas du med största säkerhet som arbetslös och bidrar därför till att mätningar och studier blev felaktigt underbyggda.

 

Om du bestämmer dig för att skriva ut dig går du till skatteverkets hemsida, printar ut blanketten om utflyttning och skickar den till angiven adress.

Ska du sedan flytta tillbaka efter några år kan du läsa Flytta tillbaka till Sverige.

 

Källorna vi har använt hittar du härhär och här.

 

-workwide.se

The post Skriva ut sig från Sverige när man flyttar utomlands appeared first on LondonSwedes.

Svenska organisationer i London

$
0
0

Över 660 000 svenskar bor utomlands varav över 100 000 i Storbritannien. Dessa siffor kommer från SVIV,  en av organisationerna som hjälper oss svenskar som väljer att lämna sverige för ett liv utomlands. Vi har listat de organisationer och klubbar du som svensk kan gå med i och som hjälper dig med din utlandsvistelse vare sig du är här för att studera, starta eget eller jobba. 

 


Svenska Handelskammaren i London

 

Svenska Handelskammaren i London – eller Swedish Chamber of Commerce – är en av de största internationella handelskamrarna i Storbritannien. SCC:s viktigaste syfte är att främja handel mellan Sverige och Storbritannien genom att bygga nära relationer. Networking, seminarier, frukostmöten och sociala tillställningar står regelbundet på de 400 medlemsföretagens schema. Varje år håller de i återkommande event för medlemsföretagen. De har även en dotterorganisation som heter Young Professionals. Detta nätverk ger yrkesverksamma i åldrarna 25-35 år möjlighet att knyta jobbkontakter under mer informella förhållanden – de ordnar många afterworks under året men även större event kring midsommar och kräftskivesäsongen.

 

Här har vi sammanställt mer information om Svenska Handelskammaren.


Svenska Kyrkan i London

 

Svenska Kyrkan i Marylebone är en given hållplats för de flesta Londonsvenskar åtminstone någon gång under vistelsen i London. Kyrkan bedrivs som en vanlig svensk kyrka, men finansieras till exempel till stor del av den årliga julmarknaden som lockar tusentals besökare – inte bara svenskar. Förutom traditionell kyrkoverksamhet kan man sjunga i kyrkans körer, ta med sitt barn till söndagsskola eller Stay & Play, se Sveriges viktigaste matcher på storbildsskärm och träffa andra svenskar på Ung i London-kvällarna. Kyrkan arrangerar även populära luciatåg, syjuntor och lunchkonserter. Kort sagt: här finns något för alla åldrar.

 

Här har vi sammanställt mer information om Svenska Kyrkan.


Svenska ambassaden i London

 

Svenska ambassaden representerar Sverige i Storbritannien och arbetar för att främja Sveriges intressen. I andra delar av Storbritannien finns dessutom ett par konsulat som lyder under ambassaden. Ambassadör Torbjörn Sohlström har hjälp utav ett 30-tal anställda, varav 10 är utsända av Utrikesdepartmentet. Till Svenska ambassaden, som ligger i Marylebone, beger du dig om du vill ha hjälp med olika konsulära ärenden som att förnya ditt pass eller ansöka om samordningsnummer. Öppettiderna är begränsade och köerna kan vara långa, så det kan vara värt att dubbelkolla innan ditt besök. Här kan du läsa mer om vad som gäller med förlorade och förnyande av pass, legitimation och körkort.

 

Här har vi sammanställt mer information om Svenska ambassaden i London.


 Anglo-Swedish Society

 

Anglo-Swedish Society var en av alla vänskapsorganisationer som instiftades i Europa efter Första världskriget. Syftet var att främja fredliga relationer mellan olika länder, i detta fall Sverige och Storbritannien. Man lägger stort fokus på kulturellt och intellektuellt utbyte, ofta i samband med sociala tillställningar. Anglo-Swedish Society arrangerar upp mot 15 event om året i London, och det är möjligt att delta i vissa även om du inte är medlem. Valborgsmiddagen och deras Punsch Ball hör till de mest populära. Det kostar £40 per år att vara medlem i Anglo-Swedish Society, vilket innebär rabatterade priser/förtur till många event.

