Quantcast
Channel: Flytta till London Archives - LondonSwedes
Viewing all 105 articles
Browse latest View live

Områden i London – Från väst till öst

$
0
0

En snabbguide till några av Londons populäraste stadsdelar

 

Vare sig du redan bor i London eller är på väg att flytta hit tror vi att denna lista kan hjälpa dig en bit på vägen. Nyfiken på vilka Londons mest svenskvänliga områden är, varför East är ett hipsterparadis och vart kändisarna hänger? Att ha en övergripande koll på London och dess olika stadsdelar kommer göra din Londontid lätt som en plätt! Om du har tur hittar du nya smultronställen i stadens alla hörn.

 

Listan är skriven med glimten i ögat – vi reserverar oss för ändringar. 

 

 

CENTRALA LONDON

 

1_Marble_Arch_Hyde_Park

MARBLE ARCH & HYDE PARK – Svenskfavoriter mitt i smeten

 

Du kommer hamna här förr eller senare, vare sig du vill eller inte! Kanske söker du dig till ett av Marble Archs alla vikingkollektiv, spenderar semesterkassan på Oxford Street vars västra ände börjar här eller firar midsommar i Hyde Park. Det som Marble Arch saknar i själ gottgörs av det näst intill perfekta läget för den som vill uppleva centrala Londons godbitar. Det är inte många städer som kan stoltsera med en park i klass med Hyde Park – här kan man både simma i sjön Serpentine och briljera med sina skridskoskills vid Winter Wonderlands isrink. Om du känner för att krydda din Marble Arch-vistelse, vandra gärna upp mot Edgware Road för libanesisk mat och vattenpipor i massor. Pubtips: Duke of Kendal (38 Connaught Street) har sing along-kvällar. Inget för den blyga dock…

Närmaste station: Marble Arch / Hyde Park Corner

 

SOHO – Gatorna som aldrig sover

(Bild: Visit London)

 

Londons Las Vegas har festat varje dag i några sekel, även om antalet bordeller sjunkit drastiskt sedan 1700-talet. Säga vad man vill, men det är en fysisk omöjlighet att ha tråkigt i Soho! Kirrat den obligatoriska Piccadilly Circus-selfien? Bra. Nu kan du sticka till Peking en sväng – Chinatown alltså – eller gå vilse i Covent Garden innan du ser valfri West End-musikal och fortsätter vidare ut i Londonnatten. Café de Paris (3 Coventry Street), GAY Bar (30 Old Compton Street) och The Box (11-12 Walker’s Court) är ett par av de kändaste nattklubbarna här, men om du föredrar komediklubbar så rekommenderas The 99 Club vid Leicester Square. 12 pund per skalle är trots allt en rimlig summa för att skratta tills man kiknar. Du får dock räkna med att betala mer än så för en middag på en av Sohos bättre restauranger. Med risk att låta som tjatmoster Agda… kom ihåg att förboka bord!

Närmaste station: Piccadilly Circus / Leicester Square / Tottenham Court Road

 

Harrods Kensington Chelsea

KENSINGTON & CHELSEA – En oas av lyx

(Bild: Visit Britain / Britain on View)

 

Om oljeshejkerna själva får välja. Typ. Dags att svira om till finstassen och bege dig till en av Londons mest eftertraktade adresser. Börja dagen i stil med en brunch på Made in Chelsea-gängets stammishak Bluebird (350 Kings Road). Kings Road är lyxfantastens absolut favoritgata (efter Bond Street) med två kilometer shopping. Vill du spendera ännu mer ligger Harrods inte långt härifrån. Ett besök på Kate och Wills Kensington Palace är ett måste, men framförallt så är det museum som lockar invånare och turister till Kensington varje helg. Det kostar faktiskt inte en pence att gå in på Science Museum, Natural History Museum och alla de andra! När shoppingdjävulen sätter klorna i dig ombedes du ta dig till Kensington High Street utan att passera Gå. Här kan du kändisspana och frossa i kläder utan Oxford Streets stress. Passa på att prova buttermilk pancakes på Ffionas (51 Kensington Church Street)

Närmaste station: High Street Kensington / Earls Court / Sloane Square / South Kensington

 

Notting Hill pic

NOTTING HILL – Blå dörrar och karnevaler

(Bild: Visit Britain / Jon Spaull)

 

Den blå dörren från den numera klassiska Hugh Grant-filmen är för många ett större Londonmåste än Big Ben! Du hittar den vid 280 Westbourne Park Road, i närheten av en av stadens äldsta och myspysigaste biografer Electric Cinema – perfekt för dejten. Notting Hill har förvandlats från ett arbetarklasstillhåll till en blomstrande (läs snorrik) stadsdel med konstnärlig ådra. Vad man fördriver dagarna med här? Man fyndar inredning på Portobello Road Market, besöker konstgallerier, käkar köttbullar på Lisa’s (305 Portobello Road) och sista helgen i augusti vankas det västindisk karneval för hela slanten! Två miljoner människor, svettigt och svinkul. Även om dess hippstämpel börjat blekna är Notting Hill fortfarande ett av svenskarnas absoluta favoritställen i London.

Närmaste station: Notting Hill Gate / Ladbroke Grove

 

THE CITY – Londons hjärta

(Bild: Visit Britain / Historical Royal Palaces)

 

Det blir inte så mycket mer London än så här. När romarna grundade sitt kära Londinium för si så där 2000 år sedan tillkom den första bosättningen på platsen som idag kallas The City. Stadsdelen har sedan blivit Europas finansiella centrum  – tänk höga kontorskomplex, betong och eleganta barer där bankers kan dränka dagens sorger i whiskey. The City handlar dock inte bara om jobb… Här hittar vi även några av Londons allra kändaste turistattraktioner som St Pauls Cathedral, Museum of London, Tower Bridge och Tower of London.  Om du är ute efter underbar utsikt föreslår vi att du tar en drink 155 meter över havet på Sky Garden (20 Fenchurch Street). Inträdet är gratis medan en cocktail går loss på elva pund. Glöm inte selfiepinnen!

Närmaste station: Liverpool Street / Bank / St Pauls / Tower Hill

 

LONDON BRIDGE – En historisk ikon

(Bild: https://www.the-shard.com/)

 

Hört visan “London Bridge is Falling Down”? Föga förvånande är det just denna bro som skiljer området London Bridge från norra London. Stadsdelen sträcker sig längs Themsens södra sida, och förknippas av många med pendling eftersom London Bridge Station är en av stadens största knutpunkter för kollektivtrafik. Men det vore skam att reducera området till ett pendlarhak, då flera av Londons absolut bästa museum, restauranger och pubar finns här. Tate Modern som ligger bortanför Southwark Bridge är ett måste – speciellt efter 2016 års uppfräschning. Detsamma gäller The Shard och museiskeppet HMS Belfast. När magen börjar kurra väntar Borough Market som är en riktig upplevelse om du aldrig varit där tidigare. 1600-talspuben The George Inn på Borough High Street får inte heller missas!

Närmaste station: London Bridge / Borough

 

Screen Shot 2016-07-19 at 01.00.30

MARYLEBONE – Ett Sverige i miniatyr

(Bild: Visit Britain)

 

Stiliga Marylebone strax bakom Oxford Street är en av svenskarnas favoriter; om det inte vore för att bilarna körde på fel sida skulle man nästan kunna tro att man var hemma i Svea. Här finns den svenska ambassaden, Svenska kyrkan i London, svenskrestaurangen Harcourt Arms och även butiken Totally Swedish – perfekt när OLW-suget blir för svårt att hantera. Mer sugen på gourmetkäk än Marabou? Då kan du med fördel besöka ubertrendiga restaurangen Chiltern Firehouse (1 Chiltern Street). Men du, kom ihåg att boka ditt bord långt i förväg… Missa inte heller att ta selfies med den brittiska kungafamiljen på Madame Tussauds (Marylebone Road) och att besöka populära Sherlock Holmes Museum (221b Baker Street – vart annars?).

Närmaste station: Marylebone / Baker Street

 

NORRA LONDON

 

CAMDEN – Londons lekplats

(Bild: Visit Britain / Britain on View)

 

Få områden i London väcker så starka känslor som kära, galna Camden… Huvudstadens punkelit hade patent på området på 1970-talet men numera är den färgglada stadsdelen betydligt mer mainstream. Faktum är att Camdens största attraktion Camden Market lockar miljontals besökare varje år (folkskygga individer undanbedes besöka marknaden på lördagar). Om händelserika utekvällar, mat från jordklotets alla hörn, loppisfynd och knasbollar låter som din melodi  så kommer Camden inte att göra dig besviken! Tips: hedra Amy Winehouses minne med en pint på hennes lokala pub The Hawley Arms (2 Castlehaven Road) och ta sedan en 10 minuters promenad till Primrose Hill för löjligt snygg utsikt över London.

Närmaste station: Camden Town

 

HAMPSTEAD – Kändismetropol med bykänsla

(Bild: https://www.thespaniardshampstead.co.uk/)

 

Sugen på ett demografiskt experiment? Fråga fem Londonbor om vart de drömmer om att köpa en lya och flera av dem kommer garanterat att svara Hampstead. Helt förståeligt. För vem kan motstå traditionella pubar, glamorös atmosfär och chansen att stöta ihop med sin favoritskådis eller kanske musiker på caféet? Men Hampsteads stora stolthet är förstås Hampstead Heath – en av Londons största parker. Hit kommer barnfamiljer, Tinderparet och bakisgrabbarna för en välbehövlig dos av grönska. Vid behov av förfriskning, besök gärna Charles Dickens urgamla favoritpub The Spaniards Inn (Spaniards Road) eller The Garden Gate (14 South End Road). Båda har stora beer gardens där du kan chilla/kändisspana så länge du vill!

Närmaste station:  Hampstead / Hampstead Heath

 

9_Islington

ISLINGTON – Där trend möter fotboll

(Bild: Visit Britain)

 

Hur man vet att en stadsdel är hetare än hetast? 1) Huspriserna skjuter till månen. 2) Normalbegåvade invånare har svårt att uttala namnen på de nya etablissemang som poppar upp. Islington – som utgörs av området kring tunnelbanestationerna Highbury & Islington och Angel – har blivit oerhört populärt på senare tid. Stadsdelen har en påtaglig arbetarklassbakgrund men idag har council estates fått göra plats åt lyxlägenheter. På gatorna trängs Arsenalfans med barnfamiljer, young professionals och hipsters på jakt efter den perfekta latten. Islington kan med fördel upplevas kvällstid, varför inte dra med vännerna ut på middag och drinkar? Godingar: The Vineyard (179 Upper Street), Byron Burger (344 Upper Street) och The Old Queens Head (44 Essex Road).

Närmaste station: Highbury & Islington / Angel  / Arsenal

 

HIGHGATE – Kusligt och mysigt i Londons Beverly Hills

 

Det första de flesta tänker på när de hör Highgate är Highgate Cemetery – en av Londons mest kända kyrkogårdar där legender som Karl Marx, Douglas Adams och George Elliot ligger begravda. Visst, det kostar ett par pund att gå på upptäcktsfärd här men det är värt varenda pence. (Hur många kyrkogårdar har en egen vampyr liksom?!). Hyrorna i kändismagneten Highgate är förstås inte att leka med, men du kommer billigare undan i East Finchley, Muswell Hill och Archway som ligger nära. Highgate Village är en gemytlig historia med gulliga charity shops, fräscha caféer och en och annan “old mans pub”. Den gamla puben The Flask är perfekta platsen för ett glas vin framför brasan, medan The Boogaloo som ligger vid Highgate Station lockar en mer partyglad crowd. Känner du för att röra på fläsket? Missa inte Parkland Walk, som är en skogspromenad längs en gammal tågräls mellan Highgate och Finsbury Park. När Stephen King gick här fick han inspiration till skräcknovellen “Crouch End”… Just saying.

Närmaste station: Highgate / Archway

 

FINSBURY PARK – Prisvärt och pubtätt

(Bild: http://www.londontown.com/)

 

Piccadilly Line, Victoria Line OCH National Rail. Finsbury Park fick det bäst helt enkelt. Med så här bra kommunikationer har du ingen ursäkt att inte bege dig till Arsenals högkvarter. Stroud Green Road ovanför stationen är en av de bästa restauranggatorna i norra London, och för den som inte är hungrig finns ju alltid pubar som The Faltering Fullback (19 Perth Road) med dess djungelliknande beer garden.  Season Kitchen (53 Stroud Green Road) är en annan guldklimp. Vi måste förstås också nämna själva parken Finsbury Park – en helt okej stadspark där Wireless Festival äger rum varje sommar. Den som är ute efter en mer bohemisk atmosfär kan promenera upp till Crouch End, ”grannbyn” med massor av med originella butiker och ett hat mot allt vad kommersialisering heter.

Närmaste station: Finsbury Park

 

STOKE NEWINGTON – Om bohemen får välja

(Bild: http://www.stokenewingtonliteraryfestival.com/)

 

Känns Dalston för east och Islington för trist? Välkommen till Stoke Newington, mitt i skarven mellan norra och östra London. Området har en stark community och påtaglig småstadskänsla, något som främst verkar locka 25-plussare. Här på gatorna trängs independent cafés, loppisar och apdyra inredningsbutiker – hyrorna är som du kanske gissat inte jättebilliga. Mysiga Stoke Newington Church Streets mathak är proppfulla på helgerna, och här på gatan finns ett av Londons mest hajpade brunchställen: The Good Egg. Original Sin är den perfekta baren för en dejt, medan Clissold Park är som gjord för både löprundan och picknick på sommaren. I Stoke Newington finns också en unik skogskyrkogård – Abney Park Cemetery – som dagligen besöks av folk från hela London. Vill du imponera på Stokey-borna? Läs böcker. Bibblan är ett populärt tillhåll, och varje år hålls en litteraturfestival här.

Närmaste station: Stoke Newington 

 

WOOD GREEN – Mångsidig stadsdel längs Piccadilly Line 

(Bild: http://www.londontown.com)

 

Medan många andra områden i norra London höjer hyrorna snabbare än man kan säga “pank som en kyrkråtta”, så är Wood Green fortfarande överkomligt. Runt Palmers Green och Arnos Grove är hyrorna ofta extra låga, och det går att få tag på fräscha studios om man man lessnat på sitt balsam-stjälande flatshare och hellre vill bo ensam. Inom krypavstånd från Wood Green-tuben finns det mesta du behöver för en bekväm Londonvardag, såsom klädaffärer, caféer, ett Morrisons och billiga biografer. Det ska sägas att Wood Green förmodligen aldrig kommer vinna något pris för “charmigaste området i London”, men vad gör väl det när det bara tar 20 minuter med Piccadilly Line till centrala London, och härliga Alexandra Park ligger ett stenkast bort.

Närmaste station: Wood Green / Turnpike Lane / Alexandra Palace

 

SÖDRA LONDON

 

BRIXTON – Från slum till mainstream

(Bild: http://www.londonbeerguide.co.uk/)

 

För bara ett decennie sedan hade Brixton varit bannlyst från denna lista; många Londonbor hade hellre bosatt sig permanent i Sibirien än att hyra en lägenhet här. Men som så många andra områden i London har Brixton genomgått en totalförändring. Den ruffiga ytan och en och annan galning finns kvar, men idag är stadsdelen hyperhajpad och mer känd för sina marknader och påtagliga communitykänsla än knivrån. Här finns också en stark afrokaribisk kultur vilket märks på restaurangutbudet. När du kollat in Brixton Market gör du bäst i att ta dig till Brixton Village och Market Row där du frossar i mat och krimskrams från hela världen. Kvällen då? Den bör spenderas på legendariska Ritzy Cinema. Eller pub och klubb till soluppgång om du är på det humöret.

Närmaste station: Brixton


Clapham

CLAPHAM – Avslappnat Aussiemecka 

(Bild: Justin Cormack)

 

Om Australien låg i London… ja du fattar. Men det är inte bara långväga gäster som flockas till Clapham som blivit ett av södra Londons absolut mest eftertraktade områden på senare år. Det är svårt att inte förföras när SW4 slår på charmen. 20-plussare och unga familjer samsas om populära parken Clapham Common som utgör stadsdelens självklara mittpunkt. Denna enorma gräsplätt är perfekt för springturen såväl som söndagshänget, och här hålls även festivaler och spelningar på sommaren. Det råder inte brist på restauranger och pubar i Clapham. Faktum är att tokigheterna som utspelar sig på Clapham High Street snarare liknar Magaluf än södra London, men det finns förstås mer sofistikerade ställen än ökända Infernos (146 Clapham High Street om du känner dig manad).

Närmaste station:  Clapham Common / Clapham South / Clapham Junction

 

13_Wimbledon

WIMBLEDON – Bland tennisbollar och boutiquer

(Bild: Visit Britain)

 

Tack vare Björn Borg så har de allra flesta svenskar hört talas om Wimbledon – men hur många tar sig egentligen tid att kolla in Districts Lines stolthet? Årets höjdpunkt är självklart sommarens tennisturnering. Om du inte fått tag på en biljett till den faktiska arenan så kan du alltid köpa en Ground Pass Ticket och se matcherna på storbildsskärm utanför No.1 Court. Garanterad härlig stämning! När du är less på tennis kan du kolla in attraktioner som Wimbledon Common, Windwill Museum, barnteatern Polka Theatre och ståtliga Southside House. Goda nyheter för den som funderar på att flytta hit: även om stjärntäta Wimbledon Village är svindyrt så är hyrorna i centrala och södra Wimbledon överkomliga.

Närmaste station: Wimbledon / Southfields

 

Peckham

PECKHAM – På allas läppar       

(Bild: Visit Britain)

 

Släng dig i väggen Shoreditch… få ställen är så poppis som Peckham just nu! Peckham är omgivet av konstuniversitet, vilket har satt en studentprägel på området som för bara ett par år sedan var en stökig No Go-Zon för oss vanliga dödliga. Idag anses Peckham vara relativt säkert och det är inte längre bara studenter som bor här, numera har även barnfamiljer och young professionals upptäckt hur prisvärd stadsdelen är. Till Peckham kommer folk från hela London för att uppleva nöjeslivet – och inte undra på det. Här finns inte mindre än TVÅ av stans bästa rooftop-barer: megapopulära Frank’s som ligger ovanpå ett parkeringshus och Bussey Building som erbjuder utomhusbio med utsikt över huvudstaden. Om magen skriker efter indiskt, besök för all del Ganapati (38 Holly Grove).    

Närmaste station: Peckham Rye / Queens Road Peckham

 

CRYSTAL PALACE – Dinosauriens lustgård i sydöst

(Bild: http://cpdinosaurs.org/)

 

Vem gillar inte en underdog? Crystal Palace med omnejd kan vara ett av Londons mest underskattade områden – faktum är att SE19 har mycket mer att erbjuda än man tror. Om storslagen utsikt över London, grönområden och lägre hyror än liknande stadsdelar låter som din grej så rekommenderar vi att du hoppar på nästa overground-tåg söderut. Populära Crystal Palace Park stoltserar med fullstora (fejk)dinosaurier, ett minizoo för barnen, blomstrande trädgårdar och mycket mer. Bar- och cafékulturen har vuxit sig stark här i Crystal Palace – missa inte att besöka gastropuben The Exhibition Rooms, Crystal Palace Food Market och Joanna’s. Sugen på att se Crystal Palaces nästa match på puben? Bege dig till The Paxton i Gipsy Hill för underbar stämning.

Närmaste station: Crystal Palace / Penge West / Gipsy Hill

 

GREENWICH – Känn lugnet i vackra omgivningar

(Bild: Visit Britain / Britain on View)

 

Välkommen till världens centrum. Typ så: tidszonen GMT (Greenwich Mean Time)  är utgångspunkt för alla tidszoner. Nollmeridianen passerar nämligen genom Royal Observatory som är väl värt ett besök för alla med det minsta intresse för astronomi. Det är gratis inträde också! Cutty Sark och Greenwich Park är andra måsten. Livet lever sin stilla gång här; området må vara en turistmagnet dagtid men när mörkret faller blir Greenwich en lugn oas. Barnfamiljer älskar Greenwich, men de utmärkta kommunikationerna till City gör orten populär även bland stadens finansiella elit. På tal om pengar – om du lockas av Greenwichs lantliga atmosfär men inte har lust att betala en förmögenhet i hyra kan du alltid överväga närliggande Blackheath.

Närmaste station: Greenwich / Cutty Sark      

  

BATTERSEA – Svårt att inte gilla

(Bild: http://www.thelighthousebattersea.com/)

 

Om din perfekta dag involverar volontärarbete på ett hem för övergivna katter, lunch på en snofsig restaurang, konstutställning och ett besök på en hipp bar så kan Battersea vara något för dig. Den som funderar på att hyra en bostad här i sydvästra London får dock inte hålla allt för hårt i plånkan, eftersom hyrorna är högre än genomsnittet. Här bor främst young professionals och inte-superfattiga-familjer. Om du bor i Battersea eller besöker området för dagen finns massor av saker att göra. Pubarna The Lighthouse och The Magic Garden är värda ett par timmar av din tid, medan Battersea Arts Centre uppskattas av konstälskare. Du kan också trängas med lattemorsor på något av alla caféerna eller kolla in djurparken i Battersea Park. Battersea är främst ett så kallat “residential area” som inte drar till sig turister.

Närmaste station: Battersea Park / Queenstown Road 

 

VÄSTRA LONDON

 

Fulham

FULHAM – Tjusig hangout nära Themsen

 

Nära floden. Kändistätt. Fantastiskt nattliv. Vad mer kan man begära? Visst, om du inte bor i krokarna är det inte helt smärtfritt att ta sig hit (#DistrictLine) men det är det helt klart värt mödan. Fulham är ett himmelrike för fotbollsfans då det ligger nära både Fulham FC:s och Chelseas hemmaplaner, och om du inte finner nöje i att se muskelknippen sparka boll så finns här gott om shoppingmöjligheter och trendiga barer. Du kan till och med få dig en dos av hemlandet på svenska cocktailbaren Kosmopol (153 Fulham Road). Inte så illa va? Dessutom ligger svenskkolonin Parsons Green bara ett stenkast bort för den som verkligen saknar att prata modersmålet. En sista sak: om du inte upplevt the Elk Bar (587 Fulham Road) en fredagskväll… det är dags.      

Närmaste station: Fulham Broadway

 

Shepherds bush

SHEPHERD’S BUSH – En shopaholics dröm

(Bild: Petr Brož)

 

Shepherd’s Bush, Shepherd’s Bush… Lika fyllt av rörelse dag som natt. Ölsugen? ”The Bush” är som gjort för en pubrunda! Shoppingcravings? Ta en tripp till den kända gatumarknaden för att stilla ditt behov av diverse exotiska varor, innan du ger dig på bjässen Westfields som har öppet ända till 22.00 alla dagar utom söndagar. Musik- och teaterintresserade Londonbor kommer högst troligen besöka stadsdelen minst en gång då både musikarenan Shepherd’s Bush Empire och Bush Theatre ligger här. BBC har också sitt säte i Shepherd’s Bush och det är till och med möjligt för den medienyfikne att boka en guidad tur. Nördigt fakta: det var i denna stadsdel som London-OS 1908 höll till (typisk fråga på pubquiz i London…).       

Närmaste station: Shepherd’s Bush / Shepherd’s Bush Market

 

ACTON OCH EALING – Första hållplatsen för många Londonsvenskar

(Bild: http://www.brlets.co.uk/)

 

Det finns alltid rum (billiga till på köpet) om man letar i Acton och Ealing, så det kanske inte är så konstigt att många svenskar bosätter sig här när de först kommit till London. Som tur är börjar Actons 15-pers-flatshares-med-80%-australiensare bli allt mer sällsynta… även om de flesta hushåll här verkar gilla att festa. Londons bästa pizza finns på restaurangen Santa Maria vid Walpole Park i Ealing, medan Dragonfly Brewery på livliga Acton High Street brygger din pint på plats. Shoppingen är kanske inget att hänga i julgranen, men det finns gott om billiga poundshops om man är lagd åt det hållet. Kort sagt kan Acton och Ealing rekommenderas om du inte vill betala en förmögenhet i hyra och kan tänka sig att bo i zon 3. Dessutom finns det utmärkta kommunikationer till Heathrow när du känner att hemlängtan blir för stor.

Närmaste station: Acton Town / Acton Central / Ealing Common / North Ealing

 

Hammersmith

HAMMERSMITH – Pendlarvänligt och trivsamt

 

Hammersmith är – inte helt förvånande – ett väldigt populärt område bland svenskar och andra nationaliteter. Bra kommunikationer: check. Rimliga hyror: check. Pubar: dubbelcheck. Grönområden lyser med sin frånvaro – men det Hammersmith inte erbjuder i gräs gottgörs av andra saker. Huvudgatan King Street är kantad av affärer som Primark (mycket lugnare än de vid Oxford Street), TK Maxx, H&M och Tiger. Här finns även en mysig matmarknad under vardagarna, men vill du ha den ultimata upplevelsen gå istället ned till Themsen och Hammersmith Bridge för en pubrunda. Här ligger några av Londons äldsta pubar på rad och under sommarkvällar kryllar det av locals och besökare längs vattnet. The Old Ship och The Dove ligger båda vid flodbanken, och om du funderar på att se det årliga båtracet mellan Oxford och Cambridge så pallra dig hit så tidigt som möjligt för de bästa åskådarplatserna! Missa inte nya Fulham Reach och puben The Blue Boat som enligt oss har Londons vackraste solnedgång…

Närmaste station: Hammersmith    

 

CHISWICK – Lugna gatan

(Bild: http://www.enjoychiswickpark.com)

 

Låt oss klargöra en sak så att du inte gör bort dig första gången du nämner Chiswick högt framför en engelsman… Man säger “Tji-sick” och inte “Shis-vick”. Så där ja. Oavsett hur det uttalas så är Chiswick ett mysigt familjeparadis som älskas av många svenskar. Hyrorna är inte speciellt kompatibla med minimilön, men den som faktiskt har råd att bo i Chiswick kan förvänta sig hyfsat hög boendestandard. En och annan celeber person syns på de lugna gatorna, kanske är det Michelin-restaurangerna och de lyxiga barerna som lockar? Om områdets boutiquer inte faller din plånbok i smaken så kan du alltid ta bussen till Westfields på bara 15 minuter. Chiswick utgör mållinje under det årliga roddracet mellan Cambridge och Oxford, och faktum är att rodd är en väldigt populär sport i denna stadsdel. Insett att du förmodligen aldrig kommer ha råd att bo här, men ändå vill hit? Besök 1700-talsbyggnaden Chiswick House för en utflykt över det vanliga.

Närmaste station: Chiswick / Chiswick Park

 

Richmond

RICHMOND – Familjeidyllen i väst

 

Hej där, mysfaktor! Den som känner för att skämma bort sig med småstadskänsla, vilda hjortar (!) och engelska miljöer skall finna sitt El Dorado i rugbyälskande Richmond. Goda kommunikationer in till centrala London och det fakum att stadsdelen i princip har allt man behöver gör att många familjer väljer att bosätta sig här. De som bor på andra ställen i London eller besöker staden för en helg borde också ta sig hit för att säga hej till hjortarna i Richmond Park eller kanske lukta på blommorna ’Ferdinand style’ i Kew Gardens… Ett par timmars rekreation helt enkelt. När hungern faller på rekommenderas ett besök på någon av gastropubarna vid floden.         

Närmaste station: Richmond

 

Screen Shot 2016-07-29 at 11.02.27

KINGSTON – Outsider med kungliga anor

(Bild: Visit Britain / Historic Royal Palaces)

 

Trots att charmiga Kingston är som en liten stad i sig (och ligger en bra bit från Big Ben), är staden ändå tekniskt sett en del av London. Såväl Kingston University som en mängd svenska jobb lockar svenskar hit – och inte undra på att de gillar det! Visst, hyrorna är inte speciellt plånboksvänliga men å andra sidan har staden anor från 800-talet och brottsligheten är låg. Glömde vi nämna shoppingen?! Den är riktigt bra… i alla fall om man gillar att handla frukt på antika torg och shoppa loss i 5-våningsvaruhus (läs: Bentall Mall). Tips: ta bussen till Henrik VIII:s favoritställe Hampton Court Palace och duka upp en picknick i slottsträdgården.           

Närmaste station: Kingston

 

ÖSTRA LONDON

 

Shoreditch

SHOREDITCH – Det var här allt började

(Bild: Visit Britain / Kiyoshi Sakasai)

 

En skål flingor för 4 pund, mikrobryggerier och några av Londons populäraste nattklubbar. Dagens Shoreditch har sannerligen inte mycket gemensamt med sitt förflutna som nedgången industriförort. Det var här hipstertrenden började och för ett par år sedan var Shoreditch området ALLA talade om. Idag är det en etablerad nöjescentral, men andra stadsdelar i öst har tagit över trendstämpeln. Ekologiska pop up-restauranger och skäggiga cyklister har helt enkelt blivit vardagsmat och inget någon längre lyfter på ögonbrynen åt. Ett dygn i Shoreditch bör involvera förtäring av curry på Brick Lane, ett besök på skivbutiken Rough Trade East – och varför inte en tripp till coola The Book Club (100 Leonard Street) eller puben The Water Poet (9 Folgate Street).

