Quantcast
Channel: Flytta till London Archives - LondonSwedes
Viewing all 105 articles
Browse latest View live

The Swedish School in London unveils new campaign

$
0
0

 

Since opening our doors in 1907, The Swedish School in London has been dedicated to nurturing talent and inspiring success. Thirty years ago, they expanded by adding a Sixth Form, continuing their commitment to excellence in education.

For their campaign, The World Is Our Oyster, they connected with 17 alumni from the past four decades, asking them to share their learning journeys and career stories. Their experiences highlight the lasting impact of an SSL education. The exhibition celebrates the remarkable life and career stories of 17 of our alumni over the past 4 decades.

For the campaign, they hosted a launch party in Swedish-founded EF’s offices in Chelsea. The event gathered influential business leaders, former students, and key figures from the Swedish community in London to unveil the exhibition.

To learn more about the project and read the stories of our alumni, click here https://lnkd.in/e5YYm4Ud

Pictured

  • Adam Springfeldt, Executive Creative Director, Former Co-Founder of Creative Agency ACNE
  • Barbro McAusland, Former Executive Leader in Tourism, Education, and Business Development Jenny Abrahamsson, School Principal at the Swedish School.
  • Alexander Malmeus, Chairman Anglo-Swedish Society
  • Alexander Högberg, Maja Stenberg, Emma Silver, Swedish Chamber of Commerce
  • Anders Olsson, CEO Cassandra Oil, Carolina Karlsson, Marketing Advisor
  • Charlotte Ågren, Founder LondonSwedes Ltd., Sandra Södergren, Creative Art Director MRM / McCann
  • MajBritt Krejcir, CFO SEB
  • Ella Vinell, Visual Storyteller and Communicator
  • Marika Amartey Kaliff, Science & Innovation Counsellor at The Embassy of Sweden in the UK
  • Petter Svärd & Magdalena Sjöholm, Svenska Kyrkan London
  • Jonas Eneroth, CEO Karmafy

 

The post The Swedish School in London unveils new campaign appeared first on LondonSwedes.


Flytta med pensionen hem till Sverige

$
0
0

 

Flytta pensionen till Sverige

Dags att flytta hem till Sverige? Låt Team Foreign Pensions på Söderberg & Partners ta hand om din pension från Storbritannien och göra övergången smidig och trygg. Ahmed och Team Foreign Pension är experter med lång erfarenhet av att hjälpa människor flytta sina brittiska pensioner till Sverige – och de gör det med precision och omtanke. Ahmed, Julia, Tuva och Emelie har över 5 000 lyckade transaktioner och en mängd nöjda kunder så du kan vara säker på att du får bästa möjliga service.

De erbjuder en helhetslösning som hanterar allt det komplicerade åt dig, så att du kan luta dig tillbaka, slappna av och fokusera på din egen vardag. Med personlig guidning genom varje steg, från start till mål, håller de dig uppdaterad hela vägen. Du kan lita på dem för en enkel, smidigt och stressfri process.

Kontakta de på Foreignpensions@soderbergpartners.com,  så hjälper de dig med både din brittiska tjänstepension och brittiska statliga pension. De överför din tjänstepension till det svenska försäkringsbolaget Futur, godkänt av HMRC och därmed en QROPS. De tar hand om allt åt dig – från fullmakt till färdig flytt, från A till Ö!

 

Vi har tidigare artiklar om att Flytta hem till Sverige här.

The post Flytta med pensionen hem till Sverige appeared first on LondonSwedes.

Flytta tillbaka till Sverige

$
0
0

En del väljer att flytta tillbaka till Sverige efter en tid i London/Storbritannien. Beroende på om du har arbetat här och hur länge du varit borta, finns det vissa saker du behöver göra och tänka på när du återvänder. Här är några värdefulla tips för dig som planerar en återflytt.

Text: Solrunn Persson & Julia Magnusson Björk


Foto: Visit Sweden/ Ola Ericson

 

Att göra innan du lämnar Storbritannien:

 

Säg upp lägenhet, jobb och kontrakt

Läs både lägenhets- och jobbkontrakt noga så att du vet vilken uppsägningstid du har. Observera att om du är mitt uppe i ett tidsbestämt lägenhetskontrakt så är det oftast inte bara att säga upp rummet/lägenheten, utan du måste betala för den tid som är kvar. I vissa fall kan hyresvärden gå med på att du hittar en ersättare, men det är inte alltid det går. Dubbelkolla därför alltid innan du letar en ersättare.

Ta även en titt på kontrakt med el och gas bolag, internet och TV, mobilabonnemang och sen även med din bank.