 

Här har vi sammanställt mer information om Anglo-Swedish Society.


SWEA London

 

SWEA London är en del av nätverket SWEA International för kvinnor som bor i London med omnejd. Du som vill bli medlem (en så kallad “Swea”) ska tala svenska. I övrigt ställs inga andra krav mer än att Sweorna bor i samma geografiska område, i detta fall London. Bland de hundratals London-Sweorna finns au pairer, hemmafruar, pensionärer och entreprenörer. Flera gånger om året arrangerar SWEA London evenemang i stil med bokcirklar, middagar, lunchträffar och utflykter där Sweor i alla åldrar lär känna varandra. Det kostar £50 att bli medlem och du ansöker på organisationens hemsida.

 

Här har vi sammanställt mer information om SWEA London.


SveaBritt

 

SveaBritt är ett nätverk för svensktalande kvinnor som är yrkesverksamma i London. Sedan denna ideella förening grundades 1981, av bland andra Cecilia Rydström-Haszlakiewicz, har medlemmarna bestått av kvinnor från en rad olika yrkeskategorier såsom näringsliv och utbildning. SveaBritts fokus ligger på att stötta professionellt nätverkande mellan medlemmarna, och man bjuder ofta in gästföreläsare till sina möten. Förutom föredrag arrangeras även vinprovning och rundturer i spännande stadsdelar. Medlemskap i SveaBritt kostar £45 per år (notera att du måste ha gått på två möten som icke-medlem för att kunna ansöka om att bli medlem i föreningen).

 

Här har vi sammanställt mer information om SveaBritt.


Svenskar i världen (SVIV)

 

Svenskar i Världen är en ideell, oberoende organisation som sedan 1938 verkar för utlandssvenskarnas bästa genom att bevaka, informera och påverka. De har en unik roll som representant för de drygt 660 000 svenskarna som arbetar, studerar eller av andra skäl bor utomlands, samt de ytterligare hundratusentals som har bott eller kommer att bo utomlands.

Svenskar i Världen utvecklar också nätverk för utlandssvenskar, både i Sverige och utomlands. Organisationen har ett 130-tal ombud som täcker över 50 länder. Ombuden har ofta en näringslivsprofil, är anknutna till något svenskt företag, handelskammare eller konsulat och har ett brett socialt nätverk. De försöker också skapa ett nätverk av ungdomsombud i deras satsning på att få in yngre medlemmar i organisationen.

 

Här kan ni läsa en intervju vi tidigare gjort med Karin Ehnbom, generalsekreterare för  Svenskar i världen.

 


Bärsärkar & Vikingar

 

Denna svenska herrklubb, eller ordenssällskap, kallas för The Swedish BV Society på engelska. I stil med liknande sällskap är mycket information hemlighetsstämplad, men att konstnären Anders Zorn var medlem och att Kung Carl XVI Gustaf är klubbens nuvarande “Jarlajarl” (hedersordförande) vet vi. Bärsärkar & Vikingars medlemmar kommer dessutom inte bara från Sverige utan även från andra nordiska länder. Varje år arrangeras ett antal exklusiva smokingmiddagar, och sällskapet har en nära relation till Anglo-Swedish Society.

 

Här har vi sammanställt mer information om Bärsärkar & Vikingar.


SISA

 

Som dess förkortning (Swedish International Students and Alumni) skvallrar om vill SISA främja utlandsstudenters rättigheter och bidra till ökat nätverkande. Du som funderar på att studera i London eller kanske har pluggat utomlands tidigare kan ansöka om medlemskap på SISA:s hemsida. Förutom ett antal årliga evenemang i Sverige arrangerar SISA även sporadiska event i London, bland annat i samarbete med andra nordiska studentorganisationer. Tanken är att studenterna ska knyta kontakter med andra studenter och alumni som de kan ha nytta av inför sitt framtida arbetsliv, vare sig de vill göra karriär i Sverige eller utomlands.

 

Här har vi sammanställt mer information om SISA.