Närmaste station: Shoreditch High Street

 

Bethnal Green

BETHNAL GREEN – East End har nåt för alla

(Bild: Visit Britain / Sunil Prasannan)

 

Spännande Bethnal Green ger ”eklektiskt” en helt ny mening! Om du inte trodde att ett område kunde vara mångkulturellt, traditionellt, halvsjabbigt och uppsnofsat på samma gång så trodde du fel… Här finns pubar och barer i massor, men den stora attraktionen har faktiskt mer blommor än öl att göra. Söndagsmarknaden Colombia Road Flower Market har botat många bakfyllor i sina dar (okej, kanske inte direkt botat men ni fattar poängen). Dessutom är det bara 10 minuters promenad från Bethnal Greens tunnelbanestation till Victoria Park, som är en av Londons klart roligaste parker. Tips på den perfekta eftermiddagen för öl- och kultursuktande: kolla in V&A Museum of Childhood och den omtalade cocktailbaren Satan’s Whiskers, båda på Cambridge Heath Road.     

Närmaste station: Bethnal Green

 

Hackney

HACKNEY – Hipsterparadis med attityd

 

När du besöker Hackneyland dröjer det inte många sekunder innan du kommer på dig själv med att sörpla på en latte gjord av bönor malda på Jupiter, eller blir serverad en drink i en syltburk. I en konverterad fabrik. Skämt åsido, Hackney är mer än bara hipstertrender. Det må vara ett levande och innovativt område, men det finns fortfarande en bykänsla här. Trots att Hackney, som så många andra stadsdelar i öst, genomgått stora förändringar finns ändå en viss samhörighet mellan nykomlingar och locals. Det är inte konstigt att svenskar dras som flugor till Hackney, för visst är det rätt nice att lata sig i London Fields, lyssna på indieband på Oslo och äta fairtrade dygnet runt? Vad du än gör, undvik Hackneys dödssynder: 1) Beskriva dig själv som hipster.  2) Erkänna att du faktiskt gillar The Dolphin.   Närmaste station: Hackney Central / Hackney Wick

 

STRATFORD – Olympiska spel och shopping

(Bild: http://www.spiegel.de/)

 

Stratford fick en rejäl makeover inför OS 2012 som huvudsakligen ägde rum här i krokarna. Queen Elizabeth Olympic Park är ett av de främsta arven efter OS – här finns aktiviteter för alla. Men för utomstående är området förmodligen mest känt för Westfield Stratford City, ett av Europas största köpcentrum där du säkerligen kommer hamna minst en gång under din Londontid. Hyrorna är fortfarande är relativt låga trots att Stratford är “up and coming”, vilket gör det till ett populärt val bland Londonsvenskar. De goda transportmöjligheterna är en annan fördel – vare sig du är på väg till jobbet i centrala London eller planerar en utgång i Hackney så har du ditt på det torra.

Närmaste station: Stratford / Maryland

 

Dalston

DALSTON – Nya favoriten i öst

(Bild: Tarquin Binary)

 

Det är sällan kärlek vid första ögonkastet när någon hamnar i Dalston utan att ha varit där förut. (Poundland-butiker och overgroundstationer brukar inte ha den effekten). Men det dröjer inte länge innan förälskelsen är ett faktum. Om det blir ett långvarigt förhållande eller en engångsgrej är lite upp till dig. Ett av områdets absoluta guldkorn är Dalston Roof Park, en jobbigt populär takterass där man kan hinka vin i plastmuggar och se kultfilmer på stor duk. Om du föredrar en riktig biograf rekommenderas art deco-bion Rio Cinema (107 Kingsland High Street). I Dalston finns även massa marknader och för att inte glömma, några av östra Londons bästa nattklubbar. The Nest och Dalston Superstore kommer icke göra dig besviken… Men möjligtvis berusad.

Närmaste station: Dalston Kingsland / Dalston Junction

 

WALTHAMSTOW – Londons nästa Hackney

(Bild: http://www.godsownjunkyard.co.uk/)

 

Du vet sista stoppet på Victoria Line? Du vet, där du vaknade upp efter att ha somnat på tunnelbanan efter en blöt kväll och sedan snabbt som attan tog första tåg hemåt? Walthamstow förtjänar faktiskt en ärlig chans. E17 blir mer hajpat för varje dag och det är inte svårt att förstå varför. Hyrorna är fortfarande överkomliga, nya coola barer dyker upp hela tiden och det är nära till Epping Forest. Förutom pubarna och kommunikationerna kommer du att älska Gods Own Junkyard (se bild!), Walthamstow Market och det svenska caféet Bygga Bo. Så vad väntar du på egentligen? Upptäck Walthamstow innan hipsterinvasionen är ett faktum. En avslutande kommentar: Walthamstow kallas för ”Awesomestow” av sina invånare. Not kidding.

Närmaste station: Walthamstow Central / Walthamstow Queens Road   

 

WHITECHAPEL – Mer än Jack the Ripper

(Bild: http://www.whitechapelgallery.org/)

 

Känn historiens vingslag i Whitechapel, som numera är en betydligt trevligare plats än i slutet av 1800-talet när ökända Jack the Ripper satte skräck här. Stadsdelen är fortfarande inte särskilt rik – Whitechapel Road är en av de billigaste gatorna på Storbritanniens version av Monopol – men den internationella prägeln lockar många.  Whitechapel är lite av en multikulturell smältdegel där nytt möter gammalt. Med Brick Lane och Old Spitalfields Market ett stenkast bort behöver du inte gå många meter för att smaka maträtter från hela världen. Whitechapel Gallery, Exmouth Coffee Company och puben Princess of Prussia får inte missas. Transportmöjligheterna är en annan fördel med att bo här: City, Shoreditch och östra London nås på nolltid.

Närmaste station: Aldgate East / Aldgate / Whitechapel

 

The post Områden i London – Från väst till öst appeared first on LondonSwedes.


FAQ – Jobba i London

$
0
0

 

Att börja jobba i London eller Storbritannien som nyanländ svensk är både spännande och kan verka överväldigande.  Nedan svarar vi på de vanligaste frågorna, reder ut begrepp och ger dig tips på hur du kan gå tillväga för att ta dig in på arbetsmarknaden.

På grund av Brexit så kommer det från 1 januari 2021 kommer det bli svårare för svenskar att åka till Storbritannien och jobba. För er som vill flytta till Storbritannien och söka jobb på plats rekommenderar vi att flytta innan årets slut om ni inte har blivit sponsrade av ett företag. 

 

Nyckelord i texten: HMRC –Her Majesty’s Revenue and Customs är den brittiska skatte- och tullmyndigheten, de har ansvar för att kräva in av skatter, import- och exportkontroll.

 

Hur söker jag jobb i London?

Det beror på vad för slags jobb du söker. Det bästa rådet är att flytta över och söka på plats. Okvalificerade jobb som på pub, restaurang och butik söker man bäst genom att gå runt och lämna fysiskt CV. Skriv ett personligt brev (Cover letter) till varje unik arbetsplats och ligg på. Ring upp igen, maila och påminn om att du sökt jobbet om du inte fått svar. En Linkedin profil är att rekommendera direkt du söker mer kvalificerade jobb.

 

Jag söker mer kvalificerade jobb. Hur går jag till väga?

Du kan antingen skicka ditt CV direkt till företag du vill jobba för, söka på jobbsajter eller använda dig av rekryteringsföretag. De flesta rekryterare har specialområden som de inriktar sig på, så googla på “recruitment agencies” och den typ av jobb du söker så hittar du flera alternativ. Rekryteringsföretag representerar företagen vilket innebär att de endast hjälper dig om du har rätt erfarenhet och ett bra CV. Signa även upp på  jobbsajter. Några du bör registrera på är Reed, Total Jobs, Indeed och Monster. Det absolut viktigaste är ett uppdaterat LinkedIn-konto, det förbättrar dina chanser avsevärt!

 

Jag har precis gått ut universitetet. Hur hittar jag ett jobb som passar min utbildning när jag saknar arbetslivserfarenhet?

Många företag erbjuder så kallade “graduate schemes” där du sedan kan få fast jobb om du har tur. Kontakta företag som du kan tänka dig att jobba för, eller kolla in http://www.graduate-jobs.com/ och liknande sidor.

 

Hur ska ett engelskt CV se ut?

För att ha en bättre chans att få jobb så måste ditt CV följa engelsk standard (översätt inte ditt svenska CV till engelska). Den ska vara ett Word-dokument på 1 eller 2 sidor, och bör heller inte innehålla personlig information som nationalitet, ålder, civilstånd eller bild. Skickar du ett CV med personlig information till en rekryteringsfirma måste de ta bort den innan de skickar den vidare till företagen. Detta på grund av diskrimineringslagar. Ditt CV är ett formellt dokument där du ska sälja dig själv och dina tidigare erfarenheter. Skriv gärna i tredje person och på ett formellt sätt; stavning och grammatik är jätteviktigt. Gör en stavnings- och grammatikkontroll på brittisk (ej amerikansk!) engelska och be familj eller vänner att läsa det och ge feedback. Reed.co.uk har en bra CV-mall, medan The Guardian ger utmärkta CV-tips.

 

Men jag/min kompis hade bild / skrev att hon var svensk på sitt CV och fick jobb?

Självklart finns det chefer som inte bryr sig om det eller till och med föredrar att den informationen finns med, men det betyder inte att det ska inkluderas. All sådan info ska tas bort för att skydda dig från diskriminering, men det skyddar också företagen från att bli anklagade för diskriminering. Du kommer aldrig någonsin att bli nekad en intervju på grund av att du inte har en bild på ditt CV eller inte angett din nationalitet, men däremot så KAN du bli nekad intervju om denna information finns med.

 

Hur skriver jag ett ansökningsbrev / cover letter och måste detta finnas med?

Går du runt och lämnar ditt CV  så behöver du inte ha ett personligt ansökningsbrev även om det ökar dina chanser. Skickar du däremot ditt CV via email eller post så ska detta inkluderas. Inled inte med frasen ”I am a 19-year-old girl from Sweden and I moved to London last month to learn English” – ditt cover letter är till för att lyfta fram viktiga saker från ditt CV som är relevanta för jobbet du söker. Håll det kort och koncist, max en A4-sida om möjligt.

 

Vad ligger lönerna på?

Det beror helt på vilken branch du jobbar i. Det går att jobba sig upp fort om man vill, men ingångslönen är normalt relativt låg. Minimilönen i Storbritannien år £8.72 för de över 25 år / £8.20 för 21-24-åringar / £6.45 för 18-20-åringar. *Gäller från 1 april 2019.

Minimilön ska alltid betalas från första timmen du jobbar, även för provjobb och praktik. Det enda undantaget är ”shadowing”, där du följer en anställd under en dag utan att jobba själv, eller om du är volontär för en välgörenhetsorganisation.

Här kan du läsa mer.

Hur mycket betalar man i skatt?

De första £12,500 är skattefria. Detta för skatteåret 19/20 . Sedan betalar du 20% på allt du tjänar upp till £45,000. Allt över detta skattas på 40%. Utöver det så betalar du även National Insurance, vilket är 12% på allt du tjänar mellan £183 och £962 i veckan, och 2% för belopp över £962 Här finns mer information.

Jag har inte tjänat £12,500 än, men mitt jobb drar fortfarande skatt och National Insurance.

Det skattefria beloppet delas upp månadsvis under ett skatteår (april till april nästa år), så du betalar ingen skatt på de första £962 du tjänar varje månad. National Insurance betalar du på allt du tjänar över £183 i veckan. Om du tror att du betalar fel skatt, besök https://listentotaxman.com/ för att räkna ut hur mycket du ska betala och be ditt jobb ändra din skattekod.

 

 

Hur får jag tillbaka på skatten?

Kolla först upp om du har betalat för mycket skatt. Du kan se hur mycket du ska ha betalat på https://listentotaxman.com/ samt hur mycket du HAR betalat på din P60 som du får av din arbetsgivare när skatteåret är slut (eller din P45 om du slutat ditt jobb). Är det ett nytt skatteår så måste du kontakta HMRC för att få tillbaka på skatten. Ofta har de redan all information de behöver, annars berättar de för dig vad du måste skicka in. Om du betalat för mycket skatt och det fortfarande är samma skatteår så bör ditt jobb kunna justera det direkt på lönen.

 

Jag är egenföretagare/Jag tänkte komma och jobba som frilansare, hur går jag tillväga?

Kommer du som frilansare så måste du registera dig som Sole Trader. Då betalar du skatt till HMRC genom Self Assesment varje år. Du behöver fortfarande skaffa dig ett National Insurance Number. Du kan läsa mer på vår artikel här Egenföretagare i Storbritannien.

 

Starta bolag i Storbritannien

Här kan du läsa mer om hur du startar bolag i Storbritannien.

 

Vad är ett National Insurance number?

Man betalar National Insurance ifall du i framtiden behöver bidrag, samt för att få pension. Är du över 16 år, jobbar eller ska söka studielån eller andra bidrag från Storbritannien så behöver du ett NI-nummer. Du kan inte boka intervju från Sverige utan du måste vara på plats. Du kan börja jobba medan du väntar på intervju, men boka in en intervju så snart som möjligt när du kommit hit. Är du au-pair behöver du inte skaffa NI-nummer. För mer information, besök https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number.

 

Läs vår guide: Såhär får du ett National Insurance Number

 

Hur många timmar får jag max jobba varje vecka?

Du ska inte behöva jobba mer än 48 timmar per vecka i genomsnitt, om du inte själv väljer att göra det. Du ska även ha minst en dag ledigt varje vecka, eller två dagar varannan vecka.

 

Hur lång rast ska man ha?

Du ska ha minst en rast på 20 minuter om du jobbar mer än 6 timmar. Du ska även ha minst 11 timmar ledigt mellan skift. Slutar du kl 23:00 ska du alltså inte börja nästa dag innan kl 10:00. Vissa företag ger längre raster (men de kan inte ge kortare) så läs ditt kontrakt eller din handbok. Raster behöver inte vara betalda.

 

Hur mycket semester får jag?

Jobbar du fem dagar i veckan så har du rätt till 28 dagars betald semester per år, eller 20 dagar plus bank holidays. En del arbetsgivare ger mer (men de kan inte ge mindre), så läs ditt kontrakt noga. Tar du inte ut all semester under ett år så kan du visa fall föra över den till nästa år, men det är upp till din arbetsgivare. Du kan alltså förlora din semester om du inte tar ut den. Jobbar du mer eller mindre, så kan du räkna ut hur mycket semester du ska ha här.

 

Jag har sagt upp mig på mitt jobb, måste jag jobba min hela notice period?

Ja det måste du. Jobbar du inte genom din notice period (vilken varierar från en vecka till tre månader) så bryter du ditt kontrakt och din arbetsgivare kan då hålla tillbaka din lön.

 

Jag har inte skrivit på ett kontrakt på mitt jobb. Vad gör jag?

Ett muntligt kontrakt är lika lagligt som ett skriftligt. Har du fått ett jobberbjudande, tackat ja och börjat jobba så räknas detta som ett kontrakt. Det kan dock vara bra att få ett skriftligt kontrakt så att du har koll på dina skyldigheter och rättigheter. Det går inte att skylla på att man inte var medveten om vissa saker, tex arbetstimmar, lön, notice period eller annat även om man saknar ett skriftligt kontrakt, eftersom det är ens egen skyldighet att ta reda på detta. Står det inte i kontraktet, så be om en “team handbook”, alternativt fråga din manager vad som gäller.

 

 Jag har problem på mitt jobb. Var kan jag få hjälp?

Du kan kontakta din lokala Citizens Advice Bureau http://www.citizensadvice.org.uk/ eller ACAS http://www.acas.org.uk/ för gratis rådgivning.

 



Fler användbara länkar

Läs mer:

Vad händer nu? Brexit, EU Settlement Scheme och det nya poängsystemet

Flytta till London del 1 – Innan du flyttar till London

Flytta till London del 2 – De första veckorna i London

Flytta till London del 3 – Den första månaden i London

Såhär stannar du i Storbritannien efter Brexit

FAQ Boende i London

 

Kolla in vår startguide till att jobba i London!

 

För dig som söker jobb:
http://www.gumtree.com/jobs/london
http://www.indeed.co.uk/jobs-in-London
Svenska jobb i London

 

För dig som söker boende:
Forumgrupp: Boende i London
http://www.rightmove.co.uk
https://www.spareroom.co.uk
http://www.zoopla.co.uk 

 

Boka hotell den första tiden:
http://www.booking.com/
http://www.trivago.co.uk

 

Hyr rum eller lägenheter:

Få £30 att använda på AirBnb här

 

Jämför mobiloperatörer:
http://www.moneysupermarket.com/mobile-phones/
http://www.moneysavingexpert.com/

 

Föra över pengar mellan länder:

Läs vår jämförelse här – Föra över pengar mellan länder
Överföring med Transferwise

 

Köp och sälj:
Preloved UK
Gumtree
http://uk.freecycle.org/region/London

 

Jämför internet och bredband:
http://www.moneysupermarket.com/broadband/
http://www.moneysavingexpert.com/

 

Bank:
Skaffa bankkonto i England

http://www.lloydsbank.com
http://www.barclays.co.uk/
http://www.tsb.co.uk
http://www.santander.co.uk

 

Närmaste läkare:
http://www.nhs.uk/service-search
Vård i Storbritannien

 

Kostnad för kollektivtrafik i London:
https://www.tfl.gov.uk/fares-and-payments/fares
Ta dig runt i London

 

Prisvärda gym:
http://www.puregym.com
http://www.thegymgroup.com
http://www.easygym.co.uk

 

För dig som vill plugga:
http://www.ucas.com
Studera i London

 

Tips på saker att göra i London:
http://www.timeout.com/london
http://www.visitlondon.com/things-to-do/whats-on
http://www.skiddle.com/whats-on/London/
http://londonist.com/
https://twitter.com/skintlondon

 

 

(Tack till Saga Eskelius för listan)

 

 

The post FAQ – Jobba i London appeared first on LondonSwedes.

Fakta om London och Storbritannien

$
0
0

Storbritannien är ett av svenskarnas absoluta favoritresmål. Hit reser ca 500 000 svenskar om året om och omkring 90 000 är faktiskt permanent bosatta i landet – majoriteten i London. 

 

Snabba fakta

Invånare i Storbritannien: 66.65 miljoner (2019)
Invånare i London: 9 miljoner (14 miljoner i storstadsregionen)
Officiellt språk: Brittisk engelska
Tidszon: GMT (Greenwich Mean Time) och BST (British Summer Time)
Tidsskillnad Sverige: – 1
Landskod: +44
Eluttag: Adapter behövs (stickkontakt G / spänning 230 V)
Pass: Svenska medborgare måste ha giltig ID-handling (pass eller nationellt ID-kort).
Valuta: Brittiska pund £ (GBP). 1 pund = 11.59 SEK (June 2020)
Statsskick: Monarki

 

Fakta Politik

Officiellt namn: United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland/ Förenade kungariket Storbritannien och Nordirland
Statsskick: monarki, enhetsstat
Statschef: drottning Elizabeth II (1952–)
Regeringschef: premiärminister Boris Johnson (2019–)
Viktigaste partier med mandat i senaste val:
Konservativa partiet/Tory 365, Labour 203, Skotska nationalistpartiet/SNP 48, Liberaldemokraterna 11, Demokratiska unionistpartiet 8, Sinn Féin 7, Plaid Cymru 4,SDLP 2, Gröna partiet 1, Allianspartiet 1 (2019)
Viktigaste partier med mandat i näst senaste val:
Konservativa partiet/Tory 318, Labour 262, Skotska nationalistpartiet/SNP 35, Liberaldemokraterna 12, Demokratiska unionistpartiet 10, Sinn Féin 7, Plaid Cymru 4,Gröna partiet 1, samt 1 oberoende kandidat (2017)
Valdeltagande:
ca 69 % i parlamentsvalet 2017, 67 % i parlamentsvalet 2019
Kommande val: parlamentsval 2024

Läs en ingående artikel om det Politiska Systemet i Storbritannien här

 


Helgdagar och andra speciella dagar 2020

 

Datum Helgdag

1 Jan Ons New Year’s Day

10 Apr Fre Good Friday

13 Apr Mån Easter Monday

8 Maj Fre May Day

25 Maj Mån Late May Bank Holiday

31 Aug Mån August Bank Holiday

25 Dec Fre Christmas Day

26 Dec Lör Boxing Day

28 Dec Mån Boxing Day Holiday

 

See a full list of UK Holidays and Special days here

 

Här kan ni läsa mer om kulturella årliga händelser och events i London.

 


Allmänt

 

Storbritannien är världens sjunde mest besökta land med 40.86 miljoner turister år 2019, varav ca en halv miljon svenskar. London är i sin tur världens andra mest besökta stad, efter Bangkok i Thailand med runt 19 miljoner under 2019. England är en del av Storbritannien som även innefattar Nordirland, Skottland och Wales. I folkmun talar vi dock ofta om England när vi egentligen menar hela det förenade konungariket Storbritannien och Irland (som det officiellt heter).

 

Precis som Sverige är Storbritannien en konstitutionell monarki vilket innebär att man har en kung eller drottning, men att denne har relativt begränsad officiell makt. Det brittiska kungahuset är mycket omtyckt av befolkningen, men har som i Sverige fått anpassa sig efter moderna tider och ibland göra avkall på gamla traditioner för att inte tappa sitt folkliga stöd.

 

Storbritannien är världens sjunde största ekonomi (2019) och huvudstaden London är dessutom hem till världens största finanssektor (i tät konkurrens med New York och Skottlands huvudstad Edinburgh). Under artonhundratalet och början av nittonhundratalet var Storbritannien världens ledande nation, men har fått ta ett steg tillbaka efter andra världskriget då andra länder i allt högre grad tagit på sig denna roll. Storbritannien är dock ännu idag en viktig aktör i världens utveckling.

 

Politiska systemet i Storbritannien

Brittisk politik domineras sedan länge av två partier, Konservativa partiet och det socialdemokratiska Labour. Sedan maj 2015 har Storbritannien en konservativ regering. Överhuset var länge landets högsta rättsliga instans, men sedan 2009 har Storbritannien en högsta domstol. 1999 fick Skottland och Wales egna regionala parlament, som sedan dess har fått nya befogenheter. Bland skottarna har stödet för ett självständigt Skottland vuxit på senare år. Efter ett fredsavtal 1998 har även Nordirland ett begränsat självstyre. Provinsen har dock saknat regering sedan början av 2017. Mer om det politiska systemeter i Storbritannien här.

 

Brexit

Midsommarafton 24 juni 2016 stod det klart att det brittiska folket röstat för att lämna EU, med en majoritet på 52%. Detta oväntade resultat skickade chockvågor över hela Europa, och veckorna som följde folkomröstningen var några av de mest turbulenta i Storbritanniens politiska historia. Den 31 januari 2020 lämnade Storbritannien EU och detta innebär att alla svenska bosatta i Storbritannien måste ansöka om såkallat Pre-settled eller Settled Status för att kunna få stanna kvar och jobba.

 

Här kan ni läsa alla artiklar vi skrivit om Brexit sedan 2016.

11 juli 2016
BREXIT – vad händer nu?

22 oktober 2018
Såhär stannar du i Storbritannien efter Brexit 

8 april 2019
Vad behöver jag som svensk i Storbritannien göra för att få stanna?

13 april 2020
Söka Settled Status och det nya poängsystemet 

 

För officiell information och den senaste uppdateringen, vänligen se Svenska Ambassadens i Londons hemsida


 

 

The post Fakta om London och Storbritannien appeared first on LondonSwedes.

Öppna bankkonto i London och Storbritannien

$
0
0

 

Flyttat till London eller någon annan del av Storbritannien? Ska du vara här längre än 6 månader är det värt att öppna ett bankkonto! Vare sig du flyttar som en student för att studera eller för att jobba så är ett bankkonto en av de grundläggande sakerna man bör sätta upp. Tidigare var det krångligare att skaffa ett bankkonto men de senaste åren har det kommit fler och fler enklare alternativ.

 

Första steget är att välja vilken bank du ska öppna med och vilket konto du behöver.  Behöver du ett privatkonto eller företagskonto? Reser du mycket och behöver ta ut pengar utomlands? Är du student eller behöver föra över mellan länder då och då?

 

Vilken bank ska jag välja?

 

Traditionella banker

Nedan har vi listat några av de största traditionella bankerna i Storbritannien. I dagsläget finns det även flertal digitala banker på marknaden. De kallas även Challenger Banks – då de är här för att utmana de traditionella banksystemet. Om du bara ska vara i London en kort tid, under ett år, rekommenderar vi att öppna med en digital bank då det är en enklare process. Om du däremot vill ha lån och morgage i framtiden så kan det vara bra att kolla upp alla alternativ.

 

“The big four” som är Storbritanniens största traditionella banker inkluderar Barclays, HSBC, Lloyds Banking Group (som inkluderar Halifax, Lloyds Bank och Bank of Scotland) och RBS (som inkluderar NatWest och Ulsterbank).  Andra etablerade spelare inkluderar TSB, Virgin Money, Nationwide, Santander och Metro Bank.

Med traditionella banker menar vi banker med faktiska fysiska filialer över hela landet.

Jämförelsesajter finns det många av så se till att veta vad du är ute efter och jämför sedan de olika bankerna på https://www.moneysavingexpert.com/banking/compare-best-bank-accounts/

 

Vilka dokument behöver jag?

För att öppna ett brittiskt bankkonto måste du ha en del dokument för att bevisa både din identitet och din adress. Ett återkommande problem bland svenskar och andra nationaliteter har varit att man inte haft “proof of address” då man varit ny i landet.

Detta kan du behöva ta med dig till banken:

  • Proof of Identity Pass eller ID-kort (även körkort kan funka hos vissa banker)
  • Referensbrev från din bank i hemlandet (kontoutdrag 3 månader)
  • Bevis på din brittiska adress “Proof of address”
  • Anställningsbevis
  • Ifyllt ansökningsformulär

 

Proof of address

Varje bank har sin egen lista över dokument som de kan acceptera som ett bevis på adress, så du måste kontrollera exakt vad din valda bank ber om innan du öppnar ett konto. Det är bara att googla vad varje bank kräver. De vanligaste dokumenten anges nedan. För de som är nya i Storbritannien eller som inte redan har räkningar i sitt namn kan det verka krångligt.

  •  Hushållsräkningar från de senaste 3/6 månaderna, till exempel Council tax, gas, el eller vatten – men inte en mobiltelefonräkning.
  • Kontoutdrag. Brev från din nuvarande bank. Vanligtvis måste detta ha skickats via posten till din registrerade adress, inte hämtad från nätbank.
  • Körkort (om det är Brittisk eller inom EU eller EEA)
  • Korrespondens som visar ditt National Insurance, såväl som ditt namn och adress.
  • Brev från HMRC.
  • NHS Medical Card (om du är under 18 år) eller bekräftelsebrev från din GP (General Practitioner)- alltås husläkare.
  • Brev från en pensionsfond.

Dokumenten du tar med måste vanligtvis vara i original och ha utfärdats under de senaste 3/6 månaderna och innehålla ditt fulla namn och brittiska adress.

Folk tror ofta att ett hyresavtal kan användas som ett bevis på adress. De flesta banker accepterar emellertid inte ett brev från en privat hyresvärd som bevis på adress. I vissa fall kan ett nytt och nuvarande hyresavtal från kommunfullmäktige eller en registrerad bostadsförening användas.

 

Om jag inte har en adress eller jobb ännu?

Detta är ett återkommande problem för många, men det finns en del banker som erbjuder möjligheten att öppna ett konto utan en fast adress. En del Londonsvenskar har tipsat om att de kunnat öppna utan adress med Lloyds Bank bland annat. Det finns nu även ett flertal digitala banker du kan öppna konto med. Mer om dem nedan.

Digitala banker eller så kallade Challenger Banks

De nya vågen av online banker som dykt upp på marknaden de senaste åren kan du inte hitta på the high street utan dessa finns i din mobil. De fokuserar på modern design, personalisering, låga avgifter och smart kundservice för att locka kunder. Dock har många klagat på att kundservicen tar lång tid och ofta är datoriserad vilket kan vara frustrerande. Det finns ett femtiotal digitala banker idag, en del har banklicence, andra inte. Vi har listat de mest populära bland svenskar nedan.

 

Det är lätt att signa upp och en fördel som nykommen utlandsvensk är att du inte behöver “Proof of Address” när du startat ett konto. De har också real time notifications, vilket innebär att du får en notifikation till din telefon varje gång det är aktivitet på ditt konto. Detta gör det  lättare att hålla reda på dina utgifter, och du kan också omedelbart se om någon transaktion genomförts. Du kan även lätt lägga in utgifter i olika kategorier och även spara till olika ändamål.

 

Hur säkra är de digitala banker?

Start-ups riskerar en större chans att misslyckas, så se till att du vet hur dina pengar skyddas. Eftersom en del av dem inte har ett Banklicens utan endast fått godkänt som en “FCA authorised e-money institution” så är det viktigt att du  har koll på vilka banker som täcks av Financial Services Compensation Scheme. Detta gör att du har rätt till upp till £85 000 i ersättning om de skulle gå i konkurs.

Läs Wireds jämförelse mellan Monzo, Revolut, Starling och N26 här (N26 förlorade dock sitt tillstånd i UK i början av 2020 pågrund av Brexit)

 

Rekommenderade av andra Londonsvenskar 

 

 

Revolut är en finansiell institution (har ej UK banklicens ännu) som grundades för att förenkla för människor att göra sin ekonomi global snarare än lokal. Företaget är registrerat i Storbritannien och Estland och grundades av två fintechspecialister. Det tar bara ett par minuter att öppna ett bankkonto hos dem och sedan kan du börja hantera dina pengar internationellt, i 29 olika valutor. Det är gratis att föra över mellan länder just på grund av detta. Deras kundtjänst har inte fått så bra betyg enligt medlemmar i vår FB forumgrupp Londonsvenskar

 

Monzo är en digitalbank med banklicens som grundades i Storbritannien 2015. Betalningar utomlands är gratis, och du kan ta ut £200 utan kostnad. 3% av summan där efter.