Vatten betalar man oftast i förskott så se om det är något du ska få tillbaka, samma gäller counciltax.


Meddela din council att du flyttar

Den brittiska staten vill gärna att du meddelar dem när du ska flytta ut ur landet. Kontakta det council du bor i för att berätta att du flyttar, och för att ge dem en adress för vidarebefordran (forwarding address). Du kan hitta din council på denna sida om du är osäker på vilken council du bor i.


Kontakta HRMC

Man behöver även kontakta HMRC, den brittiska skatt- och tullmyndigheten. Det är HMRC som har hand om den skatt och National Insurance du har betalat under tiden du arbetat i Storbritannien. De behöver veta att du inte längre ska betala skatt i landet. Man kan dessutom få skatteåterbäring på redan betald skatt om man har rätt till det. Om du tror att du ska ha skatt tillbaka så kan du räkna ut hur mycket du överbetalat på listentotaxman.com. Sedan fyller du i en P85 på HMRC:s hemsida och skickar in den med en P45 (ett dokument som berättar hur mycket du tjänat och skattat under skatteåret) som du kan få från ditt jobb tillsammans med din sista lönespecifikation. Glöm inte att ge HMRC din svenska adress – och om du inte vill lösa in en check på skattepengarna i Sverige (det kostar några hundralappar) måste du även ge dem dina bankuppgifter. Observera att om det finns en chans att du flyttar tillbaka till Storbritannien igen inom samma skatteår (vilket löper från april till april) så måste du vänta tills skatteåret är slut innan du ansöker om att få pengar tillbaka.


Adressändra

Det är viktigt att du kontaktar alla som kan tänkas ha din brittiska adress: din bank, council electoral roll, elbolag, mobiloperatör, Tesco Club Card, Boots, Nectar Card… Helt enkelt de företag som brukar höra av sig till dig via post, och andra organisationer där du vet att din adress finns registrerad. Identitetsstöld är otroligt vanligt i Storbritannien, och brev från dessa kan användas till att öppna kredit i ditt namn.


Skicka hem prylar

Allt man samlat på sig under vistelsen ryms oftast inte en resväska. Send My Bag låter dig skicka flyttlådor eller resväskor från dörr till dörr för en liten peng. Har du större saker, som exempelvis möbler, finns det olika flyttbolag man kan anlita. Cadogan Tate, AGS Movers och City Moving är några exempel.


Att göra på plats i Sverige:

 

Skriv in dig i Sverige igen

Anmäl dig till Skatteverket

Om du planerar att stanna i Sverige minst ett år, ska du oftast vara folkbokförd i Sverige. Du folkbokför dig hos Skatteverket.

Skatteverket (skatteverket.se)

Har du bott utomlands i över ett år så ska du ha skrivit ut dig ur Sverige. Om du ska flytta tillbaka till Sverige och planerar att bo där mer än ett år, behöver du vara folkbokförd på en svensk adress och därmed skriva in dig igen. I Sverige har Skatteverket hand om folkbokföringen. För att folkbokföra sig besöker man ett av deras servicekontor.

Som svensk medborgare kräver Skatteverket att du tar med dig detta till servicekontoret:

• Pass eller nationellt ID-kort. Körkort är inte giltigt då det inte visar ditt medborgarskap.

• Handlingar som styrker ditt civilstånd. Detta gäller om ditt civilstånd har ändrats sedan du senast bodde i Sverige. Om du är ogift behöver du inte tänka på detta.

• Födelsebevis för dina barn om de fötts sedan du bodde i Sverige sist.

 

För att flytta tillbaka till Sverige tillsammans med sin familj gäller andra regler, vilket Skatteverket berättar mer om här.


Sjukvård i Sverige

Om du är folkbokförd i Sverige har du rätt att ta del av den allmänna svenska sjukvården. Om du behöver utnyttja sjukvården i Sverige betalar du en patientavgift precis som alla andra i Sverige. Tandvården i Sverige är gratis fram tills du är 21 år gammal. Vissa landsting kan ha en förlängd ålder för den fria tandvården. Vilket landsting du tillhör beror på vilken kommun i landet du bor.


Försäkringskassan

Försäkringskassan i Sverige är den myndighet som hanterar stora delar av det offentliga trygghetssystemet. Exempelvis har de hand om bostadsbidrag, sjukpenning och föräldrapenning. Generellt så har du rätt till förmånerna hos Försäkringskassan om du bor i Sverige. Flera av förmånerna är baserade på om du arbetar eller din boendesituation.