LondonSwedes

 

LondonSwedes är Storbritanniens största community för svenskar och övriga skandinaver. Vår hemsida, som funnits i sin nuvarande form sedan 2011, har över 25000 unika besökare i månaden. Här finns nyttig information om det mesta som har med London och Storbritannien att göra, vare sig det gäller aktuella nyheter eller tips för dig som funderar på att flytta hit. Över 12000 personer gillar LondonSwedes officiella Facebook-konto, medan vårt Facebook-forum har över 19000 medlemmar. Under årets gång arrangerar vi även populära event som till exempel luciakonserter, kräftskivor och midsommarfester på olika platser i London.

 

Vi driver även fler Facebookgrupper:
Boende i London
Student i London
Anslagstavla för jobb i London
Swedish Promoters & Events
Svenska vänner i Storbritannien

 

Här hittar du mer information om oss.


Goodwille

 

Goodwille specialiserar sig på att hjälpa skandinaviska företag etablera sig i Storbritannien. De erbjuder en så kallad ’full back-office service’ ur fem avdelningar; ekonomihantering, bolagsjuridik, Human Resources, virtuellt kontor samt löneutbetalning.

Utöver juridisk och finansiell rådgivning har de sedan några år tillbaka en HR-avdelning som erbjuder support inom Brittisk personalhantering. Om man är ett mindre företag som inte är i behov av ett eget kontor erbjuder de även möjligheten att ta emot kunder i deras eleganta lokaler samt skrivbord som kan nyttjas vid behov.

Grundtanken bakom Goodwille är låta nya företag i Storbritannien fokusera på att bygga sin business, medan de sköter det administrativa grovjobbet på en kostnadseffektiv nivå. Den brittiska marknaden är tuff, och ett bra grundarbete är a och o om man vill växa.

Läs mer om Goodwille

Du kan också läsa intervjun vi gjorde med deras VD Alexander Goodwille här


 

Övriga svenska godbitar i London

 

Från kanelbullar till Kalles kaviar och dagis – London kryllar även av andra organisationer med svensk anknytning. Här är några av våra favoriter!

 

Scandinavian Kitchen
Blåbär
Hej Coffee
Fabrique
Summer with Monika
Bageriet
Smultronstället
Totally Swedish
Svenska Skolan i London
SugarSin
Aster
Aquavit

 

The post Svenska organisationer i London appeared first on LondonSwedes.

Hur klarar man sig i Coronakrisen? Tips kring jobb/boende och hjälpen ni kan få.

$
0
0

Tonik

Har du förlorat jobbet pågrund av den nuvarande Coronakrisen eller är du self-employed eller på zero-hours contract men utan uppdrag/skift? Är du rädd för att inte kunna betala kommande hyror? Mycket går att lösa, vi har samlat information nedanför. Kolla alltid upp senaste infon på länkarna vi har delat då saker och ting kan ändras väldigt snabbt.

 

Text: Eva Jonsson, edited och uppdaterat 8 april av LondonSwedes.

 

Furlough –  har du blivit permitterad?

Storbritanniens regering har, för att rädda landets ekonomi, pumpat in över 39 miljarder pund i stödpaket. Många har säkert hört ordet Furlough de senaste dagarna. De som har jobb och har oroat sig för att de inte har något att göra och därav kanske riskerar uppsägning eller att företaget går under kan andas ut lite. Storbritanniens regering har gått med på att alla anställda som inte behövs kan permitteras på 80% av lönen upp till en summa av £2500 i månaden, för att sedan kunna fortsätta jobba när det ekonomiska läget blivit bättre. Mer information om hur Furlough fungerar och vad det innebär finns här https://www.moneysavingexpert.com/news/2020/03/coronavirus-self-employed-and-employment-help/#employee

 

Om du blev uppsagd eller om du just hade sagt upp dig så kan din tidigare arbetsgivare återanställa dig och sätta dig på Furlough istället om du fanns på payroll fram tills 28th Feb. Det finns inget hinder för din före detta arbetsgivare att återanställa dig även om du sa upp dig självmant för att flytta, resa, leta annat jobb eller till och med studera. Det är iallafall värt ett försök att kolla med dem. Mer information om detta finns här https://www.moneysavingexpert.com/news/2020/04/left-a-job-after-28-feb-and-new-job-fell-through–you-can-be-reh/