 

Starling bank grundades i 2014 av Anne Boden som är deras VD. De har banklicens sedan 2014 och är ett brittiskt bolag. De har sedan starten fått £230 miljoner i investering. De erbjuder 0.05% AER ränta på in-credit balances upp till £85000. Bäst för business accounts såsom sole traders och små företag enligt oss! 

 

Är inte en bank men är en “FCA authorised e-money institution”. Transferwise är det bästa och billigaste sättet att föra över pengar mellan länder. Du kan även skaffa ett så kallat Transferwise Borderless Account som du kan använda i 50 olika valutor och länder. Överföring är då gratis. Annars tar de ca 0.32% i fee av hela summan du för över. Skillnaden på detta konto och ett bankkonto är att du inte kan få overdraft eller lån. Du får även ingen ränta på detta konto. Pengarna är inte skyddade av FSCS men är 100% protected and safeguarded. Läs mer på deras hemsida.

TransferwiseBusiness AccountSigna upp
TransferwiseCurrent AccountSigna upp
TransferwiseBorderless CardSigna upp

 

 

Jag är student, hur öppnar jag bankkonto som student i London & Storbritannien?

Vi har skrivit en artikel här om hur du öppnar bankkonto som student i Storbritannien.

Bankkonton för hemlösa

HSBC har nyligen börjat lansera speciella bankkonton för hemlösa i 31 stora stadsgrenar över Storbritannien. Dessa kräver inte bevis för att adressen ska öppnas.

Uttagsavgifter

I Storbritannien är de bankomater som du hittar i eller i närheten av bankfilialer eller i köpcentrum ofta gratis att använda om du har ett brittisk-utfärdat betalkort. Vissa uttagsautomater på platser som pubar och nattklubbar debiterar emellertid uttag – vanligtvis cirka 1,50 – 3 £ per transaktion. Om du reser mycket kan det vara värt att veta att de digitala bankerna ofta inte debiterar för utlandsuttag.

Skicka pengar utomlands

När du har ett brittiskt bankkonto igång kan du behöva göra internationella betalningar eller skicka pengar till vänner och familj utomlands. Detta kan vara dyrt eftersom traditionella banker har höga kostnader när det gäller internationella överföringar och ofta överför denna kostnad till kunderna. Med många av de nya digitala bankerna är dessa kostnader lägre.

Vi rekommenderar att skicka med Transferwise för de lägsta kostnaderna.

 

 

The post Öppna bankkonto i London och Storbritannien appeared first on LondonSwedes.

Flygplatser nära London

$
0
0

Vi har här listat alla de flygplatser i London och runtom som du kan ta dig till för att smidigast ta dig in till storstaden! 

Tips: Se till att hålla dig uppdaterad när det enligt engelska mått är ”extremväder”, inklusive några få minusgrader och 2mm snö på marken. Detta leder ofta till att en hel del flyg försenas eller till och med ställs in. Du kan jämföra resor och biljettpriser på flyg.nu och skyscanner.net. För all reseplanering till och från Londons flygplatser, besök TFLs hemsida.

 


Heathrow (2,2 mil väster om London)

Heathrow är Storbritanniens största flygplats och den tredje mest trafikerade i världen, med över 190 destinationer i mer än 82 länder. Se till att kolla vilken terminal ditt flyg går från, eftersom tunnelbanan stannar på mer än ett ställe.

 

Dessa flygbolag flyger mellan Heathrow och Sverige/Köpenhamn:

British Airways (Stockholm-Arlanda, Göteborg, Köpenhamn)

SAS (Stockholm-Arlanda, Köpenhamn)

 

Transport till centrala London:

Tunnelbana

Piccadilly line går till/från Heathrow (zon 6) och resan mellan centrala London och flygplatsen tar ca 45 minuter. För reseplanering, besök TFLs hemsida. För att se vilken terminal ditt flyg går från kolla din bokning eller Heathrows hemsida.

Tåg

Heathrow Express är expresståget som går till/från Paddington Station och avgår en gång i kvarten. Resan tar ca 15-20 minuter beroende på vilken terminal man reser till/från. Biljetter kan köpas i biljettkassan, automater, online samt ombord på tågen. Billigast är att köpa biljetten i förväg. För uppdaterade priser, besök deras hemsida. Köp tågbiljetter till Heathrow Express genom Visit Britain här!

Heathrow Connect går mellan Paddington Station och Heathrow men stannar även vid ett par stationer däremellan. Resan tar en halvtimme och är ett billigare alternativ till Heathrow Express.

Från December 2019, kommer den nya Elizabeth line (tidigare kallad Crossrail) att gå till Heathrow. I centrala London kommer tågen att stanna på bl.a. Bond Street, Liverpool Street och Canary Wharf.

Bussar

National Express erbjuder resor mellan Heathrow och Victoria Coach Station. Resan tar 40-80 minuter, helt beroende på trafiken. Köp bussbiljetter med National Express Coach genom Visit Britain här!

Rail-air bus link

Det går också bussar mellan Heathrow och tågstationer som Feltham, Reading, Woking och Watford Junction. Den som ska till Kingston Upon Thames kan till exempel ta buss till Feltham Station och tåg därifrån. Från Feltham Station går dessutom tåg till Londonstationen Waterloo, som är en mycket trafikerad station med både tåg och tunnelbana. Hela resan tar oftast ca 70-80 minuter. Besök TFL eller National Rail för mer information.

Taxi

Taxi finns tillgängligt utanför alla terminaler och det tar ca en timme att ta sig till och från London. Detta bör kosta runt 50-80 pund, men se upp vid rusningstid då resan kan ta väldigt lång tid. Uber är ett billigare alternativ och bokas via appen.

 


Gatwick (4,6 mil söder om London)
Gatwick är Londons näst största flygplats med både inrikes- och utrikesavgångar. Det finns två terminaler (South och North) och flygplatsen trafikeras av en hel del lågprisbolag.

 

Dessa flygbolag flyger mellan Gatwick och Sverige/Köpenhamn:

Norwegian: Stockholm, Göteborg, Köpenhamn

easyJet: Östersund, Köpenhamn

 

Transport till centrala London:

Tåg
Gatwick Express är expresståget som går mellan Gatwick och London Victoria Station. Resan tar ca 30 minuter med avgångar varje kvart. Boka Gatwick Express genom Visit Britain här!

Southern Trains har frekventa avgångar mellan Gatwick och Victoria via East Croydon och Clapham Junction, och resan tar ca 35 minuter. Du kan använda ditt Oystercard eller Contactless för denna resa, som är ett billigare alternativ än Gatwick Express.

Thameslink & Great Northern har avgångar till London Bridge, Kings Cross St Pancras och Luton Airport. Resorna tar 30-45 minuter.

Buss

easyBus är flygbolaget easyJets egna bussbolag som trafikerar sträckan Gatwick – Earls Court/West Brompton i London. Det är förmodligen det billigaste alternativet, med en restid på 65 minuter (beroende på trafik) och avgångar varje kvart. De tar även emot passagerare som rest med andra flygbolag.

National Express har en direktbuss till och från London Victoria, med en restid på 1,5-2 timmar. Boka bussbiljetter till/från Gatwick genom Visit Britain här!

Taxi

Taxi kostar olika beroende på hur trafiken är och vart i London man ska. Räkna normalt med 70-80 pund. Restid vid lugn trafik är 65 minuter till centrala London, medan det kan ta två timmar i rusningstrafik. Ett alternativ är att förboka en Addison Lee-taxi eller lokal minitaxi.

 


London-Stansted-Airport-3
Stansted (5 mil nordost om London)

Stansted är bas för många lågprisflygbolag, däribland Ryanair. Stansted är landets fjärde största flygplats, och Londons tredje största flygplats efter Heathrow och Gatwick.

 

Dessa flygbolag flyger mellan Stansted och Sverige/Köpenhamn:

Ryanair: Göteborg, Stockholm-Skavsta, Stockholm-Västerås, Köpenhamn

 

Transport till centrala London:

Tåg
Stansted Express är ett expresståg till Liverpool Street/Tottenham Hale som avgår var femtonde minut. Restid till Liverpool Street är 47 minuter, medan det tar 35 minuter till Tottenham Hale. Det finns gratis WiFi på tågen. Köp biljetter till Stanstead Express här!

Buss

Bussar går mellan Stansted och t.ex. Liverpool Street, Victoria, Stratford, Baker Street och Kings Cross. Bussar är alltid ett billigare alternativ till tåg. Alla avgångar sker vid flygplatsens bussområde, mittemot terminalingången.
easyBus är förmodligen det billigaste bussbolaget, med estimerad restid till centrala London på 75 minuter.

National Express erbjuder olika rutter till centrala London, bland slutdestinationerna finns London Victoria, Stratford, Liverpool Street och Bethnal Green. Bussarna stannar även vid hållplatser mellan Stansted och slutdestinationerna. Restid från 50 minuter och uppåt. Köp bussbiljetter med National Express här!

Taxi

Taxiresor från Stansted kostar normalt mellan 60-110 pund beroende på taxibolag och vart i London man ska. Man kan komma billigare undan med Uber.

 



Luton (4,7 mil norr om London)

Luton är den fjärde största flygplatsen i London, och trafikeras främst av inrikesflyg och flyg inom Europa.

 

Dessa flygbolag flyger mellan Luton och Sverige/Köpenhamn:

EasyJet: Stockholm-Arlanda, Köpenhamn

Monarch: Stockholm-Arlanda

Ryanair: Köpenhamn

 

Transport till centrala London:

Luton Airport har en shuttlebuss mellan flygplatsen och Luton Airport Parkway Station för de som vill ta tåget in till centrala London. Bussen går var tionde minut mellan 05.00 och midnatt och kostar £2.30 (endast kontanter om du inte har förbokat), om man inte redan har bussen inkluderad i tågbiljetten till London. Köp tågbiljetter från Luton till St. Pancras International här!

Tåg

East Midland Trains trafikerar sträckan mellan Luton Airport Parkway Station och centrala London. Restid från 21 minuter.

Thameslink erbjuder avgångar till Blackfriars, City Thameslink, Farringdon och St Pancras International. Restid ungefär 40 minuter.

Buss

Greenline trafikerar Luton Airport-Victoria två gånger i timmen (linje 757). Resan tar ca 80 minuter och bussen avgår från hållplats (bay) 10 och 11.
easyBus / National Express samkör en linje mellan flygplatsen och centrala London. Bussen stannar bland annat vid Victoria Station, Baker Street, Golders Green och Finchley Road. Köp bussbiljetter med National Express här!

Taxi

Taxi till centrala London tar ca en timme och kostar runt 70-80 pund. Det kan löna sig att förboka.

 


London-City-Airport-Transfers

London City Airport (1,1 mil öster om centrala London)

London City Airport är den flygplats som ligger närmast centrala London. Flygplatsen är en så kallad ‘STOL’-flygplats – short take-off and landing – på grund av att landningssträckan är mycket kort. Flygplatsen ligger längs DLR (Docklands Light Railway) som har en station i direkt anslutning till terminalbyggnaden.

 

Inga flygbolag har för närvarande direktflyg mellan London City Airport och Sverige/Köpenhamn.

 

Transport till centrala London:

Tåg

DLR är ett automatisk högbanesystem i östra Londons gamla hamnområden, the Docklands. Stationen vid flygplatsen ligger i zon 3 och här kan man köpa biljetter och Oyster-kort. Resan in till centrala London (stationen Bank) tar ca 20 minuter.

Bussar

Det går ett fåtal bussar mot Canning Town, Stratford och North Woolwich. Besök TFL för mer information. Alla bussar är kontantfria så du behöver Oyster-kort eller bankkort med ‘touch’-funktion.

Taxi

Taxi finns tillgängligt utanför terminalbyggnaden, och en resa in till centrala London kostar runt 25-30 pund. Uber är ett billigare alternativ då London City Airport ligger förhållandevis nära centrala London jämfört med de andra Londonflygplatserna.

 

 

 

*Med reservation för restider och prisförändringar. För uppdaterade tider, priser och information, besök bolagens hemsidor. (Senast uppdaterad oktober 2018)

The post Flygplatser nära London appeared first on LondonSwedes.

Sjukvård i England, tandläkare och ungdomskliniker

$
0
0

Vad gör man om man helt plötsligt behöver sjukvård och läkarvård i London eller Storbritannien. Hur fungerar det med tandvård och tandläkare? National Health Service (NHS) är den statliga organisation som ansvarar för den offentliga sjukvården i Storbritannien. Läkarvård är gratis i Storbritannien även för oss svenskar.


Läkarvård

Behöver du akut hjälp så ringer du 999.

Du har, precis som i Sverige, tillgång till gratis vård om du är boende i England och hela Storbritannien. Du kan välja mellan både allmän läkarvård eller betala för privat läkarvård.

Är du på besök i Storbritannien? Tänk på att ta med dig det Europeiska sjukförsäkringskortet. Kortet fås gratis av Försäkringskassan. Kortet visar att du är försäkrad i Sverige och visar att du är berättigad akut vård när du vistas i ett annat EU/EES-land. Läs mer på Ambassadens hemsida.

 

National Health Service (NHS)

NHS står för National Health Service och är Englands motsvarighet till Vårdcentralen. På ett NHS-sjukhus har du rätt till gratis sjukvård och för att ta del av vård måste du skaffa dig ett NHS nummer och en GP – en allmän läkare (GP – General Practitioner) och då får man ett eget National Health Number.

Alla som är födda i England och Wales får ett NHS nummer vid födseln men om du är svensk måste du  alltså registrera dig på ett NHS sjukhus eller en vårdcentral och du kan göra detta genom att kontakta en GP, ett NHS-sjukhus eller ett Primary Care trust (PCT) där du får hjälp att registrera dig.

Slå in din postkod för att hitta din närmsta klinik: Find a GP

Det kan vara bra att fråga andra som bor i området om dom har en läkare dom tycker är bra. Det är helt gratis att besöka din GP och alla barn under 18 år får också helt fri medicin.

Så snart man är registrerad i Storbritannien för sjukvård behövs ett brittiskt europeiskt sjukförsäkringskort (EHIC) för resa inom EU. För läkarvård vid tillfällig vistelse behövs det europeiska sjukförsäkringskortet som man får från Försäkringskassan.

För mer information – besök NHS:s hemsida.

Har du  frågor vid symptom,  besök NHS direct.

 

Du kan även pröva att ringa NHS Direct som motsvarar Svenska sjukvårdsupplysningen på telefon 111.

För att hitta all information om läkarvård, tandvård, graviditet, mottagningar med mera så kan man besöka Direct Gov – All Public service in one place.


Tandläkare

I Storbritannien kan du söka tandläkarvård genom NHS tandläkare eller privata kliniker. NHS (National Health Service) motsvarar de som tidigare i Sverige var Folktandvården  – så kostnaderna är fasta och mycket lägre än hos en privat tandläkare. När du söker behandling under NHS har de bestämda priser (för 2020)

  • Undersökning, diagnos och råd för behandling: £22.70
  • Undersökning, diagnos, råd för behandling samt en/fler fyllningar £62.10
    • Undersökning, diagnos, råd för behandling, en eller fler fyllningar samt en eller fler kronor £214
    • En NHS behandlingar som utförs inom en två månaders period kommer alltså inte kosta mer än £269.30. Hos en privat tandläkare är detta väldigt skiftande och i de flesta fall kostar varje enskild behandling extra. Här hittar du NHS priserna för tandvård.

De flesta NHS tandläkare rekommenderar en check var sjätte månad. Missar du en en koll blir du stryken från deras patient listan. Detta beror på den stora volym av människor som söker vård hos NHS och deras strikta budget.

Priserna för NHS tandvård gäller inte om du är

  • under 18 år.
  • 18 och studerar heltid.
  • Gravid eller har fött barn de senaste 12 månaderna.
  • Inneliggande på ett en NHS klinik med sjukhustandläkare.
  • Får inkomststöd eller är sjukskriven.

NHS eller Privat tandläkare?

Det är mest en kostnadsfråga då privat kan vara nästan dubbel så dyrt som de allmänna klinikerna. Banning Dental är en privat men prisvärd klinik på tre platser i London med svensk standard.

Är du missnöjd med din behandling?

Det finns olika organisationer att kontakta om man inte är nöjd med sin behandling.
Tandvårdspatienter kan kontakta bland annat Dental Complaints Service genom att ringa +44 (0)8456 120 540 (local rate), besöka deras hemsida, eller maila  info@dentalcomplaints.org.uk.
Eller kontakta Genereal Dental Council på +44 (0)8456 120 540 eller maila på complaints@gdc-uk.org. Detta gäller klagomål för både privat tandläkarvård och NHS.

 

 

Svenska tandläkare

Fredrik Andersson på Harley Street 

Fredrik Andersson Clinic


 

Kliniker för sexuell hälsa och ungdomskliniker

Det är gratis att besöka kliniker för sexuell hälsa i England och Storbritannien, du kan söka efter din närmsta klinik här.

Det finns även ett gratistest du kan göra hemma som testar för klamydia, gonorré, syfilis, hepatit B och Hepatit C samt HIV. Beställ ditt hemtest kit här https://www.shl.uk/

Sexual Transmitted Infections (STI) Clinics 

Sexual Health clinics, STI clinics eller GUM-clinics  (är en förkortning av Gynecologi/Urethral Medicin)  finns på flertal platser i London. Du kan söka efter din närmsta klinik här. Alla mottagningar är inriktade på behandling och förebyggande av sexuellt överförbara sjukdomar. Tidigare kallades det ofta STD’s (sexually transmitted desease), detta har alltså nu ändrats till STI’s.

Det finns specialinriktade kliniker inom olika områden och specialklinker för LGBTQ personer.

 

Mortimer Clinic – Tottenham Court Road i centrala London.

Mortimer Market är en av dem och har ett upptagningsområde om cirka 800.000 invånare i London där det finns en stor blandning av människor med olika etnisk bakgrund och många unga människor med stor arbetslöshet, missbruk, tonårsgraviditeter m.m. Kliniken på Mortimer Market specialiserar sig på ungdomar och homosexuella män. Det finns en egen mottagning för homosexuella män för samtal och undersökning/provtagning. På kliniken finns det tillgång till kuratorer och här finns även en särskild HIV –avdelning, laboratorium och en ”snabbmottagning” för STI*-provtagningar.

På dessa ”snabbmottagningar” får man fylla i ett formulär och sedan vänta tills man får en tid, vilket normalt sätt ligger på 20-40 minuter. Inga aborter eller cytologprover utförs på någon av GUM-klinikema. Man arbetade mycket aktivt med både den fysiologiska/patologiska sidan av STIs* parallellt med den psykologiska sidan.  Även om du inte få dina preventivmedel utskrivna på denna klinik så får du stöd och hjälp och blir vidare skickad till exempelvis Marget Pyke-kliniken (fem minuters gångsavstånd) där du kan få preventivmedel utskrivna.

*Sexuell Transmitted Infections

 

Mortimer Market Centre
Off Tottenham Court Road, London WC1E 6JB
Telephone: 020 3317 5100 (Bokningar)
Tunnelbana: Warren Street (Northern, Victoria)

 

Brook – ungdomsmottagning

Brook är en kedja av mottagningar för sexuell hälsa som finns på 13 olika platser i London. Det är en ideell verksamhet där ekonomin är baserad på välgörenhet.

Mottagningen arbetar främst med individuell rådgivning för både kvinnor och män upp till 25 år. I England är det inte självklart med sexualundervisning utan eleverna måste ha föräldrarnas tillåtelse. Skolorna måste därför noga förvissa sig om vilka som kan delta i sådan undervisning.

Likväl som på ungdomsmottagningar i Sverige samtalar man på Brooks kring sexuell- och psykisk hälsa, preventivmedel, graviditet, könssjukdomar mm. Alla preventivmedel är gratis för tonåringar i England. Medicin i allmänhet är gratis för de som är under sexton år och även de som är över sextio år. Besöken på Brooks är kostnadsfria. Majoriteten som söker är unga kvinnor som behöver rådgivning gällande preventivmedel men man ser också en ökning av unga män på mottagningen. Man har ej heller skyldighet att anmäla vetskap om t ex sexuella övergrepp om inte ungdomen vill det, då tystnadsplikt råder på kliniken. När det gäller p-piller så får sådana i allmänhet inte ges ut till ungdomar under 16 år. För att kringgå detta så har man bestämt sig får att utgå från ett speciellt rättsfall.

Rättsfallet grundar sig på att en mamma stämt personal för att ha skrivit ut p-piller till hennes dotter. Man har utifrån detta möjliggjort att barnmorska eller doktor kan gå in och ta sk ”föräldraansvar” som gäller juridiskt. Ett kort, ”guidelines for prescribing to under 16s” klistras in i journalen som visar att barnmorskan eller doktorn bedömt att den minderårige är mogen att använda sig av preventivmedlet.

Personalen på Brook består av receptionist, sjuksköterska, kurator, doktor och även av en team-ansvarig.  Du behöver inte ringa innan utan kan komma oanmäld. När man anmält sig i receptionen får man  ett formulär där man beskriver hälsotillstånd och vad man söker för. Detta för att besöket ska gå snabbt och smidigt.

Brook hemsida hittar du här.

 

Abort i Storbritannien

Är du svensk har du rätt att göra abort i Storbritannien gratis. Varje år sker 200 000 aborter i England, vilket är ett väldigt högt antal. Det är enkelt och smidigt att gå igenom en abort och du behöver inte besöka din GP utan kan refererra dig själv till en Maria Stopes Clinics. De finns på över 60 platser i landet och är en kvinnoklinik som är finansierad av NHS, därav gratis. Besök Maria Stopes för mer information om abort och sexuell hälsa här.

Känner du dig ensam?

Ett stort problem i dag är att många känner sig ensamma, stressade och får ångestattacker utan att veta vart de kan vända sig för hjälp. Speciellt i London där många unga för första gången har rest till ett nytt land utan nära vänner och familj. Här nedan finns en lista på personer du kan kontakta och du kan även skriva till oss så försöker vi hjälpa dig (hello@londonsvenskar.com). Vi har skrivit en artikel kring detta:  Om du börjar må dåligt i London.

 

Svenska Kyrkan i London

De som arbetar på Svenska Kyrkan har tystnadsplikt. Om du känner dig vilsen och vill ha tröst och råd kan du prata med prästerna. De andra som jobbar i kyrkan kan hjälpa dig komma i kontakt med psykologer och terapeuter. Läs mer här om vad Svenska Kyrkan i London kan göra för att hjälpa dig.

Gå till din GP 

När du först flyttar in i ett nytt område är det viktigt att du registrerar dig hos en GP (husläkare). Det ska finnas minst en vårdcentral i varje område. När du väl är registrerad så kan du ringa in och boka en tid för att tala med en doktor. Hen kommer avgöra vad för slags hjälp du behöver. Det är gratis att besöka sin GP.

Privata psykologer

Om du känner att du vill börja gå hos en psykolog så kan det vara skönt att få prata på sitt modersmål. Som tur är finns det många svensktalande terapeuter, kuratorer och psykologer i London. Monica Mason är en av dessa. Monica behandlar alla möjliga ämnen som trauma, stress, familjeproblem, ångest, fobier och depression. Priset hos privata psykologer brukar ligga på ca £50-70 per möte.

Akupunktur

Traditional Chinese Medicine (TCM) har använts i ungefär 2000 år och har under de senare decennierna blivit allt mer populärt här i väst. Akupunktur innebär att väldigt smala nålar sätts in på olika delar över hela kroppen. Det kanske låter obehagligt, men nålarna känns knappt och upplevelsen är för det mesta väldigt avslappnande. Behandlingen kompletteras med olika örter som du rekommenderas ta av TCM-doktorn. TMC är ett hälsosamt sätt att bli av med stress, nedstämdhet och ångest. Små kinesiska kliniker kan man hitta lite varstans i många London-områden. Priset brukar ligga på £30-£40 per session.

Prata med andra i samma sits 

Ibland kan den bästa kuren för nedstämdhet vara att prata med någon som förstår en. Vi hänvisar till Svenska Kyrkan i London. På LondonSvenskars forum Svenska vänner i Storbritannien kan du prata med andra svenskar som är nyinflyttade.  Här kan du även träffa nya vänner. Kom ihåg: Delad glädje är dubbel glädje, delad sorg är halverad sorg!

 


 

Svensk psykolog i London.

När du känner dig isolerad , stressad eller har problem kan det hjälpa att prata med en professionell terapeut. Det kan vara viktigt att få besöka en säker och konfidentiell plats för att utforska dina känslor och tankar utan rädsla för att bli dömd eller förkastas .

Att utforska och förstå återkommande beteendemönster och relationer är det första steget mot en ökad medvetenhet och förändring. I slutändan kan det leda till mer frihet av tankar och beslutsfattande ; ofta med högre självkänsla som följd. Relationen mellan terapeut och klient är därför mycket viktigt , eftersom det kan ge ytterligare en möjlighet att arbeta med dessa mönster .

Du blir erbjuden vägledning och hjälp i hur du ska hantera svåra situationer. Vid behov kan de också använda en del kognitiva verktyg tex. Att klara av panikattacker eller depression . Att börja terapi kan ibland kännas skrämmande , särskilt om du känner dig osäker på vad som förväntas av dig. Detta är normalt , men med tiden kommer du inte att terapi kan vara en stor källa till stöd .

Hur hjälper terapi till?

Terapi kan vara till hjälp för människor som har svårt att vara sig själv med andra. Det kan visa vägen till att ha mer äkta och sunda relationer och upprätthålla dem . Det kan vara särskilt användbart i hanteringen av låg självkänsla , ångest, panik eller depression. Dessutom i tider av stora livsförändringar , som t.ex. : redundans , skilsmässa , flytt / land eller sorg , kan terapi hjälpa till att hantera förlusten samt att finna en väg framåt.

Vilka fördelar kan förväntas?

Terapi är en process som kan ta lite tid . Eftersom vi alla är olika blir inte resultated samma för alla.
Fördelar med terapi kan vara: ökad självmedvetenhet med ökad självkänsla , ökad förmåga att känna igen destruktiva mönster och ändra dem , minskad ångest , friskare och mer autentiska relationer , en känsla av inre styrka och frid .

Kontakta Monika Mason för mer information. Westlondontherapy.net

 


Plastikkirurgi i England

England och London har ett stort utbud av kliniker som utför plastikoperationer. Priserna i England ligger på ungefär samma som Sverige och uppåt. Tänk på att du bör gå på efterbesök 2-4 veckor efter operation samt att om det händer något så är det din läkare som är den som enklast kan hjälpa dig.

Tänk även på att teckna en försäkring i det landet du kommer befinna dig åren framöver. Kolla detta noggrannare med din klinik.
Kirurger som utför plastsikoperationer bör vara utbildade och vara registrerade hos General Medical Council’s (GMC) Specialist Register.

Här kan du kolla upp  generell information såsom namn, GMC referensnummer, datum för registrering och tidigare erfarenheter. Du kan däremot inte få några personliga kommentarer på denna sida.
För mer information kan du även gå in på Private Healths hemsida.
Här hittar du även fler användbara länkar under Links och även om privat tandvård med mera.
Priser varierar men ligger oftast lite högre än i Sverige.

En lista på godkända plastikkirurgikliniker hittar du här.

The post Sjukvård i England, tandläkare och ungdomskliniker appeared first on LondonSwedes.

Om du börjar må dåligt i London

$
0
0

Mental Health Awareness Week 2020 pågår i Storbritannien mellan den 18 maj och den 24 maj och är ett initiativ av Mental Health Foundation. En tredjedel av landets befolkning har någon gång genomgått en depression eller fått en panikångestattack. Speciellt nu under Corona tider är det viktigt att vi kikar in hos våra vänner och främst hos oss själva.

För oss svenskar att ta steget och flytta till ett nytt land med nya vänner och nytt jobb kan sätta stor press på oss som i vissa fall leder till depression eller utbrändhet.  

 

AKUT HJÄLP

Mår du inte alls bra och behöver prata med någon på en gång så kan du ringa Samaritans på 116 123 (gratis)

De har öppet 24/7!
Vi finns också här som din vän hello@londonsvenskar.com

 

Det är ok att vara deppig och låg men när det blir din vardag är det viktigt att du ändrar om något i ditt liv så att du blir bättre. Det finns massa tips och tricks för att må bättre innan du behöver söka professionell hjälp, här har vi listat en del.

En liten knuff i rätt riktning – Rätt kost och vitaminer

Går inte att påpeka för mycket hur viktigt det är att du äter nyttig mat så du får i dig näring som gör att du inte blir trött eller får toppar och dalar (boven socker!).

När vi gick till en läkare för att få råd om vad man gör mot nedstämdhet så är givetvis de två största råden: bra kost och träning. Det finns tillskott såsom Omega 3 Fish oil och 5-HTP (finns att köpa på Holland & Barret) samt VitaminD3 (för höst och vinter) som med en nyttig kost hjälper fantastiskt. Detta är STEG 1.