Till exempel: Om du arbetar och har ett jobb i Sverige har du rätt till föräldrapenning om du får barn och går på föräldraledighet.

Du behöver inte anmäla eller registrera sig hos Försäkringskassan för att ansöka om ersättning. Det är Försäkringskassan som tar beslut om man har rätt till ersättning och hur mycket. Besluten baseras på om man uppfyller kraven för att få ersättning.

Läs mer på Försäkringskassan


Begära A-kassa väl hemma i Sverige

För att få A-kassa måste du kunna bevisa vart du har jobbat de senaste två åren. De kräver bevis från HMRC och pågrund av handläggningstiden kan ta flera månader. På vårt forum på Facebook delar några användar med sig av sina upplevelser.


Hitta jobb och boende i Sverige

Det är inte fullt så enkelt att hitta arbete och bostad i Sverige som i London. På många ställen i Sverige är det bostadsbrist och processen med att söka och få jobb är ofta längre än i Storbritannien, vilket innebär att du bör planera din flytt i god tid. Jobbannonser kan du hitta på Indeed, Monster, Arbetsförmedlingen eller CareerBuilder. Lägenheter finns bl.a. på Bostadsportal, Bostad Direkt, Blocket och AndraHand.se. Lägenhetspriser har stigit otroligt mycket senaste åren så räkna med Londonpriser i städer såsom Stockholm.


Övrig information:

 

Brexits inverkan

Eftersom Storbritannien officiellt är ute ur EU så är det mycket som kommer påverka oss svenskar, men fram tills 31 december 2020 har svenska medborgare för närvarande samma rättigheter i landet som tidigare. Exakt vilken inverkan Storbritanniens utträde ur EU kommer att ha på svenska medborgare som önskar flytta tillbaka till Sverige återstår att se, då förhandlingarna fortfarande pågår för fullt. Du kan läsa de senaste uppdateringarna på Svenska Ambassaden i Londons hemsida.


Att flytta hem med sin brittiska partner

Det är inte det lättaste och kräver planering. Ska din partner jobba, försök att börja leta jobb i god tid redan från Storbritannien. Det är det absolut lättaste sättet att komma in i systemet, alternativt om din partner söker till ett universitet i Sverige. Din partner får bo i Sverige i max 6 månader utan uppehållstillstånd (detta gäller endast EU-medborgare). I värsta fall kan man få vänta i 6 månader på intervju och ytterligare 6-8 månader på ett samordningsnummer. Det kan även gå att söka uppehållsrätt som familjemedlem om ni bott ihop en längre tid. Migrationsverket kommer att kräva bevis på detta.

 

Ska ni flytta tillbaka och bosätta er i mer än 1 år i Sverige och du är medborgare i ett EU eller EES-land eller tillhör samma familj som en svensk medborgare hittar ni mer information på Flytta till Sverige med brittisk partner.


Intjänad pension

Få hjälp med din brittiska pension av experter!

Dags att flytta hem till Sverige? Låt Team Foreign Pensions på Söderberg & Partners ta hand om din pension från Storbritannien och göra övergången smidig och trygg. Ahmed och Team Foreign Pension är experter med lång erfarenhet av att hjälpa människor flytta sina brittiska pensioner till Sverige – och de gör det med precision och omtanke. Ahmed, Julia, Tuva och Lulya har över 5 000 lyckade transaktioner och en mängd nöjda kunder s´å du kan vara säker på att du får bästa möjliga service.

 

De erbjuder en helhetslösning som hanterar allt det komplicerade åt dig, så att du kan luta dig tillbaka, slappna av och fokusera på din egen vardag. Med personlig guidning genom varje steg, från start till mål, håller de dig uppdaterad hela vägen. Du kan lita på dem för en enkel, smidigt och stressfri process.

 

Kontakta de på Foreignpensions@soderbergpartners.com, så hjälper de dig med både din brittiska tjänstepension och brittiska statliga pension. De överför din tjänstepension till det svenska försäkringsbolaget Futur, godkänt av HMRC och därmed en QROPS. De tar hand om allt åt dig – från fullmakt till färdig flytt, från A till Ö!