 

Zero-hours och gig workers

Zero-hour contract? Frilansare? Agency/Gig worker? Många av er kan också kvalificeras för Furlough, det beror helt på om ni kan räknas som employed eller self-employed. Får ni betalt via PAYE så tekniskt sett är ni en employee och kvalificerar för 80% av lönen. Pre-tax, avgifter, bonus, dricks och provision inkluderas dock inte. Om du inte får betalt via PAYE så räknas du som self-employed och kan inte bli Furloughed. Går även för er att söka Universal Credit: bidrag. Mer om ned nedan. Läs mer här https://www.moneysavingexpert.com/news/2020/03/coronavirus-self-employed-and-employment-help/#freelance

Self-employed

Self-employed? Om du jobbat och är registrerad som self-employed samt gjort din tax return för skatteåret 2018/19 så kan man få en klumpsumma utbetald på up till 80% av up till £2500 i månaden baserat din genomsnittliga vinst de tre senaste åren. Om du är sen med din tax return för 2018/2019 bör den göras absolut senast 28 april för att du ska få chans att kvalificeras. HMRC kommer kontakta de som kvalificerats direkt men kan vara värt att dubbelkolla med HMRC någon gång i mitten på juni. Detta bidrag kommer betalas ut i juni. Alternativt finns det ingenting som stoppar er från att söka Universal Credits om summan inte är nog, eller om du inte är kvalificerad.

https://www.moneysavingexpert.com/news/2020/03/coronavirus-self-employed-and-employment-help/#sesupport

 

Sök Universal Credits

Om inget av dessa funkar för er eller ni inte får tillräckligt med pengar att leva på tveka inte att söka Universal Credits. Du bör absolut inte känna någon skam eller se det som något negativt med att söka bidrag. Universal credit syns aldrig på credit score, det påverkar aldrig ens credit score, inte före eller efter corona. Det påverkar inte Settled status och inte heller medborgarskap.

Samt det är inte endast £94 i veckan som många tror utan det är bara standard allowance delen utav Universal Credit. Ovanpå detta så får man hjälp att betala council tax samt housing benefits till hjälp att betala hyran.

Alla EU-bor som har bott i UK i mer än 5 år kvalificerar att söka samt de som har jobbat åtminstone 3 månader och tjänat mer än £150 i veckan. Om du inte klarar dessa krav tveka dock inte att söka ändå då situationen vi befinner oss i under Coronakrisen är en special situation och att det kommer kunna ses som att ni har Retained Workers Rights och kunna söka benefits i åtminstone en 6 månaders period i och med att ni har genuine prospects of work så fort den ekonomiska krisen skapats av Covid-19 lättas. Vänta inte en enda dag eller timme med att söka Universal Credits, inte ens om ni tror att något av de ovan sätten kan fungera i och med  att Universal Credit oftast betalas ut från datumet man gör ansökan om inte bra anledning finns till varför man inte söker tidigare samt det tar 5 veckor innan första utbetalningen. Sök nu idag, genast online här https://www.gov.uk/apply-universal-credit

Mer ingående information https://www.understandinguniversalcredit.gov.uk/coronavirus/

 

Vad gäller om man inte kan betala sin hyra?

Just nu så får hyresvärdar inte vräka någon, detta ökades nyligen från 3 månaders uppsägningstid för samtliga bosatta i Storbritannien till att man inte kan vräkas alls under krisen, gäller endast för de som förlorat sina jobb eller inte kan betala hyra pågrund av förlorade uppdrag. Denna nya bestämmelse har kritiserats och debatteras av landslords då många har utnyttjat situationen: https://www.theguardian.com/money/2020/mar/24/uk-coronavirus-eviction-ban-promise-broken-say-critics

Det bästa är att kontakta sin hyresvärd och komma överens om en  hyressänkning alternativt senare betalning. Om ni kan betala hyran så se till att göra det då många hyresvärdar måste kunna betala av sina mortgage de med samt att ni någon gång kommer behöva betala tillbaka det ni inte betalat utan godkännande från hyresvärden.