 

Få ordning på ditt liv och skaffa rutiner

Kanske lättare sagt än gjort. Många av de som blir deprimerade och får stresssymptom och ångest är överväldigade av livets alla måsten: jobb, räkningar, vara förälder, vara en bra dotter/son, svara sina vänner, träffa sina vänner,vara trevlig mot alla, vara aktiv på sociala medier osv. Ibland tar det inte längre än en helg av full dedikering för att kunna rensa upp och rensa ur röran ur ditt liv. Vi lovar att det hjälper en bit på vägen…

  • Minimalism. Äg så lite som möjligt och vi lovar att livet kommer bli lättare. Rensa ut dina gamla prylar, du kommer inte använda dina Iphone 4 kablar igen. CLUTTER IS CAUSING STRESS. Ge bort kläder du inte använt på över ett år till välgörenhet. TRAID kommer och hämtar upp dina påsar och voilá du har gjort något gott för en behövande. När det kommer till ordningen i hemmet är en bra bok The life-changing magic of tidying up . No mess, no problems (hm, nästan)!
  • Samla alla dina räkningar och prenumerationer på samma ställe, digitalt. Skaffa en ny egen mail endast för räkningar och sluta få hem brev utan be att få räkningar till din e-mail. Vissa föredrar fysiska räkningar men se till att ha allt samlat på samma ställe och inte utspritt. 
  • Rensa din dator, dina e-mails och din telefon. Avsluta ALLA prenumerationer. Hur ofta läser du ett nyhetsbrev från Argos?
  • Skaffa en fysisk kalender så att du inte alltid behöver öppna datorn eller telefonen för att hålla koll på veckan.
  • Försök att inte snoosa, det kan påverka din energi resten av dagen.
  • Gör en visionboard. Sätt upp den framför sängen. Hur vill du att ditt liv ska se ut om 5 år och främst, hur vill du må?

Minska pressen på jobbet

Vaknar du varje morgon med ångest? Jobbar du över varje dag och har svårt att andas när det blir för mycket? Ta detta på riktigt allvar och sänk tempot. Det finns inget viktigare än hälsan, när du väl gått in i väggen tar det lång tid att återhämta sig. Karriär är inte viktigare än ditt välmående. Våga prata med din chef. Dålig chef? Det är anledning nog att se sig om efter nytt.

 

TA BORT GIFTET UR DITT LIV

Många fall av depression och ångest är alkohol och drogrelaterat. Har du problem finns: http://www.nhs.uk/Livewell/alcohol/Pages/Alcoholsupport.aspx

Även Svenska kyrkan i London finns där för dig om du behöver support.

 

Testa dina blodvärden

 

Du kan även testa dina blodvärden genom Thriva – och få£10 rabatt på ditt första test. Det skickas hem och du gör blodprovet själv genom deras stickinstrument. Efter att de har mottagit dina prover får du dina provsvar efter några dagar. Du kan plocka bort och lägga till vilka tester du vill ta, så du kan anpassa testet efter din profil. Exempelvis om du ofta är trött och hänging rekomenderar det att du testar dina världen för B12, järn etc.

 

Meditation och yoga

Det är ingen nyhet att meditatiton och yoga är nyttigt för kropp och själ. Att meditera kan minska ångest och oro och förbättra minnet. Det kan till och med bygga om hjärnan. Forskare har visat att det redan efter åtta veckors mediterande sker förändringar i hjärnans struktur.

Ladda ner appen Headspace som hjälper dig att komma igång. Headspace har på kort tid blivit den mest nerladdade appen för meditation. Du kan också besöka West London Buddist Centre som erbjuder dagliga meditationsklasser – helt utan kostnad (men en rekommenderad donation).

 

 

Träning (få upp pulsen)

En effektiva metoden mot depression och nedstämdhet är att få upp pulsen och röra på sig. Om inte lång promenader verkar nog så tänk på att få upp pulsen och få svettas – på riktigt!

När endorfinerna binder till sina receptorer i hjärnan förändras också nivåerna av signalsubstanserna dopamin och noradrenalin vilket ger en känsla av lycka och styrka. Dopamin är den viktigaste signalsubstansen i hjärnans belöningssystem.

 

För att kroppen ska utsöndra endorfin krävs intensiv fysisk träning, och efter 45 minuters hård löpning kan den smärtstillande effekten motsvara en normal dos morfin. Oftast märks endorfinet under nedvarvningen efter träningspasset – det känns ju alltid bra efteråt. Styrketräning verkar dock inte ge samma effekt som löpning, cykling eller annan konditionsträning.

 

Signa upp på något av Londons alla gym, vi kan rekommendera Gymbox – härlig stämning, hög musik, bra tempo!

Självklart rekommenderar vi också svenska http://friskissvettis.co.uk/.

 

Ensamhet

I vissa fall handlar det givetvis inte om stress och utbrändhet. Du kanske har kontroll på allt i ditt liv: hälsan, jobbet och välmåendet men ensamheten har tagit över. Det här är vanligare än vad du tror. Speciellt i en stad som London. Försök gå med i någon av våra grupper (se nedan) för att hitta nya vänner eller signa upp dig på Meetup.com. Svenska kyrkan har även träffar: Ung i London, 28+ och familjegrupper.

 

Prata med andra i samma sits 

Ibland kan den bästa kuren för nedstämdhet vara att prata med någon som förstår en. På LondonSvenskars forum här på hemsidan eller i vår Facebook grupp —> https://www.facebook.com/groups/2251152540 kan du prata med andra svenskar som är nya eller gamla i London. Här kan du träffa nya vänner!

Kom ihåg: Delad glädje är dubbel glädje, delad sorg är halverad sorg!

Eller gruppen dedikerad till att hitta vänner: Svenska vänner

 

Svenska Kyrkan

De som arbetar på Svenska Kyrkan har tystnadsplikt. Om du känner dig vilsen och vill ha tröst och råd kan du prata med prästerna. De jobbar aktivt med att hjälpa svenskar att komma i kontakt med psykologer och terapeuter. Läs mer här om vad Svenska Kyrkan i London kan göra för att hjälpa dig.

 

När du behöver söka läkare – NHS eller privat?

När du först flyttar in i ett nytt område är det viktigt att du registrerar dig hos en GP (husläkare). Det ska finnas minst en vårdcentral i varje område. När du väl är registrerad så kan du ringa in och boka en tid för att tala med en doktor. Hen kommer avgöra vad för slags hjälp du behöver. Det är gratis att besöka sin GP. Mer om NHS och läkarvård i London här!

Vill du gå till en privatläkare ligger kostnader på ca £80 för 30 min.

 

En del läkare rekommenderar antidepressiva. Se detta som din sista utväg. Med antidepressiva är de första veckorna oftast full av sido-effekter såsom högre nedstämdhet och tabletterna skapar oftast ett beroende som måste trappas ner. Det är OK att må dåligt och låt dig ibland ha veckor där allt inte känns på topp. Om du behöver börja ta antidepressiva se till att googla och kolla upp vad som passar bäst för dig, ibland har inte din läkare rätt. Det finns massa olika typer av medeciner, kolla i forum och diskussioner vad folk gått igenom innan du väljer ett märke.

https://www.drugs.com/

 

Privata psykologer

Om du känner att du vill börja gå hos en psykolog så kan det vara skönt att få prata på sitt modersmål. Som tur är finns det många svensktalande terapeuter, kuratorer och psykologer i London. Priset hos privata psykologer brukar ligga på ca £50-70 per möte.
För en lista på svensktalande psykologer, kontakta Svenska kyrkan i London.

 

Akupunktur och massage

Traditional Chinese Medicine (TCM) har använts i ungefär 2000 år och har under de senare decennierna blivit allt mer populärt här i väst. Akupunktur innebär att väldigt smala nålar sätts in på olika delar över hela kroppen. Det kanske låter obehagligt, men nålarna känns knappt och upplevelsen är för det mesta väldigt avslappnande. Behandlingen kompletteras med olika örter som du rekommenderas ta av TCM-doktorn. TMC är ett hälsosamt sätt att bli av med stress, nedstämdhet och ångest. Små kinesiska kliniker kan man hitta lite varstans i många London-områden. Priset brukar ligga på £30-£40 per session. Kroppskontakt är viktigt, har du ingen kompis att krama på, gå på massage. Gör susen!

Hundkompis

Djur, älskade fluffiga djur. Vem blir inte lycklig av en lojal, gosig och lekfull hund? Tur att man nu enkelt har chansen att passa hundar över hela London.

DogBuddy startades av svenska Richard Setterwall. Här kan du bläddra mellan hundratals hundar som behöver hundvakt. Du får även betalt på dag.

 

Musik 

Att lyssna på lugn musik är skönt och lugnande, men ibland kan det vara bra att höja upp volymen och lyssna på musik som får dig ditt humör att lysa upp.

 

Dokumentärer och program om psykisk ohälsa

SVT visade i 2017 en dokumentärserie som tar upp självmorden i Sverige, 30 svenskar per vecka tar livet av sig visar statistik.

 

The post Om du börjar må dåligt i London appeared first on LondonSwedes.

Svenska organisationer i London

$
0
0

Över 660 000 svenskar bor utomlands varav över 100 000 i Storbritannien. Dessa siffror kommer från SVIV,  en av organisationerna som hjälper oss svenskar som väljer att lämna Sverige för ett liv utomlands. Vi har listat de organisationer och klubbar du som svensk kan gå med i och som hjälper dig med din utlandsvistelse vare sig du är här för att studera, starta eget eller jobba. 

 


Svenska Handelskammaren i London

 

Svenska Handelskammaren i London – eller Swedish Chamber of Commerce – är en av de största internationella handelskamrarna i Storbritannien. SCC:s viktigaste syfte är att främja handel mellan Sverige och Storbritannien genom att bygga nära relationer. Networking, seminarier, frukostmöten och sociala tillställningar står regelbundet på de 400 medlemsföretagens schema. Varje år håller de i återkommande event för medlemsföretagen. De har även en dotterorganisation som heter Young Professionals. Detta nätverk ger yrkesverksamma i åldrarna 25-35 år möjlighet att knyta jobbkontakter under mer informella förhållanden – de ordnar många afterworks under året men även större event kring midsommar och kräftskivesäsongen.

 

Här har vi sammanställt mer information om Svenska Handelskammaren.


Svenska Kyrkan i London

 

Svenska Kyrkan i Marylebone är en given hållplats för de flesta Londonsvenskar åtminstone någon gång under vistelsen i London. Kyrkan bedrivs som en vanlig svensk kyrka, men finansieras till exempel till stor del av den årliga julmarknaden som lockar tusentals besökare – inte bara svenskar. Förutom traditionell kyrkoverksamhet kan man sjunga i kyrkans körer, ta med sitt barn till söndagsskola eller Stay & Play, se Sveriges viktigaste matcher på storbildsskärm och träffa andra svenskar på Ung i London-kvällarna. Kyrkan arrangerar även populära luciatåg, syjuntor och lunchkonserter. Kort sagt: här finns något för alla åldrar.

 

Här har vi sammanställt mer information om Svenska Kyrkan.


Svenska ambassaden i London

 

Svenska ambassaden representerar Sverige i Storbritannien och arbetar för att främja Sveriges intressen. I andra delar av Storbritannien finns dessutom ett par konsulat som lyder under ambassaden. Ambassadör Torbjörn Sohlström har hjälp utav ett 30-tal anställda, varav 10 är utsända av Utrikesdepartmentet. Till Svenska ambassaden, som ligger i Marylebone, beger du dig om du vill ha hjälp med olika konsulära ärenden som att förnya ditt pass eller ansöka om samordningsnummer. Öppettiderna är begränsade och köerna kan vara långa, så det kan vara värt att dubbelkolla innan ditt besök. Här kan du läsa mer om vad som gäller med förlorade och förnyande av pass, legitimation och körkort.

 

Här har vi sammanställt mer information om Svenska ambassaden i London.


 Anglo-Swedish Society

 

Anglo-Swedish Society var en av alla vänskapsorganisationer som instiftades i Europa efter Första världskriget. Syftet var att främja fredliga relationer mellan olika länder, i detta fall Sverige och Storbritannien. Man lägger stort fokus på kulturellt och intellektuellt utbyte, ofta i samband med sociala tillställningar. Anglo-Swedish Society arrangerar upp mot 15 event om året i London, och det är möjligt att delta i vissa även om du inte är medlem. Valborgsmiddagen och deras Punsch Ball hör till de mest populära. Det kostar £40 per år att vara medlem i Anglo-Swedish Society, vilket innebär rabatterade priser/förtur till många event.

 

Här har vi sammanställt mer information om Anglo-Swedish Society.


SWEA London

 

SWEA London är en del av nätverket SWEA International för kvinnor som bor i London med omnejd. Du som vill bli medlem (en så kallad “Swea”) ska tala svenska. I övrigt ställs inga andra krav mer än att Sweorna bor i samma geografiska område, i detta fall London. Bland de hundratals London-Sweorna finns au pairer, hemmafruar, pensionärer och entreprenörer. Flera gånger om året arrangerar SWEA London evenemang i stil med bokcirklar, middagar, lunchträffar och utflykter där Sweor i alla åldrar lär känna varandra. Det kostar £50 att bli medlem och du ansöker på organisationens hemsida.

 

Här har vi sammanställt mer information om SWEA London.


SveaBritt

 

SveaBritt är ett nätverk för svensktalande kvinnor som är yrkesverksamma i London. Sedan denna ideella förening grundades 1981, av bland andra Cecilia Rydström-Haszlakiewicz, har medlemmarna bestått av kvinnor från en rad olika yrkeskategorier såsom näringsliv och utbildning. SveaBritts fokus ligger på att stötta professionellt nätverkande mellan medlemmarna, och man bjuder ofta in gästföreläsare till sina möten. Förutom föredrag arrangeras även vinprovning och rundturer i spännande stadsdelar. Medlemskap i SveaBritt kostar £45 per år (notera att du måste ha gått på två möten som icke-medlem för att kunna ansöka om att bli medlem i föreningen).

 

Här har vi sammanställt mer information om SveaBritt.


Svenskar i världen (SVIV)

 

Svenskar i Världen är en ideell, oberoende organisation som sedan 1938 verkar för utlandssvenskarnas bästa genom att bevaka, informera och påverka. De har en unik roll som representant för de drygt 660 000 svenskarna som arbetar, studerar eller av andra skäl bor utomlands, samt de ytterligare hundratusentals som har bott eller kommer att bo utomlands.

Svenskar i Världen utvecklar också nätverk för utlandssvenskar, både i Sverige och utomlands. Organisationen har ett 130-tal ombud som täcker över 50 länder. Ombuden har ofta en näringslivsprofil, är anknutna till något svenskt företag, handelskammare eller konsulat och har ett brett socialt nätverk. De försöker också skapa ett nätverk av ungdomsombud i deras satsning på att få in yngre medlemmar i organisationen.

 

Här kan ni läsa en intervju vi tidigare gjort med Karin Ehnbom, generalsekreterare för  Svenskar i världen.

 


Bärsärkar & Vikingar

 

Denna svenska herrklubb, eller ordenssällskap, kallas för The Swedish BV Society på engelska. I stil med liknande sällskap är mycket information hemlighetsstämplad, men att konstnären Anders Zorn var medlem och att Kung Carl XVI Gustaf är klubbens nuvarande “Jarlajarl” (hedersordförande) vet vi. Bärsärkar & Vikingars medlemmar kommer dessutom inte bara från Sverige utan även från andra nordiska länder. Varje år arrangeras ett antal exklusiva smokingmiddagar, och sällskapet har en nära relation till Anglo-Swedish Society.

 

Här har vi sammanställt mer information om Bärsärkar & Vikingar.


SISA

 

Som dess förkortning (Swedish International Students and Alumni) skvallrar om vill SISA främja utlandsstudenters rättigheter och bidra till ökat nätverkande. Du som funderar på att studera i London eller kanske har pluggat utomlands tidigare kan ansöka om medlemskap på SISA:s hemsida. Förutom ett antal årliga evenemang i Sverige arrangerar SISA även sporadiska event i London, bland annat i samarbete med andra nordiska studentorganisationer. Tanken är att studenterna ska knyta kontakter med andra studenter och alumni som de kan ha nytta av inför sitt framtida arbetsliv, vare sig de vill göra karriär i Sverige eller utomlands.

 

Här har vi sammanställt mer information om SISA.


LondonSwedes

 

LondonSwedes är Storbritanniens största community för svenskar och övriga skandinaver. Vår hemsida, som funnits i sin nuvarande form sedan 2011, har över 25000 unika besökare i månaden. Här finns nyttig information om det mesta som har med London och Storbritannien att göra, vare sig det gäller aktuella nyheter eller tips för dig som funderar på att flytta hit. Över 16 000 personer gillar LondonSwedes officiella Facebook-konto, medan vårt Facebook-forum har över 23 000 medlemmar. Under årets gång arrangerar vi även populära event som till exempel luciakonserter, kräftskivor och midsommarfester på olika platser i London.

 

Vi driver även fler Facebookgrupper:
Boende i London
Student i London
Anslagstavla för jobb i London
Swedish Promoters & Events
Svenska vänner i Storbritannien

Vi har även startat en jobbsida för de som söker jobb i London

Här hittar du mer information om oss.


Goodwille

 

Goodwille specialiserar sig på att hjälpa skandinaviska företag etablera sig i Storbritannien. De erbjuder en så kallad ’full back-office service’ ur fem avdelningar; ekonomihantering, bolagsjuridik, Human Resources, virtuellt kontor samt löneutbetalning.

Utöver juridisk och finansiell rådgivning har de sedan några år tillbaka en HR-avdelning som erbjuder support inom Brittisk personalhantering. Om man är ett mindre företag som inte är i behov av ett eget kontor erbjuder de även möjligheten att ta emot kunder i deras eleganta lokaler samt skrivbord som kan nyttjas vid behov.

Grundtanken bakom Goodwille är låta nya företag i Storbritannien fokusera på att bygga sin business, medan de sköter det administrativa grovjobbet på en kostnadseffektiv nivå. Den brittiska marknaden är tuff, och ett bra grundarbete är a och o om man vill växa.

Läs mer om Goodwille

Du kan också läsa intervjun vi gjorde med deras VD Alexander Goodwille här


 

Övriga svenska godbitar i London

 

Från kanelbullar till Kalles kaviar och dagis – London kryllar även av andra organisationer med svensk anknytning. Här är några av våra favoriter!

 

Scandinavian Kitchen
Blåbär
Fabrique
Bageriet
Smultronstället
Totally Swedish
Svenska Skolan i London
SugarSin
Aster
Aquavit

 

Läs mer

Svenska och skandinaviska restauranger och barer i London

Svensk mat i London

 

The post Svenska organisationer i London appeared first on LondonSwedes.


Hur tar du dig runt i London? Kollektivtrafik och andra alternativ.

$
0
0

Kollektivtrafiken i London består av både tunnelbana, stadsbussar, pendeltåg, spårvagn och i viss mån båttrafik längs Themsen. Hur tar man sig snabbast från King’s Cross till West End, och vad kostar egentligen en resa med tuben? Oavsett om du besöker London för första eller tjugonde gången är det inte lätt att hålla reda på alla transportmöjligheter som finns. Här får du lite hjälp på traven!

Bra appar att ha:

Citymapper – the ultimate transport app

TfL Oyster app

Santander Cycle App

UBER taxi 

Tube Exits


Transport for London (TfL)

TfL är ett statligt bolag som grundades vid millennieskiftet och kan jämföras med SL i Stockholm. De har hand om det mesta som rör Londons lokaltrafik: tunnelbana, stadsbussar, pendeltåg, spårvagn och i viss mån båttrafik längs Themsen. TfL ansvarar även för stadens nätverk av huvudgator (inkl. 6000 trafikljus), upprätthåller taxiregler och främjar diverse gång- och cykelinitativ. Londons röda bussar och tunnelbanan – även kallad underground eller the tube – må vara starkt förknippade med London, men det finns många andra sätt att ta sig runt:

 

National Rail Services: Detta nätverk motsvarar ungefär SJ i Sverige och trafikerar Londons centralstationer. Tågen tar dig till andra städer runt om i Storbritannien. Järnvägen är privatiserad och linjerna trafikeras av tåg från olika bolag.
Overground: Precis som namnet antyder går denna linje ovan jord och täcker stationer i större delen av London, förutom i zon 1 (med undantag för Euston).
DLR (Docklands Light Railway): DLR är den första järnvägen i London där alla stationer är tillgängliga för rullstolsbundna. Den går främst i östra London, bland annat till London City Airport. DLR-tågen styrs av datorer och har därför inga förare.
Tramlink: Ett spårvagnssystem som trafikerar stationer i södra London – däribland Croydon, Wimbledon, Beckenham och New Addington.

NY LINJE ÖPPNAR 2021:

Crossrail Elizabeth line: Den nya järnvägen – som för närvarande byggs av Crossrail Ltd – kommer att stanna vid 41 tillgängliga stationer, 10 nybyggda och 30 nyligen uppgraderade och förväntas användas av cirka 200 miljoner människor varje år.


Centralstationer i London

London har inte en centralstation på samma sätt som andra europeiska städer, utan det finns flera stora tågstationer utspridda över staden. Oftast är dessa stationer kopplade till en tunnelbanelinje också. Om du bokar tåg från London till en annan stad i Storbritannien gäller det att kolla vilken centralstation just den linjen utgår från. Flera av Londons flygplatser kan nås med tåg från en av dessa stationer. Tåget till Paris – Eurostar via Channel Tunnel går exempelvis till St Pancras International Station.

 

Centralstationer: Waterloo, Paddington, King’s Cross, St Pancras, Euston, Charing Cross, Victoria, London Bridge, Fenchurch Street, Liverpool Street

Såhär tar du dig till städer utanför London:

  • Bristol: 1,45 timmar (via First Great Western)
  • Cardiff: 2 timmar (via First Great Western)
  • Birmingham: 1,30 timmar (via Virgin Trains)
  • Manchester: 2,10 timmar (via Virgin Trains)
  • York: 1,50 timmar (via East Coast Main Line)
  • Newcastle: 2,50 timmar (via East Coast Main Line)
  • Edinburgh: 4,40 timmar (via East Coast Main Line)
  • Glasgow: 5 timmar (via East Coast Main Line eller Virgin Trains)
  • Leicester: 1,25 timmar (via Midland Mainline)
  • Nottingham: 1,30 timmar (via Midland Mainline)
  • Derby: 2 timmar (via Midland Mainline)
  • Sheffield: 2,5 timmar (via Midland Mainline)

Vi har även en lista på andra städer utanför London som kan vara värda att besöka.

 


Tunnelbana (underground / the tube)

Londons tunnelbana har rötter ända från 1863 – det var världens första tågräls under jord. Även om den kallas ”underground” går mer än hälften av trafiken idag ovan jord. Till vardags använder man oftast namnet “the tube” när man talar om tunnelbanan. London Underground består av 11 linjer som trafikerar runt 270 stationer. Tunnelbanesystemet är indelat i 9 zoner, och som turist håller man sig oftast inom de två första zonerna där centrala London och närförorter ingår. Biljetterna blir dyrare ju fler zoner som täcks, och även om du reser via de fullsmockade stationerna i zon 1, vilket är värt att tänka på när det är dags att köpa biljett som turist eller månadskort som bofast Londonbo. Man brukar kunna hämta tunnelbanekartor på stationerna. Annars finns de appar såsom London Tube map. Bästa appen för att planera en resa i London är Citymapper – the ultimate transport app

 

Klicka på kartan för att se en stor version

Klicka på kartan för att se en stor version!

Tunnelbanesystemet är relativt enkelt att förstå, då linjerna har olika namn och färg. Vissa linjer är snabbare och har fler avgångar än andra; Jubilee Line och Victoria Line är riktigt snabba medan exempelvis Circle Line går sakta och inte lika ofta. I centrala London går det ibland snabbare att gå än att ta sig upp och ned i tunnelbanan. Ha i åtanke att det kan ta 10 minuter att byta linje på vissa stationer.

 

The Night Tube

 

Vilka tider kan man åka tunnelbana? Det beror på linje/station, så dubbelkolla innan din resa. 05.30 till 00.30 är en bra riktlinje. Numera är det även möjligt att resa på natten mellan fredag och lördag / lördag och söndag på vissa centrala linjer som Jubilee, Piccadilly och Northern. Tågen går dock mer sällan på natten jämfört med dagtid. Mer info om The Night Tube finns på TfL:s hemsida.


(Bild: https://www.leftovercurrency.com/)

Oyster Card 

Även om det går att åka med Contactless (ditt bankkort) så kan det bli billigare att köpa ett OysterCard om du vill köpa för flera dagar/vecka eller månad. Lägg ordet Oyster Card på minnet om du planerar att besöka London. Det är nämligen det billigaste sättet att resa med underground, overground, buss, DLR, Tramlink (spårvagn), Thames Clippers (båtservice) och till viss del med National Rail services i den brittiska huvudstaden.Det blå kortet köps på bemannade stationer eller online innan resan, och kan laddas med valfri summa att resa för – Pay as you go – eller biljetter för t ex en vecka eller en månad. Priset för din resa varierar beroende på hur många zoner du åker igenom, men blir alltid billigare än att köpa en enkelbiljett utan Oyster Card. I automaterna som finns utanför stationerna eller precis innanför kan man enkelt kolla sitt Oyster Card-saldo och fylla på det om det behövs, utan att behöva gå till en bemannad kassa.

 

Oyster Card – Pay as you go fungerar som ett kontantkort. Kortet i sig betalar du £5 för, som du sedan får tillbaka om du skulle lämna in det. Därefter kan du fylla på kortet med en summa att resa för. Om du kommer besöka London igen kan du spara kortet eftersom det inte har något bäst-före-datum. Du kan även ge bort ditt Oyster Card till någon annan som behöver det.

 

Köp ditt Oyster Card här innan resan och få det hemskickat!

Köp ditt Oyster Card här innan resan och få det hemskickat!

“Contactless payment” accepteras på de flesta av TfL:s tjänster. Om ditt betalkort har en Contactless-symbol så kan du använda det istället för Pay as you go med Oyster Card, då priserna är samma. Tänk dock på att din svenska bank kan ta en extra avgift för Contactless-betalningar, eftersom det räknas som en vanlig kortbetalning i ett annat land. En stor fördel är att TfL infört daily och weekly capping, vilket innebär att om man rest för en viss summa under en dag eller vecka, så kommer ytterligare resor inte att debiteras. Om du till exempel reser i zon 1 och 2 under en dag behöver du inte betala mer än £8.50 mellan zoon 1-3, även om du skulle göra 100 resor den dagen. Läs mer om Contactless på TfL:s hemsida.

 

Prisexempel tunnelbana

 

Enkel resa utan Oyster
Zon 1-2: £4.90
Zon 1-4: £5.90
Zon 1-6: £6.00

 

Enkel resa med Oyster / Contactless
Zon 1-2: £2.40 off-peak / £2.90 peak
Zon 1-3: £2.80 off-peak / £3.30 peak
Zon 1-4: £2.80 off-peak / £3.90 peak
Zon 1-5: £3.10 off-peak / £4.70 peak
Zon 1-6: £3.10 off-peak / £5.10 peak

 

 

 

Oyster – periodbiljetter
Den som ska stanna i London en längre tid kan fylla på sitt Oyster Card med periodbiljetter. (*Off-peak betyder att kortet är giltigt utanför 6.30-9.30 och 16.00-19.00 på vardagar, samt hela dagar lördagar, söndagar och helgdag.)

 

Zon 1-2: Dagskort £13.50 (*off-peak £13.50), 7 dagar £36.10, Månadskort £138.70

Zon 1-3: Dagskort £13.50 (*off-peak £13.50), 7 dagar £42.40, Månadskort £162.90

Zon 1-4: Dagskort £13.50 (*off-peak £13.50), 7 dagar £51.90, Månadskort £199.30

Zon 1-5: Dagskort £19.10 (*off-peak £13.50), 7 dagar £61.70, Månadskort £237.00

Zon 1-6: Dagskort £19.10 (*off-peak £13.50), 7 dagar £66.20, Månadskort £253.20

 

Månadskort inom en zon, om du exempelvis bara åker inom zon 3, kostar £103.70 (förutom Zon 1 som kostar £138.70)

 

Besök TfL:s hemsida för de senaste priserna: http://www.tfl.gov.uk/fares-and-payments/fares

 

 

STUDENTER

Tunnelbana och buss kan vara det du kommer att spendera mycket av ditt studentlån på så se till att hitta det billigaste sättet att transportera dig på. Bussar är det smidigaste och billigaste alternativet om du inte cyklar.

 

Tunnelbana och Buss: På TfL (Transport for London) kan du hitta mer information om resekort (Oyster card) för studenter. Läs mer TfL här! Student Oyster cards kan sökas av de över 18 som studerar på heltid. Kortet ger 30 % rabatt på säsongskort (veckokort, månadskort, årskort). Pay as you go Oyster (equivalent med ett vanligt rabattkort) är för de som reser sporadiskt. Notera att ett Student Oyster card kan användas som Pay as you go men ger ingen ytterligare studentrabatt på den redan befintliga rabatten.



Taxi

Att få tag på en taxi i London är inga större problem. Här finns många bolag att välja mellan, med olika prisnivåer, komfort och servicenivå. Bokning kan ske via app eller telefon. Numera accepterar majoriteten av taxibolagen kort som betalningsmedel.


Black Cabs
“Black Cabs” är Londons klassiska taxibilar, kända för sitt karaktäristiska utseende och den komplicerade utbildningen som alla chaufförer måste genomgå: “The Knowledge”. Utbildningen tar mellan 2-4 år och innebär bland annat att chaufförerna måste lära sig 320 olika rutter. Även om de kallas för Black Cabs finns taxibilarna i många olika färger och är ofta helt täckta av reklam. Fem personer kan sitta mittemot varandra i baksätet, och taket är högre än i vanliga bilar. Det beror på att de höga hattarna skulle få plats förr i tiden. Förväxla inte Black Cabs med svarttaxi, då Black Cabs stöds av TfL och är fullt lagliga.