Annat man bör tänka på

Andra saker som kan vara bra att tänka på vid en flytt hem till Sverige är att säga upp eventuella försäkringar i Storbritannien, skaffa en försäkring i Sverige och att föra över pengar till ett svenskt bankkonto. Föra över pengar mellan Sverige och England


Användbara länkar:

 

LondonSvenskar Facebook  – Diskutera din hemflytt med andra som går i samma tankar

Swedes Back Home Facebook – Forum för utlandssvenskar som flyttat tillbaka till Sverige

Försäkringskassan – Information om att flytta till Sverige

Försäkringskassan – Information om försäkring i Sverige

Gov.uk – Information om pension

Gov.uk – Information om skatteåterbetalning vid utlandsflytt

Svenska Ambassaden – Senaste uppdateringarna om Brexit och annat

Send My Bag – Billigt sätt att skicka väskor hem till Sverige


 

Lycka till!

The post Flytta tillbaka till Sverige appeared first on LondonSwedes.

Midsommar in London 2022 by LondonSwedes – in partnership with Nordic Spirit

$
0
0

               

IN PARTNERSHIP WITH NORDIC SPIRIT

 

 

We are so excited to once again celebrate Midsommar with our fellow Swedes and friends!
We are hosting three events with our partners Nordic Spirit to bring you an authentic Swedish Midsommar feast in the middle of London!

We have exclusive hire of the Scandinavian restaurant KuPP, located just by the canal in Paddington. Come and catch the sun and the vibes with us to celebrate the summer solstice…

 

To begin with, everyone is served a fruity welcome drink by Koskenkorva vodka, and of course, strong traditional snaps by OP Anderson when we sing our first snaps song!
Nordic Spirit will be on site with some fun surprises over the three events. We’ll have live performances during the events and our favourite host Michaela will make sure everyone sings along and knows how to dance “Små grodorna” We can promise you a night and day to remember!
Come before the food feast to tie your flower crowns with us (a small donation to our flower girl is required) and make sure to get your raffle tickets for our big raffle draw! Veg options will of course be available. Only over 18.

.

DATES
 Friday 24th June
Midsommar Dinner
6:30 pm – 00:00
25th June
 Midsommar Brunch
11:30 am – 3:30 pm
 (After the brunch we will be heading to Hyde Park to join fellow Swedes for the traditional gathering)
25th June
 THE AFTER PARTY
8pm – 1 am
(Get into the true Midsummer night spirit with live performance and DJ until “småtimmarna”…)
VENUE 
KuPP Paddington
5 Merchant Sq, London W2 1AS
Closest tube: Paddington
 
TICKETS
Dinner or Brunch £49
-includes a generous Midsommar menu, a fruity welcome drink and two snaps to our sing-alongs!
MIDSOMMAR AFTER PARTY £15
£8 (if you have a dinner/brunch ticket, use the discount code on your ticket)
– includes welcome drinks until 9 pm.
TABLE SEATING 
Table plan will be done prior to the events. Max 120 guests per event.
Please email us at events@londonsvenskar.com with the group you want to sit with and dietary requirements by the 20th of June.
QUESTIONS:
Events@londonsvenskar.com
The tickets include an amazing Swedish Midsommar table, a delicious welcome drink and of course snaps when we sing our first snaps song!  Nordic Spirit will be on site with some fun surprises over the three events. We’ll have live performances during the events and our favourite host Michaela will make sure everyone sings along and knows how to dance “Små grodorna” We can promise you a night and day to remember!
Come before the food feast to tie your flower crowns with us (a small donation to our flower girl is required) and make sure to get your raffle tickets for our big raffle draw! Veg options will of course be available. Only over 18.
Let the summer festivities begin!

 

Thanks to ScandiKitchen and KuPP Paddington for providing us with authentic food and an amazing venue!

 

Thanks to our sponsors

 

 

 

Visit Nordic Spirit here for a free pouch  
+18 This product contains Nicotine. Nicotine is an addictive substance. 

The post Midsommar in London 2022 by LondonSwedes – in partnership with Nordic Spirit appeared first on LondonSwedes.

Varför är det så svårt att få en passtid? Ambassaden i London förklarar

$
0
0

 Artikel skriven av Svenska ambassaden för Londonswedes.com i 2022
(fortfarande har ingen förändring skett)

 

Varför är det så svårt att få en passtid? Ambassaden förklarar

Ambassaden i London har under många år haft ett högt tryck på passtider, helt enkelt för att det finns många tusentals svenskar i Storbritannien och ambassadens resurser är begränsade.

I och med den ansträngda situationen för tillfället vad gäller pass även hos Polisen i Sverige, har glappet mellan efterfrågan och tillgängligheten på passtider på ambassaden blivit än större och tydligare. Detta gäller ambassaden i London såväl som ambassader i andra delar av världen.