 

Landlords i Storbritannien har blivit lovade en “mortgage holiday” under tre månader men det betyder inte att de inte behöver betala tillbaka vid senare tillfälle. Samma gäller om ni inte kan betala just nu, det betyder inte att ni slipper betala helt.

 

Är du hyresvärd eller hyresgäst, artikeln nedan kan hjälpa en bit på vägen med information:

https://www.forbes.com/sites/advisoruk/2020/04/08/assistance-with-mortgage-and-rent-payments-during-the-coronavirus-pandemic/#25daf12536d8

 

Försöker de vräka er under denna tid så kan ni ringa ert council. Councils i Storbritannien är under stor press att hjälpa folk men det finns mycket hjälp att få i och med stödpaketet från regeringen samt hotell som öppnat upp för de som riskerar att bli hemlösa.Se även om de kan sänka eller skjuta fram Council Tax betalningar.

 

Söker du lägenhet mitt i krisen?

Det finns gott om lägenheter ute på marknaden men problemet kan vara att skaffa en rent guarantor men här skriver vi om hur ni kan hitta en i Storbritannien.

 

Behöver du hjälp?

Blir ni olagligt utslängda eller ett förhållande spricker, kanske våld i hemmet eller gräl bland flatmates? Det går givetvis fortfarande att flytta till ett nytt eget ställe, en massa lägenheter ligger fortfarande ute på diverse sajter.

Våld i hemmet? Är ni i kris så ring ert lokala council eller polisen, se information nedan

https://www.met.police.uk/advice/advice-and-information/daa/domestic-abuse/support-helplines/

 

Är du i riktig kris: https://england.shelter.org.uk/housing_advice/coronavirus

London Mayor och Greater London Authority har en policy att Londons ALLA hemlösa ska bokas in på hotell, ingen ska sova på gatan. GLA har just nu tagit över 10 hotell i London (och fler lär det bli) samt struntar fullkomligt i nationalitet, migrations status och finansiell status, alla tas om hand just nu.

Lediga jobb just nu i London

Det finns en del branscher som fortfarande anställer. Sök online för lediga jobb inom din branch.

För er som söker extra inkomst. Matbutiker söker just nu bland annat. Tesco, Marks & Spencers, Waitrose, Sainsbury, Asda, Coop, Nisa, Aldi, Morrison. Food delivery/transport, pharmacies samt matlager behöver folk. Social care, job centres, councils anställer också för att klara trycket.

Kom igen, nu tillsammans så fixar vi det här!

 

Läs mer om de svenska organisationer i London och hur de kan hjälpa till/håller öppet!

The post Hur klarar man sig i Coronakrisen? Tips kring jobb/boende och hjälpen ni kan få. appeared first on LondonSwedes.

Moving between Sweden – UK? ClickMoves can help!

$
0
0

 

Moving between Sweden and the UK? – ClickMoves can help! 

 

Moving to Sweden during COVID crisis – Is it possible?

Here at Click Moves, we’ve received a lot of enquiries in recent weeks from UK based Swedes with the same question “Is it possible to pack and ship my personal effects and possessions from the UK back to Sweden during this COVID crisis?”. Well, the simple answer is YES, and as this seems to be a common concern for the Swedish Community in the UK, we thought that it would be a good idea to do a “Moving to Sweden Q & A” below. 

 

Can I move from London to Stockholm – I heard the borders were closed?

This is a fair assumption considering we are still locked-down in the UK, but not accurate. Although the movement of people is currently restricted,  freight and cargo are generally not, in fact, most borders in the Schengen zone have remained open and unrestricted for trucks, and (at the time of writing) ferries and the Eurotunnel are running regularly for freight.   

 

Do Click Moves have Covid19 safety measures during removals?

Certainly, the work we do in our clients’ homes such as packing, removal and delivery has required greater scrutiny on safety.  The Government advice to us has always been that removals work could continue as long as it can be done safely for our clients and our staff and that we follow the latest guidelines to maintain distancing and sanitising.  And of course that no work should be carried out by a person who has coronavirus symptoms, however mild.  Additionally, we ask clients to pre-pack (whenever possible) personal effects, clothes and smaller items that are not fragile, as this helps us minimise the time we need to spend in the residence. 