 

Uber

Uber är den populäraste taxiappen i London. Man kan boka bilar i olika storlekar, och oftast anländer chauffören inom ett par minuter. Uber är billigare än Black Cab, även om taxan är högre vissa tider på dygnet när efterfrågan är stor. Du får £3 att åka för genom denna kod: https://www.uber.com/invite/uberlondonswedes.

Ola

Få £4 att använda på Ola BHYVB5U. Lägg in koden efter du har signat upp och se till att använda inom 10 dagar.

Bolt

Få £5 att använda på Bolt med koden HCG9HT. Använd koden efter du signat upp. 

 

*Värden på koderna kan ha ändrats från det datumet vi la in dem här (juli 2020)

 


(Bild: https://tfl.gov.uk/)

Cykel

I grund och botten är London inte en cykelstad, men idag har välplanerade cykelrutter och säkert cyklande blivit ett allt större fokus. Runtom i staden finns cyklar att hyra: de röda cyklarna ägs av TfL men är sponsrade av storbanken Santander. För att få tillgång till cyklarna måste man antingen vara medlem eller betala med kontokort på plats via terminalerna. Man kan ansöka om medlemskap på https://tfl.gov.uk/modes/cycling/santander-cycles om man är över 18 år och uppfyller vissa kriterier. Som turist går det självklart bra att betala med kort utan att vara medlem, men Londonbor som använder dessa cyklar ofta tjänar på att bli medlem. Betalar man på plats blir man tilldelad en kod som man knappar in vid dockningsstationen för att få tillgång till cykeln. Är man dessutom medlem kan man köpa till en nyckel som gör att man slipper trycka in en kod. I alla nycklar och cyklar finns ett chip som gör det möjligt att spåra cykeln. Återlämning av cykel sker vid valfri dockningsstation. Om stationen är full, leta då upp andra cykelstationer via terminalen. Man måste vara minst 14 år för att få använda dessa cyklar.

 

Pris betala med kort: Det kostar £2 att få tillgång till en cykel för 24 timmar. De första 30 minuterna är gratis, och sedan betalar du £2 per 30 minuter.
Pris medlem: För £90 per år får du tillgång till cyklarna året runt.

 

Sedan Juli 2020 är elektriska scootrar lagliga i London och svenska Voi Scooters finns nu i London.

 

Cycle to Work scheme: Som ett sätt att få fler invånare att cykla till jobbet har den brittiska regeringen infört ett initiativ som innebär att man som anställd kan få rabatt på en cykel. Man behöver inte betala något för cykeln vid själva inköpet, utan arbetsgivaren drar av ett visst belopp av lönen varje månad.


Buss

Londons röda bussar är världsberömda och transporterar miljontals passagerare varje dag. TfL har över 500 bussrutter, men det även finns andra bolag som trafikerar Londons gator. Vem har inte beundrat ståtliga Routemaster, den traditionella dubbeldäckaren som tillverkades på 60-talet? Det typiska för denna modell var den öppna ingången i mitten på bussen. 2005 upphörde trafiken med den modellen, men efter detta invigdes två så kallade museilinjer som körs av Routemaster-bussar. Precis som på tunnelbanan blir det billigast att resa med Oyster Card eller Contactless. Viktigt: Londons bussar tar inte längre emot kontantbetalning på bussen, så du måste ha ett giltigt Oyster Card/Contactless-kort eller ha köpt till exempel en dagsbiljett. Till skillnad från tunnelbanan behöver du däremot bara trycka ditt kort en gång – när du går in i bussen – och inte när du går ut.

 

Hopper fare – Sedan 2017 kan den som byter buss eller spårvagn inom en timme från att ha tryckt in sig inte behöver betala för nästa resa. Om du behöver byta linje åker du alltså på samma biljett, förutsatt att du stiger på nästa buss eller spårvagn inom 60 minuter.

 

Daily capping: Om du reser med Pay as you go eller Contactless behöver du inte betala mer än £4.50 per dag, oavsett hur många bussresor du gör den dagen.

 

Priser (gäller både buss och spårvagn):
Enkel resa med Oyster Card eller Contactless  – £1.50
1 dag (Oyster Card) – £5.00
7 dagar – £21.20
1 månad – £81.50
1 år – £848


Promenera

Ett av de bästa sätten att lära känna en stad är att promenera. Som förstagångsbesökare i London kan man med fördel försöka gå så mycket som möjligt i de centrala delarna, eftersom det ofta går fortare än att sätta sig på en buss eller tunnelbana. Staden har dessutom många utmärkta gångvägar och parker som man kan promenera i.

 

Här är några bra länkar som hjälper dig planera din rutt:

http://www.walkit.com – Planera din gångväg.
https://www.wanderlust.co.uk/content/7-of-the-best-walks-in-london/ – Tips på 7 promenadsträckor.
http://www.mapmywalk.com/gb/london-eng/ – Populära rutter.


Transport från flygplatserna

London har fem flygplatser: Heathrow, Gatwick, London-City, Stansted och Luton. Alla trafikeras av linjer till och från Sverige, och ligger en bit utanför staden. Taxibilar finns uppradade utanför varje flygplats, men det finns betydligt billigare sätt att ta sig till och från flygplatsen om man vill. Det går nämligen expresståg, tunnelbana, reguljärtåg och/eller buss från centrala London och andra delar av staden till flygplatserna. Att boka över internet i förväg kan ofta vara det billigaste alternativet.

 

Besök vår stora guide med information om hur du tar dig till Londons flygplatser.


Kuriosa om att ta sig runt i London

  • Tänk på att det är vänstertrafik.
  • Du kan använda ditt svenska körkort i upp till 12 månader i Storbritannien.
  • Om skyltarna inte visar något annat är hastighetsbegränsningen i tätbebyggda områden 30 miles i timmen (48 km/tim), på vanliga landsvägar 60 miles i timmen (97 km/tim) och på motorvägar 70 miles i timmen (113 km/tim).
  • Tänk på att straffen för att köra bil påverkad är mycket hårda.
  • Ska du hyra bil så finns det många uthyrningsfirmor att välja emellan. Tänk på att jämföra priserna. Ofta krävs att du ska ha haft körkort i minst ett år och att du är över 21 år.
  • Du kan köpa billiga “Day Return-biljetter” med tåg till många orter om du bokar i förväg; dessa tur & retur-biljetter gäller under en dag och kostar oftast bara lite mer än en enkelbiljett.
  • Med långdistansbuss når du de flesta städer i England. Ofta finns biljetter för bara någon pund.
  • Åk inte med taxibilar som inte har licens.
  • Tänk på att det blir väldigt varmt i tunnelbanan på sommaren.
  • Kom ihåg att både trycka ditt Oyster Card på in- och utvägen på tunnelbanan, annars riskerar du att debiteras maxbeloppet.

 


 

Trevlig resa!

 

The post Hur tar du dig runt i London? Kollektivtrafik och andra alternativ. appeared first on LondonSwedes.

Flytta till London del 2 – de första veckorna

$
0
0

flytta till london artikelserie

Flytta till London – de första veckorna

 

Detta är den andra artikeln i vår serie med råd och tips om vad du ska tänka på när du flyttar till London. Den första artikeln handlade om vad du bör göra innan du sätter dig på planet till London. Vi gick igenom hur viktigt det är att göra upp en budget, spara ihop en rejäl reskassa och att aldrig skriva på kontrakt på boende förrän du har sett lägenheten eller rummet med egna ögon.

I vår andra artikel, fokuserar vi på vad du bör göra under de första veckorna i London. Detta inkluderar att hitta ett jobb och att ordna fast boende.

 

Brexit

Ingen artikel om att flytta till London är i nuläget komplett utan att nämna Brexit. 31 december 2020, finns du på plats innan detta datum, kan du ansöka om Settled eller Pre-Settled Status, som är det föreslagna nya uppehållstillståndet. Vad som händer om du kommer hit efter det datumet kan du läsa mer om här Det nya poängsystemet Brexit  Du kan läsa mer om vad vi vet ännu så länge i vår artikel Såhär stannar du i Storbritannien efter Brexit. Med reservation för ändringar.

 

Sök jobb redan första veckan

Om du inte tillhör de fåtal lyckligt lottade som har jobbet ordnat redan innan du flyttar, rekommenderar vi att aktivt börja söka jobb omedelbart. Det är otroligt sällan du söker och får svar inom bara några dagar, så det gäller att ta tag i det direkt. Visst, du kan ha tur, men räkna med att det kan ta en vecka eller längre innan du får svar och förhoppningsvis inbjudan till en intervju. Du kommer fortfarande att ha tid att leva och bara vara, så oroa dig inte för det.

Kolla in vår FAQ Jobba i London

 

we're hiring

För kvalificerade jobb är LinkedIn en viktigt plattform att vara aktiv på.

För deltidsjobb inom restaurang och events finns massvis med appar och företag såsom Off to Work. Många caféer och butiker sätter upp en lapp i skyltfönstret när de söker ny personal. Genom att gå runt i områden du vill jobba i, kan du hitta lediga jobb ganska enkelt. Se till att ha ett gäng CVn med dig och gå in när det inte är så många kunder på plats.

För kontorsjobb och mer kvalificerade jobb får du räkna med längre process för att få ett jobb. Reed och Glassdoor kan vara bra ställen att börja leta på. Du bör även uppdatera din LinkedIn-profil och ändra inställningarna så att du signalerar att du aktivt letar nytt jobb och i rätt stad.

Vi har en del jobb på våra två jobbsidor:

LondonSwedes Job Board 

LondonSwedes JobBoard Forum Facebook

 

Tips: Även om det verkar som du kommer att få ett av jobben du har sökt – fortsätt söka andra jobb tills du har fått ett skriftligt kontrakt, är nöjd med villkoren (inklusive arbetstider / lön) och du har skrivit på papperna. Risken är annars att du förlorar dyrbar tid.

National Insurance Nummer och Bankkonto

Här har vi skrivit mer om att hur man skaffar sig ett National Insurance Nummer och här kan ni läsa mer om att öppna Bankonto i England.

 

Sök bostad när du har ordnat ett jobb (inte innan!)

Att hitta en bostad, är nästan ett heltidsjobb och det gäller att vara väl förberedd! Det finns oerhört många bedragare som försöker hyra ut obefintliga rum och lägenheter, så har du inte varit inne i lägenheten och inspekterat den med egna ögon, är det fullkomligt möjligt att boendet inte existerar överhuvudtaget.

De bästa och billigaste, samt lagliga boendena, erbjuds ofta inte till arbetslösa. Majoriteten av uthyrare skriver ’NO DSS’ i annonsen och det innebär att de inte vill ha arbetslösa.

keys to your home

Kontrakten är vanligen inte ’tills vidare’, utan på sex eller tolv månader, oftast utan någon som helst möjlighet att bryta kontraktet i förtid. Ibland kan uthyraren godkänna att du hittar en ersättare, men räkna inte med det som en lösning. Var säker på att du har råd med kontraktet och verkligen kommer stanna kvar i London innan du skriver på det.

I och med våra svenska personnummer och kronofogden så är det inte heller svårt att driva in utländska skulder i Sverige.

Slutligen, ytterligare en anledning att vänta med att ordna boende tills du vet var du ska jobba, är mer praktisk; om du inte vet var du kommer jobba så finns det risk att boendet är på helt fel sida om stan och din pendling till jobbet kan ta lång tid och kosta mycket pengar.

Vi har samlat en hel del allmänna tips kring att hitta boende i vår FAQ.

 

Jag behöver skaffa en borgenman/guarantor, vart hittar jag det?

Borgen är ett löfte om att ansvara för att hyresgästen fullgör sina skyldigheter gentemot hyresvärden. Den som går i borgen kallas borgensman. Den borgensförbindelse som tecknas i samband med ett hyresavtal omfattar bland annat hyra, misskötsel, skadestånd, inkassokostnader och kostnader för eventuell avhysning. I Storbritannien kallar vi det Guarantor och det kan vara exempelvis en förälder eller någon annan med stabil inkomst. Om ni inte har någon som kan agera Guarantor kan ni få hjälp att hitta en borgensman i London här.

 

Text: Nina Danielsson

 

Länkar för mer information;

Flytta till London del 1 – Innan du flyttar till London

Flytta till London del 2 – De första veckorna i London

Flytta till London del 3 – Den första månaden i London

Såhär stannar du i Storbritannien efter Brexit

FAQ jobba i London

 

The post Flytta till London del 2 – de första veckorna appeared first on LondonSwedes.

Flytta till London del 3 – den första månaden

$
0
0

Flytta till London – den första månaden

Detta är den tredje artikeln i vår serie med råd och tips om vad du ska tänka på när du flyttar till London. Den första artikeln handlade om vad du bör göra innan du sätter dig på planet till London. I den gick vi igenom hur viktigt det är att göra upp en budget, spara ihop en rejäl reskassa och att aldrig skriva på kontrakt på boende förrän du har sett lägenheten eller rummet med egna ögon. I vår andra artikel, fokuserade vi på de första veckorna i London då du att hitta ett jobb och att ordna ett fast boende.

I denna tredje artikel kommer vi att titta på tre andra saker, som du bör ordna under den första månaden i London –national insurance-nummer, bankkonto och registrera dig hos en husläkare. För vissa går det supersmidigt att ordna alla tre, för andra kan det ta lite mer tid och skapa en hel del frustration.

National Insurance, NI-nummer

För att kunna bevisa att du får lov att arbeta i Storbritannien och för att din arbetsgivare ska dra rätt skatt på din lön, behöver du ett National Insurance-nummer (ibland förkortat NI number eller NINO). NI-numret används för t.ex. skatt, pension och bidrag.

tax NI number

Du kan alltid börja jobba utan ett NI-nummer, men det innebär lite extra arbete för företaget och ibland säger de att du måste ha ett NI-nummer innan de kan betala ut din lön. Alla företag ska ha vad som kallas ’emergency NI number’, som de kan använda för nyanlända, så du ska kunna få betalt utan det under en tid. Skatten är oftast betydligt högre när du inte har ett eget NI-nummer, så se till att ordna det så snart som möjligt!

För att ordna ett NI-nummer, ring 0800 141 2075. Detta är det centrala telefonnumret för att ansöka om NI-nummer. Antagligen kommer du därefter att bli kontaktad Jobcentre Plus för en intervju. Till intervjun kan du ta med dig t.ex. passet, födelseattest, vigselbevis, samt kontoutdrag och räkning med din engelska adress. Exakt vad de kräver av just dig, beror på dina omständigheter och ganska ofta faktiskt, på vem som intervjuar dig.

Öppna bankkonto

När du har ditt anställningskontrakt, boende och kanske även brevet från Jobcentre Plus med kallelse till NI-intervju, kan det vara ett bra tillfälle att försöka ordna nästa sak på listan – öppna ett bankkonto. För att få öppna ett bankkonto behöver du kunna bevisa att du har en adress i England. Mycket av din identitet knyts till din adress, och inte som i Sverige, till ditt personnummer.

Vi har skrivit en mer ingående artikel här om att öppna bankkonto i Storbritannien. Här listar vi även de digitala bankerna som börjat ploppa upp på marknaden. De gör det lättare för svenskar att skaffa bankkonto snabbt samt har mycket billigare kostnader för att föra över pengar mellan länder.

På alla lokala High Streets, finns det olika bankkontor som t.ex. HSBC, NatWest, Lloyds TSB, RBS och Barclays, så det är bara att välja något och gå in och vänligt be om att få öppna ett konto. Handelsbanken och SEB finns i England och har du redan konto med dem i Sverige, kan det vara värt att kolla med dem först.

piggy bank

Ta med dig de papper du har med din adress och namn på – t.ex. giltigt pass, hyreskontrakt, brev från svensk bank till din engelska adress, anställningskontrakt och löneavi från engelskt företag, räkning (el, gas eller fast telefon) till din engelska adress med ditt namn på och brevet med NI-intervjuinbjudan. Är du gift med någon som redan bor här, kan det vara värt att ta med vigselbevis (oavsett språk), och räkningar i din partners namn (helst med samma efternamn som ditt).

Oftast kan du få prata med någon direkt, eller så kanske de ber dig vänta ett tag. Vissa kontor ber dig att boka ett möte, kanske samma eftermiddag eller nästa dag.

Om du blir ombedd att boka in ett framtida möte, gör det, men be om ett direktnummer så du kan kontakta dem om du skulle få förhinder. Detta gör att du kan fortsätta din jakt på ett bankkonto i banken bredvid! Lyckas du öppna ett konto innan det utsatta mötet, ringer du dem, ber så hemskt mycket om ursäkt och säger att du tyvärr inte kan komma den avtalade tiden.

När du träffar en av bankens handläggare kommer de troligen att ställa mängder av frågor. Svara sanningsenligt, men gör det klart att du har för avsikt att stanna en längre tid i landet och söka Settled Status. Se mer om det här.

Alla banker har oftast ett baskonto som är gratis och som innehåller internetbank och uttagskort, eller i vissa fall betalkort. Räkna inte med att få någon ränta på insatta pengar.

Skriv in dig hos en husläkare

Du känner dig säkert frisk och kry nu, men vi rekommenderar starkt att du registrerar dig hos en NHS husläkare så snart du har en fast adress. NHS står för National Health Service och är byggt på samma principer som den sjukvård som erbjuds av kommuner och landsting i Sverige.

Husläkaren kallas GP, vilket står för General Practitioner, och du kan hitta dem genom en sökning på NHS Service Search. Skriv in ditt postnummer och du får förslag på kliniker som ligger nära ditt hem. Gå in på deras respektive hemsidor och dubbelkolla att de verkligen tar emot registreringar från boende med ditt postnummer. De kommer att be dig att fylla i din tidigare sjukvårdshistoria, så det är bra om du har tillgång till all information innan du börjar. Du kan läsa mer om Sjukvård i England här

doctor

Oftast tar det några dagar för kliniken att handlägga din registrering, men sen kan du boka besök med läkare eller sjuksköterska. Du kommer också att få ett brev med ditt NHS-nummer – spara det på ett säkert ställe.

Som boende i England, har du rätt till vård här och överlag är vården billigare och bättre än vad vi i genomsnitt är vana vid i Sverige. Det är t.ex. gratis att gå till husläkaren och läkarna genomgår omfattande utbildning som är minst lika bra som den i Sverige.

Tips: NHS 111, är den engelska motsvarigheten till den svenska sjukvårdsupplysningen 1177. Kolla http://111.nhs.uk på nätet eller ring 111 för att få hjälp. Telefonerna är bemannade dygnet runt av sjukvårdsutbildad personal. De kan hjälpa dig med råd och även se till att du kommer i kontakt med läkare. Dessutom har apoteken välutbildad personal som kan ge råd och de säljer en hel del mediciner, som du i Sverige endast kan få på recept.

 

Text: Nina Danielsson

 

Länkar för mer information;

Flytta till London del 1 – Innan du flyttar till London

Flytta till London del 2 – De första veckorna i London

Flytta till London del 3 – Den första månaden i London

Såhär stannar du i Storbritannien efter Brexit

FAQ jobba i London

The post Flytta till London del 3 – den första månaden appeared first on LondonSwedes.

Köra bil mellan England och Sverige

$
0
0

Foto: Simon Paulin/ Visit Sweden Image Bank

 

Ska du köra bil mellan England och Sverige? Det är inte så svårt som det till en början kan låta. Givetvis är det många mil att köra, bensin som ska betalas och GPS:er som måste fungera. Men bortsett från det, en härlig roadtrip som du bör överväga att kombinera med semester. På vägen finns nämligen ett flertal härliga städer att övernatta i, färjor att slappa på och nya smultronställen beträffande mat att upptäcka. I denna artikel har vi sammanfattat de bästa vägarna, länkar till biljettbokning av färja, praktisk information och lite tips och råd som kan hjälpa på vägen. Artikeln är baserad på frågor som ofta ställs i forumet gällande körning mellan länderna och mycket av information kommer från er själva och era bästa erfarenheter. 

 

För att ställa fler frågor bland andra Londonsvenskar kan ni bli medlem i vår Forumgrupp på Facebook.

 

Köra bil England-Sverige
Foto: Google maps

 

Vart börjar man?

Bilen

Har du en egen bil, då är det bara att hoppa vidare till steg två. Men, för dig som beträffar hyra vill vi hänvisa till två internationella hyrbils-firmor, där man kan lämna av sitt fordon både i Sverige och i England.

Vill du dessutom frakta en massor av grejer, vid tillexempel en flytt, finns det företag som kan hjälpa dig med detta. Vi, och ni Londonsvenskar, rekommenderar:

 

 

Köra bil England-SverigeFoto: Clickmoves

 

2. Vart i Sverige ska du? 

Beroende på vart i Sverige du skall, finns främst två alternativ att välja mellan. Antingen styr du kosan mot Köpenhamn, Danmark eller så är Kiel,Tyskland och dess färja till Göteborg ditt svar på frågan. I nästa steg finner du olika vägar ut från England, och utifrån dem två köralternativ till antingen Kiel eller Köpenhamn. Där beräknas också minsta kostnad för bränsle, ungefär hur lång körtid respektive hur många mil det är. Du får också lite förslag på eventuell övernattning.

 

3. Vilken väg ska man köra?
Beroende på vart i England man befinner sig och vilken väg man vill ta genom Europa, finns det olika valmöjligheter vad beträffar att ta sig från England och över vattnet. Det finns ett par olika städer att ta sig över till, likväl som olika städer att starta från;

 

Dover till Calais, Frankrike  

 

’’Vi såg på varann, då vi närmade oss land

När vi möttes mellan Dover Calais…. ’’

Den klassiska dängan av Style grundar sig i ett kärleksmöte just på färjan mellan Storbritannien och Frankrike, och är idag den populäraste och kanske, smidigaste, rutten över vattnet. Från Calais är det i runda slängar 106 mil till Köpenhamn, som ju är ett bra riktmärke för att ta sig över till olika delar av vårt blågula Sverige. Gör som kärleksparet och boka på dig på en färja! Och, kom ihåg att boka i förväg för billigare pris. Det kräver en lite mer planerad körning, men underlättar för plånboken.

 

Köra bil England-SverigeFoto: DFDS

 

Boka via 

 

A) Vidare till Köpenhamn

Avstånd: 109,3 mil
Tid att köra: ca 11 timmar och 30 minuter
Ungefärlig kostnad: från 128 dollar/103 pund/1300kr
Väg: Via Belgien och Tyskland
Bra stopp på vägen: Cologne, Tyskland och
Hamburg, Tyskland

 

B) Vidare till Kiel 

Avstånd: 84,5 mil
Tid att köra: ca 8 timmar och 20 minuter
Ungefärlig kostnad: från 100 dollar/80 pund/940 kr
Väg: Via Belgien och Tyskland
Bra stopp på vägen: Bryssel, Belgien och Dortmund, Tyskland

 

Dover till Dunkerque, Frankrike 

 

En annan färja från hamnstaden Dover är den som går till Dunkerque. På dåliga dagar kan det vara mycket kö över till Calais och då kan denna rutt underlätta för den ivrige. Färjan tar tre timmar över.

(om man kommer från SydEngland är denna väg mest effektiv, då du slipper Londons nätverk av motorvägar…) 

 

Boka via

DFDS

 

A) Vidare till Köpenhamn
Avstånd:
117,6 mil
Tid att köra: ca 11 timmar och 15 minuter
Ungefärlig kostnad: från 137 dollar/110 pund/1300 kr
Väg: Via Belgien och Tyskland
Bra stopp på vägen: Bremen, Tyskland, Antwerpen, Belgien

 

B) Vidare till Kiel
Avstånd: 82,2 mil
Tid att köra: ca 7 timmar och 45 minuter
Ungefärlig kostnad: från 95 dollar/76 pund/895 kr
Väg: via Belgien och Tyskland
Bra stopp på vägen: Då vägen är ganska kort kan man klara sträckan på en dag, men vill man ta en trevlig övernattning passerar man Hamburg, ett bra alternativ för lite extra road-trip lyx!

 

Folkestone till Calais, Frankrike  

 

För den som inte är så god vän med vattnet finns kanaltunneln, den perfekta 50 km långa knytpunkten mellan Storbritannien och Frankrike. För dig med bil är det Eurotunnel Shuttel som gäller, och likväl som biljetter till färjor gör du här bäst i att boka innan, för att undvika ockerpris och krångel vid ankomst.

 

Köra bild England-SverigeFoto: Google maps

 

Boka via

EUROTUNNEL 

 

A) Vidare till Köpenhamn:
Avstånd
: 109,3 mil
Tid att köra: ca 11 timmar och 30 minuter
Ungefärlig kostnad: från 128 dollar/103 pund/1300kr
Väg: Via Belgien och Tyskland
Bra stopp på vägen: Cologne, Tyskland och
Hamburg, Tyskland

 

B) Vidare till Kiel:
Avstånd
: 84,5 mil
Tid att köra: ca 8 timmar och 20 minuter
Ungefärlig kostnad: från 100 dollar/80 pund/940 kr
Väg: Via Belgien och Tyskland
Bra stopp på vägen: Bryssel, Belgien och Dortmund, Tyskland

 

Foto: Per Petterson/Visit Sweden Image Bank

 

Harwich till Hook of Holland, Nederländerna 

 

En annan rutt med färja, om man föredrar Nederländerna över Frankrike, är att ta sig över till Hook of Holland från Harwich. Rutten tar omkring sex timmar, avgår dag som natt och Stena Line står för transporten. Värt att ha i åtanke är att de tillåter husdjur. Så, ska du frakta med dig hunden/katten/grodan/kossan ( 😉 ) så är Stena Line your guy.Dock tillåts dem inte i hytt utan blir omhändertagna på en ’’kennel’’ så vill man ha full koll på sin lilla älskling är Calaistunneln det alternativ där du inte behöver lämna ifrån dig ditt djur. 

 

Boka via

STENALINE

 

A) Vidare till Köpenhamn
Avstånd
: 85 mil
Tid att köra: ca 9 timmar och 15 minuter
Ungefärlig kostnad: från 107 dollar/62 pund/1005 kr
Väg: Via Tyskland
Bra stopp på vägen: Bremen, Tyskland och Hamburg, Tyskland

 

B) Vidare till Kiel
Avstånd
: 61,3 mil
Tid att köra: ca 5 timmar och 50 minuter
Ungefärlig kostnad: från 77 dollar/69 pund/725 kr
Väg: Via Tyskland
Bra stopp på vägen: Då vägen är ganska kort kan man klara sträckan på en dag, men vill man ta en trevlig övernattning passerar man Hamburg, ett bra alternativ för lite extra road-trip lyx!

//OBS: Priserna är ett överslag beräknat på billigaste bränslet.//

 

Köra bild England-Sverige

 

4. Allmänna tips och råd

  • Tänk på att det kan kosta att ta sig över broar och genom tunnlar. Räkna med extra utgifter!
  • Boka alltid biljetter till färja innan, annars kan priserna dra iväg något oerhört
  • Beräkna körvägen med GPS
  • Om du ska övernatta, boka och kolla upp hotell innan för att undvika problem vid ankomst
  • Gör research på restauranger och vägkrogar innan! Gör det till en kul grej och något att se fram emot
  • Hook of Holland är den enda färja som tar emot husdjur
  • Bensin kostar alltid mer än man tror…. beräkna det i budget
  • Förresten! Glöm inte att det är högertrafik i Europa…. 😉

The post Köra bil mellan England och Sverige appeared first on LondonSwedes.

FAQ – Boende i London

$
0
0

Funderar du på att flytta till London? Vi svarar på dina frågor kring boende i London. Hur funkar det med att hyra bostad och hur mycket kostar det att bo i London? 

Brexit

Ingen artikel om att flytta till London är i nuläget komplett utan att nämna Brexit. 31 december 2020, finns du på plats innan detta datum, kan du ansöka om Settled eller Pre-Settled Status, som är det föreslagna nya uppehållstillståndet. Vad som händer om du kommer hit efter det datumet kan du läsa mer om här Det nya poängsystemet Brexit  Du kan läsa mer om vad vi vet ännu så länge i vår artikel Såhär stannar du i Storbritannien efter Brexit. Med reservation för ändringar.

 

Ni kan även kolla in:

Flytta till London del 1 – Innan du flyttar till London

Flytta till London del 2 – De första veckorna i London

Flytta till London del 3 – Den första månaden i London

Såhär stannar du i Storbritannien efter Brexit

FAQ Jobba i London

 

Har ni fler frågor om boende i London än de frågor nedan hänvisar vi till Londonsvenskars Bostadsforum på Facebook.

 

Jag vill flytta till London, hur gör jag?

Om du har vidareutbildning eller bra arbetslivserfarenhet inom ett yrke så kan du söka jobb från Sverige. Är du utbildad och har erfarenhet är det många företag som anlitar svensktalande från högkvarteren i London och i många fall får man boende fixat den första tiden vilket är ultimat. Se alltid till att någon är på plats i London för att kolla lägenheter innan du signar några kontrakt.

Har du endast gymnasieutbildning och lite eller ingen arbetslivserfarenhet så är det väldigt svårt att få jobb ifrån Sverige. Affär-, pub- och restaurangjobb annonseras ofta ut med en kort ansökningstid, söker man jobbet är det fullt möjligt att man får börja jobba redan nästa dag. Med sådan snabb omsättning så åker CV:n från personer som inte är på plats i Storbritannien direkt ner i papperskorgen. Billigaste och enklaste sättet att flytta hit är att boka några veckor på ett vandrarhem eller hos en vän och söka jobb överallt. Första tiden kan du även hyra ett rum genom Airbnb, där privatpersoner hyr ut rum eller hela lägenheter under kortare tid. Vill du ha ett permanentboende på en gång rekommenderar vi att signa upp på Spareroom.