Det har också lett till ett ökat missnöje och många missförstånd om en ambassads verksamhet. Därför reder vi här ut fyra av de vanligaste missförstånden relaterade till pass och passverksamheten på ambassaden i London:

 

Påstående 1: Ambassaden är inte medveten om situationen och gör ingenting för att åtgärda den

Ambassaden har under många år fört en dialog med Utrikesdepartementet (UD) angående den stora efterfrågan på svenska pass i Storbritannien. Även om både pandemin och brexit har inneburit ett ännu högre tryck är frågan allt annat än ny. Ambassaden är väl medveten om situationen och de klagomål som inkommer från svenska medborgare i Storbritannien, och har en kontinuerlig dialog med UD i Sverige om läget.

Ambassaden har efterfrågat och fått bemyndigande för lokalt anställda att handlägga passärenden, vilket har genomförts, och ser kontinuerligt över arbetsrutiner och möjligheter till effektivisisering.

Trots att det finns full förståelse för svenska medborgares frustration, finns det en gräns för vad som kan göras med begränsade resurser. Sedan några år tillbaka är UD:s inriktning, av resursskäl, att koncentrera möjligheten att ansöka om svenskt ordinarie pass/id-kort till färre utlandsmyndigheter, särskilt i Sveriges närområde.

 

Påstående 2: Om ambassaden bara var mer lösningsorienterad, går alla dessa problem att lösa

Det är viktigt att förstå att ambassaden lyder under svensk lagstiftning. Utfärdande av pass regleras av passlagen som i sin tur bestäms av Sveriges Riksdag.

Anledningen till att svenska pass inte kan utfärdas online, varför inte vem som helst får utfärda pass, och varför personlig inställning krävs vid ansökningstillfälle samt upphämtning av pass är för att passlagen anger detta. För att det ska ändras måste en lagändring röstas igenom i Riksdagen. Det handlar alltså inte om ambassadens personal och deras arbetssätt.

Vad gäller bokningssystemet för tider för pass- och samordningsnummer, måste alla svenska ambassader använda samma system, inklusive Londonambassaden. Ambassaden är medveten om systemets tillkortakommanden och inkommer regelbundet med förbättringsförslag och felanmälningar. Beslut fattas i slutändan av ansvarig myndighet och är i grunden en resurs- och prioriteringsfråga.

 

Påstående 3: Att klaga på ambassaden kommer att resultera i fler passtider

Alla är givetvis välkomna att inkomma med synpunkter angående statens verksamhet, det är en viktig del i det demokratiska samhället. Kritik och synpunkter bör dock hålla god ton samt, för att nå bäst effekt, riktas mot den aktör eller myndighet som är ansvarig för saken i fråga. Resursfördelning är ytterst en fråga för den politiska ledningen i Sverige, och lagstiftning en fråga för Sveriges Riksdag och dess riksdagsledamöter.

Ambassaden mottar ofta synpunkter på passhanteringen som grundar sig i passlagens utformning och rådande resursfördelning inom den svenska statsapparaten – två faktorer ambassaden inte kan styra över. Att prata nedsättande om och till ambassadpersonal som utför sitt jobb enligt lagstiftning och utifrån de resurser ambassaden fått tilldelade sig är inte acceptabelt.

 

Påstående 4: Det finns ingenting jag som privatperson kan göra för att vara behjälplig i den här situationen

Det finns saker du som svensk medborgare i Storbritannien kan göra för att underlätta för ambassaden att utfärda sitt arbete mer effektivt, och faktiskt på sikt förbättra situationen.

  1. Har du en fråga? Ambassadens hemsida är fullpackad med information och det är troligt att du finner svaret där och inte behöver ringa eller skriva till ambassaden. På så sätt, sparar du på ambassadpersonalens tid som istället kan användas till att maximera antalet passtider.
  2. Kom väl förberedd till din bokade tid. Läs noggrant igenom checklistan och dubbelkolla att du har allt du behöver. Tyvärr händer det ofta att personer kommer till ambassaden med dokument som inte är ifyllda, eller utan alla nödvändiga handlingar. Det innebär att varje passkund tar längre tid och färre tider kan släppas.
  3. Kan du inte komma till din bokade dit? Tänk då på att avboka i god tid så att tiden kan utnyttjas av någon annan.
  4. Har du kritik eller en synpunkt som du vill framföra? Tänk då på att hålla god ton samt att rikta den dit beslut fattas.

 

Har du fler frågor eller funderingar? Läs denna Q&A framtagen specifikt om svenska pass här.

 

 

The post Varför är det så svårt att få en passtid? Ambassaden i London förklarar appeared first on LondonSwedes.

Viewing all 105 articles
Browse latest View live