How much does it cost for removal from the UK  to Sweden?

Our clients come from all walks of life ranging from students through to retirees,  and so we have a very wide spectrum of needs and budgets.  Most recently the Click Moves team in London have been receiving a lot of enquiries from young Swedes that have lost their jobs due to coronavirus related cuts,  so the removal costs are a very sensitive topic.  I think the best way to explain our removal services and pricing, is to give you some real examples of some recent clients:

 

  • Signe (pictured below) moved with Click Moves from London SW3  to Stockholm in early May.   She had 12 boxes of mostly clothes, personal effects, and some kitchenware that she had packed herself.   She needed delivery as quickly as possible in Stockholm because she was starting a new job on the following Monday, and so we provided a “direct truck” service which normally takes 3 or 4 days. We asked her to place her boxes in an area close to the main entrance of her apartment so that we could easily collect and maximise distancing. Signe paid a total of  £790 for the full door to door service.
  • Thea and Oscar used Click Moves for their shipment from north London to Gothenburg. They were already in Sweden and could not come back for the packing and removal due to Coronavirus and so we arranged with their landlord to give us access to the property and using a video link they were able to explain exactly what needed to be packing and moved to their new home in Sweden.   They had a few pieces of furniture in addition to boxes of personal effects, and they paid a total of £1,190.00.  we delivered everything to them yesterday in Gothenburg.

 

  • The Gustavsson family from East Grinstead moved to Malmo in April with Click Moves. They have a 4 bedroom house full of furniture and personal possessions, but they did not yet have a house in Malmo to move into so they did not want a quick delivery.   We spent 2 days in their home getting everything packed,  we were very accommodating and made sure that the 2m distancing rule was followed (other than Kaya below who nearly got packed up). They also sectioned off one downstairs bathroom where the Click Moves packers could regularly wash their hands.  On completion of the removal, everything was returned to the Click Moves depot for short-term storage.  We received notification over the weekend that they are now ready for delivery, so we will load everything onto our “road-train” truck which leaves next week.  The road-train is the largest truck we have, and there will be a total of 4  clients consignments sharing the vehicle. One client is for delivery in Northern Germany which we will do en route to Sweden,  then the Gustavsson’s delivery in Malmo,  and lastly two smaller deliveries for clients for Stockholm  (normally we have collections to make in Sweden to bring back to the UK so the truck is never empty).    The road-train offers clients with larger loads a cost-effective way to move to Sweden.   The total removal cost for the  Gustavsson’s including storage was £6,125.00

 

Are there any restrictions on what I can ship to Sweden?

Sweden is a full member of the EU, which means that Swedes and all EU citizens can import used household goods and personal possessions into Sweden without restrictions or incurring any taxes or duties, as long as everything is for your own personal use and not for re-sale. However, there are some prohibited items that you are not allowed to import, such as weapons, plants, inflammable goods, offensive materials, contraband, or foodstuffs.

 

How long will it take to ship my stuff to Sweden?

The quickest would be 3 days using our “direct service”, which is suitable for the smaller consignments.  For larger moves using our “road-train” service clients should allow for 1-2 weeks.

 

Can Click Moves deliver to anywhere in Sweden?

Yes, in fact, we recently completed delivery to Kiruna in the north of  Sweden, but mostly we make deliveries in Stockholm, Gothenburg and Malmö of course.

 

And lastly, here are a few reasons why you should think about using Click Moves to help you relocate to Sweden

  • Click Moves is fully insured during the move and offers extended liability insurance
  • We are pretty sure that you will not find a better price for the service we offer
  • Our vehicles are modern and you’ll find our drivers diligent and courteous.
  • The best recommendation comes from previous clients, so please check out our Trust Pilot review page. https://uk.trustpilot.com/review/clickmoves.com

 

Click Moves is an International Moving company providing door to door services to most major cities around the World. We provide high-quality services at affordable rates, so if you are planning to relocate overseas and you would like a quotation please contact me directly   enquiries@clickmoves.com

The post Moving between Sweden – UK? ClickMoves can help! appeared first on LondonSwedes.

Viewing all 105 articles
Browse latest View live