Från och med 1 januari 2021 är det svårare för svenskar att få jobb i Storbritannien på grund av Brexit.

 

Vad behövs för att flytta till London?

Svenskt pass (eller annat EU/EEA pass), pengar och ett tips är att förbereda ett engelskt CV. Svenskar (EU/EEA medborgare) behöver inte något arbetstillstånd eller visum för att bo eller jobba i Storbritannien, detta kan komma att ändras efter att Brexit träder i kraft, och det är oklart när det blir. Låt ingen jobb/au pair agentur ta betalt för att fixa arbetstillstånd eller visum – detta är tyvärr ett vanligt bedrägeri. Detta kan dock ändras när Brexit träder i kraft efter 31 december 2020.

 

Hur mycket pengar behöver man ha med sig?

Detta är oerhört individuellt men räkna med att du måste lägga ut pengar på handpenning för en lägenhet samt åtminstone en månadshya.  Att ta sig runt i London och åkkort kostar en del och det kan uppkomma en del oförutsägbara kostnader.

Vi skulle rekommendera att du har absolut minst 25,000kr sparade även om det finns ett fåtal Londonsvenskar som kommit med 3000 kronor på fickan och klarat sig galant. Dock kanske för 20 år sedan 😉 En månadshyra till en delad lägenhet ligger i snitt på £700, så för att ha råd med handpenning, inköp till ditt nya boende och för att kunna leva under första veckorna känns ovanstånde rimligt. Tänk på att du måste kunna stå för kostnader såsom:

Handpenning(deposit) för hyreslägenhet, hyra, räkningar såsom el & gas, vatten, council tax, mobilräkning, försäkring, åkkort och andra oförutsägbar kostnader.

 

Hur kan man förbereda sig?

Saker man kan göra hemma innan man åker är;

  • Spara ihop pengar
  • Söka jobb
  • Börja leta efter boende
  • Förbered ett engelskt CV
  • Kolla upp vilka områden i London som lockar

Passa på att kolla upp områden i London man vill bo i och hur enkelt det är att ta dig till ditt jobb då London är stort och att pendla mellan öst och väst är inte alltid så kul i rush-hour. Från West till East kan det ta över 1 timme i kollektivtrafiken. Samt väldigt dyrt!

När man är på plats:

 

Varför inte skaffa bostad först?

Detta är det dyraste misstaget man kan göra och även det vanligaste. I Storbritannien och framförallt London så finns det oerhört många bedragare, har man inte varit inne i lägenheten och inspekterat den med egna ögon så är det fullkomligt möjligt att lägenheten/rummet inte existerar överhuvudtaget. Vill ”hyresvärden” dessutom att ni ska visa bevis på att ni har tillräckligt med pengar genom att visa upp ett Western Union kvitto, bank detaljer eller liknande så finns risken att de är bedragare.

Men det finns även andra anledningar, de bästa, billigaste och lagliga boendena erbjuds inte till arbetslösa, står det NO DSS i annonsen så vill de inte ha arbetslösa och detta skriver majoriteten av uthyrare. Andra viktiga anledningar är att kontrakten är på 6-12 månader och kan inte brytas, att hitta en ersättare som tar över kontraktet är inte heller så lätt och godkänns inte alltid utav uthyraren. Så var säker på att du har råd med kontraktet och verkligen kommer stanna kvar i London innan du skriver på ett kontrakt, det kan bli väldigt dyrt annars eftersom det är fullt möjligt att du blir betalningsansvarig för resterande av kontraktet, i o m våra personnummer och kronofogden så är det inte heller svårt att driva in utländska skulder i Sverige. Sista anledningen är en mer praktisk anledning, om du inte vet var du kommer jobba så finns ju risken att rummet du tar är på helt fel sida om stan och din pendling till jobbet kan bli både tidskrävande och onödigt dyr samt att det är väldigt svårt att göra en realistisk budget för att se om man har råd med rummet/lägenheten om man inte vet vad man kommer att tjäna.

Hur skaffar man ett bankkonto?

Bankkonto skaffar man genom att ta med sig pass och adressbevis till banken, giltiga adressbevis är exempelvis: el/gas räkningar, och bankbrev. För att få ett adressbevis be din svenska bank att skicka ett kontoutdrag till det boende du har första tiden i London och vips så har du ett adressbevis. Många oroar sig och tror att en vandrarhemsadress inte duger till konton, N.I. och jobb med mera men det är helt i onödan, Storbritannien struntar fullkomligt i om du bor på vandrarhem, hotell, polarens soffa eller har en egen lägenhet med kontrakt, det enda de bryr sig om är att du bor någonstans och att du kan bevisa det.

Skaffa bankkonto i London.

 

Vilken bank ska man välja?

Fler och fler digitala banker har öppnat och gör det lättare att skaffa bankkonto i Storbritannien.
Läs vår artikel om att öppna bank i Storbritannien.

 

Marylebone Highstreet, ett populärt (men dyrt) område bland svenskar

 

Vilka områden är säkra att bo i?

London är en storstad med miljontals invånare, brott händer i alla områden. Men London är en säker stad med ett ordentligt CCTV system med över 500 000 kameror runtom i London så brott hamnar ofta på film och avskräcker en del kriminella. Varje dag bor och jobbar miljontals invånare i alla Londons områden och brott sker båda i centrala London och i förorter. Tidigare, på 90 talet och tidigt 2000 tal räknades en del områden i London som mindre säkra bland Londonsvenskar och många avråddes att flytta till dem men många av dessa har modernasierat och en del har även blivit väldigt trendiga, exempelvis Hackney, Brixton och Peckham.

Vi börjar med de goda nyheterna. Här är en lista över Londons säkraste områden där Richmond i  toppar listan!

Och här är en lista över Londons mest farliga områden. Vi listar inte detta för att avskräcka nya Londonsvenkar utan helt enkelt för att informera för de som är intresserade av att veta vart kriminaliteten är som högst i denna stora stad.

I skrivandets stund har skribenten själv inte efter 11 år i London råkat ut för något brott.

Det viktiga med ett område är att ni känner er bekväma där dag som natt, inte vad rykten och statistiken säger. Så innan ni skriver på ett kontrakt besök stället flera gånger och gå runt, kolla in affärer, pubar och restauranger i området. Kolla in lokala facebookgrupper och lär känna grannar.

 

Vart bor alla Londonsvenskar?

Populära områden bland svenskar är Marylebone (centralt och dyrt men här finns svenska kyrkan, svenska ambassaden, svenska handelskammaren och två svenskbutiker, Barnes (här finns svenska skolan i London och Totally Swedish) och lite längre ut, Richmond där det även finns ett svensk gymnasium (Richmond räknas även som ett av de säkraste kommunerna i London).

Den mest populära delen för svenskar att bo i är sydvästra London med områden såsom:

Livliga communities: Balham, Battersea, Brixton, Clapham, Earlsfield, Streatham, Stockwell, Tooting, Wandsworth.

Dyrare områden: Chelsea , Earls Court, Fulham, Parsons Green, South Kensington, West Brompton.

 

Undersökning i vår Facebookgrupp med 24 000 medlemmar, över 1000 Londonsvenskar svarade.

Hur väljer jag ett område att bo i?

Tips: Börja med att skaffa jobb innan du skriver på ett långt boendekontrakt. När du väl har ett jobb så kolla upp hur du tar dig runt med kollektivtrafiken såsom tunnelbanan, DLR, overground, tåg, och buss. Kolla även om det är enkelt att kanske cykla till jobbet. Ta linjen du kommer åka på utåt mot zon 2 till 4 åt båda hållen från jobbet och kolla upp lite utav de områdena som du tror du skulle trivas att bo i.  Sydost och österut är ofta billigare än norr och väst. Man får även mer för sina pengar i zon 2 och utåt, kvaliteten blir bättre och storleken på rummen större, fler rum kommer med trädgårdar än i centrala London samt mataffärerna är billigare likaså pubarna och restaurangerna så envisas inte om att bara bo centralt.

Du kan ta läsa mer om Londons bostadsområden här (ta listan med en nypa salt, den är skriven med glimten i ögat).

Genomsnittlig hyra för ett rum i London (2020)

Vad är rimligt att betala i hyra?

Genomsnittshyran för ett eget dubbelrum i London beror på vilket område du vill bo i men räkna med minst £600 plus räkningar för att få ett rum i bra standard. Mayor of London har skapat ett online verktyg för att ta reda på bostadskostnad i Storbritannien.

Du kan räkna ut den genomsnittliga hyran för ditt område här

Kvalitén är ofta lite sämre än svensk standard så se till att kolla lägenheten innan du betalar deposit eller skriver på kontrakt.

 

Vad är handpenningsavgift och mycket betalar man i handpenningsavgift?
Vad är Deposit Protection Scheme/ Tenancy Deposit Scheme?

En handpenningsavgift betalar man så gott som alltid när man hyr något i Storbritannien, det är en avgift som motsvarar 4-6 veckors hyra. Avgiften tas ut av mäklaren/hyresvärden och hålls under hela hyresperioden, den tillför att skydda uthyraren mot kostnader hyresgästen kan orsaka genom att skada lägenheten och/eller inventarierna eller kostnader som uppstår om hyresgästen lämnar lägenheten innan hyresperioden har gått ut. Denna avgift måste ALLTID skyddas i ett utav tre oberoende schemes; Deposit Protection Service , My Deposit eller Tenancy Deposit Scheme . Handpenningen måste skyddas inom 30 dagar efter att ni har betalat den och ni måste begära ett certifikat med erat referensnummer, detta är inte ett kvitto som uthyraren själv skriver ihop och även om det ser ok ut så gå till deposit schemets webbsida och dubbelkolla att pengarna har satts in. Fråga redan innan ni skriver kontrakt och betalar någonting var de kommer förvara er handpenning. Varje år förlorar många hyresgäster stora summor pengar pga att handpenningen inte skyddats.

Om din landlord ber dig betala handpenning till den som tidigare bott i lägenheten gäller följande: Pay deposit to another tenant.

 

Jag behöver skaffa en borgenman/guarantor, vart hittar jag det?

Borgen är ett löfte om att ansvara för att hyresgästen fullgör sina skyldigheter gentemot hyresvärden. Den som går i borgen kallas borgensman. Den borgensförbindelse som tecknas i samband med ett hyresavtal omfattar bland annat hyra, misskötsel, skadestånd, inkassokostnader och kostnader för eventuell avhysning. I storbritannien kallar vi det Guarantor och det kan vara exempelvis en förälder eller någon annan med stabil inkomst. Om ni inte har någon som kan agera Guarantor kan ni få hjälp att hitta en borgensman i London här.

 

Var/hur kan man leta rum/lägenhet?

Det finns många sätt att leta rum/lägenheter på, vi har en dedikerad sida för boende på Facebook; Boende i London.

Utgå från ditt jobb och följ buss/tåg/tunnelbane/DLF/overground linjerna utåt till zon 2-4, på så sätt så kommer du hitta ett område som är billigt OCH har en bra resväg till jobbet. Områden som ligger utanför zon 1 ut kan ha jättebra resvägar till centrala London så det kan ta 10-15 minuter att ta sig in från zon 3 medan det kan ta lika lång tid eller längre att ta sig från zon 1 i väster till zon 1 i öster. Buss är billigare än tunnelbana och tåg, uteslut inte heller cykelpendling. Läs mer om att ta dig runt London här.

När man väl valt ut några områden som verkar bra, prisvärda och passar jobbet så besök dem flera gånger vid olika tidpunkter för att se hur det känns, kolla in affärer, pubar och restauranger i området. Börja sedan kolla efter små lokala mäklare i det området ni vill bo i, de har annonser i sina fönster, kolla efter “To Let” skyltar utanför bostadshus i området och ring numret på skylten. Kolla även in annonstavlor i vanliga affärer där private uthyrare ofta sätter ut annonser.

En utmärkt plats att hitta rum i redan existerande flatshares är Spareroom.

Vi har en dedikerad sida för boende på Facebook Boende i London.

Större mäklarfirmor finns det många av, sök på Lettings Agents på Google så får ni upp de mest populära. Från och med juni 2019 förbjöds adminkostnader för hyresmäklare vilket sparar er tusentalskronor.

 

Hyra rum i flatshares är de mest populära alternativen bland nykomna Londonsvenskar,
men var försiktig innan du nappar på första bästa. Standarden vs priset på lägenheter är inte som i Sverige.

 

Londonfälla nr1:
Jag har hittat en sängplats (alltså inte eget rum) i zon 1 för £400+ i månaden, det är väl billigt och bra?

Dessa sängplatser i delade rum är ofta över-prisade och inte tillåtna. De förekommer ofta i centrala London då många betalar gärna lite mer och klämmer ihop sig för att få bo centralt. För samma pris så kan man hitta ett eget singelrum i en trevlig house-share med vardagsrum och trädgård istället för dessa lägenheter där två eller fler sover i varje sovrum och tre eller fyra sover i vardagsrummet. Den enda personen här som tjänar pengar är den som hyr ut olagligt (oftast illegalt i andra-hand) och tar ut circa £1000 till £1500 i månaden mer än vad marknadshyran ligger på om ni skulle hyra direkt ifrån mäklaren/ägaren själva. Det är även olagligt att överbefolka lägenheter, max 2 personer i ett dubbelrum och max 1 i ett singelrum och ingen får sova i vardagsrum är standardregler. De flesta councils (kommuner) kräver även en HMO registering för att få hyra ut lägenheter till 3 eller fler personer och dessa sängplatskollektiv skulle aldrig klara en inspektion från council. Skulle sedan mäklaren/ägaren komma på att det bor så många i lägenheten så blir ni ganska snart vräkta och iom att lägenheten hyrs illegalt i andra-hand så har man mycket få rättigheter om man blir vräkt. Dessa uthyrare skyddar kanske inte heller handpenningen i ett handpenning protection scheme vilket krävs enligt lag.

 

Londonfälla nr2:
Hittade en lägenhet på nätet och de behöver en handpenning innan jag ser lägenheten, är det säkert att betala?

London är ökänt för överpriser och skräckhistorier kring dåliga mäklare och landlords. Låt inte detta avskräcka dig från att flytta hit dock. Vad man än gör så bör man kolla in rummet/lägenheten i person, överför inte pengar eller bevis på inkomst innan och inspektera allt, leta efter spår av mögel och ohyra såsom musbajs och bedbugs (detta kan bli otroligt dyrt om ni inte upptäcker i tid). Måste något repareras innan eller vid inflyttning se till att få detta i skrift innan ni går med på något, speciellt om detta är en av anledningarna till att ni går med på att hyra rummet/lägenheten. Googla även uthyraren/mäklaren innan ni går med på något, är det som kommer upp mesta dels negativt gå därifrån. Finns det ingen eller väldigt lite information var försiktig. Av erfarenhet och efter att ha drivit Londonsvenskar forumet i många år är många mäklare så kritiserade att de regelbundet byter företagsnamn för att inte förknippas med dålig kritik alternativt deras förra företag gick i konkurs och nu har de öppnat nytt. London är okänd för lägenhetscams. Om ni inte hittar mycket information fråga om andra har hört talas om dem och vad de vet.

Jag och min kompis vill bo i samma lägenhet, går det?

Klart det går! Gå antingen genom en letting agency eller försök hitta två lediga rum i en flatshare. Det kan vara svårt att hitta egen lägenhet när man just har kommit till Storbritannien och inte har ordentliga referenser, fast jobb eller bankkonto. Ni kan fixa lägenhet genom att ha en ”guarantor” dvs någon som står på kontraktet för er, såsom en förälder eller genom Housing Hand (som vi rekommenderar).

Tips från andra Londonsvenskar:

-Istället för att låsa fast er i varandra, leta varsitt rum i varsin flatshare i samma område istället.

-Kom även ihåg att vänskapen testas rejält när man bor så nära inpå någon som man är vän sedan tidigare. Speciellt då många lägenheter i London är små och trånga.

Hur hyr jag rum/lägenhet?

Uthyraren kommer be om referenser från arbetsgivare och ofta från din tidigare hyresvärd samt en karaktärsreferens. De kommer även kräva att få se ID såsom pass och kontoutdrag från din engelska bank. Om du inte har en engelsk jobbreferens och utdrag från en engelsk bank så är det mycket möjligt att de antingen nekar dig eller de kräver en engelsk borgenär som går i god för dig och/eller 6 månaders hyra iförväg. Om ni inte är studenter strunta i denna lägenhet och leta vidare när ni har fixat allt som krävs. Är ni studenter är detta väldigt vanligt, ni kan leta vidare och hitta privata uthyrare som accepterar CSN som bevis på inkomst men förbered er på att detta mycket väl kan vara vad som krävs så att ni inkluderar det i er budget.

Om ni inte har alla papper som krävs direkt så erbjuder många att mot en handpenning ta bort annonserna och inte visa rummet/lägenheten för någon annan och vänta med uthyrning tills ni har alla papper iordning. Gå absolut inte med på detta, till skillnad mot en lägenhets/rums handpenning så behöver de inte skydda en handpenning, det är även mycket vanligt att de visar lägenheten och hyr ut den ändå samt behåller er handpenning vilket de kan göra helt lagligt genom att inte godkänna de referenser ni kommer med. Även om de verkligen inte annonserar ut rummet/lägenheten så är det väldigt vanligt att de behåller avgiften genom att inte godkänna något av era papper. Det finns fler rum i London så sluta stressa, skaffa referenser och kontoutdrag och leta vidare.

Jag studerar och uthyraren vill ta 6 månaders hyra i förskott är det ok?

Det är väldigt vanligt att de som inte har ett jobb krävs på 6 månaders hyra iförväg, ni kan leta vidare för det finns många privata uthyrare som kan acceptera er ändå. Men går ni med på detta kolla verkligen upp så att lägenheten är i bra skick, att kontraktet är lagligt och rättvist samt att de använder sig utav deposit protection scheme. Googla mäklaren för att se om det dyker upp negativa eller positiva saker om dem.

Hur fungerar bostadskontrakten?

Det vanligaste kontraktet är AST (Assured Shorthold Tenancy), det är oftast ett kontrakt som gäller i 6-12 månader och när tiden gått ut så går det antingen över i ett tillsvidare kontrakt med en månads uppsägningstid från båda hållen eller så väljer de att förnya kontraktet med ytterligare 6 eller 12 månader. Se till att ni har en six month break clause om ni accepterar ett 12 månaders kontrakt. I kontraktet så ska det stå var, hur och varför er handpenning skyddas (obs detta ersätter inte kravet på ett kvitto från handpenning protection scheme) samt om ni får ha husdjur eller inte, vad som ingår i hyran, namnet och adressen på lägenhetens ägare. Läs igenom det noga och fråga både uthyraren och någon oberoende om det är något ni inte förstår eller undrar över. De flesta uthyrare förstår inte själva sina kontrakt och vet ofta inte om de är lagliga eller ej i o m att det vanliga är att man köper en mall från internet eller en advokatbyrå så lita inte blint på uthyraren, har de inte köpt en mall utan skrivit ihop något själv på en sida så är de sällan helt lagliga. Andra slags kontrakt är licence agreements, det betyder att frukost ingår samt att uthyraren eller någon som jobbar för dem kommer in och städar hela lägenheten inclusive ert sovrum, väldigt få har dessa kontrakt men uthyrare försöker ofta bluffa med dessa eftersom licence agreements inte kräver att man skyddar handpenningen, gå inte med på det om det inte är studentkorridor eller liknande. Läs på hur det fungerar i Storbritannien innan ni börjar leta rum, ju mer man vet desto mindre chans är det att man blir lurad http://england.shelter.org.uk/get_advice/private_renting Tänk på att om ni är ett gäng kompisar som hyr tillsammans och står på samma kontrakt så kan uthyraren kräva er alla på kostnader som en av er gjort sig skyldig till.

 

Men om man inte har ett kontrakt då?

Om man inte har ett kontrakt så gäller statutory law, dvs om man inte bor med ägaren/uthyraren och betalar hyra månadsvis så har man en AST iallafall och en månadsuppsägningstid gäller samt att handpenningar måste skyddas. Bor man med uthyraren/ägaren så har man mindre rättigheter, handpenningen behöver inte skyddas samt uppsägningstiden är lika med samma period som man betalar hyra, så betalar man veckovis så är uppsägningstiden en vecka, månadsvis så är den en månad.

 

Vad är skillnaden på att hyra eget eller bo med en live-in landlord?

Bor du med en live in landlord så har du väldigt lite rättigheter, du är en excluded occupier, din handpenning behöver inte skyddas och det är väldigt lätt för din landlord att vräka dig om ni inte gått med på en viss hyra under en viss tidsperiod, så kan de även höja hyran när som helst. Du kan heller inte få bryta ditt kontrakt genom att hitta en ersättare.

 

Vad bör göras vid inflyttning?

Ta bild på hur lägenheten/rummet och allt som ingår ser ut vid inflyttningen, se till att en inventeringslista görs och dateras samt signeras om ni så blir tvungna att skriva listan själva. Det som ska finnas på listan är alla inventarier som finns i lägenheten samt i vilket skick de är i, gå även igenom varje rum och dokumentera skicket väggar, tak och golv är i, samt trädgård och ytterområden som ingår.

 

Vad är council tax?

Council tax är en kommunskatt och går till att betala för sopphämtning, vägar och andra utgifter som kommunen har. Avgiften betalas varje månad i 10 månader och storleken beror på kommunen man bor i samt storleken på bostaden. Bor man själv i lägenheten så får man 25% rabatt. Studenter behöver inte betala council tax MEN då måste det endast bo studenter i bostaden, därför så är det bättre att studenter och personer som arbetar bor var för sig om man inte vill ta den kostnaden för studenten. Kostnaderna skiljer sig beroende på vilken kommun du bor i men för en person som bor själv i en etta i centrala London ligger det på ca £900 per år. Här kan du kolla eran Council tax https://www.gov.uk/council-tax-bands

 

Bör jag skriva ut mig? Vad händer om jag skriver ut mig?

Om du har som plan att bo och jobba i Storbritannien i mer än ett år så ska du skriva ut dig från flyttdag nummer ett, om du ska studera eller jobba som au pair så är du undantagen från det kravet. Att skriva ut sig är inget farligt man förlorar inte sitt medborgarskap och man kan lätt skriva in sig igen när/om man flyttar tillbaka. Du bör skriva ut dig eftersom kommuner i Sverige får pengar efter hur många personer som bor i kommunen till skolor, äldrevård, vägunderhåll med mera. Att en person saknas från Svappavaara gör ju inte så mycket men tänk er om Stockholm, Göteborg och Malmö har flera tusen som saknas men som de fortfarande får pengar för, det kan betyda sämre skolor och äldrevård i mindre orter och uppsägningar av personal. Sen i o m att ni jobbar och skattar här i Storbritannien så är det Storbritannien som ska betala för er vård även om ni får vård i Sverige. Är man utskriven så får man byta in sitt körkort mot ett engelskt istället för svenskt när det går ut. Varje gång man flyttar inom Storbritannien så är det bra att meddela Skatteverket sin adressändring. Vad ni sedan ska göra när ni flyttar hem kan ni läsa här:  Flytta hem till Sverige igen.

 

Kan jag rösta i Sverige eller ska jag rösta i Storbritannien?

Som svensk så kan man rösta i de svenska valen på Sveriges ambassad under vissa tider innan valdagen i Sverige. Det krävs bara att du har ditt pass med dig. Är man utskriven så skickas de svenska röstkorten till din engelska adress tillsammans med information om poströstning, röstkort och ID kan tas med till Sveriges ambassad för röstning.

Man kan även rösta i vissa val i Storbritannien om man skriver in sig på röstlängden i Storbritannien, detta bör man göra eftersom det blir lättare att öppna bankkonton och att få kredikort och lån om man står med på röstlängden. Man skriver upp sig genom att kontakta sitt ”local council electoral service” och ber om ett formulär till electoral register/roll, man får sedan röstkort hemskickade till sig varje gång det är ett val som svenska medborgare får rösta i.

nationalhealthexecutive.co.uk

Hur fungerar sjukvården i Storbritannien?

Som EU/EEA medborgare så kvalificerar man för sjukvård i Storbritannien så fort man har börjat jobba och skatta i landet, studenter på kurser längre än sex månader kvalificerar också från dag nummer ett, samt au pairer kvalificerar för sjukhusvård via sin värdfamilj. Vad som händer efter Brexit är ännu inte klart men just nu gäller samma fria vård som tidigare. Sjukvårdssystemet heter NHS och är gratis eller åtminstone väldigt billig, preventivmedel och gynekolog är helt gratis, vanliga receptbelagda mediciner kostar £8.05 per recept.

Läs mer här om vård, tandläkare och sexualmottagningar  i London.

 

Hur söker jag sjukvård i Storbritannien?

Sjukvård är gratis för alla bosatta i Storbritannien. När man har bosatt sig i ett område så ska man registrera sig med en GP, general practitioner (husläkare), gör detta omedelbart vänta inte tills ni blir sjuka. För akuta saker som olycksfall och allvarliga sjukdomar, andnöd, blodförlust och liknande så ska man ringa ambulans via 112 eller omedlebart ta sig till en A&E (accidents & emergencies), för icke akuta ärenden som remisser till andra läkare, halsfluss och liknande så ska man boka tid hos sin GP, mindre olyckor som inte kräver akutvård så kan man använda sig utav minor injury units eller walk-in clincis. Vid hosta, halsont och huvudvärk så kan man fråga en apotekare om råd eller ringa NHS Advice på 111 för råd. För att hitta en GP, walk-in clinic eller sjukhus i ditt bostadsområde knappa in din postkod här http://www.nhs.uk/service-search. 

 

Jag har ett svenskt Europeiskt Försäkringskort gäller det?

Nej. Det europeiska försäkringskortet går inte på vilken nationalitet man har utan endast beroende på var man är bosatt och skattar. Är man bosatt i Storbritannien och skattar här så ska man använda sig av ett engelskt European Health Insurance Card (EHIC) och inte ett svenskt, det ska man ta med sig när man åker på semester till Sverige eller resten av EU/EEA länderna. Detta gäller oavsett om man är utskriven eller ej eftersom det är skatten man betalar som betalar för rätten till sjukhusvård. Beställ ditt kort härifrån gratis http://www.nhs.uk/NHSEngland/Healthcareabroad/EHIC/Pages/about-the-ehic.aspx

 

Praktiska länkar för att underlätta livet i London:

https://www.google.co.uk googla allt och alla, lär er ta reda på saker och ting själva, leta reviews, råd och tips.

https://www.gov.uk/ en länk som leder till alla statliga sidor och har en massa bra tips och råd.
Shelter http://england.shelter.org.Uk/get_advice/private_renting det de inte vet om bostäder och kontrakt är inte värt att veta.

NHS http://www.nhs.Uk/Pages/HomePage.aspx allt som har med sjukvård att goöra.
Money Saving Expert http://www.moneysavingexpert.com/ finansiellt oberoende sida som kommer leda er till de bästa dealsen på precis allt, semstrar, försäkringar, bankkonton, lån, kreditkort, el, gas, internet, mobilabbonnemang och mycket mer, Gör inget finansiellt utan att titta här först.

 Vill ni ha kul och inte hittar det ni vill ha på Londonsvenskar så spana in;

http://www.timeout.com/london
http://londonist.com/

Svenskt i London

Svenska organisationer i London

Svenskt i London

Boende och hotell

För er som undrar vilket hotell ni ska bo på:
http://www.booking.com/city/gb/london.html?aid=352159
http://www.trivago.co.Uk

Hyr rum eller lägenheter:

https://www.airbnb.co.Uk/c/cjosefin?s=8
Boende i London (Facebook grupp)

Vilka abonnemang ska jag välja?

Jämför på
http://www.moneysupermarket.com/mobile-phones/
http://www.moneysavingexpert.com/

För er som behöver föra över pengar mellan länder

 

Svenska frisörer i London

Jobb

FAQ Jobba i London

www.jobs.londonswedes.com

https://www.facebook.com/groups/LondonSwedesJobBoard/

Annat

För er som söker möbler:
http://Uk.freecycle.org/region/London

För er som undrar vart ni kan hitta närmaste doktorn:

http://www.nhs.uk/service-search

För er som undrar hur det funkar med att ta sig runt stan/ hur mycket månadskort kostar:
https://www.tfl.gov.Uk/fares-and-payments/fares
http://londonsvenskar.com/svensk-i-london/ta-dig-runt-i-london/ 

För er som söker gym som inte är allt för dyrt:
http://www.puregym.com
http://www.thegymgroup.com
http://www.easygym.co.Uk

För er som vill plugga:
http://www.ucas.com
http://londonsvenskar.com/student-category/

För er som helt enkelt undrar “vad finns det att göra i London?”:
http://www.timeout.com/london
http://www.visitlondon.com/things-to-do/whats-on
http://www.skiddle.com/whats-on/London/
http://londonist.com/
https://twitter.com/skintlondon

 

The post FAQ – Boende i London appeared first on LondonSwedes.

Statliga skolor i England – hur funkar det brittiska skolsystemet?

$
0
0

Statliga skolor i Storbritannien

 

Vad betyder det att en skola är “maintained”? Är skolan helt gratis som i Sverige? När börjar man? Vad är skillnaden mellan en academy och en free school? Hur stor valfrihet har jag som förälder och vad ska jag tänka på när jag ska navigera det engelska skolvalet? Vad gör jag om jag flyttar över familjen mitt under året?

 

För många svenskar kan det engelska skolsystemet te sig lite krångligt. I den här artikeln försöker vi reda ut hur vanliga, dvs skattefinansierade, skolor fungerar i UK och vad man ska tänka på som förälder om man behöver hitta en engelsk skola till sitt barn. 

 

Vad är en skattefinansierad skola och finns det olika varianter?

Skolorna i UK administreras av den lokala utbildningsnämnden (local authorities) knutna till den stadsdel (borough) du bor i.  Skolorna finansieras med skattemedel och följer den nationella läroplanen. 

 

Ja, det finns en mängd olika modeller för dessa typer av skolor. I denna artikel har vi valt att presentera ett urval av de vanligaste formerna: 

 

SKOLFORMER

 

Community Schools/Maintained schools  (Primary och secondary: låg, mellan och högstadium samt gymnasium) 

Den här typen av skola är närmast jämförbar med våra grundskola i Sverige. Skattefinansierade stadsdelsfullmäktige har lednings- och personalansvar, samt sköter anställnings – och antagningsprocessen.  Skolan tar inte ut avgifter för eleven och den nationella läroplanen följs. För att ditt barn ska antas till en skola krävs att du bor i rätt catchment area, ett område runt skolan som fluktuerar beroende på hur många som söker till skolan och hur nära skolan de bor. Många skolor med bra rykte och bra akademiska resultat blir ofta övertecknade. Då sker urvalet på hur nära skolan barnet bor, samt ibland även andra kriterier (till exempel syskonförtur).

 

Voluntary Controlled/Faith Schools  (Primary och Secondary: låg, mellan och högstadium samt gymnasium) 

Dessa skolor är nästan uteslutande knutna till den anglikanska eller katolska kyrkan. Här kan kyrkan äga marken och byggnaderna, men det är fortfarande de lokala myndigheterna som har ansvar för personal och ledning, och man följer den nationella läroplanen även här. En representant för kyrkan finns dock med i ledningen. På samma sätt som för vanliga skolor sker urvalet i första hand enligt bostadsadress men här tar man även ofta till viss del hänsyn till elevernas tro i antagningsprocessen. 

 

Academies och free schools (Primary och secondary: låg, mellan och högstadium samt gymnasium) 

Dessa skolor är inte skattefinansierade och administreras därför inte av lokala myndigheter. De behöver därför inte följa den nationella läroplanen utan kan välja vilken kursplan de vill och de har heller inte samma krav på lärarnas utbildningsnivå. De flesta academies är secondary schools (11-18 år) men låg-och-mellanstadie- academies förekommer också. 

 

Academies finansieras av utbildningsdepartementet (men kan sponsras av näringsliv eller individer) och leds av icke vinstdrivande stiftelser eller företag. Dessa får inte ta ut avgifter från föräldrar eller använda sig av akademiska prov i urval av elever, utan lyder under samma antagningsprocesser som de skolor som styrs av de lokala myndigheterna. En del skolor väljer själva att bli academies, men väl värt att veta är att om en skola har blivit bedömd som”bristfällig” av OFSTED, måste den övergå till academy status. 

 

Free schools finansieras också av utbildningsdepartementet, är friare i sina anställningsprocesser och behöver inte följa den nationella läroplanen. Även här måste man föla den antagningsprocess som gäller för vanliga statsskolor. Skillnaden mellan free schools och academies är egentligen bara att free schools är ny-startade statliga skolor, och academies har antingen valt eller blivit tvungna att konvertera till den skolform.

 

City Technology Colleges (Secondary: del av mellanstadium, högstadium och gymnasium)

Skolorna är finansierade och reglerade av utbildningsdepartementet och lyder under den nationella läroplanen, men är specialiserade och inriktade på ämnen inom den tekniska sektorn; teknik, vetenskap och matematik. Ledningsgruppen bestämmer själva hur antagningsprocessen och antagningskriterierna ser ut. Dessa skolor har ofta stark anknytning och ibland även sponsring från näringsliv och industri. 

 

Grammar Schools (Secondary: del av mellanstadium, högstadium och gymnasium)

Lite av ett kontroversiellt ämne i UK som ofta debatteras i media och skolforum. En Grammar School är en statligt finansierad skola men som gör sin antagning på akademiska meriter. Av många ansedda som en fast track till de bästa universiteten för de icke-privatskoleutbildade barnen, kräver grammar schools (precis som många privatskolor) att barnen utför ett 11+ antagningsprov, som anordnas av det lokala styrningsorganet. Mer information om  både skolorna och proven kan hittas här. 

 

Elective Home Education/Homeschooling

Enligt engelsk lag är det föräldrarnas ansvar att se till att deras barn går i skola, eller motsvarande. I detta fall syftar “motsvarande” till hemundervisning vilket 

har blivit blir allt vanligare (även före COVID-19). England är faktiskt det land i Europa där hemundervisning är allra vanligast, och föräldrar kan sätta ihop ett program som inkluderar online-kurser och tar hjälp av privatlärare eller liknande. Vad som kännetecknar hemundervisning är att föräldrarna åtar sig hela ansvaret för barnets utbildning. Hemundervisning sker även i olika former, där blandform är vanligt. I dessa fall vistas barnet i hemmet, men är också i skolan på vissa aktiviteter. Mer information om hemundervisning hittar du här (engelska).

 

Om du vill ha mer information om skolor i England, kan du läsa mer här (engelska).

 

HUR DET FUNGERAR

 

Skolan är gratis, eller hur? Så jag behöver inte betala för något?

Ja, skolan är gratis. Men jo, du behöver visst betala för saker du troligen inte betalade för i Sverige. Lunchen till exempel. Skollunchen är gratis för barn upp till årskurs 2. Men efter det måste du betala för skollunchen, eller alternativt skicka med matsäck. Uniformskostnader tillkommer också, samt fritidsverksamhet och aktiviteter. Ofta ber skolan även föräldrarna att bidra med pengar för material och utflykter. 

 

Hur ser läsåret ut?

Skollåret är uppdelat i tre terminer; höst, vår och sommar. Höstterminen börjar något senare än i Sverige, vanligtvis första veckan i September och pågår fram till jul. Vårterminen börjar efter nyår och sträcker sig fram till påsk och sommarterminen börjar efter påsklovet och avslutas i mitten till slutet av juli. Varje termin avdelas med ett halvtermins lov på ca en vecka (vanligtvis oktober, februari och maj). Jul och påsklovet är oftast två veckor långa och sommarlovet är oftast sex veckor långt. 

 

Att ta sina barn ur skolan under terminstid är inte accepterat om man inte har synnerliga skäl (begravning eller liknande) och har man inte fått tillstånd från rektorn kan det innebära böter för föräldrarna. 

 

Får barnen betyg och har man kvartssamtal som i svenska skolor?

Ja, barnen får betyg redan från fyra-års-åldern. Dock kan detta i början ses som mer av en utvärdering av deras utveckling, men det blir viktigare desto högre upp i klasserna de kommer.  Utvärderingarna i Primary består av två betygssättningar; var barnet ligger till jämfört med riksgenomsnittet och barnets egen ansträngnings-grad, vilket är en bedömning barnets lärare gör.  Här kan du läsa mer om betygen (engelska). 

 

I secondary school kan föräldrarna hålla kolla på hur det går för barnet akademiskt genom tracking rapporter som utfärdas av skolan vid slutet av höst och vårterminen. Den rapport som man får vid slutet av sommarterminen är oftast för året som helhet. Det man måste hålla kolla på är var barnet ligger till i enlighet med den GCSE grade path (tills dessa examen i årskurs 11) barnet har tilldelats (efter SATs från år 6 och utvärdering i början av årskurs 7). Läs mer här om hur GCSEs fungerar (engelska).

 

I primary har man ofta ett 10-minuter långt möte med läraren i början och slutet av läsåret, beroende på skolans policy. Det går även oftast bra att kontakta skolan eller läraren direkt och be om ett möte om det är något som oroar en. 

 

I secondary varierar det men ofta har du möjlighet att boka in ett fem minuters möte med ett antal olika lärare under en parents evening. Om du vill prata med en matte eller science lärare gäller det ofta att vara snabb, eftersom de alltid bokas upp först.

 

Vilka ämnen kommer mitt barn att studera?

Statliga skolor i UK följer den nationella läroplanen, vilken består av tolv ämnen som kan hittas här. Kärnämnen är matematik, engelska och naturvetenskap (science) som också är obligatoriska mellan 5 och 16 års ålder.  Resterande ämnen är obligatoriska under ett eller flera key stages eller årskurser (se nedan).

 

Foto: Jeremy Bishop / Unsplash

 

DE OLIKA STADIERNA

 

Skolan är obligatorisk i England för alla unga mellan 5 och 16 år. Som man kan se i tabellen nedan, är detta alltså mellan årskurs 1 och 11, det år man tar sina GCSEs, eller sitt General Certificate of Secondary Education.

 

NURSERY 

Nursery kan jämföras med svensk förskola. Här går barn mellan åldrarna 2-4 (eller f.r.o.m 6 mån i vissa fall). Förskolorna i England följer Early Years Foundation Stage (EYFS) och barnen är ofta uppdelade i mindre grupper, där åldern kommer i första hand. Man kan söka ett nursery som är är anknutet till nästa utbildningssteg, eller välja ett fristående. Nursery schools är privata. I de flesta fallen kontaktar man skolan direkt för att ställa frågor, ansöka om plats och ordna besök. Det kan dock vara värt att göra sin research på nätet för att läsa på om vilka regler som gäller om man har rätt till barnomsorgsbidrag och för att att hitta skolor i sitt närområde. 

 

Eftersom barnomsorg i allmänhet är dyrt i UK kan det vara värt att jämföra de olika möjligheterna  innan man väljer hur man ska lösa det. 

 

PRIMARY SCHOOL

 

Key stage 1 (reception, Year 1, Year 2)

Key stage 2 ( Year 3, Year 4, Year 5, Year 6)

 

Trots att skolplikten börjar i Årskurs 1 väljer många föräldrar att skicka sina barn i skolan redan året innan, i den så kallade reception klassen (vilken i upplägg är lik svenska skolans sexårs-verksamhet eller förskoleklass)  det år barnet fyller fyra (i UK räknar man årskursen efter födelsemånaden September till Augusti året efter).  Varför man väljer att göra det är eftersom reception-året blir som en förberedelse för Årskurs 1, samt att det (till skillnad från Nursery) är gratis. Klasserna sätts även från reception året, så man går med samma klasskamrater hela vägen fram till slutet av årskurs 6. 

 

I slutet av årskurs två och årskurs sex sitter barnen sina första examen; SATs eller Standard Assessment Tests, i matematik och engelska. Båda är egentligen till för att ge en bild av hur skolan ligger till när det gäller utbildningsstandard (vilket är extremt viktigt för skolledningen), men i årskurs sex är resultatet även viktigt eftersom det följer med barnet till secondary school, och utgör basen för var eleven väntas placera i fråga om GCSE grade paths (se ovan). Läs mer om SATs här och här (engelska).

 

SECONDARY SCHOOL (GCSEs)

 

Keystage 3 (Year 7, Year 8, Year 9)

I slutet av Year 9 väljer barnen sina GCSE-ämnen. Av dessa är kärnämnena obligatoriska, samt om skolan har religiös anknytning tillkommer även ofta religion som obligatoriskt ämne. Barnen kan sedan välja ett antal special-ämnen beroende på vad skolan kan erbjuda. Redan här uppmuntras barnen att börja inrikta sig och att välja ämnen där de kan vänta sig bra resultat. 

 

Keystage 4 (Year 10, Year 11) 

Här börjar man studera sina valda ämnen och under sommarterminen i årskurs elva sitter man sina GCSE examen. Resultaten kommer i posten vid slutet av sommarlovet. Under årskurs elva väljer man även OM man vill fortsätta sina studier till A-Level nivå (motsvarande gymnasieexamen) och i så fall även VILKA ämnen man vill studera. Läs mer om GCSEs här (engelska). Här slutar även den obligatoriska skolgången.

 

6TH FORM (A-LEVELS) 

 

Lower 6th, Upper 6th (Year 12, Year 13)

I 6th form börjar man studera inför de examen som motsvarar svensk gymnasiebehörighet, men som är mer specialiserade, eftersom man studerar färre ämnen. Vanligast är att man väljer tre, vilket är vad universiteten kräver i sina antagningskriterier, och max är fem. I sixth form har studenterna större frihet och behöver ofta inte ha skoluniform, även om det förväntas att man klär sig propert och professionellt.  Läs mer om A-levels här (engelska)

 

Foto: Anna Samoylov

 

SAKER ATT TÄNKA PÅ

Om jag bara tilldelas en skola baserat på var jag bor, varför måste jag göra research?

Om du ansöker om skolplats enligt det engelska systemet, förväntas du som förälder att lista dina preferenser i fråga om vilken skola i närområdet ditt barn ska gå. Eftersom du du kanske inte får ditt första val är det värt att ha koll på vilka skolor som ligger i ditt catchment area och verkligen lista dem i preferensordning. Detta sker året innan ditt barn ska börja, dvs året innan barnet ska börja i skolan, samt i årskurs 6, inför Secondary school.  Ibland kan man bli tilldelad sitt andra-val, för att sedan bli erbjuden första-valet närmare skolstart. Läs mer här (engelska).

 

Hur ska jag tänka när jag väljer?

En objektiv bild av skolan kan fås genom att studera deras senaste utvärdering från det inspektionsorgan som reglerar UKs statliga skolor; OFSTED. Skolorna kan få betyget ‘Outstanding’,‘Good’,‘Requires Improvement’ och ‘Inadequate’. 

 

Många engelska föräldrar är tidigt ute och planerar sitt liv efter var barnen kan gå i skolan, därför är det också svårt att både köpa och hyra hus eller lägenheter i ett catchment area nära en ‘Outstanding’ skola. För oss som kanske kommer från Sverige mitt under läsåret eller i alla fall inte i tid att söka enligt det system som gäller här, är det bäst att kontakta aktuella skolor och lokala myndigheterna direkt. Det kan finnas platser i årskurser där barn har lämnat skolan mitt i året på grund av  flytt – och då gäller helt andra procedurer, så det är värt att höra sig för. 

 

När du tittar på skolor behöver du som förälder tänka igenom vad du önskar och vad som passar för just ditt barn när ni står inför att välja. Fundera över: 

 

Primary: 

  • Vilken OFSTED rating har skolan? 
  • Hur många sökande tar de in och hur nära skolan bor ni? Ligger ni för tillfället utanför catchment area eller innanför? (Detta räknas mer eller mindre från när ni söker och inte från när barnet ska börja.)
  • Vad är viktigast för er som familj?  Akademiska prestationer? Fritidsaktiviteter? Allround-utbud?
  • Besök skolan! Ta reda på när de har öppet hus. Hur känns området? Hur uppträder barnen och de vuxna i samspel med varandra? Vilken magkänsla får du? Skulle du kunna föreställa dig ditt barn här? Hur känner du dig själv när du är i kontakt med skolans representanter/andra föräldrar/elever?
  • På vilket sätt hjälper skolan de barn som behöver specialundervisning, i det fall att det skulle vara/bli aktuellt? 

 

Secondary:

  • Vilken OFSTED rating har skolan?
  • Hur många sökande tar de in och hur nära skolan bor ni? Ligger ni för tillfället utanför catchment area eller innanför? (Detta räknas mer eller mindre från när ni söker och inte från när barnet ska börja.)
  • Hur ligger skolan till i jämförelse med andra skolor i området när det gäller GCSE resultat?
  • Hur ligger skolan till i fråga om A-Levels resultat?
  • Hur många från denna skola har tidigare år gått vidare till högre studier? Hur många kom in vid Oxford/Cambridge, vid andra Russell Group universitet eller det universitet ni redan nu siktar in er på?
  • På vilket sätt hjälper skolan de barn som behöver specialundervisning, i det fall att det skulle vara/bli aktuellt? 

 

Om man umgås mycket med engelska föräldrar kan det ofta kännas svårt att inte ryckas med i den hype som finns kring skolval och antagning, speciellt inför secondary. Ofta läggs mycket tankekraft på huruvida man har chans att komma in på en specifik skola med bra GCSE och A-level resultat, och vissa föräldrar flyttar under den tiden för att hamna i rätt catchment, men det bör icke förglömmas att skolorna även måste möta ERA kriterier. Och om ni inte planerar att stanna i UK för all framtid är det av mindre vikt att skolan passar in i en utbildningsplan som sträcker sig fram till universitetet och av mer vikt att barnet får en bra erfarenhet av skolan i UK. 

 

Här kan du söka på statliga skolor nära dig. Inom vårt nätverk finns även många svenska familjer som har valt att sätta sina barn i statlig skola och det är alltid en bra idé att höra sig för på LondonSvenskars Facebook sida om någon har lust att dela med sig av sina erfarenheter eller rekommendera en specifik skola. 

 

Du kan även läsa om privatskolor i Storbritannien här.

 

The post Statliga skolor i England – hur funkar det brittiska skolsystemet? appeared first on LondonSwedes.

Privatskolor i Storbritannien

$
0
0

Foto: Ben Mullins /Unsplash

 

LONDONSVENSKAR REDER UT: Privatskolor i Storbritannien och England. 

Är en independent school annorlunda än en public school? Kommer jag någonsin ha råd att åka på semester igen eller kommer alla pengarna att gå på barnens skolgång? Vad sjutton är skillnaden mellan prep och pre-prep, och måste jag verkligen staka ut mina barns HELA skolkarriär redan vid sjuårsåldern?

För många svenskar kan det engelska skolsystemet te sig lite krångligt. I den här artikeln försöker vi reda ut hur privatskolor fungerar i UK och vad man ska tänka på som förälder om man överväger att utbilda sina barn privat.

 

Inte intresserad av att läsa vidare? Här kan ni läsa mer om Statliga skolor i Storbritannien och England.

 

INDEPENDENT SCHOOLS

Vad är en Independent School?

Independent schools i UK är privatskolor (Private Schools) och finansieras därför inte av staten. Många av de äldre privatskolorna i UK kallar sig även Public Schools, vilket kan bidra till förvirring. Public=för alla=gratis? Det skulle man lätt kunna tro. Men så är det alltså inte, utan ordet “Public” kommer här av att en handfull skolor år 1868 blev “publika” eller öppna för allmänheten oberoende av var föräldrarna var skrivna eller vilken religion de hade. Public schools hade rätten att ledas av en styrelse (board of governors) och därav var även oberoende av kronan, kyrkan och regeringen.

 

Måste jag betala?

Ja. Eftersom de är icke-statsfinansierade är privatskolorna så kallade “fee-paying schools” och terminsavgifterna betalas av föräldrarna (eller deras företag om det är del av deras utlandstjänstgöringsavtal). Var kostnaden hamnar beror på ett antal olika faktorer. Generellt kan man säga att det kostar mer ju högre upp i skolklasserna barnet kommer, samt att det beror på om sport och fritidsaktiviteter är tillval eller inkluderat i priset. Samma gäller skollunch, skolmaterial  och uniform. Uppenbart är kanske att ett internat kommer kosta mer än en dagskola, samt att skolans status givetvis också spelar in, med de välkända (och ofta äldre) skolorna högst i kurs, tätt följda av skolor i London-området.

 

Enligt en Independent Schools Council rapport från 2019 ligger medelavgiften (räknat på hela landet) för Junior School på £4,426, för Senior School på £5,009, samt 6th Form på £5,174 per termin för en dag-elev, med tre terminer per skolår. För internat blir summan givetvis högre eftersom den även innefattar ytterligare kostnader som boende och mat.

 

Idag studerar ca 7 procent av barnen i UK vid en privatskola, och ungefär 18 procent av ungdomarna över 16 år. Utbildning ses som en kärnfråga i UK, och engelska (medelklass) föräldrar tar barnens skolgång på högsta allvar. Många ser barnens utbildning i “rätt” skolor som en nödvändig investering i barnens framtid och pressen är hög från en tidig ålder att placera barnet i en skola som kommer ge eleven en fördel när de söker sig vidare. 

 

DE OLIKA STADIERNA

 

När måste jag besluta mig om jag ska välja privat eller statlig skola?

Egentligen så snabbt som möjligt, eftersom det kan ge fördel att ha gått en viss nursery för att komma in i en viss pre-prep, vilket i sin tur ger kan ge fördel för att gå vidare till en speciell prep school, som i SIN tur kan ge fördel för den specifika senior school man siktar på… men samtidigt väljer många engelska föräldrar som har lyckats få in sina barn i en bra statlig skola att vänta med privatskola tills barnet är elva och ska börja senior school. Det finns dock både fördelar och nackdelar med att vänta tills dess.

 

NURSERY

Nursery kan jämföras med svensk förskola. Här går barn mellan åldrarna 2-4 (eller f.r.o.m 6 mån i vissa fall). Förskolorna i England följer Early Years Foundation Stage (EYFS) och barnen är ofta uppdelade i mindre grupper, där åldern kommer i första hand. Man kan söka ett nursery som är är anknutet till nästa utbildningssteg, eller välja ett fristående. Nursery schools är privata. I de flesta fallen kontaktar man skolan direkt för att ställa frågor, ansöka om plats och ordna besök. Det kan dock vara värt att göra sin research på nätet för att läsa på om vilka regler som gäller om man har rätt till barnomsorgsbidrag och för att att hitta skolor i sitt närområde.

Eftersom barnomsorg i allmänhet är dyrt i UK, och de senare privatskolorna kommer kräva en rejäl investering, kan det vara värt att jämföra de olika möjligheterna innan man väljer hur man ska lösa det.

 

JUNIOR SCHOOL: PRE-PREP OCH PREP SCHOOL (Låg-och-mellanstadiet)

Pre-preparatory: här går man från tre eller fyra-årsåldern beroende på när under året man är född (i UK räknar man årskursen från födelsemånaden September till Augusti året efter) till och med det år man fyller sju. Meningen är att man här förbereds för preparatory school och det fungerar helt enkelt som en “före skolan-skola”. Många av pre-prep skolorna är inte selektiva, men i London där skolorna är populära och det finns fler sökande än platser, håller man ändå en utvärdering av barnet för att sålla bland ansökningar. Det här testet är ingenting som varken föräldrar eller barn kan förbereda sig för, till skillnad från de  prov som görs under de senare skolåren. Barnen testas på sin allmänna utveckling, vilket innefattar tal, lek och social interaktion

 

Exempel på antagningsutvärderingen:

  • Kan barnet skriva sitt eget namn?
  • Kan barnet räkna från 1 – 10 (och vidare)?
  • Kan barnet rita sig själv och/eller eventuellt en familjemedlem?
  • Hur utvecklat är barnets ordförråd? Förståelse av rim?
  • Finmotoriksutveckling – kan barnet hantera en sax korrekt?
  • Förståelse av mängder – vad händer om jag har fyra äpplen och tar bort två?
  • Kan barnet lägga ett enkelt pussel 

 

Preparatory (Prep school): Här börjar barnen vid sju-åtta års ålder. Även här har man gått igenom en en antagningsprocess; vanligtvis baserad på besök, intervju och skriven utvärdering från barnets pre-prep school. Bäst är att tidigt ta reda på vilka deadlines som gäller i antagningsprocessen för den skola man vill söka.

Ofta fungerar en prep school som en så kallad “feeder school”, som mer eller mindre garanterar en plats eller åtminstone förbereder eleven för en specifik senare skola. I detta steg blir det också mer allvarligt och förberedelsen för nästa steg och i synnerhet för Common Entrance exam (CE) börjar, ett prov som tas på de flesta privatskolor för att få en plats.

Common Entrance exam kan tas antingen vid 11+ (när barnet är 10 år) eller vid 13+ (när barnet är 12 år). Det tidigare testet innefattar två delar i engelska (modersmål), liksom en i matte och en i vetenskap (science). 13+ provet innefattar samma ämnen, men mer avancerade förkunskaper krävs. Tillkommer gör också en del i språk som eleven valt själv, samt ofta latin, religion, geografi och i vissa fall klassisk grekiska. Provtillfällen faller tre gånger per år, antingen i januari, juni (vanligast) eller november. 

Prep school kan vara blandat, alltså både pojkar och flickor, men det är inte helt ovanligt att könen separeras redan här. Och redan under dessa skolår kan man skicka sitt barn till internat, eller en blandad internat/dagskola.

 

SENIOR SCHOOL/6TH FORM (högstadium och gymnasium)

Detta är höjdpunkten i barnets skolkarriär, och de skolår som allting upp till nu förberetts för. I detta stadie går barnen från att de är 11-13 år, fram tills dess att de  är klara med A-levels (motsvarande gymnasieexamen) vid arton. Det varierar och beror på skolan. En del lämnar sin Senior school efter GCSEs (motsvarande grundskoleexamen) och går vidare till en annan skola (eller college)  för 6th Form och A-Levels, men vanligast är att man stannar där man är. Även här finns det blandade skolor, men många väljer att separera pojkar och flickor.

För att bli antagen till Senior School måste man uppfyllt de kriterier utsatta i skolans antagningsprocess, vilket generellt betyder bra CE resultat, samt att man gjort ett bra intryck vid besök och intervju. Ofta kan sport/musik/drama/dansmeriter även väga in. För stipendiater, där skolan går in och betalar majoriteten eller en del av terminsavgifterna, krävs givetvis ännu högre standard på resultat, meriter och intervju.

 

Foto: Anita Jankovic /Unsplash

SAKER ATT TÄNKA PÅ

Hur mycket research bör jag göra?

En hel del. Att utbilda sina barn privat i UK är en investering och det är viktigt att man gör ordentlig research. Ta reda på så mycket som möjligt om skolan INNAN du gör ditt första besök så att du kan ställa de frågor du behöver få besvarade så tidigt som möjligt. Privatskolor lyder inte under statens läroplan, men många pre-preparatory- och preparatory schools följer ändå denna i kärnämnena; matte och engelska. Kom även i håg att lärare vid privatskolor inte lyder under samma utbildningskrav som de som arbetar på statliga skolor

The Good Schools Guide är en bra startpunkt och magasinet Tatler släpper varje år både en guide och håller även ett event där man kan lyssna till pedagoger vid ledande skolor i UK och träffa rektorer och pedagoger för att få svar på sina frågor och inleda urvalsprocessen. The Independent Schools Show är en mässa i London som hålls varje år och  där man kan träffa representanter från skolor över hela UK. Många engelska föräldrar (och även internationella expats i UK) lejer även ut den snåriga urvalsprocessen genom att anlita en utbildningskonsult (education consultant) som kan göra grundjobbet och råda dem i valet av privatskola för barnen. Om man går från statlig skola till privatskola vid 11+ eller 13+ anlitar majoriteten av engelska föräldrar även en privatlärare för barnet för extra support året (eller åren) innan man sitter sin CE.

 

Hur ska jag tänka kring anmälan och antagningsprocess?

Var ute i så god tid som du bara kan. För de mest attraktiva skolorna skriver många föräldrar upp sina barn under dess första levnadsår. Trots detta är det absolut möjligt att skaffa sitt barn en plats i en bra privatskola i UK. Kinkigt för oss London-bor bara är att privatskolor i London-området ofta har högt tryck. Om du nu inte har haft möjlighet att söka plats redan från taxin på väg från BB, är det bäst att helt enkelt göra en nätsökning på skolor i de områden som är aktuella, och kontakta skolorna direkt med frågor om antagningsprocess, skolans värdegrunder och antagningskriterier. Det kan också finnas platser i årskurser där barn har lämnat skolan mitt i året på grund av  flytt – och då gäller helt andra procedurer, så det är värt att höra sig för.

Eftersom utbudet av inriktningar varierar, behöver du som förälder tänka igenom vad du önskar och vad som passar för just ditt barn när ni står inför att välja. Fundera över: 

 

  • Vad är viktigast för er som familj?  Akademiska prestationer? Fritidsaktiviteter? Allround-utbud?
  • Hur många sökande tar de in? Hur ser era chanser ut/hur tidigt behöver man anmäla sitt barn? 
  • Vill du att ditt barn ska gå med enbart samkönade barn, eller blandat?
  • Internationell inriktning eller traditionell engelsk? Finns det möjlighet att studera för en IB (International Baccalaureate) eller bara traditionella A-levels? Kan vara jätteviktigt om ni inte planerar att stanna i UK. 
  • Vilken skola siktar ni på efter prep school? Vilket universitet efter A-levels/IB examen? Är nursery/pre-prep/prep skolan en feeder school till nästa skola ni söker? Om inte, hur vanligt är det att man kommer in från just denna skola? Engelska föräldrar har också stenkoll på hur många går vidare från denna skola (6th Form) till Oxford/Cambridge eller andra Russell Group universitet?
  • Hur ligger skolan till i fråga om GCSE’s och A-Levels (eller IB) resultat?
  • Tänk på avstånd från hemmet, klasstorlek, extra aktiviteter som skolan erbjuder. 
  • Besök skolan! Hur känns området? Hur uppträder barnen och de vuxna i samspel med varandra? Vilken magkänsla får du? Skulle du kunna föreställa dig ditt barn här? Hur känner du dig själv när du är i kontakt med skolans representanter/andra föräldrar/elever? Kom även i håg att enligt The Good School’s Guide är inte bara barnet men även du som förälder under granskning när du besöker en skola och det ses som viktigt att passar in den existerande föräldragruppen.
  • På vilket sätt hjälper skolan de barn som behöver specialundervisning, i det fall att det skulle vara/bli aktuellt? 

 

Om man umgås mycket med engelska föräldrar kan det ofta kännas svårt att inte ryckas med i den hype som finns kring skolval. Ofta läggs mycket tankekraft på huruvida man har chans att komma in på en specifik skola, men det bör icke förglömmas att skolorna även måste möta ERA kriterier. Och om ni inte planerar att stanna i UK för all framtid är det av mindre vikt att skolan passar in i en utbildningsplan som sträcker sig fram till universitetet och av mer vikt att barnet får en bra erfarenhet av skolan i UK, eller sömlöst kan återvända till det svenska systemet/andra internationella system.

En mer objektiv bild av skolan kan fås genom att studera deras senaste utvärdering från de inspektionsorgan som reglerar UKs independent schools. Ungefär hälften inspekteras med jämna mellanrum av Ofsted, några av the Independent Schools Inspectorate och ett fåtal även av the School Inspection Service.

Det finns enligt webbsidan SchoolSearch mer än 130 privatskolor bara i Londons närområde, och här kan du börja söka vidare.  Inom vårt nätverk finns även många svenska familjer som har valt att utbilda sina barn privat, och det är alltid en bra idé att höra sig för på LondonSvenskars Facebook sida om någon har lust att dela med sig av sina erfarenheter eller rekommendera en specifik skola.

 

Läs mer:

Telegraph Artikel – Ten best value private schools UK

 

The post Privatskolor i Storbritannien appeared first on LondonSwedes.


Alfa Moving – Move between Sweden and the UK

$
0
0

Alfa, peace of mind for people on the move…

Headquartered in Jönköping, Sweden for the last 25 years, we are proud to be the largest provider of moving services in Scandinavia. Our 11 offices strategically positioned throughout Sweden, Norway, Denmark and Finland. A fully interconnected workforce manages full service worldwide moving and relocations for our valued customers.

We focus on safety, quality and the environment throughout all stages of the process, which leads Alfa to be prominent members of the industry’s leading organisations such as FIDI and OMNI, also to be AAA-rated and ISO certified providing peace of mind for people on the move and enhancing the lives of relocating assignees and their families.

 

Our customers are a mix of private, corporate clients or industry partners who focus on enhancing their own strategic position by utilising Alfa’s core services: Immigration and visa application, International Moving, Relocation, Home finding and Storage. Our moving services include packing, unpacking and insurance. The most environmental and cost-effective way to move within Europe is using our own co-loading euro efficient trucks.

Dedicated customer service teams are waiting to help you relocate.

 

Video survey tool

Alfa has a simple & unique solution to conduct video surveys using the latest AI technology to help achieve environmental targets and to create a stress-free & safe environment for the assignee.

All you need is to use a link and a few details to start the survey. It’s easy and convenient, allowing you to perform the survey when it suits you! We can quickly review the results and provide you with an accurate moving quotation.

 

Covid-19

During these challenging Covid-19 times, Alfa has adjusted our working routines to become more flexible and seeking alternate solutions for our customers on the move. We offer last-minute short-term storage, social distancing & working policy and crews with protective clothing when needed. Travel restrictions have made it hard for customers to travel and that has affected bookings both within moving and relocation. Widespread quarantine restrictions mean flexibility is key. We also offer online survey tools to reduce human contact.

 

Brexit

Moving to and from the United Kingdom from the EU will change in 2021. It will be important for the person on the move to seek support from a specialist moving companies like Alfa to navigate the challenges with customs clearance, visa and immigration if required.

 

Alfa has in house responsibility for customs services and immigration assistance. Please reach out to our dedicated teams who will be happy to assist with any questions or concerns you may have.

Storage

We have large boxes for your small boxes. Safe and insured.

In Scandinavia, Alfa has 12 warehouses, and outside Scandinavia, we store with our appointed suppliers. We can pack your household goods for long/short term, then upon storage end, return the goods to your property again.

Don’t forget for added peace of mind you can purchase the markets best insurance solution for any worldwide moving and storage requirement.

Would you like to know more about Alfa and our services, visit us on www.alfamoving.com, or get a free quote by using our booking form here: Book Alfa Moving

 

 

 

 

 

The post Alfa Moving – Move between Sweden and the UK appeared first on LondonSwedes.

Familj i London

$
0
0

Foto: Jonathan Borba / Unsplash

 

Vad händer om man helt plötsligt behöver flytta över sin familj till London? Hur är det brittiska skolsystemet? Vad får man i barnbidrag? Vad kostar dagis? Det är mycket frågor som måste ha svar och det är många skillnader på det svenska systemet och det brittiska. Nedan listar vi våra artiklar om hur det är att ha barn och familj i London:

 

Familj i London – Vad bör jag ha koll på?

Vilka barnbidrag kan jag få?

Statlig skola eller privatskola – läs mer om privatskolor här.

Hur funkar det brittiska skolsystemet?

Aktiviteter för barn i London

Vi har under 2018 en artikelserie med Newbie Store UK där vi intervjuar svenska familjer i London.

 

 

Ni kan även gå med i någon av våra Facebookgrupper för att ställa era frågor.

 


The post Familj i London appeared first on LondonSwedes.

Ta körkort i London och Storbritannien

$
0
0

Kan jag köra bil i London med mitt svenska körkort? Hur förnyar jag mitt körkort utomlands? Och vad gör jag om jag vill skaffa körkort här i London? Vad gäller egentligen? I denna artikel försöker vi reda ut de vanligaste frågorna kring körkort och det brittiska systemet.

 

Jag har redan körkort från Sverige, kan jag bara hoppa i en bil?

Kort sagt – för tillfället JA. Som svensk kan du använda ditt körkort i England tills du fyllt 70 år. Är du äldre än så när du flyttar hit är det giltigt i tre år. För de som har ett körkort från länder utanför EU gäller andra regler, då måste du ansöka om ett brittiskt körkort efter att du varit tolv månader i landet.

Men har inte UK lämnat EU – vad innebär det för mig under övergångstiden och efter? 

Enligt svenska transportstyrelsen kommer alla regler inom körkortsområdet vara oförändrade till åtminstone 2020-12-31 när övergångstiden går ut. Vad som händer efter detta datum beror på de förhandlingar som pågår landen emellan.

Brittiska transportstyrelsen (DVLA) råder dock alla svenska körkortsinnehavare att byta till ett brittiskt körkort så snart som möjligt innan övergångstid är över. Mer information om hur man går tillväga kan hittas här.  För att ha rätt att byta sitt EU körkort till ett GB körkort krävs dock att du kan styrka att du har bott  i landet minst 185 dagar.

Man kan även gå till postkontoret och fylla i formulär D1, och skicka med en giltig ID handling till DVLA. Dock bör nämnas att väntetiderna för närvarande varierar, och det kan dröja innan man får tillbaka sin ID handling. Detta ämne diskuteras för närvarande mycket aktivt i vår facebookgrupp, och det kan vara värt att gå in och läsa hur andra har gjort, och vilka utmaningar de har erfarit.

Jag har inte körkort men vill skaffa – vad gör jag?

För dig som funderar på att ta ditt körkort i England finns det flera vägar att gå. Du kan övningsköra med en vän eller släkting, gå en intensivkurs eller anmäla dig till en körskola. Men först måste du skaffa dig ett körtillstånd i form av ett tillfälligt körkort. Som svensk med ett svenskt pass är kravet att du har bott i landet i minst sex månader eller 185 dagar de senaste tolv månaderna. Du måste också vara minst 17 år, inte vara allvarligt sjuk, klara syntestet och kunna uppge var du har bott de senaste tre åren.

För att ansöka om ett tillfälligt körkort måste du skicka in en ansökan till The Driver and Vehicle Licensing Agency (DVLA). Det kan du göra här. Det hela kostar mellan £34 och £43 och du behöver ditt passnummer. Du kan också fylla i en ansökan (formulär D1) på ett postkontor och skicka per post, men då måste du skicka med dina originalhandlingar (pass) och en check på £34 i brevet.

 

Jag har en kompis/förälder som har lovat övningsköra med mig – är det tillåtet?

Absolut, men om du väljer att övningsköra med en vän, familjemedlem eller släkting måste denna vara över 21 år och ha haft körkort i minst tre år. Se till att bilen är i god kondition och se över försäkringen innan ni ger er ut. Istället för skylten med ”övningskör” som vi är vana vid i Sverige har man här en skylt som det står ”L” på, både en fram och en bak på bilen. Du kan läsa mer om vad som gäller för övningskörning här.

 

Jag tror en traditionell körskola är mer min grej – hur går jag till väga?

Om du vill övningsköra hos en körskola finns det hundratals körskolor i landet.. Många av skolorna rekommenderar att man kör två pass i veckan. Lektionerna är ungefär en timme och snittpriset ligger på £24 per timme. Men det är värt att göra sin research eftersom priset varierar mellan olika skolor och många även erbjuder olika typer av paketlösningar. Det är också olika priser beroende på var i landet man vill övningsköra, med London som dyrast. Det är också svårt att säga hur många lektioner som behövs. Oftast räknar man med att en nybörjare behöver 47 timmar hos en körskolelärare och 20 timmar privat körning för att klara körskoleprovet.

 

Jag behöver skaffa körkort snabbt – vilka alternativ finns för mig?

För dig som behöver ditt körkort snabbt kan en intensivkurs vara en god idé. Då lär du dig köra på en eller två veckor. Uppkörningen sker den sista dagen. Priserna ligger runt £800-1000 för en vecka, och det dubbla om det rör sig om två veckor. Självklart varierar detta och har du kört tidigare kanske det räcker med att du går en kurs på 25 eller till och med 15 timmar. Då ligger priset på allt från £200 per dag till £400- £700 för en kurs mellan 15-25 timmar.

I samband med intensivkursen kan du även göra ditt teoritest, även om det kanske är att rekommendera att du är klar med det när du påbörjar kursen. Detta både eftersom veckan som namnet antyder kan vara väldigt intensiv och för att det är bra om du redan känner till de regler som gäller så att du kan koncentrera dig på körningen. Du får dock inte ha klarat teoritestet mer än två år före kursen. Det går bra att ta med sig en egen bil att använda under kursen men se till att någon kan komma och hämta dig om du skulle misslyckas med testet!

 

Hur funkar teoriprov i England?

Teoriprovet i England kostar £23 för bil, tar en timme och är uppdelat i två delar. Den första delen består av 50 frågor med flersvarsalternativ och du måste klara 42 av dem för att få godkänt. I den andra delen får du titta på 14 korta klipp filmade ur förarens synvinkel. När en ”farlig” situation dyker upp ska du trycka på antingen musen eller skärmen, ju snabbare desto bättre. Maxpoängen är 75 och du måste få 44 poäng för att klara testet.

För att förbereda dig inför teoriprovet finns precis som i Sverige en mängd böcker, CD-rom och online-tjänster. Du kan också hitta ”The Official DSA Complete Theory Test Kit for Car Drivers” för mellan £15 och £30 på Driving Standards Agencys hemsida. Du kan boka ditt teoriprov här.

 

Jag behöver köra upp – vad gör jag?

För att boka uppkörning krävs att du har klarat teoriprovet för tidigast två år sedan och har ett giltigt tillfälligt körkort. Uppkörningen kostar £62 på vardagar och £75 på kvällar och helger. I England gäller inte samma regler som i Sverige med att du måste gå till en optiker för att få ett bevis på om du behöver glasögon eller linser för att köra bil. Istället genomförs ett test i början av din uppkörning då du måste klara av att läsa nummerplåtarna på en bil på 20 meters håll. Om du kör upp privat kan det vara bra att ta med dig personen du har övningskört med när du gör testet. Om du skulle misslyckas kan då den personen se vad du behöver träna mer på.

 

Glöm inte att du måste ha med dig en egen bil när du kör upp! Om du inte har en egen kan du alltid hyra en från en körskola. Väljer du det kan det vara bra att ha tagit åtminstone en körlektion i den bil du ska köra upp med så du är bekväm med den. I Covid-tider krävs även att du bär munskydd.

 

Om du nu trots allt skulle falla på mållinjen och misslyckas med din uppkörning är det bara att vänta tio dagar och sedan göra ett nytt försök. Du kan boka din uppkörning här.

 

Jag har redan svenskt körkort men det kommer gå ut snart – hur förnyar jag det utomlands?

Den 1 december 2010 trädde nya regler i kraft som berör de som är permanent bosatta utomlands och behöver förnya sina svenska körkort.

Den som är permanent bosatt i en stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES*) kan sedan 1 december 2010 inte längre få sitt svenska körkort förnyat i Sverige. Det ska i stället ersättas med ett körkort i den stat som den sökande är permanent bosatt. Om körkortet har blivit stulet eller förkommit måste du skicka in ett bevis på att du har ett giltigt körkort från den utfärdande myndigheten (Transportstyrelsen). För information om hur man byter sitt svenska körkort till ett brittiskt  – lär mer här.

 

En person som inte är utvandrad (skriven i Storbritannien) men tillfälligt befinner sig i annat EES-land har fortfarande rättats  förnya sitt svenska körkort. Personen kan i detta fall få sitt nya svenska körkort skickat till en svensk ambassad eller konsulat. Blanketter kan beställas från ambassaden per telefon 0207 917 6400 eller per e-post.

 

 

The post Ta körkort i London och Storbritannien appeared first on LondonSwedes.

Familj i London – vad behöver jag ha koll på?

$
0
0

Vad händer om man helt plötsligt behöver flytta över sin familj till London? Har man rätt till brittiskt barnbidrag? Vad kostar dagis? Hur funkar det brittiska skolsystemet? Hur kan jag se till att ungarna fortsättningsvis utvecklar sin svenska? Många frågor kräver svar och det är mycket som är värt att ha koll på vare sig man funderar på att flytta eller redan är på plats.

 

BREXIT

Storbritannien har infört ett krav för EU-medborgare för att kunna stanna i landet efter 31 december 2020. Officiella Brexit day blev uppskjutet vid flera tillfällen men skedde tillslut den 31 januari 2020 och ger nu bosatta EU medborgare 18 månader på sig att söka till EU Settlement Scheme. Ni måste söka om Settled Status eller Pre-settled Status för att kunna arbeta och bo i landet. Bor ni inte redan här måste ni flytta hit innan 31 december 2020 för att kunna söka. För ytterligare information om detta kan du läsa mer i vår artikel om vad Brexit innebär för oss svenskar. 

 

PASSFRÅGOR

Gå in på ambassadens hemsida för att få reda på hur man får svenskt pass till sin barn, svenskt personnummer eller samordningsnummer. Viktigt att ha koll på är att om du har svenska barn som är både födda och bosatta utomlands är att de kommer vara tvungna att ansöka om att få behålla det svenska medborgarskapet. Det måste de göra innan du fyller 22 år. Man behöver dock inte göra en sådan ansökan om man under någon tid har varit bosatt i Sverige eller om man regelbundet besökt Sverige. Om du tillhör den första generationen som är född utomlands kommer din ansökan att beviljas. Även senare generationer som är födda utomlands kan få behålla sitt svenska medborgarskap såvida inte anknytningen till Sverige är helt bruten.

 

BIDRAG

Vare sig man bott i London med familjen länge eller bara en kort tid kan det vara värt att ha koll på vad som gäller när det handlar om bidrag och skattelättnader. Vi har satt ihop en kort lista om vilka bidrag man kan ha rätt till i UK och var man kan söka.

Barnes i sydvästra London är populärt bland svenskar. 

 

BOSTADSOMRÅDEN

En av de första frågor man ställer sig när man ska flytta över till London (eller flytta inom London om man inte har bott här så länge) är givetvis VAR man ska välja att sätta ner sina rötter. Flyttar man med barn eller funderar på att skaffa barn inom snar framtid blir detta extra viktigt. Givetvis är tycke och smak individuellt och vad som för viktigt för en familj t.ex. närhet till stadscentrum, gångavstånd till kulturplatser, museum, teatrar och liknande är mindre viktigt för en annan familj som kanske prioriterar utomhussport, parker, grönområden, lekplatser, badmöjligheter. En viktig fråga att ställa sig är hur mycket man är villig att lägga på boendekostnader och transport samt hur långt man är villig att pendla till jobbet. 

Till detta kan dessutom tilläggas att det även beror på vilket skolsystem du tänker välja för ditt barn. Är det Svenska Skolan som gäller (läs mer längre ner) är det västra London, med närhet till Barnes och Richmond som gäller. Tänker du välja det brittiska skolsystemet och inte vill betala för skolan, måste du tänka på att slå dig ner i närheten (inom det catchment area) av en skola som passar ditt barn. 

Tänk även på att bostadspriserna ofta går upp i områden där det finns bra statliga skolor (dvs med bra betyg från inspektionsorganet OFSTED). Läs mer om statliga skolor och hur det fungerar här.  Funderar man på privatskola i Storbritannien kan det vara värt att tänka på hur långt man vill pendla med barnen till skolan och slå sig ner i ett område nära den skola man väljer.

 

Många svenska barnfamiljer väljer att slå sig ner i Barnes, Richmond och Putney (nära till svenska skolan i London) samt över floden i Chiswick och Fulham. Även stadsdelar närmare stadskärnan i coola Notting Hill, trendiga Chelsea, stabila och respektabla Hampstead, Highbury, Highgate, Muswell Hill, Mill Hill och Barnet är populära.

 

SJUKVÅRD

Hitta en läkare

När du flyttar till London måste du registrera dig hos en GP, (General Practitioner/husläkare) för att få rätt till gratis sjukvård. Oftast finns det flera läkare i samma upptagningsområde, och det kan vara värt att fråga grannar eller bekanta i området vilken de skulle rekommendera. Annars gäller det vanliga – gör ett besök oh gå på magkänsla.  För att bli registrerad hos en husläkare måste du ta med så kallat ‘proof of adress’, d.v.s. en eller två räkningar adresserat till dig på din bostadsadress. Hitta dina närmaste GPs här.

Det är helt gratis att gå till din husläkare och alla barn under 18 år får också helt gratis medicin. Värt att veta är att du kommer behöva visa utdrag från barnens BVC, skolläkarjournal eller liknande för att den engelska läkaren ska kunna ha koll på vilka vaccinationer barnen fått. Barnen kommer att fortsättningsvis följa det brittiska vaccinationsprogrammet, läs mer om detta här.

Du kan läsa mer om sjukvård i England här.

 

Utanför mottagningstid


Till NHS 111 kan du ringa 24/7 och fråga vad som helst som gäller din hälsa. De kan hjälpa dig med medicinsk rådgiving utanför din doktors öppettider, hänvisa dig till närmaste akutmottagning, eller så kan du få prata direkt med en sjuksköterska eller apotekare.  För mer information om vilken hjälp du kan få vid akut eller icke akut sjukdom, läs mer här.

 

För akut medicinsk hjälp ring 999.

För icke-akut medicinsk hjälp eller rådgivning ring 111.

För specifika råd om Covid ring 119.

 

TANDLÄKARE

På samma sätt som du registrerar dig för en GP måste du hitta en tandläkare och gå igenom samma procedur. Det finns två varianter av tandvård; NHS och privat. NHS priser är lägre än de privata, men man kan få vänta längre på att få en tid. Alla barn går gratis till NHS tandläkaren. Läs mer om tandvård i England här och hitta din närmsta NHS tandläkare här.

Precis som ovan kan du ringa 111 för rådgivning om tandproblem utanför mottagningstid och 999 vid akut olycka som involverar tandskada. Du kan även läsa mer här om vad som gäller för tandläkarbesök under Covid.

 

BARNOMSORG

Eftersom barnomsorg i allmänhet är dyrt i UK kan det vara väl värt att jämföra de olika möjligheterna innan man väljer hur man ska lösa det. 

 

FÖRSKOLA/NURSERY 

Nursery kan jämföras med svensk förskola. Här går barn mellan åldrarna 2-4 (eller f.r.o.m 6 mån i vissa fall). Förskolorna i England följer Early Years Foundation Stage (EYFS) och barnen är ofta uppdelade i mindre grupper, där åldern kommer i första hand. Man kan söka ett nursery som är är anknutet till nästa utbildningssteg, eller välja ett fristående. Nursery schools är privata. I de flesta fallen kontaktar man skolan direkt för att ställa frågor, ansöka om plats och ordna besök. Det kan dock vara värt att göra sin research på nätet för att läsa på om vilka regler som gäller om man har rätt till barnomsorgsbidrag och för att att hitta skolor i sitt närområde. 

För en traditionell svensk förskola är det Svenska Skolan i London som gäller. Många svenska föräldrar är också förtjusta i Ur-och-skur modellen och det finns ett antal Outdoors Nurseries i London, till exempel Lite Wild Nursery i Sydvästra London och Into the Woods Nursery i Norra London. En Google sökning visar på många alternativ.

 

CHILDMINDER/DAGMAMMA

Att lämna sitt barn hos en childminder blir ofta lite billigare än ett Nursery. Då lämnar man barnen hemma hos dagmamman där hen även tar hand om andra barn. Här kan du hitta en registrerad Childminder nära dig.

 

BARNOMSORG I HEMMET

Nannies är poppis men kan vara dyrt eftersom de oftast är utbildade och tar betalat därefter. Nannies antingen bor hos dig eller kommer till ditt hem och tar hand om ditt barn. Dyrast och absolut högst i status är en Norland Nanny, och har du ambitioner att umgås i de högsta cirklarna kan du givetvis söka efter en här.

För oss vanliga dödliga finns forum som Care eller Childcare. Agenturer som Little Ones eller Swedish Nannies kan även vara till stor hjälp genom att de tar hand om en stor del av urvalet. Vill du ha inneboende hjälp kan det såklart vara värt att fundera på en svensk au pair. Vill du hitta en au-pair eller nanny utan att betala höga priser kan du annonsera genom oss. Maila på hello@londonsvenskar.com. Läs mer om att vara au-pair i England här!

 

SKOLOR

I UK är det obligatorisk skolgång mellan 5 (Year1) och 16 år (Year 11) . Föräldrar gör skolval vintern innan den hösttermin man får börja. Man får börja i Reception Class det år man fyller fyra (om man fyller innan 1 September – annars får man vänta till året efter). Så om t.ex. ditt barn fyller 4 år senast 31 augusti 2021, måste du ha ansökt du till skolan innan Januari 2021. Hjälp med att välja skola? Läs mer här!

 

STATLIGA SKOLSYSTEMET

Om man tänker välja det statliga brittiska skolsystemet, kan man läsa mer här om vad man ska tänka på och vad man behöver göra för att ansöka.

 

PRIVATSKOLOR

Om man är intresserad av privata skolor, även kallade independent schools eller public schools (förvirrande nog) kan man läsa mer här.

 

SVENSKA SKOLOR

När man flyttar till London med barn som redan är i skolåldern (och vill göra deras tid utomlands och återkomst till Sverige så sömlös som möjligt) kan det bästa alternativet vara att även fortsättningsvis följa det svenska skolsystemet. Det kan även vara så att man flyttat över till London innan barnet hamnade i skolålder eller vill utbilda sitt svensk-engelska barn på svenska och enligt det svenska skolsystemet, vilket ofta kan erfaras som lite mindre stressigt än det engelska. I dessa fall är svenska skolan det uppenbara alternativet.

Men det kan ju även vara så att man vill att ens barn ska få en genuin utlandsupplevelse under sin tid i UK eller föredrar det mer akademiskt inriktade engelska systemet. Väljer man att sätta barnet i någon form av engelsk skola –  men samtidigt inte vill att svenskan faller bort – finns det även alternativ för svenskundervisning utanför traditionell skoltid.

 

SVENSKA SKOLAN I LONDON (HELTID)

Svenska Skolan i London består av grundskolan (och förskola) i Barnes och gymnasieundervisningen sker i Richmond. Svenska skolan inspekteras av inspektionsorganet OFSTED och får genomgående strålande omdöme. Hit kommer även många ungdomar utan sina familjer och bor då i värdfamilj. Värt att notera är dock att svenska skolan inte är gratis och många föräldrar som placerats i London ett par år av sina företag förhandlar in dessa kostnader som del av sitt utlandstjänstgörings-avtal. Läs mer om Svenska Skolan här.

 

NORRA LONDONS SVENSKA SKOLA (UTANFÖR SKOLTID)

Norra Londons Svenska Skola (NLSS) är en oberoende, icke-vinstdrivande skolförening som drivs ideellt av sin styrelse. Skolan vänder sig till barn med minst en förälder eller vårdnadshavare som är svensk medborgare och där svenska är ett levande språk i familjen, så att barnet redan har god grundkunskap i det svenska språket. Undervisningen följer de engelska terminsdatumen i möjligaste mån, och läsåret är uppdelat i tre terminer.  Barnen delas upp i grupper främst efter ålder. Varje lektionstillfälle har ett eget tema som syftar till att uppmuntra barnen att i egen takt utforska det svenska språket. 

Grupperna träffas på lördagar mellan 10 och 12 i Svenska Kyrkans lokaler på Harcourt Street, London W1H4AG. Fika med svenskt fikabröd finns att köpa på svenska kyrkans café. Läs mer här.

 

SMUTRONSTÄLLET (UTANFÖR SKOLTID)

Smultronstället är en skola som erbjuder kompletterande svenskundervisning i London och på distans. Skolan riktar sig till barn från ett år, som har minst en svensktalande vårdnadshavare. Vi har undervisning i Clapham, Islington, Walthamstow och på distans. Vi erbjuder även aktiviteter under vissa skollov, samt privatlektioner för barn och vuxna. Målet med skolan är att uppmuntra och utveckla barnens svenskkunskaper samtidigt som man stärker deras svenska kulturella identitet och ger dem ett helt svensktalande sammanhang. Läs mer här.

 

FRITID

London är en underbar stad för både barn och vuxna och det finns en mängd aktiviteter som passar för barn av alla åldrar. Läs mer om våra sensommar tips för barn i London. Time out London listar också varje vecka massvis med aktiviter for barn.


Inom vårt nätverk finns även många svenska familjer och det är alltid en bra idé att höra sig för på LondonSvenskars Facebook sida om de kan rekommendera några föräldragrupper eller meet-up möjligheter.  För mer om att bo med barn i stan – läs även vår artikelserie Svenska familjer i London.

The post Familj i London – vad behöver jag ha koll på? appeared first on LondonSwedes.

Is now the right time to move to London?

$
0
0

Thinking of moving to London? Not sure whether this is a good time? Moving country, whether as a family or on your own, can be daunting if you haven’t done it before. However, as long as you keep up to date with the rules and get help from reliable professional services, it might not be as hard as you think.

 

London is one of the most popular destinations for Swedish professionals aiming to get high quality international work experience. The number of graduate schemes and entry-level opportunities for young professionals, coupled with the high level English proficiency among Swedes, has for years made London the number one choice for young professionals spreading their wings outside of Sweden’s borders. 

 

We asked one of the UK’s leading International moving companies, ClickMoves, if they had seen any recent trends in people moving between the UK and Sweden. 

 

Yes, we’ve seen a  big increase in Swedes moving back home recently, said the company Director Matt Burden. Sadly many of our clients have lost their jobs, or are returning for economic reasons, but also many are returning for lifestyle and wellness purposes.  But what really surprised us is the growing number of young Swedes moving to the UK, and it seems that neither COVID nor the threat of Brexit has deterred Swedes from moving to the UK  for academic and professional opportunities.

 

 

Move before 31 December 2020

If you were planning to incorporate a stint in London in your career journey and have the opportunity to do so, now is the time to make your move ahead of the 31 December 2020 deadline, when freedom of movement ends. 

 

If you arrive in the UK between now and 31 December 2020, you must apply for Pre-Settled status in order to stay in the country. This can be done by following the steps on the government website or by downloading the app for Apple or Android. You will need proof of identity (EU passport) and proof of address. Examples of this could be utility bills (water, electricity) a bank statement or proof of registration with your GP, as long as it is official and has your name and address on.  Once you have lived in the UK for five years, you will be eligible to apply for Settled Status. 

 

London is also an amazing place for families, with activities and cultural enrichment opportunities suitable for all ages. The UK educational system gives a solid academic grounding for children of all ages, and there are also several international schools (with one following the Swedish curriculum), as an alternative for visiting families. For teenagers and older children, international experience will provide a great perspective and give opportunities for enrichment outside of the usual school curriculum.

 

If you arrive with a family before 31 December 2020 the same rules apply to you. Keep in mind that you have to get pre-settled status for your children as well as for yourself. These are done as separate applications but can be tied to your own.

 

 

Move after 1 January 2021

If you arrive after the 1 January 2021 with plans to stay longer than six months, you will have to apply for a visa. This procedure follows a point-based system and in order to have any chance of qualifying, you will need a current job offer, be able to prove that your English meets a certain standard and that you have the specific and necessary skills for the job in question. Without these three (making up 50 out of an obligatory 70 points), you will not be granted a visa. A better salary or higher academic credentials may also weigh into your overall points. 

 

When faced with difficult decisions (should I change career, have a baby, move house?) we often spend a lot of time thinking about whether it is the right time. If Covid has taught us anything, perhaps it ought to be not to put our lives on hold? If you have been planning to move to the UK in the near future, the sooner you make the decision and put the process in motion, the better.

 

Sounds complicated? To take some of the stress away, why not leave the logistics to the professionals? With ClickMoves, you can simplify the process, getting a whole house full or just a few boxes moved door to door anywhere in the world. By making the majority of the move an online experience, ClickMoves creates simplicity and convenience for their clients, enabling them to concentrate on the more important questions. 

 

 

The post Is now the right time to move to London? appeared first on LondonSwedes.

Viewing all 105 articles
Browse latest View live